Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Abiqua Falls and Butte Creek Falls

© copyright  www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

In de staat Oregon komen zeer veel watervallen voor. De bekendste watervallen liggen in de Columbia River Gorge. Ook nabij de North Umpqua River Highway en in Silver Falls State Park kan je diverse mooie watervallen zien. Sommige watervallen zijn minder bekend bij het grote publiek, maar desalniettemin een bezoek meer dan waard. Abiqua Falls is, vooral dankzij de prachtige omgeving, een van de mooiste watervallen in Oregon. Een bezoek aan Abiqua Falls kan prima worden gecombineerd met een wandeling langs de nabijgelegen Butte Creek Falls en Upper Butte Creek Falls.

© copyright  www.ontdek-amerika.nlAbiqua Falls is een rechte waterval met een hoogte van 28 meter. Het water valt omlaag langs een halfronde rotswand die bestaat uit basalten kolommen, waarop mossen groeien in diverse kleuren. Het water komt terecht in een kleine waterpoel, daarvoor ligt een kiezelstrandje. Rechts langs het kiezelstrand stroomt het water vervolgens de door hoge wanden omsloten Abiqua Creek in. De omgeving is bijzonder fotogeniek, vooral tijdens de heel vroege ochtend als het zonlicht nog niet op het water valt. Ook tijdens de wintermaanden, als het water bevroren is en de basalten kolommen helemaal wit uitgeslagen zijn, is het hier bijzonder mooi. Het zal dan echter wel lastig zijn om de waterval te kunnen bereiken. Abiqua Falls ligt op privéterrein, het gebied is wel vrij toegankelijk.

De Oregon State Department of Forestry heeft in het bosgebied nabij de plaats Scotts Mill diverse wandelpaden aangelegd. Langs een van die paden liggen de watervallen Upper Butte Creek Falls en Butte Creek Falls. De eerste van die twee – Upper Butte Creek Falls – is slechts 8 meter hoog, maar naar verhouding wel vrij breed (12 meter). Gedurende de zomer wordt de waterstroom minder krachtig, de waterval splitst zich dan in enkele smallere stromen. De brink (dat is de rand waarover het water naar beneden valt) is diep uitgesleten. Butte Creek Falls is bijna 24 meter hoog, je kan deze waterval bekijken vanaf een brede, hoog gelegen klif. De vorm van deze waterval valt in de categorie ‘horsetail’. Beide watervallen kunnen het best vroeg op de ochtend worden gefotografeerd. Het gebied is gratis toegankelijk.

 
aanrijroute en hike

Aanrijroute Abiqua Falls
Ongeveer 40 mijl ten zuiden van de stad Portland, en 23 mijl ten noordoosten van de stad Salem, ligt het plaatsje Scotts Mill. Neem in dit plaatsje de Crooked Finger Road in oostelijke richting. Na iets minder dan 10 mijl eindigt het asfalt, de weg blijft echter goed begaanbaar voor alle voertuigen.
Ongeveer 1,25 mijl na het einde van het asfalt begint aan je rechterzijde een smallere, onverharde weg. Er staat hier een bord waarop een ORV area wordt aangegeven. Ga deze smalle zijweg in, de weg begint al snel flink te dalen en op de bodem komen veel losse keien en gaten voor. Vierwielaandrijving zal niet nodig zijn, maar high clearance wordt wel aangeraden. Volg de bochtige, onverharde weg over een afstand van 2,25 mijl (negeer alle zijpaden). Na 2,25 mijl eindigt de weg bij een hek, je kan daar de auto parkeren.

