Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Boston

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

     
Pdf Google Maps Fotoserie
     
inleiding

Boston is de hoofdstad van de staat Massachusetts. De stad is in 1630 gesticht, het is daarmee een van de oudste steden van Amerika. Je treft hier talrijke historische gebouwen aan, de stad doet daardoor veel meer Europees aan dan andere bekende steden in de USA. Ook op het gebied van kunst en cultuur heeft de stad veel te bieden, er zijn talrijke musea en andere bezienswaardigheden. We beperken ons in deze beschrijving tot de plaatsen die we zelf hebben bezocht.

 
the freedom trail

De Freedom Trail is een 4 kilometer lange wandelroute in Boston die je langs 16 verschillende bezienswaardigheden voert. De route wordt aangegeven door middel van een rode lijn die in het trottoir is aangebracht. Klik hier voor een plattegrond van de route.

De Freedom Trail begint in het park Boston Common. Dit publieke park werd aangelegd in 1634, het is daarmee het oudste park in de USA. In 1987 heeft het de status National Historic Landmark gekregen. Copyright © www.ontdek-amerika.nlIn het park bevinden zich diverse monumenten en plaquettes, en er is een grote ondergrondse parkeergarage. Aan de oostzijde van het park vind je een Visitor Center, waar je informatie over de bezienswaardigheden aan The Freedom Trail kan krijgen. Je kan hier ook een tour boeken, je loopt de route dan samen met een in historisch kostuum geklede begeleider.

De eerste bezienswaardigheid is The Massachusetts State House, het parlementsgebouw van de staat. Ook de gouverneur van Massachusetts houdt hier kantoor. Het gebouw, dat dateert uit 1787, heeft een opvallende koepel die van een laag bladgoud is voorzien. Het is mogelijk om The State House van binnen te bezichtigen, maar je moet hiervoor wel vooraf een telefonische afspraak maken.

Park Street Church, op de hoek van Tremont Street en Park Street, werd gebouwd in 1810 en heeft een opvallende witte toren die 66 meter hoog is. De kerk is altijd bijzonder actief geweest op het gebied van mensenrechten, het bestuur heeft zich bijvoorbeeld al in een zeer vroeg stadium tegen slavernij gekeerd, en was ook een uitgesproken voorstander van het stemrecht voor vrouwen. Direct naast de kerk ligt de Granary Burying Ground. Deze begraafplaats bestaat al sinds 1660, en is daarmee de op twee na oudste begraafplaats van Boston. Er zijn ruim 2300 graven, maar het aantal mensen dat hier begraven ligt is waarschijnlijk veel groter. Onder hen bevinden zich veel mensen die een belangrijke rol hebben vervuld in de geschiedenis van Boston, zoals Robert Treat Paine, Sam Adams en John Hancock (drie van de ondertekenaars van The Declaration of Independence), en Paul Revere, een zilversmid die een belangrijke rol speelde tijdens de Amerikaanse Revolutie.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 

De oorspronkelijke Kings Chapel was een vrij kleine houten kerk, gebouwd in 1688. Het gebouw werd te klein om nog plaats te kunnen bieden aan het groeiend aantal kerkgangers, daarom werd om het houten gebouw heen een stenen kerk gebouwd, waarna de oorspronkelijke houten constructie werd afgebroken. De stenen kerk werd in het jaar 1754 in gebruik genomen. De geplande toren is nooit daadwerkelijk gebouwd. Het interieur van de kerk wordt gekenmerkt door handgesneden houten pilaren, en door houten boxen waarin de kerkbanken staan. Vroeger behoorden die boxen toe aan diverse families uit Boston, die hun box naar eigen smaak konden aankleden. In 1920 is er gekozen voor een uniforme uitstraling, sindsdien is het interieur niet meer veranderd. Direct naast de kerk bevindt zich de King’s Chapel Burying Ground, de oudste begraafplaats van Boston. De eerste begrafenis vond hier plaats in het jaar 1630.

