Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Columbia River Gorge (Oregon)

© copyright www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
actuele informatie (10-06-2018)

Tijdens de zomer van 2017 heeft een zeer grote brand gewoed in Columbia River Gorge, die brand staat bekend onder de naam Eagle Creek Fire. Veel van de trails in het gebied zijn voor langere tijd gesloten. Op de site Travelportland.com staat vermeld welke trails inmiddels weer zijn opengesteld. De directe omgeving van de bekendste waterval van het gebied, Multnomah Falls, is niet aangetast door de brand. De waterval kan inmiddels weer worden bezichtigd, alleen vanaf het Lower Viewing Platform.

 
algemeen

De Columbia River is een 1.243 mijl lange rivier, die begint in de Canadese Rocky Mountains, vervolgens de Amerikaanse staat Washington instroomt, en daarna uitmondt in de Stille Oceaan. Het laatste deel van de rivier vormt de grens tussen de staten Washington en Oregon. Over een afstand van 80 mijl stroomt de rivier door een brede kloof, de Columbia River Gorge. De kloof heeft de status van National Scenic Area, het is een zeer populair recreatiegebied. In de Columbia River Gorge komen zeer veel watervallen voor, we beschrijven hieronder een deel van de watervallen die aan de zuidzijde van de kloof liggen, in de staat Oregon.

 
route

Interstate 84 loopt parallel aan de zuidelijke oever van de rivier, tussen de steden Portland en The Dalles. Direct ten zuiden van de snelweg ligt ook de smalle Historic Columbia River Highway. Deze weg, die is opgenomen op The National Register of Historic Places, is in totaal 75 mijl lang. Daarvan is nog een klein gedeelte toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer:  diverse van de parkeerplaatsen vanwaar je naar de watervallen kunt lopen, liggen langs een 15 mijl lang gedeelte van de Historic Columbia River Highway. Je kan er voor kiezen om via deze oude weg te rijden, je kan ook gebruik maken van Interstate 84. Er zijn diverse op- en afritten die de snelweg en de oude weg met elkaar verbinden. Houd er rekening mee dat niet alle afritten vanuit beide richtingen toegankelijk zijn. De naam Historic Columbia River Highway wordt hieronder afgekort als HCRH.

 
watervallen

Hieronder geven we een korte omschrijving van 30 van de watervallen in de Columbia River Gorge. Dit is geen volledige opsomming, het zijn echter wel de meest bezochte watervallen in dit gebied. Er lopen veel wandelpaden die met elkaar verbonden zijn, in sommige gevallen is het mogelijk de hieronder beschreven wandelroutes met elkaar te combineren. Wij hebben zelf 23 van deze watervallen gezien, onze persoonlijke ervaring staat steeds direct bij de waterval zelf beschreven.

© copyright www.ontdek-amerika.nlLatourell Falls
Trailhead:  in het Guy W. Talbot State Park, aan de HCRH, op 5 mijl ten oosten van de plaats Corbett
Hike:  De hike naar Latourell Falls is zeer eenvoudig. Het verharde pad gaat geleidelijk omlaag, je bereikt de waterval na 320 meter.
Onze ervaring:  Naar onze mening is Latourell Falls een van de mooiste watervallen in de Columbia River Gorge. De waterval is smal, hoog en kaarsrecht,  de basalten klif waarvan het water naar beneden valt is begroeid met mooie gele mossen. Het kreekje en het bruggetje op de voorgrond maken het plaatje helemaal af. Wij hebben de waterval op de vroege avond gefotografeerd, het licht was toen perfect.  Latourell Falls is 67 meter hoog en slechts 3 meter breed.

Shepperds Dell Falls
Trailhead:  in het Shepperds Dell State Park, aan de HCRH, op 6 mijl ten oosten van de plaats Corbett
Hike:  De hike naar Shepperds Dell Falls is zeer eenvoudig. Het verharde pad gaat geleidelijk omlaag, je bereikt de waterval na 320 meter.
Onze ervaring:  De waterval ligt een beetje verborgen tussen het vele groen, we konden alleen het onderste deel ervan goed zien. © copyright www.ontdek-amerika.nlDe waterval zelf hoort niet bij onze favorieten, maar toch is een stop hier de moeite zeker waard vanwege de historische brug bij de parkeerplaats en de fotogenieke oude muur die langs het  wandelpad staat.