Hike Abiqua Falls
© copyright  www.ontdek-amerika.nlLoop nadat je de auto hebt geparkeerd ongeveer 20 meter via de weg terug. Aan je rechterzijde begint tussen de bomen door een pad. Houd kort na het begin van het pad wat links aan (dit wijst zich vanzelf). Volg het smalle bospad over een afstand van ongeveer 0,2 mijl (320 meter). Je daalt voortdurend af, op sommige stukken is het wat steil. Er hangt een touw naast het pad. Onder normale omstandigheden heb je dat touw niet nodig maar als het geregend heeft – en het pad dus nat is – dan is het touw zeker een handig hulpmiddel. Het laatste stuk van het bospad gaat wel erg steil naar beneden, ook daar hangt een touw waardoor ook deze afdaling goed te doen is.
Als je beneden bent, sta je aan de oever van Abiqua Creek. Ga linksaf, en volg de oever. Er is hier geen pad meer, je zal wat licht klauterwerk moeten doen en jezelf hier en daar tussen het struikgewas en de bomen door moeten wringen. Echt moeilijk is het niet, maar het kost wel wat extra tijd. Als het water in Abiqua Creek hoog staat, wordt de beschikbare ruimte op de oever kleiner. Na ruim 300 meter bereik je het amphitheater waarin de waterval ligt.
Waypoint Abiqua Falls:  44.92611 N   -122.56778 W

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina “Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden!

Aanrijroute Butte Creek Falls
Rijd nadat je Abiqua Falls hebt bezocht terug via de 2,25 mijl lange onverharde weg. Aan het einde ga je rechtsaf (je rijdt dan dus weer op de Crooked Finger Road). Na 0,75 mijl ga je linksaf via Road 400, er staat hier een bord waarop Butte Creek Falls wordt vermeld. Blijf Road 400 volgen over een afstand van 2 mijl, de parkeerplaats ligt aan je linkerzijde. Er is daar een pittoilet aanwezig. De route is zeer eenvoudig begaanbaar voor alle voertuigen.

Hike Butte Creek Falls
Aan de achterzijde van de parkeerplaats loop je het bos in, je gaat rechtsaf. Je bereikt de kleine Upper Butte Creek Falls na 0,25 mijl (400 meter). De waterval ligt aan een kort zijpad aan je rechterzijde. Ga terug naar de hoofdtrail, en blijf die volgen. Je komt al snel bij een splitsing, houd daar rechts aan. Je komt dan vanzelf uit op de hoge, brede klif, vanwaar je uitkijkt op Butte Creek Falls. Ga opnieuw terug naar de hoofdtrail. Je kan via het pad waarover je aan bent komen lopen teruggaan naar de parkeerplaats. Het is ook mogelijk om het pad verder te volgen, ook dan kom je vanzelf terug bij de parkeerplaats (het is een loop-trail). Qua afstand maakt het niet veel uit welke keuze je maakt. Als je de complete loop-trail volgt, dan is de afstand 1,1 mijl (1,8 kilometer). Het totale hoogteverschil tijdens de trail is ongeveer 100 meter, het is nergens echt steil.

 
onze ervaring

© copyright  www.ontdek-amerika.nlDe waterval zelf (ik heb het nu over Abiqua Falls) is niet eens zo bijzonder. Het is een gewone waterval, recht toe recht aan. Maar dat halfronde amphitheater waarin het water terecht komt, dat is echt een klein paradijs op aarde! De basalten kolommen vol met gele en rode mossen, de kleine waterpoel voor de waterval, het kiezelstrandje, de met groene mossen begroeide keien. En dan natuurlijk ook nog dat prachtige kreekje met de regenwoudachtige bomen er naast….. Ik heb in diepe bewondering om me heen staan kijken en al dat moois in me opgenomen. Wat heeft bijgedragen aan dit prachtige moment, dat is het feit dat we best wel wat moeite hebben moeten doen om de waterval te kunnen zien. De dirtroadrit was best uitdagend, en de klauterpartij langs de oever van Abiqua Falls was vrij inspannend. Dat het toch allemaal lukte, gaf zeker nog wat extra voldoening. En bovendien: we waren er helemaal alleen, geweldig was dat!

Butte Creek Falls en Upper Butte Creek Falls waren juist heel makkelijk bereikbaar. Butte Creek Falls is best aardig, Upper Butte Creek Falls is zelfs heel mooi. De leuke, eenvoudige hike naar deze beide watervallen is prima te combineren met een bezoek aan Abiqua Falls, als je er zo dicht bij bent is het zeker een aanrader.
 
links

NorthWest Waterfall Survey
Portland Hikers


Links Contact Disclaimer