Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Upper en Lower Antelope Canyon (Tse bighanilini)

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

         
Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie Upper Fotoserie Lower
         
INLEIDING

In het rotslandschap van zuidwest Amerika komen veel ravijnen voor, en een bijzondere vorm daarvan is de slot canyon.Het woord ‘slot’ betekent ‘smalle gleuf’; een slot canyon is een kloof met hoge verticale wanden, die erg dicht bij elkaar staan. De meeste slot canyons zijn gevormd in droge gebieden, waar incidenteel heftige overstromingen plaatsvinden. Tijdens dergelijk natuurgeweld schuurt het water met steen en ander puin door de zachtere rotslagen heen, waardoor de smalle kloven ontstaan.

Veel slot canyons blijven onbekend bij het grote publiek, omdat ze in onherbergzame gebieden liggen en vaak ook moeilijk toegankelijk zijn. De belangrijkste uitzondering is de uit twee delen bestaande Antelope Canyon in noord-Arizona, vlak bij de plaats Page. Vooral Upper Antelope Canyon is een belangrijke toeristische trekpleister, ook Lower Antelope Canyon heeft de laatste jaren veel bekendheid gekregen.

 
UPPER ANTELOPE CANYON
Upper Antelope Canyon werd in het jaar 1931 ontdekt door het 12-jarige meisje Sue Tsosie. Haar volk, de Navajo Indianen, noemden de kloof “Tse Bighanilini”, dat betekent: “de plaats waar water door rotsen stroomt”. De Navajo’s hebben de vondst van de canyon jarenlang geheim gehouden. Upper Antelope Canyon ligt binnen in een hoog, rood zandstenen plateau; de ingang is een smalle opening die je niet het idee geeft dat er iets bijzonders te zien zal zijn. Maar dat verandert direct nadat je naar binnen loopt, je bevindt je dan in een magische wereld tussen glooiende zandstenen wanden, die prachtige kleuren krijgen in het gefilterde zonlicht. Vooral rondom het middaguur is de lichtinval perfect.

Upper Antelope Canyon is ongeveer 140 meter lang, en de wanden zijn gemiddeld zo’n 40 meter hoog. De zanderige bodem is grotendeels vlak, daardoor is een bezoek aan de kloof ook goed te doen voor mensen met kleine kinderen.

Je mag Upper Antelope Canyon alleen bezoeken onder begeleiding van een gids. Er zijn twee manieren waarop je je voor deelname aan een tour kunt aanmelden.
Je kan – zonder te reserveren - zelf met de auto rijden naar de plek langs State Highway 98 waar tickets worden verkocht. Dat is 3 mijl ten oosten van Page (richting Kaibeto), dicht bij de energiecentrale. Als er nog plaats is op een van de tours kan je tickets kopen, en vanaf daar meerijden in een van de jeeps waarmee de toeristen naar de ingang van de canyon worden gebracht. Dit is een tocht van ongeveer 2 mijl, over een zandvlakte.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
Je kan ook vooraf per email reserveren bij een van de organisaties die trips aanbieden, zoals bijvoorbeeld Roger Ekis Antelope Canyon Tours. Je parkeert dan je auto op het afgesproken tijdstip in Page bij het kantoor van Roger Ekis Antelope Canyon Tours, en wordt vandaar met een open jeep naar de canyon gebracht. Daar kan je dan ongeveer 50 minuten rondkijken, waarna je naar Page wordt teruggebracht.
Tijdens de zomermaanden zijn er 7 trips per dag, vooral de trip van 11.30 uur is erg populair omdat het zonlicht in de kloof rond het middaguur het mooist is. Tijdens de wintermaanden zijn er minimaal 4 trips per dag. Roger Ekis organiseert ook de zogenaamde Photography Tours, je hebt dan ongeveer 2 uur de tijd om foto’s te maken, en je krijgt daarbij adviezen van de gids. Als de trip in verband met slechte weersomstandigheden niet door kan gaan, worden geen kosten in rekening gebracht. Je kan tot maximaal 24 uur van te voren annulere.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
LOWER ANTELOPE CANYON
De Indiaanse naam voor Lower Antelope Canyon is “Hasdestwazi”, dat betekent “spiraalvormige rotsbogen”. In augustus 1997 zijn hier 11 mensen verdronken, toen als gevolg van een onverwachte onweersbui een vloedgolf van 15 meter hoogte door de canyon spoelde. De canyon is daarna geruime tijd voor het publiek gesloten geweest, er zijn diverse veiligheidsmaatregelen getroffen. Copyright © www.ontdek-amerika.nlZo zijn er binnen in de canyon meerdere stalen trappen aangebracht, en zijn er bovenaan bakken geplaatst met touwladders die in geval van nood naar beneden kunnen worden gelaten.

De tours naar Lower Antelope Canyon beginnen niet in Page, maar direct bij de canyon zelf. Rijd vanuit Page via Highway 98 naar het oosten (richting Kaibeto), tot aan de kruising met Route N22b (kort voor de kruising rijd je de parkeerplaats voor Upper Antelope Canyon voorbij). Ga op de kruising linksaf, na 300 meter zie je de parkeerplaats voor Lower Antelope Canyon aan de linkerkant van de weg liggen. Je kan daar ter plekke tickets kopen, ook kan je ervoor kiezen om vooraf te reserveren bij een van de organisaties die trips aanbieden, zoals bijvoorbeeld Kens Tours.

