Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Colorado National Monument

© copyright www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

Colorado National Monument is een natuurpark met een oppervlakte van ruim 80 km². De naam van het in 1911 opgerichte park verwijst niet naar de naam van de staat, maar naar die van de bekende rivier. Het park ligt op het Uncompahgre Plateau, in het uiterste westen van de staat Colorado. Uncompahgre is een woord uit de taal van de Ute Indianen, een van de betekenissen van dat woord is “Rock that makes water red”. In het Uncompahgre Plateau zijn vier diepe canyons uitgeslepen, en ook nog enkele kleinere kloven. De vier voornaamste canyons heten, van oost naar west, No Thoroughfare Canyon, Red Canyon, Ute Canyon en Monument Canyon. Vanaf de hoog gelegen Rim Rock Drive kan je met de auto diverse uitkijkpunten bereiken vanwaar je een panoramisch zicht hebt op deze door steile rotswanden omgeven canyons, en op de alleenstaande rotstorens (monolieten) en andere markante rotsformaties die zich daarin bevinden. De rotsen bestaan uit Entrada, Wingate en Kayenta zandsteen, elk met hun eigen variaties in rode tinten.

 
© copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl

 

rim rock drive

De Rim Rock Drive is een 23 mijl lange route die van oost naar west door het park heenloopt. Het is ook mogelijk de route in omgekeerde richting te rijden. Langs de route liggen 19 verschillende viewpoints, vanwaar je een steeds wisselend panoramisch zicht hebt op de lager gelegen canyons. De weg bevindt zich op een hoogte variërend van 1.430 tot 2.024 meter.

© copyright www.ontdek-amerika.nlAan de oostzijde van het park ligt de plaats Grand Junction, aan de westzijde ligt de kleinere plaats Fruita. Vanuit Grand Junction kan je via de Monument Road naar het park rijden, de afstand naar de zuidoostelijke ingang bedraagt 4 mijl. Je rijdt dan via de Rim Rock Drive verder het park in. Allereerst kom je voorbij de Devils Kitchen Picnic Area. Daarna begint de weg flink te stijgen, over een afstand van 4 mijl ga je ruim 380 meter omhoog. In dit deel van de weg komen diverse steile bochten voor. Direct langs de weg ligt Cold Shivers Viewpoint, vandaar heb je zicht over Columbus Canyon.

In het 8 mijl lange tweede deel van de Rim Rock Drive komen minder hoogteverschillen voor. Je passeert achtereenvolgens Red Canyon Overlook, Ute Canyon View, Fallen Rock Overlook en Upper Ute Canyon Overlook. Red Canyon en Ute Canyon lijken op elkaar, je ziet hier verticaal gestreepte rotswanden en veel vegetatie. Vanaf Red Canyon Overlook zie je de plaats Grand Junction in de verte liggen. Kort voorbij Ute Canyon View bereikt de weg het hoogste punt, 2.024 meter.

Hierna volgt het mooiste deel van het park. Vanaf diverse viewpoints heb je zicht over Monument Canyon, dat is de langste van de vier hoofdcanyons. Er liggen veel mooie rotsformaties, zoals de Coke Ovens, een groep naast elkaar gelegen ronde monolieten. De belangrijkste blikvanger is de bijna 140 meter hoge spire Independence Monument. Er zijn diverse korte en langere wandelpaden aangelegd, ook vind je langs dit gedeelte van de Rim Rock Drive het Visitor Center van het park.

Voorbij het Visitor Center begint het laatste deel van de route, het is dan nog 7 mijl rijden tot aan het einde van de Rim Rock Drive. Ook hier vind je nog diverse uitkijkpunten. Direct naast de nu steeds dalende weg kom je nog voorbij Balanced Rock. Nadat je het park hebt verlaten kan je doorrijden tot de 2 mijl verderop gelegen plaats Fruita, je kan ook langs de noordzijde van het park terugrijden naar Grand Junction (12 mijl).

In het park zijn diverse wandelpaden aangelegd, de lengte daarvan varieert van 0,25 mijl tot meer dan 14 mijl. Klik hier voor een pdf-overzicht waarop de diverse trails worden beschreven.

 
praktische informatie (info 2016)

Waar
Colorado National Monument ligt in het uiterste westen van de staat Colorado, op korte afstand van Interstate 70.
Als je vanuit het oosten komt, neem dan ter hoogte van de plaats Grand Junction exit 31 (Horizon Drive). Volg de borden naar het park, je bereikt de oostelijke ingang na ongeveer 9 mijl rijden.
© copyright www.ontdek-amerika.nlAls je vanuit het westen komt, neem dan ter hoogte van de plaats Fruita exit 19. Ga via State Route 340 naar het zuiden, je bereikt de noordwestelijke ingang van het park na ongeveer 3 mijl rijden.

Entreeprijs
Voor toegang tot dit park wordt een entreeprijs gevraagd. Kijk voor een actueel overzicht op de pagina Parkprijzen.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze pas kost 80 dollar, en geeft gedurende 1 jaar toegang tot ruim tweeduizend parken (waaronder de door de NPS beheerde parken). Bij de meeste parken is de pas geldig voor alle inzittenden van een personenauto of camper.

Visitor Center
Het Visitor Center is dagelijks geopend, behalve op 25 december.

Picknickplaatsen
Er zijn drie picknickplaatsen in het park, met tafels, water en toiletten.

Camping
De Saddlehorn Campground heeft 80 plaatsen. Reserveren is niet mogelijk, er wordt gewerkt met het first come – first served principe. De camping is het hele jaar geopend, een overnachting kost 20 dollar (info 2012).

 
onze ervaring

Het was onze bedoeling om in het park een of twee trails te gaan lopen, maar als gevolg van een lekke autoband kwamen we later aan dan was gepland. Van die trails is dus niets meer gekomen, we hebben ons beperkt tot de viewpoints aan de Rim Rock Drive. Nu is viewpoints kijken eerlijk gezegd niet helemaal ons ding, we vinden het veel fijner om een park van wat dichterbij, vanaf de trails dus, te beleven. Op deze manier heeft Colorado National Monument ons een aangename namiddag opgeleverd, maar een onuitwisbare indruk heeft het zeker niet achtergelaten. Wat we wel fijn vonden was de rust in het park, we zijn bij de viewpoints niet veel andere toeristen tegengekomen.

 
links

National Park Service
The American SouthWest

 

Links Contact Disclaimer