Het standbeeld van Benjamin Franklin duidt de plaats aan waar van 1635 tot 1745 de eerste publieke school van de USA gevestigd was, de Boston Latin School. De school bestaat nog steeds, maar niet meer op deze locatie. Benjamin Franklin was een van de ondertekenaars van The Declaration of Independence, en ook een van de studenten van de Boston Latin School.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 

Het uit 1711 stammende gebouw Old Corner Bookstore was oorspronkelijk een apotheek, in 1828 werd het als boekwinkel in gebruik genomen. De boekwinkel beleefde hoogtijdagen onder de leiding van het bedrijf Ticknor en Fields, dat het werk uitgaf van bekende schrijvers zoals Harriet Beecher Stowe, Ralph Waldo Emerson en Charles Dickens. De boekwinkel was tevens een ontmoetingsplaats voor deze auteurs. In 1960 dreigde de Old Corner Bookstore gesloopt te zullen worden, het werd toen van de sloop gered doordat Boston Historic Inc. het gebouw opkocht. Het staat nu vermeld op The National Register of Historic Places.

Op 5 maart 1770 werd een groep burgers beschoten door soldaten van het Engelse leger, hierbij kwamen zes Amerikanen om het leven. Deze gebeurtenis staat bekend als The Boston Massacre. Het bloedbad werd jaarlijks herdacht in het kerkgebouw The Old South Meeting House. In 1773 verzamelde zich hier een grote groep burgers om te protesteren tegen de door de Engelsen geheven belasting op thee. Ook deze gebeurtenis neemt een belangrijke plaats in in de geschiedenis van Boston; het wordt gezien als het begin van de Amerikaanse Revolutie, die resulteerde in de onafhankelijkheid van de USA. Een grote brand verwoestte The Old South Meeting House in 1872; het werd opnieuw gebouwd en is nu een historisch museum.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 

Een van de oudste gebouwen aan de Freedom Trail is The Old State House (1713). Het gebouw was oorspronkelijk de zetel van de Britse koloniale regering, later werd het het eerste parlementsgebouw van de staat Massachusetts. Van 1830 tot 1841 deed het gebouw dienst als stadhuis van Boston, daarna werd het voor commerciële doeleinden gebruikt. The Old State House is nu een museum. Buiten voor het gebouw vormt een stenen circel op de grond de herdenkingsplaats voor de hierboven genoemde Boston Massacre, hier vindt elk jaar op 5 maart een reenactment plaats.

Het oorspronkelijke Faneuil Hall werd gebouwd in 1742, en deed dienst als marktplaats en als ontmoetingsplaats. Het werd volledig herbouwd in 1762 en nog eens in 1899, het huidige gebouw is veel groter dan het oorspronkelijke. Faneuil Hall is opgenomen in de Freedom Trail omdat het een belangrijke historische waarde heeft, er werden hier namelijk diverse speeches gehouden door onafhankelijkheidsstrijders zoals Samuel Adams. Ook in de recente geschiedenis zijn hier belangrijke bijeenkomsten gehouden, zo maakte Senator Edward Kennedy hier in 1979 zijn kandidatuur voor het presidentschap bekend, en in 2004 hield Senator John Kerry de speech waarin hij aangaf de strijd om het presidentshap verloren te hebben van George Bush Jr.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 

Paul Revere (1735 – 1818) was een zilversmid, hij speelde een belangrijke rol in de Amerikaanse Revolutie. In het jaar 1770 kocht het de houten woning die nu bekend staat als The Paul Revere House. De woning werd gebouwd in 1680, en is daarmee het oudste gebouw aan de Freedom Trail. Het huis is toegankelijk voor het publiek, er wordt een kleine toegangsprijs gevraagd.

