Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Bowling Ball Beach

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

Bowling Ball Beach is een onderdeel van het kleine Schooner Gulch State Beach. Op de rand van water en zand liggen hier een groot aantal kleine, opvallend ronde rotsen in een aantal rijen achter elkaar. Ze hebben een diameter van gemiddeld ongeveer 1 meter. Het gaat hier om zogenaamde concretions, dat zijn harde compacte rotsgedeeltes die meestal min of meer rond van vorm zijn, en die opgeslagen zijn geweest in zachtere rotslagen. Nadat die zachtere rotslagen door erosie zijn weggesleten, blijven de concretions over. 

Als het hoogtij is, dan gaan de Bowling Balls helemaal schuil onder het water. Maar richting laagtij komen ze steeds meer tevoorschijn, het beste moment om de rotsen te bekijken is vanaf ongeveer 2 uur voor tot 2 uur na laagtij. Vooral als dit gecombineerd kan worden met een zonsondergang, levert dit erg mooie plaatjes op. Als het volledig laagtij is, liggen de Bowling Balls helemaal droog. Het is mooier als er nog wel wat water overheen stroomt.

Bowling Ball Beach ligt aan de kust van noord California, op ongeveer 3,8 mijl ten zuiden van de plaats Point Arena en 10,6 mijl ten noorden van de plaats Gualala. Aan de westzijde van State Route 1 bevindt zich bij milemarker 11,4 een pullout waar enkele auto’s kunnen staan. Je herkent de pullout aan het bord “Park Facing South Only”. Vanaf de parkeerplaats beginnen twee trails, Bowling Ball Beach is bereikbaar via de noordelijke trail, die begint aan de rechterzijde van de pullout (als je richting de oceaan kijkt).

Tijdens het eerste deel van de trail loop je aan de bovenzijde van een klif, door een gebied met hoog gras en enkele bomen. Volg dit pad over een afstand van ongeveer 0,1 mijl (160 meter) tot je de rand van de klif bereikt. Het strand ligt ongeveer 5 meter lager, je kan via een gedeeltelijk vergane ladder steil naar beneden klimmen. Tijdens ons bezoek (mei 2013) was het vrij eenvoudig om beneden te komen. De ladder wordt echter niet meer onderhouden, mogelijk is de afdaling nu moeilijker dan destijds. Je moet vervolgens over een kleine stapel driftwood (op het strand achtergebleven boomstammen) heen klimmen, ook dit was tijdens ons bezoek geen probleem. Loop daarna via het strand nog ongeveer 0,5 mijl (800 meter) naar het noorden, tot aan de Bowling Balls.

Als je Bowling Ball Beach wilt gaan bezoeken is het wel belangrijk dat je vooraf nagaat wanneer het eb en vloed is. De juiste getijden vind je hier. Kies zelf nog wel de juiste maand en de juiste dag.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl

 

onze ervaring

Thuis hadden we de getijdentabellen al goed bestudeerd, en dus wisten we dat we pas tegen de avond naar Bowling Ball Beach zouden kunnen gaan. Helemaal het perfecte tijdstip, dat lukte helaas niet. Want zonsondergang viel net wat eerder dan eb, en dat betekende dus dat we de Bowling Balls niet in volle glorie zouden kunnen aanschouwen. Maar toch, ook al had het water dan misschien nog een beetje lager mogen staan, we hebben volop genoten van ons uitstapje naar dit wel heel aparte natuurverschijnsel. Het was erg mooi om de  ronde rotsen langzaam aan steeds verder boven het water uit te zien komen, als het niet donker zou zijn geworden waren we zeker nog wat langer gebleven. Nog een tip, voor als je net zoals wij rondom zonsondergang naar Bowling Ball Beach gaat:  Neem een zaklamp mee, dat is erg handig voor de terugweg.


Links Contact Disclaimer