Vanaf de parkeerplaats ga je te voet naar de ingang van de canyon. Via een stalen ladder ga je naar beneden, de canyon in. Ook in de canyon zelf kom je nog enkele trappen en soms ook smalle doorgangen tegen.

Van begin maart tot begin november zijn er 3 tours per uur, de eerste tour vertrekt om 8.20 uur en de laatste om 16.00 uur. Tijdens de overige maanden zijn er 2 tours per uur, vanaf 9.30 uur tot 14.00 uur. De tours duren 1.15 uur. Ook Kens Tours biedt een fotografietour aan, 4x per dag in de zomer en 2x per dag in de winter. Iedereen die aan zo'n tour deel wil nemen is verplicht een SLR of DSLR camera en een statief mee te nemen. Zie de website van Kens Tours voor de exacte voorwaarden.

 
VERSCHILLEN TUSSEN UPPER EN LOWER ANTELOPE CANYON
De lengte : Upper is 140 meter lang; Lower is 400 meter lang.
De ingang : Bij Upper loop je zo naar binnen, door een smalle verticale opening in de rotswand. De ingang van Lower is een smalle horizontale spleet in de rotsbodem, je gaat via een stalen trap naar beneden de canyon in.
De begaanbaarheid : Upper heeft een zanderige, vlakke bodem, en is voor iedereen heel eenvoudig begaanbaar. Binnenin Lower komen op diverse plaatsen hoogteverschillen voor, er zijn steile stalen trappen en hele nauwe doorgangen. De bodem is rotsachtig en ongelijk, en kan soms wat modderig zijn. Een bezoek aan Lower is dus minder eenvoudig dan een bezoek aan Upper, maar zeker mogelijk voor iedereen die goed ter been is.
De lichtinval : Upper staat erg bekend om de zonnestralen die rondom het middaguur de wanden prachtig verlichten. Bij Lower komt dit veel minder voor.
De wanden : De structuur van de wanden is bij Lower veel gevarieerder dan bij Upper. Dit levert zeer mooie foto-mogelijkheden op.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 


TOEGANGSPRIJZEN

Een tour door Antelope Canyon is duur. De prijs is afhankelijk van het seizoen en ook van het tijdstip van de dag. Ter indicatie : voor de tour van 11:30 uur in Upper Antelope Canyon betaal je in het hoogseizoen 50 dollar per volwassene, voor de fotografietour is de prijs 85 dollar per volwassene. Voor een tour in Lower Antelope Canyon zijn de prijzen voor volwassenen respectievelijk 28 dollar en 50 dollar (info 2015). In deze prijzen zit 8 dollar Navajo Park Fee inbegrepen. Als je beide canyons op dezelfde dag bezoekt, dan hoef je op vertoon van het betalingsbewijs deze 8 dollar niet opnieuw te betalen.

 
FOTOGRAFEREN

Upper Antelope Canyon is enorm fotogeniek, maar het is niet eenvoudig om goede foto’s te maken. Allereerst is het belangrijk, vanwege de lichtinval, op het juiste tijdstip naar de canyon te gaan. De mooiste foto’s worden gemaakt rond het middaguur, en dan vooral van april tot oktober. Lower Antelope Canyon kan het beste tijdens de ochtend worden bezocht.
Het wordt aangeraden om een statief te gebruiken (het is mogelijk een statief te huren bij Roger Ekis Antelope Canyon Tours). Houd een lange sluitertijd aan, en maak gebruik van een afstandbediening. Op de site The Luminous Landscape worden fotografietips gegeven.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
ONZE ERVARING
Onze verwachtingen voor ons bezoek aan Upper Antelope Canyon, in de zomer van 2003, waren behoorlijk hoog. We hadden al zoveel schitterende foto’s gezien, en zoveel enthousiaste reacties gelezen van mensen die deze kloof hadden bezocht, het moest toch écht wel iets heel speciaals zijn. We werden niet teleurgesteld! De vormen van de wanden, de kleuren, het zonlicht dat naar binnen komt vallen, het was echt een prachtige ervaring om dit te zien.
We waren blij dat we gereserveerd hadden, want de jeeps waarmee we van Page naar de canyon reden zaten helemaal vol. Daarmee geven we ook direct het enige nadeel van een bezoek aan Upper Antelope Canyon aan: het is er zo druk! Gelukkig hielden de bezoekers wel heel goed rekening met elkaar, en kreeg iedereen de kans om een aantal foto’s te maken. Daarbij kwamen de adviezen die de gids gaf heel goed van pas, zij wist precies te vertellen op welke plaatsen de beste foto’s gemaakt konden worden.
In 2006 hebben we Lower Antelope Canyon bezocht. (Het was toen nog toegestaan om dit zonder gids te doen, en om zo lang te blijven als je zelf wilde.) Vooraf dachten we dat het daar minder druk zou zijn dan in Upper, maar dat was dus niet zo! We zijn ongeveer 3 uur in de canyon geweest, van 9 uur ’s morgens tot 12 uur ’s middags, en zeker tijdens de eerste anderhalf uur waren er erg veel fotografen en andere bezoekers aanwezig. Gelukkig werd het daarna iets rustiger. Van Lower hebben we net zo genoten als van Upper, maar wel op een andere manier. De lichtinval is er niet zo speciaal, maar de vormen van de wanden zijn schitterend en dankzij de trappen en de nauwe doorgangen voelde de trip door Lower ook iets avontuurlijker aan.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
LINKS

The American Southwest


Links Contact Disclaimer