The Old North Church is het oudste kerkgebouw in Boston, de eerste kerkdienst werd gehouden in het jaar 1723. In de 53 meter hoge toren hangen de oudste kerkklokken van de USA, ze werden vervaardigd in Engeland en opgehangen in 1744 en 1745. Naast de kerk ligt de Copp’s Hill Burying Ground, waar veel handelaren en ambachtslieden begraven liggen. De begraafplaats werd in 1659 in gebruik genomen.

Om de laatste twee bezienswaardigheden aan de Freedom Trail te kunnen zien, moet je de Charles River oversteken, dit kan via de Charlestown Bridge. Al van ver zie je het 67 meter hoge Bunker Hill Monument, de granieten obelisk waarmee de eerste belangrijke veldslag van de Amerikaanse Revolutie (17 juni 1775) wordt herdacht. Je kan binnen in het monument naar boven klimmen, er zijn 294 treden. De toegang is gratis.

In de haven van de stadswijk Charlestown ligt het houten fregat de USS Constitution, de naam verwijst naar de Grondwet van de Verenigde Staten. Het schip werd op 21 oktober 1797 te water gelaten, de belangrijkste taak was het beschermen van koopvaardijschepen. Het speelde een belangrijke rol tijdens een militair conflict dat van 1812 tot 1815 plaatsvond tussen de USA en Groot-Brittanië. Het schip is tot 1881 operationeel geweest, sinds 1907 is het een museumschip. De USS Constitution is nu het hele jaar door open voor het publiek, de toegang is gratis maar er wordt wel een veiligheidscheck gehouden, waarbij je je identificatiebewijs moet laten zien. Je kan er voor kiezen om zelf het schip te bekijken, het is ook mogelijk om een begeleide tour te nemen.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
beacon hill

Beacon Hill is een historische stadswijk in Boston, het heeft deze naam te danken aan het feit dat vroeger, op de top van de heuvel waarop deze wijk is gebouwd, een baken stond. Hiermee konden burgers gewaarschuwd worden in het geval van dreigend gevaar. Tegenwoordig is het een van de duurste en meest begerenswaardige woonwijken van de stad. Tot de voormalige bewoners van de wijk behoren o.a. Senator Edward Kennedy, presidentskandidaat John Kerry, zanger David Lee Roth en actrice Uma Thurman. De wijk trekt veel toeristen, die komen voor de unieke uitstraling van de smalle straten met de oude Victoriaanse huizen. De meest gefotogreerde straat heet Acorn Street, het straatje dankt die bekendheid aan het wegdek dat bestaat uit originele oude cobblestones waarmee vroeger de meeste straten waren geplaveid. Beacon Hill ligt aan de noordzijde van het park Boston Common, het hierboven genoemde Massachusetts State House vormt de zuidoost hoek van de wijk.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
trinity church

Copyright © www.ontdek-amerika.nlDe Trinity Church is ontworpen door de architect Henry Hobson Richardson, de bouw van de kerk heeft vijf jaar geduurd (van 1872 tot 1877). De bouwstijl, die wordt gekenmerkt door het gebruik van een grof gesteente, de aanwezigheid van zware bogen en massieve torens, en zeker ook door de keuze voor opvallende kleurcombinaties, was voor die tijd heel uniek. Zo uniek, dat die zelfs een eigen naam heeft gekregen, de Richardsons Romanesque. Ook de binnenzijde van de kerk is heel bijzonder, o.a. dankzij grote muurschilderingen, rijk versierde glas-in-lood-ramen en het houtsnijwerk in de kerkbanken. Verder zijn er ook twee orgels.
In 1885 werd de Trinity Church door the American Institue of Architects gekozen tot ‘het meest belangrijke gebouw in de Verenigde Staten’; de kerk staat nu nog steeds vermeld op de lijst “The Ten Most Significant Buildings in the USA”. Sinds 1970 heeft het gebouw ook de status van National Historic Landmark.
De kerk is dagelijks open voor bezichtiging door het publiek, op zondag van 13.00 tot 18.00 uur en op de overige dagen van 09.00 tot 17.00 of 18.00 uur. De openingstijden kunnen zonder vooraankondiging gewijzigd worden. Bij binnenkomst word je welkom geheten door een gastvrouw of gastheer, die je naar de in de kelder gelegen giftshop zal verwijzen. In de giftshop kan je een tourticket kopen (prijs: 7 dollar per persoon – info 2011), waarmee je toegang tot de kerk krijgt. Je kan kiezen voor een begeleide tour, je mag ook zonder begeleiding naar binnen toe.
De Trinity Church ligt aan Copley Square, aan de noordzijde van the Massachusetts Turnpike (Route 90), op het adres 206 Clarendon Street.