Bridal Veil Falls
Trailhead:  aan de HCRH, op 7,5 mijl ten oosten van de plaats Corbett
Hike:  De hike naar Bridal Veil Falls is eenvoudig. Via een verhard pad loop je geleidelijk omlaag, tot aan Bridal Veil Creek. Het totale hoogteverschil  (over een afstand van 500 meter) bedraagt 21 meter. Via een brug steek je het kreekje over, je loopt vervolgens nog een klein stukje langs de kreek, tot aan een houten platform. Vanaf dit platform, dat iets hoger ligt dan het pad, kijk je recht op de waterval. Je kan ook naar de oever van het kreekje gaan, van de waterval is dan echter maar een klein gedeelte zichtbaar.
Onze ervaring:  Deze mooie waterval, waar het water in twee drops 36 meter naar beneden valt, zit ineengeklemd tussen twee groen begroeide rotswanden. Langs de Bridal Veil Creek staan veel mooie met mos begroeide bomen, en dit levert een zeer fotogeniek plaatje op. Het is lastig om de waterval en het kreekje gelijktijdig te fotograferen, omdat de waterval vanaf de oever gezien grotendeels schuil gaat tussen de rotswanden, en daarbij ook nog eens veel mist veroorzaakt. Bovendien kan de zon – zoals wij hebben ondervonden – een behoorlijke spelbreker zijn als je Bridal Veil Creek wilt fotograferen, we raden deze korte hike dan ook vooral aan op bewolkte dagen.

 
© copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl
 

Wahkeena Falls en Fairy Falls
Trailhead:  aan de HCRH, op 10,5 mijl ten oosten van de plaats Corbett
Hike:  Vanaf de parkeerplaats steek je eerst een bruggetje over. Je loopt verder via een eenvoudig begaanbaar verhard pad, dat in geleidelijk stijgt. Na 320 meter bereik je de eerste waterval, dat is Wahkeena Falls. Voorbij deze waterval  begint een serie switchbacks, je klimt hier over een korte afstand ruim 200 meter omhoog. Eenmaal boven wordt het pad weer vlak. Je kan een klein stukje naar rechts lopen, vanaf een uitkijkpunt kan je dan de Columbia River zien. © copyright www.ontdek-amerika.nlDe trail gaat verder naar links, je loopt door een smalle kloof waar een kreekje doorheen stroomt. Je steekt dit kreekje een aantal keer over, er zijn bruggetjes aangelegd. Na 1,6 kilometer (gerekend vanaf de parkeerplaats) bereik je Fairy Falls.
Onze ervaring:  Wahkeena Falls bestaat uit 2 drops, de hoogste daarvan is ruim 50 meter. Je kan deze waterval het beste in de vroege ochtend of de late namiddag fotograferen. Wij hebben voor de late namiddag gekozen, en dat bleek inderdaad een goed moment te zijn om deze breed uitwaaierende waterval te bekijken. Maar het was niet het hoogtepunt van de trail, die eer valt toe aan het prachtige kreekje waar we langs liepen nadat we de steile switchbacks hadden overwonnen. Wij vonden dit, samen met de hike naar Punchbowl Falls (zie hieronder), de mooiste wandeling die we in de Columbia River Gorge hebben gemaakt. Fairy Falls was een prima afsluiter, deze waterval is heel erg klein (de hoogte ervan is slechts 6 meter) maar daarom niet minder mooi. Het water waaiert breed uit over een ‘trap’ van donkere rotsblokken, met aan weerszijden daarvan groene mossen en andere planten.

Multnomah Falls
Locatie:  Multnomah Falls ligt direct langs de HCRH, op 12 mijl ten oosten van de plaats Corbett
Onze ervaring:  De uit twee delen bestaande Multnomah Falls is veruit de bekendste waterval in de staat Oregon. En dat is niet voor niets, de waterval is bijzonder indrukwekkend. Het bovenste deel is 165 meter hoog, en het onderste deel heeft een hoogte van 21 meter. Er is een groot plein aangelegd, vanwaar je de waterval goed kan bekijken. Wij waren hier in de vroege ochtend. Een prima keuze, want het licht was op dat moment goed voor fotografie en bovendien was het nog niet druk. Toen we op een later tijdstip Multnomah Falls passeerden, was de grote parkeerplaats al nagenoeg vol. Dringend advies:  vermijd een bezoek aan Multnomah Falls gedurende de weekenden, probeer hier op een doordeweekse dag zo vroeg mogelijk in de ochtend naar toe te gaan.

