Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Arlington National Cemetery

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
 
korte omschrijving

In de stad Arlington, in de staat Virginia, ligt de begraafplaats Arlington National Cemetery. Hoewel het een militaire begraafplaats is, liggen hier niet alleen militairen begraven maar ook presidenten, politici en burgers die een belangrijke plaats hebben ingenomen in de Amerikaanse geschiedenis. De begraafplaats ligt vlak bij Washington DC; vanaf de heuvels waar zich de graven bevinden kan je The Washington Monument en The US Capitol in de verte zien liggen.

De begraafplaats is in gebruik genomen in mei 1864, het aantal graven ligt nu rond de 300.000. Elke werkdag vinden er nog 25 tot 30 begrafenissen plaats, de vlaggen hangen halfstok vanaf een half uur voor de eerste begrafenis tot een half uur na de laatste begrafenis. Arlington National Cemetery heeft een oppervlakte van 2,53 km², en is onderverdeeld in 70 secties. In sommige secties vind je de graven van een specifieke groep, zo staat sectie 21 bekend als The Nurses Section en zijn in sectie 60 de slachtoffers van de Irak-oorlog begraven. Een ander voorbeeld is sectie 27, waar de graven van 3800 voormalige slaven liggen. Klik hier voor een plattegrond van de begraafplaats.

 
een bezoek aan Arlington National cemetery

De begraafplaats is 365 dagen per jaar geopend. De openingstijden zijn:
van april tot en met september: van 08.00 uur tot 19.00 uur, en van oktober tot en met maart: van 08.00 uur tot 17.00 uur.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlVoor het vervoer naar de begraafplaats kan je gebruik maken van je eigen auto of van de metro. Er is een ruime parkeerplaats, parkeren kost $ 1,75 per uur voor de eerste drie uren, en daarna $ 2,50 per uur (info 2016). Dicht bij de ingang ligt een metrostation, je kan dit station bereiken door de blauwe lijn te nemen.

Het Visitor Center, dicht bij de ingang, heeft dezelfde openingstijden als de begraafplaats. Het is alleen gesloten op 25 december. In dit bezoekerscentrum kan je een plattegrond en informatiefolders krijgen, er is een boekwinkel en ook een kleine expositie. Er zijn ook toiletten aanwezig. Eten en drinken op de begraafplaats is niet toegestaan, je mag wel flessen met water meenemen.

De begraafplaats ligt op een heuvelachtig terrein, en de oppervlakte ervan is vrij groot. Tijdens de zomermaanden kan het warm en benauwd zijn in deze omgeving. Houd er rekening mee dat een bezoek aan de begraafplaats daardoor vrij inspannend kan zijn.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
the tomb of the unknowns / the changing of the guard

In 1921 werd een onbekende soldaat, gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog, op Arlington National Cemetery begraven. In 1932 werd een tombe van wit marmer boven zijn graf geplaatst, met daarop de tekst  “Here rests in honored glory, an American Soldier known but to God”. Later werden hier ook de lichamen begraven van onbekende soldaten die zijn gesneuveld in de Tweede Wereldoorlog en in de oorlogen in Korea en Vietnam. De tombe wordt sindsdien The Tomb of the Unknowns genoemd.  Het lichaam van de soldaat die is gesneuveld tijdens de Vietnam-oorlog is na 10 jaar alsnog geïndentificeerd, en is overgedragen aan zijn familie. Aan de onbekende soldaten is symbolisch The Medal of Honor toegekend.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlDe 3rd U.S. Infantry Regiment is de oudste nog actieve infanterie-eenheid van het Amerikaanse leger. De eenheid werd opgericht in 1784, en staat ook bekend onder de naam The Old Guard. Tot de taken van deze eenheid behoren het escorteren van de president, het deelnemen aan militaire ceremonies en het bewaken van The Tomb of the Unknowns. Deze laatste taak wordt vervuld door vrijwilligers; slechts een zeer klein gedeelte van de soldaten die zich als vrijwilliger aanmelden komt door de strenge selectieprocedure heen. Het wordt als een grote eer beschouwd om Sentinel (Wachter) at the Tomb of the Unknowns te mogen zijn.