 

Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
boston public library

De Boston Public Library, die in 1848 werd opgericht door financier Joshua Bates, was de eerste bibliotheek die mensen toestond om boeken mee naar huis te nemen. Op dit moment is het – met ruim 6 miljoen boeken in de collectie – de op een na grootste bibliotheek van de Verenigde Staten. Veel van de boeken en manuscripten zijn bijzonder zeldzaam, zo vind je hier sommige van de vroegste manuscripten van William Shakespeare en de persoonlijke boekencollectie van John Adams, de tweede president van de USA. Verder bezit de bibliotheek veel andere belangrijke stukken, zoals oude ansichtkaarten, landkaarten, tekeningen en foto’s. Er is ook een omvangrijk muziekarchief.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
De bibliotheek is gehuisvest in meerdere gebouwen in Boston. Eén daarvan, de McKim Building, ligt vlak bij de hierboven genoemde Trinity Church, het adres is 700 Boylson Street. De architect van dit gebouw, Charles Follen McKim, heeft zich laten inspireren door Europese bouwstijlen. De belangrijkste ruimte in de McKim Building is de voor iedereen vrij toegankelijke leeszaal, die de naam Bates Hall draagt. Deze zaal ligt op de eerste verdieping, en beslaat de gehele lengte (aan de Copley Square zijde) van het gebouw. De rechthoekige zaal is 66 meter lang, bijna 13 meter breed en 15 meter hoog, de beide uiteinden van de zaal bestaan uit halve circels in de stijl van Romeinse basilieken. Aan een van de beide lange zijden van de zaal zie je een reeks van 15 boogvormige ramen. Erg opvallend is het prachtige boogvormige plafond, met daarin talloze verzonken panelen (coffers). Toegang tot de McKim Building is gratis. Je kan het gebouw zelf bezichtigen, je kan ook kiezen voor een 1 uur durende gratis rondleiding. Klik hier voor meer informatie.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
onze ervaring

Hoogtepunt van ons bezoek aan Boston was de Boston Public Library. Wat een schitterend gebouw is de McKim Building, vooral de leeszaal heeft  veel indruk op ons gemaakt. We waren erg blij toen we toestemming kregen om binnen in de leeszaal te fotograferen, de foto’s die we daar gemaakt hebben behoren voor ons gevoel tot de mooisten van deze vakantie.
Ook de Trinity Church was bijzonder fotogeniek, helaas hebben we er niet van kunnen genieten omdat er net op het moment dat wij daar binnen waren een organist bezig was met oorverdovend en extreem irritant oefenmateriaal. Zonder deze herrie – die ons letterlijk de kerk heeft uitgejaagd – zou dit ongetwijfeld ook een mooie ervaring zijn geweest.
We hebben ruimschoots de tijd besteed aan de Freedom Trail. Eerlijk gezegd waren het niet zozeer de bezienswaardigheden aan deze trail zelf die indruk op ons maakten, maar veel meer de anonieme oude gevels, brandtrappen, prachtige ramen en vervallen deuren. Ook Beacon Hill had op het gebied van sfeervolle straten en gevels veel te bieden, met uiteraard Acorn Street als hoogtepunt.

Voor stadsmensen zal anderhalve dag Boston te weinig zijn, voor ons was het precies genoeg. We vonden het erg leuk om deze sfeervolle stad eens gezien te hebben.
 

 
Links Contact Disclaimer