Dutchman Falls, Wiesendanger Falls en Ecola Falls
Trailhead:  bij Multnomah Falls, direct langs de HCRH, op 12 mijl ten oosten van de plaats Corbett
Hike:  Via een geleidelijk stijgend geasfalteerd pad loop je over een afstand van 320 meter naar de Benson Bridge, dat is de voetbrug die tussen de twee delen van Multnomah Falls te zien is. Voorbij de brug wordt het pad veel steiler. Aan het einde van dit steile gedeelte, dat ongeveer 1,6 kilometer lang is, kom je uit bij een splitsing. Een zijpad gaat naar een viewpoint vanwaar je Multnomah Falls van bovenaf kunt zien (dit is overigens minder mooi dan de aanblik vanaf het plein). Het zijpad heeft een lengte van 320 meter, je loopt daarna via datzelfde pad naar de trail terug. Je loopt langs Multnomah Creek, waar een groepje van drie miniwatervalletjes (van respectievelijk 3 meter, 4 meter en 2,5 meter hoog) samen de naam Dutchman Falls dragen. Even verder loop je onder een overhangende rots door, die Dutchman Tunnel wordt genoemd. Binnen een afstand van enkele honderden meters zie je nu eerst de 16 meter hoge en 3 meter brede Wiesendanger Falls, en daarna de ongeveer 16 meter hoge en 6 meter brede Ecola Falls.
Onze ervaring:  De hierboven beschreven hike stond wel op ons lijstje met mogelijkheden, maar omdat we in de beschikbare tijd niet alle watervallen konden zien, moesten we keuzes maken. Andere watervallen leken ons mooier dan Dutchman Falls, Wiesendanger Falls en Ecola Falls, deze hike hebben we daarom overgeslagen.

Lower Oneonta Falls
Trailhead:  aan de HCRH, op 14 mijl ten oosten van de plaats Corbett
Hike:  Lower Oneonta Falls ligt in een smalle kloof, de Oneonta Gorge, waar altijd water in staat. Je kan de waterval alleen maar bereiken door door dat water heen te lopen. © copyright www.ontdek-amerika.nlHet water kan hoog staan, bij iemand van gemiddelde grootte tot aan het middel toe (afhankelijk van het seizoen).Tijdens de herfst, winter en lente wordt deze hike afgeraden, omdat het water dan doordringend koud is. Houd er ook rekening met dat je over een stapel drijfhout heen zal moeten klimmen. Je bereikt de waterval na 0,5 mijl (800 meter), er zijn geen noemenswaardige hoogteverschillen.
Onze ervaring:  Tja, wat zouden we hier graag hebben geschreven hoe wij van de prachtige Oneonta Gorge genoten. Want, afgaande op de foto’s die we er van hebben gezien, moet dit toch wel een van de allermooiste plekken in de Columbia River Gorge zijn. Maar de lastige hike heeft ons tegengehouden, we hebben het eerlijk gezegd niet eens geprobeerd. Geen ‘onze ervaring’ dus, helaas.

Horsetail Falls
Locatie:  aan de HCRH, op 15 mijl ten oosten van de plaats Corbett 
Onze ervaring:  Horsetail Falls ligt direct langs de HCRH, je hoeft er bij wijze van spreken niet eens je auto voor uit om deze waterval te kunnen zien. Maar uiteraard is dat niet ons advies, Horsetail Falls verdient echt wel wat meer aandacht. Gewoon even uitstappen dus (als er tenminste nog plek is op de parkeerplaats!) en genieten van de verschilende hoeken van waaruit je de waterval kan bekijken. Horsetail Falls heeft zijn naam te danken aan de vorm, die lijkt op de staart van een paard. De waterval is 65 meter hoog, het water valt in een schuine hoek naar beneden.