The Tomb of the Unknowns wordt 365 dagen per jaar, 24 uur per dag, bewaakt. Hieraan is een zeer gedetailleerd ritueel verbonden:  de Sentinel loopt in een ritme van exact 90 stappen per minuut eerst 21 stappen van de tombe vandaan, hij blijft vervolgens 21 seconden stil staan met zijn gezicht naar het oosten gekeerd, hij draait zich en blijft opnieuw 21 seconden stil staan met zijn gezicht naar het noorden gekeerd, en loopt daarna weer in 21 stappen terug naar de tombe. Het getal 21 staat symbool voor de hoogste militaire eer die iemand kan krijgen: the 21 gun-salute. De soldaat draagt geen rang-emblemen, hiermee wordt voorkomen dat hij in rang mogelijk boven die van de onbekende soldaten zou staan.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlTijdens de openingstijden van de begraaf-plaats kan het publiek het ritueel The Changing of the Guard (de wisseling van de wacht) bijwonen. Gedurende de maanden april tot en met september vindt dat ritueel overdag 1x per half uur plaats, tijdens de maanden oktober tot en met maart is dat 1x per uur. Ook op de momenten dat de begraafplaats voor het publiek gesloten is, wordt de dienstdoende soldaat elk uur vervangen. The Changing of the Guard wordt aangekondigd door de Relief Commander, die het publiek vraagt om tijdens de ceremoniële handelingen stil te zijn. Met witte handschoenen aan inspecteert hij vervolgens nauwgezet het wapen (een M-14 rifle) van de nieuwe wacht, hij ontheft de oude wacht uit zijn dienst en – nadat zij gezamenlijk een saluut hebben gebracht aan de onbekende soldaten – verlaten de Relief Commander en de oude wacht de tombe en neemt de nieuwe wacht de taken over.

Direct naast The Tomb of the Unknowns ligt een marmeren openluchttheater in neoklassieke stijl, dat werd gebouwd in 1920. In dit Memorial Amphitheater wordt elk jaar met Pasen, op Memorial Day en op Veterans Day een speciale dienst gehouden. Ook vinden hier de diensten van staatsbegrafenissen plaats. In een gallerij aan de voorzijde van het gebouw worden gedenktekenen ter ere van de onbekende soldaten tentoongesteld.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
bekende personen en monumenten

Het drukst bezochte graf op Arlington Cemetery is dat van de 35e President van de Verenigde Staten, John F. Kennedy. Op verzoek van zijn weduwe, Jacqueline Bouvier Kennedy, werd bij het eenvoudige graf een eeuwige vlam geplaatst, ongeveer gelijk aan de eeuwige vlam die is te zien bij het graf van de Onbekende Soldaat in Parijs. Kennedy werd op 25 november 1963 begraven, op 4 december 1963 werden ook de lichamen van zijn enkele maanden eerder gestorven zoontje Patrick en een naamloos, doodgeboren dochtertje in het graf bijgezet. De plek waar het graf van Kennedy oorspronkelijk lag bleek te Copyright © www.ontdek-amerika.nlklein te zijn om de grote stroom bezoekers aan te kunnen; hij is daarom in 1967 samen met zijn twee kinderen herbegraven op een beter toegankelijke plek op de begraafplaats. Jacqueline Kennedy overleed op 19 mei 1994, zij werd op 23 mei naast haar eerste echtgenoot begraven.

Behalve Kennedy liggen er nog veel andere bekende Amerikanen op Arlington begraven: hooggeplaatste militairen, politici, astronauten, sporters, uitvinders, schrijvers, enzovoort enzovoort. Hieronder noemen we een aantal van hen, op de site van Arlington National Cemetery staan nog veel meer namen:

William Howard Taft (1857 – 1930), de 27e President van de Verenigde Staten
Senator Edward Kennedy (1932 – 2009), broer van President John F. Kennedy
Senator Robert Kennedy (1925 – 1968), broer van President John F. Kennedy
Joe Louis Barrow (1914 – 1981), wereldkampioen boksen
Anita Newcomb McGee (1864 – 1940), de eerste vrouwelijke legerchirurg
John Wesley Powell (1834 – 1902), geoloog, o.a. bekend van zijn expeditie door de Grand Canyon
Capt. Charles ‘Pete’ Conrad jr. (1930  - 1999), astronaut, derde man op de man
Pierre Charles L’Enfant (1754 – 1825), architect, ontwerper van het stadsplan van Washington DC
Glenn Miller (1904 – 1944), jazztrombonist en big band leader
Lee Marvin (1924 – 1987), acteur

Op de begraafplaats vind je veel monumenten en memorials. De bekendste daarvan, the Tomb of the Unknowns, is hierboven al genoemd. Op de site van Arlington National Cemetery staat een complete opsomming, hier noemen we er enkele:

Copyright © www.ontdek-amerika.nlBattle of the Bulge Memorial, voor de slachtoffers van het Ardennenoffensief (2e Wereldoorlog);
Civil Wars Unknowns Monument :  bij dit monument (dicht bij Arlington House) liggen de lichamen van meer dan 2.000 onbekende soldaten die tijdens de Burgeroorlog zijn gesneuveld;
Nurses Memorial : een granieten beeld van een verpleegster kijkt uit over de graven van de verpleegsters die zijn gesneuveld tijdens de eerste wereldoorlog;
Pentagon Group Burial Marker :  op de vijf zijden van een granieten gedenksteen staan de namen van de 184 slachtoffers van de aanslag op het Pentagon (11 september 2001) gegraveerd;
Space Shuttle Challenger Memorial, ter nagedachtenis aan de 7 bemanningsleden van de Space Shuttle die op 28 januari 1986 kort na de start ontplofte;
Space Shuttle Columbia Memorial, ter nagedachtenis aan de 7 bemanningsleden die op 1 februari 2003 omkwamen bij het ongeluk met de Space Shuttle Columbia.

Behalve de hierboven genoemde memorials, die allemaal van metaal en/of steen zijn gemaakt, is er ook nog een andere bijzondere vorm, namelijk de Living Memorial. Hiermee worden bomen bedoeld die dienst doen als een levende herinnering aan een overleden persoon of een groep. Bij ruim 140 bomen bevindt zich een officiële gedenkplaat of marker, verder zijn er nog honderden bomen die speciaal ter nagedachtenis aan een overledene zijn geplant.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
arlington house / robert e. lee museum

George Washington Parke Custis (1781 – 1857) was de stief-kleinzoon van de eerste President van de Verenigde Staten, George Washington. In het begin van de 19e eeuw gaf hij opdracht tot de bouw van een statig landhuis op het grondgebied waar nu de begraafplaats is gevestigd, het noemde het Arlington House. Copyright © www.ontdek-amerika.nlHij heeft hier samen met zijn echtgenote gewoond tot aan zijn dood; het huis kwam daarna in het bezit van zijn schoonzoon, generaal Robert E. Lee. Tijdens de Burgeroorlog werd Arlington House in beslag genomen door de Union Army, en ingericht als hoofdkwartier. De oorlog eiste veel slachtoffers, daarom wees het leger het terrein rondom de woning als begraafplaats aan; in 1864 werden de eerste gesneuvelde soldaten hier begraven. Ook werd een deel van het terrein toegewezen aan een groep van ruim duizend bevrijde slaven, hun dorp werd Freedman’s Village genoemd.

Arlington House wordt tegenwoordig beheerd door de National Park Service. Het huis is dagelijks (behalve op 25 december en op 1 januari) voor  het publiek geopend. Ook rondom het huis bevinden zich bezienswaardigheden, zoals de Slave Quarters (waar de slaven van George Washington Parke Custis waren gehuisvest) en de Flower Garden. In het Robert E. Lee Museum kan je uiteraard veel informatie over deze generaal vinden, er zijn hier originele bezittingen van de families Lee en Custis tentoongesteld.

 
onze ervaring

Copyright © www.ontdek-amerika.nlWij zijn niet voor specifieke graven of monumenten naar de begraafplaats gegaan, maar voor de sfeer in het algemeen. De lange rijen witte grafstenen, de glooiende heuvels, de vele bomen, het was precies wat we er vooraf van verwachtten. Het is er bijzonder fotogeniek, de tijd vloog voorbij en voordat we het wisten hadden we er al vier uur volgemaakt. En dat was eigenlijk nog veel te kort; de begraafplaats is zo groot, het is echt niet mogelijk om in één middag alles te zien.

Natuurlijk zijn we wel even naar het verrassend eenvoudige graf van John F. Kennedy gegaan, en hebben we the Changing of the Guard bij het Graf van de Onbekende Soldaat gezien. Ik begrijp hoe belangrijk de symboliek rondom the Changing of the Guard voor veel Amerikanen is, en met dat in mijn gedachten kan ik het hele ritueel zeker wel waarderen. Maar tegelijkertijd vond ik het ook wel vreemd om te zien hoe een stel volwassen mannen op een onnatuurlijke, robotachtige manier een strak geregisseerd toneelstukje opvoeren. Dit soort van eerbetoon is iets dat wel heel erg ver van mijn belevingswereld afstaat. Maar toch, het is wel een ervaring om dit eens met eigen ogen te kunnen aanschouwen.

 

Links Contact Disclaimer