Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Ah Shi Sle Pah Wilderness Study Area

Copyright © www.ontdek-amerika.nl
Pdf Google maps Fotoserie
     
OMSCHRIJVING

Ah-Shi-Sle-Pah is de naam van een brede wash waarin zich diverse groepen hoodoos bevinden. Het gebied ligt in New Mexico, midden in de uitgestrekte vlakte die aan de oostzijde wordt begrensd door Highway 550 en aan de westzijde door Highway 371. Het is alleen bereikbaar na een rit van enkele tientallen mijlen via (over het algemeen) goed berijdbare dirtroads.

In de Ah-Shi-Sle-Pah Wash zijn bijzonder veel fossielen gevonden die miljoenen jaren oud zijn: van planten, vissen, schildpadden, krokodilachtigen en ook van dinosaurussen. Er is zelfs een bijna compleet skelet van een dinosaurus aangetroffen. Vanwege deze vondsten heeft een deel van de wash een beschermde status gekregen, dit deel wordt de Ah-Shi-Sle-Pah Wilderness Study Area genoemd en het is ruim 26 km² groot. Binnen dit gebied ligt ook het gedeelte dat voor toeristen het meest interessant is, vanwege de aanwezigheid van hoodoos en kleurrijke badlands.

 

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

 

De rit naar de parkeerplaats
Direct bij het meest fotogenieke deel van de wash ligt een parkeerplaats. Je kan deze plek zowel vanuit het westen als vanuit het oosten bereiken:

Copyright © www.ontdek-amerika.nlVanuit Farmington (benodigde tijd: ongeveer 90 minuten)

 • Ga via highway 371 naar het zuiden
 • Ga tussen milemarkers 60 en 61 linksaf (oost), dit is de onverharde San Juan Countryroad 7650
 • Ga na 7,8 mijl rechtsaf, in zuidelijke richting, via Countryroad 7870
 • Na 9,4 mijl bereik je de kruising met highway 57 (ondanks de naam ‘highway’ gaat het ook hier om een onverharde weg!), ga hier linksaf
 • Volg highway 57 over een afstand van 2,9 mijl
 • Je gaat nu linksaf via een vage Jeep Trail; de afslag wordt niet aangegeven, en is slecht herkenbaar.
 • Na 0,6 mijl bereik je het einde van de Jeep Trail, parkeer hier je auto

Vanuit Bloomfield  (benodigde tijd: ongeveer 90 minuten)

 • Ga via highway 550 naar het zuiden
 • Ga nabij milemarker 123 bij de Blanco Trading Post rechtsaf via ‘highway’ 57 (de eerste vijf mijlen van deze weg bestaan uit slecht asfalt; de rest van de weg is onverhard, maar wel goed begaanbaar)
 • 18,2 mijl nadat je vanaf highway 550 bent afgeslagen, ga je rechtsaf via een vage Jeep Trail; de afslag wordt niet aangegeven en is slecht herkenbaar
 • Copyright © www.ontdek-amerika.nlNa 0,6 mijl bereik je het einde van de Jeep Trail, parkeer hier je auto

De hike
Je bevindt je nu aan de zuidrim van de Ah-Shi-Sle-Pah Wash, als je vanaf de rand naar beneden kijkt zie je al veel hoodoos staan. Het is niet mogelijk om vanaf deze plek naar beneden af te dalen.
Aan de rechterzijde van de parkeerplaats zie je enkele paaltjes staan, die de oude Jeep Trail blokkeren. Volg die Jeep Trail over een afstand van (naar schatting) 100 meter. Ga nu linksaf, je loopt zo vanzelf een lager gelegen gedeelte in waar je diverse hoodoos kunt zien. Er is geen zichtbaar pad, je moet dus zelf zoeken waar je in de wash kunt afdalen. Je kan de hoodoo op de foto hiernaast daarbij eventueel als richtpunt gebruiken, wij zijn tijdens onze afdaling direct langs deze hoodoo gelopen.

De mooiste hoodoos liggen vooral aan de zuidzijde van de wash, de noordzijde (de overkant dus) is minder interessant. Als je veel tijd hebt zou je beide richtingen van de wash kunnen volgen (zowel richting het westen als richting het oosten), maar als je slechts enkele uren aan dit gebied wilt besteden kan je je beter richten op het westelijke deel. Vooral de eerste 1,5 mijl in westelijke richting leveren de meeste fotogenieke plekjes op.

De bekendste plek wordt gevormd door een groep met geel gekleurde hoodoos. Die hoodoos staan niet op de bodem van de wash, als je ze van dichtbij wilt bekijken en fotograferen moet je via de zachte badlands omhoog klimmen. Er lopen geen paden, zoek zelf op welke plek je het meest eenvoudig naar boven kunt. De zogenaamde Rock Garden (een gebied dat is bezaaid met kleine rotsblokken) ligt wel op de bodem van de wash. Je komt ook allerlei kloven tegen die je kan gaan verkennen, de kans is groot dat je nog meer hoodoos of versteend hout tegen zal komen.

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
onze ervaring
Wij hebben Ah-Shi-Sle-Pah twee maal bezocht. Tijdens onze eerste poging, in 2008, slaagden we er niet in om de plek te vinden waar je in de wash kunt afdalen. We zijn toen een heel stuk langs de bovenzijde van de wash gelopen, en de vele prachtige hoodoos die we beneden ons zagen liggen overtuigden ons ervan dat we zeker nog eens een poging zouden moeten gaan wagen om die van dichterbij te bekijken. In 2009 waren we beter voorbereid: het lukte nu wel om beneden in de wash te komen. We hebben enkele uren rondgelopen, en we hebben enorm genoten van de gele hoodoos, de Rock Garden en de eenzaamheid van het gebied. Omdat Ah-Shi-Sle-Pah veel lijkt op Bisti Badlands, ligt een vergelijking tussen beide plekken voor de hand. En, om eerlijk te zijn, Bisti wint die vergelijking op alle fronten: het is daar veel kleurrijker, er zijn meer hoodoos, mooiere kloven, meer versteend hout. Maar toch is ook Ah-Shi-Sle-Pah een echte aanrader, als hoodoo-liefhebber moet je deze plek gezien hebben.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
links

PhotoTrek New Mexico
Secrets of the West
Reisblog Isa Synnatschke


Links Contact Disclaimer