Ponytail Falls, Middle Oneonta Falls en Triple Falls
Trailhead:  bij Horsetail Falls, aan de HCRH, op 15 mijl ten oosten van de plaats Corbett 
Hike:  © copyright www.ontdek-amerika.nlHet pad begint aan de linkerzijde van Horsetail Falls (als je naar de waterval toe kijkt). Via een aantal redelijk steile switchbacks klim je 75 meter omhoog, na ongeveer 600 meter wordt de trail vlak, en loop je een smalle vallei in. Waar je Ponytail Falls (soms ook Little Horsetail Falls of Upper Horsetail Falls genaamd) meteen al voor je ziet liggen. Het water valt vanaf een overhangende rotswand naar beneden,  de trail loopt onder die rotswand – en dus achter de waterval – door. Je loopt naar het westen, het wandelpad is hier vlak, en gaat vervolgens Oneonta Gorge in. Oneonta Creek ligt ver beneden je, en is niet zichtbaar. De trail gaat nu via een aantal switchbacks naar beneden, je loopt over een metalen voetbrug over Oneonta Creek heen. De brug bevindt zich op een kleine 2 kilometer van de trailhead. Net boven de brug ligt Middle Oneonta Falls, een 7 meter hoge waterval die niet heel indrukwekkend is. Als je ook Triple Falls wilt zien, loop je nog ruim 1 kilometer verder. Je bereikt dan een viewpoint vanwaar je van bovenaf naar deze waterval kijkt. Het is mooier om de waterval vanaf de basis te bekijken, maar het is bijzonder lastig om dat laag gelegen punt te bereiken. Zoals de naam van de waterval al aangeeft:  Oneonta Creek splitst zich hier in drieën, het water valt in drie naast elkaar gelegen stromen ongeveer 20 meter naar beneden.
Onze ervaring:  Ponytail Falls hoort bij onze favorieten. Je kan deze waterval letterlijk vanuit alle kanten fotograferen, we konden gewoonweg niet kiezen vanuit welke hoek hij nu eigenlijk het mooist was! Zoals op zo veel plekken was ook hier de omgeving weer schitterend, de met groen mos begroeide rotswanden, de waterpoel vol met al even groene rotsblokken, dit was echt genieten. Ponytail Falls heeft een hoogte van 26 meter. Over Middle Oneonta Falls en Triple Falls kunnen we niet uit eigen ervaring vertellen, dit deel van de hike hebben we overgeslagen.

© copyright www.ontdek-amerika.nlUpper McCord Creek Falls en Elowah Falls
Trailhead:  bij John B. Yeon State Park, aan de HCRH, op 18 mijl ten oosten van de plaats Corbett 
Hike:  Het pad splitst zich al snel, houd links aan. Je klimt nu over een afstand van een halve kilometer via een enigszins steil pad omhoog, tot aan een splitsing. Het pad rechtsaf gaat naar Upper McCord Creek Falls, het pad linksaf gaat naar Elowah Falls. De afstand van de splitsing tot aan Upper McCord Creek Falls is 1,2 kilometer, het pad is hier erg steil. De afstand van de splitsing tot aan Elowah Falls is ongeveer 600 meter, het pad loopt geleidelijk omlaag.
Onze ervaring:  We hadden alleen Elowah Falls gepland, Upper McCord Creek Falls wilden we overslaan. Maar omdat de wegwijzer bij de hierboven beschreven splitsing verdwenen was, liepen we verkeerd. En kwamen we dus – na een zware klim - onverwacht tóch bij Upper McCord Creek Falls uit. Die best wel mooi bleek te zijn, maar helaas veel te fel werd verlicht door de zon. We moesten snel terug, we wilden namelijk bij Elowah Falls zijn voordat ook daar de zon onze fotografiemogelijkheden zou verpesten. Gelukkig waren we op tijd, de waterval bleek nog in de schaduw te staan. Daar waren we ontzettend blij mee, want Elowah Falls is fantastisch mooi. Een absolute aanwinst voor ons favorietenlijstje. Elowah Falls is 64 meter hoog en slechts 3 meter breed, het is net zo’n mooie slanke waterval als die andere favoriet, Latourell Falls. Het stuifwater was wel alom aanwezig, onze hydrofieldoek waarmee we de lens van de camera regelmatig droogwreven was absoluut onmisbaar. Onze kleding was helemaal doorweekt, en omdat we in de schaduw stonden was het ontzettend koud. Maar dat hadden we er graag voor over!

Munra Falls en Wahclella Falls
Trailhead:  Vanaf Interstate 84 neem je Exit 40 (the Bonneville Dam Exit). (Als je van oost naar west rijd, ga je daarna onder de snelweg door.) Ga rechtsaf bij een stopbord. Na ongeveer 30 meter ga je opnieuw rechtsaf, volg de korte weg tot aan de parkeerplaats aan het einde.
Toegang:  Bij de trailhead staat een self pay station. De toegangsprijs bedraagt 5 dollar voor 1 auto met inzittenden.
Hike:  Vanaf de trailhead loop je 400 meter over een service road langs Tanner Creek. De weg eindigt bij een dam, je gaat nu verder via een geleidelijk stijgend wandelpad. © copyright www.ontdek-amerika.nlVrij plotseling zie je Munra Falls, deze waterval ligt pal naast het wandelpad. Via een houten brug loop je er heel dicht langs af, zeker als er wat wind staat word je nat van het stuifwater. Voorbij Munra Falls loop je langs een afgrond, dit is absoluut niet gevaarlijk maar voor mensen met hoogtevrees kan het wat beangstigend zijn. Je bereikt een splitsing, vandaar begint een loop trail dus je kan hier zowel voor het linker- als voor het rechterpad kiezen, je komt uiteindelijk toch weer op dezelfde plek uit. De loop trail gaat door de canyon heen waarin Wahclella Falls te zien is. De totale lengte van de wandeling (heen en terug) is ruim 3 kilometer, het hoogteverschil is ongeveer 90 meter.
Onze ervaring: Munra Falls was niet interessant, we hebben er niet eens een foto van gemaakt. Wahclella Falls, dát is een ander verhaal. Wauw, wat is die mooi zeg. Het was vooral het totaalplaatje dat heel veel indruk op ons heeft gemaakt, de prachtige groene canyon met twee bruggetjes, en dan de waterval die vanuit een wat verborgen kloof tussen het groen tevoorschijn komt (dit deel is 15 meter hoog) met daaronder nog een tweede ‘drop’ van zo’n 20 meter. Het zou heel mooi zijn geweest om deze waterval van wat verder weg te fotograferen, zodat de mooie omgeving ook op de foto zou staan. Maar de vele takken die in het blikveld zaten, en die flink bewogen in de wind maakte dat helaas onmogelijk. Op de foto’s die we hier wel kunnen laten zien komt dan ook niet goed genoeg over hoe ontzettend mooi deze plek was. Ons advies luidt dan ook: ga dit met eigen ogen bekijken! 

Eagle Creek Trail  (7 watervallen)
© copyright www.ontdek-amerika.nlTrailhead:  Als je op Interstate 84 van west naar oost rijdt, neem dan Exit 41. Als je op Interstate 84 van oost naar west rijdt, neem dan Exit 40 (Bonneville Dam). Ga nu in andere richting de Interstate weer op, en neem vervolgens Exit 41. Beneden aan de afrit ga je rechtsaf. Na ongeveer een halve mijl wordt de weg smaller, rijd nog een klein stukje verder tot aan de parkeerplaats.
Toegang:  Bij de trailhead staat een self pay station. De toegangsprijs bedraagt 5 dollar voor 1 auto met inzittenden.
Hike: Een van de meest populaire wandelingen in de Columbia River Gorge is de Eagle Creek Trail. Het is een erg lange trail, de meeste mensen lopen niet de volledige afstand. We beschrijven hier ongeveer de helft van de Eagle Creek Trail, tot aan Twister Falls. Deze waterval bevindt zich op ruim 10 kilometer afstand van de trailhead, omdat je via dezelfde route terug moet lopen is de totale lengte van de wandeling dus ruim 20 kilometer.
Eerst loop je op gelijke hoogte met Eagle Creek. Gedurende de wandeling ga je geleidelijk aan omhoog, Eagle Creek komt steeds verder beneden je te liggen. De wandeling is op zich vrij eenvoudig, al zijn er wel enkele plekken waar je via stenen kleine kreekjes over moet steken. Vanwege de lengte en de voortdurende hoogteverschillen valt de wandeling echter wel in de categorie ‘vrij zwaar’. Bovendien is de trail vanwege de afgronden naast het pad niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Op de smalste gedeeltes zijn kettingen in de rotswand aangebracht, zodat je je wel vast kan houden.
De eerste waterval, Metlako Falls genaamd, bevindt zich op 2,4 kilometer van de trailhead. Om deze waterval te kunnen zien moet je een wat onduidelijk aangegeven zijpad naar rechts nemen, het uitkijkpunt ligt 30 meter verder. Vanaf het uitkijkpunt kan je de waterval op enige afstand zien, echter alleen vanaf de zijkant. (Opmerking: In januari 2017 is het uitkijkpunt ingestort, het is nu niet meer mogelijk om Metlako Falls te zien. Het is op dit moment (maart 2017) niet bekend of er een nieuw uitkijkpunt zal worden aangelegd.)
800 meter verder zie je aan je rechterzijde een zijpad. Via dit zijpad kan je omlaag lopen naar het Lower Punchbowl Falls Viewpoint. Let op: je kan dit viewpoint alleen maar zien als je het water inloopt. Neem dus sandalen en een handdoek mee! Via het zijpad loop je terug naar boven, naar het hoofdpad. 400 meter verder bereik je het Upper Punchbowl Falls Viewpoint, vanwaar je dezelfde waterval van bovenuit kan zien.
Kort voorbij dat viewpoint kan je normaal gesproken via een houten brug de kleine Tish Creek oversteken. De brug is echter vanwege een omgevallen boom ernstig beschadigd geraakt, en daardoor niet meer bruikbaar. Het is nog wel mogelijk om het water over te steken door gebruik te maken van rotsblokken die in het kreekje liggen, daarna moet je via een kleine gladde helling omhoog klimmen (info 2016).
Na 5 kilometer lopen zie je aan de overzijde van de kloof de 30 meter hoge Loowit Falls. Het water valt in een kleine poel, en stroomt van daaruit verder omlaag, Eagle Creek in. Daarna ga je via High Bridge naar de overzijde van de kloof. Even verder zie je de vierde waterval: Skoonichuck Falls. © copyright www.ontdek-amerika.nlOp ruim 7 kilometer steek je voor de tweede keer de kloof over, via de Four-and-a-half-mile-Bridge. Ga nadat je bent overgestoken rechtsaf verder. De vijfde waterval heet Wy’East Falls; deze waterval staat regelmatig droog. Even verder bereik je de Hatfield Wilderness. Er staat daar een box met registratieformulieren, het is verplicht je gegevens op een day pass te vermelden. De day pass is gratis.
Na iets minder dan 10 kilometer bereik je het absolute hoogtepunt van de wandeling, de zeer indrukwekkende Tunnel Falls. De waterval heeft een hoogte van bijna 50 meter. Ongeveer 100 jaar geleden is er een tunnel uitgehakt in de rotswand achter de waterval, je kan door die tunnel heen achter de waterval doorlopen. De tunnel ziet er nog precies zo uit als een eeuw geleden.
De zevende waterval ligt ongeveer 500 meter verder. De afgrond naast het wandelpad is hier bijzonder steil, dit deel van de trail heeft daarom de bijnaam “Vertigo Mile” gekregen. Aan het eind van de Vertigo Mile ligt een kreekje op gelijke hoogte met het wandelpad, in dat kreekje bevindt zich de 60 meter hoge Twister Falls. Het is moeilijk om de waterval in z’n geheel te zien. Het bovenste gedeelte, waar twee stromen zich met elkaar mengen, is wel goed zichtbaar. Twister Falls staat ook bekend onder de namen Crossover Falls en Eagle Creek Falls.
Onze ervaring: In 2013 hebben we een klein gedeelte van de trail gelopen, tot aan Punchbowl Falls. Omdat we bijzonder gecharmeerd waren van deze prachtige wandeling, besloten we om de wandeling tijdens ons tweede bezoek aan de Columbia River Gorge (2016) opnieuw in de planning op te nemen. Maar dan nu wel – heel ambitieus – helemaal tot aan Twister Falls.
Vanwege de lengte, de voortdurende hoogteverschillen en de hoge temperatuur was het een zware onderneming. Maar wel een onderneming die van de eerste tot de laatste minuut de moeite dubbel en dwars waard was. De wandeling zelf was ongelooflijk mooi, vooral het gedeelte rond de High Bridge. De watervallen die we onderweg tegenkwamen vonden we geweldig. Van Punchbowl Falls was vooral het Lower Viewpoint fantastisch mooi. Metlako Falls, Loowit Falls en vooral ook Twister Falls bleken drie toppers te zijn. Het moment waarop we Tunnel Falls voor ons zagen verschijnen – na vier uur lopen – was enorm indrukwekkend.
Onze tip: begin ’s ochtends heel erg vroeg aan deze wandeling. Ten eerste omdat je later op de dag waarschijnlijk je auto niet meer zal kunnen parkeren. Maar meer nog omdat de watervallen vooral in de ochtend erg mooi door de zon worden belicht.

 
© copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl
 

Dry Creek Falls
Bridge of the Gods Trailhead
:  in de plaats Cascade Locks, direct bij de grote brug, in het midden van een road loop. De parkeerplaats is alleen toegankelijk tijdens het hoogseizoen.
Hike: Vanaf de parkeerplaats steek je de weg over, je volgt een klein stukje van de bekende Pacific Crest Trail. Na 160 meter bereik je Moody Street, daar loop je onder de snelweg door. Een kleine honderd meter verder splitst het pad zich, houd links aan (dit is de Pacific Crest Trail). Je klimt geleidelijk omhoog, door een bosgebied. Na ruim 1,5 km kom je op een open plek, loop onder de powerlines door en volg het pad verder rechtdoor. Na ruim 3 km kom je op een t-splitsing, ga hier rechtsaf. Je loopt nu langs Dry Creek af. De afstand van de trailhead tot aan de waterval is 3,6 km. Je gaat via dezelfde route terug, de wandeling is in totaal dus 7,2 km lang.
Onze ervaring: Dry Creek Falls bevindt zich een een halfronde kom die bestaat uit basalten rotskolommen. De waterval is smal, en ongeveer 15 meter hoog. © copyright www.ontdek-amerika.nlHet kreekje onder aan de waterval ligt vol met kleine rotsblokken, vooral tijdens de lente zijn de oevers weelderig begroeid. De waterval zelf behoort niet tot onze favorieten, maar het basalten amphitheater vonden we wel erg mooi. Als je genoeg tijd hebt om meerdere watervallen in Columbia River Gorge te gaan bekijken, dan is Dry Creek Falls zeker de moeite waard. Als je tijd beperkt is, dan is het ons inziens niet de beste keuze om deze waterval in de planning op te nemen.

Starvation Creek Falls
Locatie:  Starvation Creek State Park bevindt zich ongeveer 10 mijl ten oosten van de plaats Cascade Locks. Als je via Interstate 84 van west naar oost rijdt, neem dan Exit 55. Er is geen afslag als je van west naar oost rijdt. In dat geval rijd je in eerste instantie het park voorbij, je verlaat de Interstate via de Herman Creek Road en draait daarna direct weer de Interstate op. Die je dus vervolgens via Exit 55 opnieuw verlaat.
Hike: Vanaf de parkeerplaats loop je naar links, tot voorbij de toiletten. Je bereikt de waterval vrijwel meteen.
Onze ervaring:  Volgens onze informatie zou deze waterval gedurende het grootste deel van de dag in de schaduw liggen. Maar helaas, toen wij er halverwege de middag aankwamen, scheen de zon volop op het water. Het was onmogelijk om goede foto’s te maken, we hebben het niet eens geprobeerd. Niet dat we dat heel erg vonden, Starvation Creek Falls is niet echt geweldig. Eerlijk gezegd is deze waterval heel snel weer uit onze herinnering verdwenen.

Cabin Creek Falls, Hole in the Wall Falls en Lancaster Falls
Trailhead:  De parkeerplaats van Starvation Creek State Park, zie de aanrijroute hierboven.
Hike:  Het begin van de hike is wat ongebruikelijk. Loop vanaf de parkeerplaats naar de Interstate, aan de linkerkant ligt een pad achter de vangrail. Dat pad loopt een stukje direct langs de Interstate af, en draait vervolgens het bos in. De naam van het wandelpad is Mount  Defiance Trail. Als eerste kom je Cabin Creek Falls tegen (na ongeveer 550 meter). Na 1,2 kilometer (gerekend vanaf de parkeerplaats) bereik je Hole in the Wall Falls. En nog eens 300 meter verder bereik je Lancaster Falls. Tijdens dit laatste stuk van de wandeling gaat het pad erg steil omhoog.
Onze ervaring:  Het begin van de hike, waarbij we vlak langs de Interstate liepen, was absoluut niet leuk. De rest van het wandelpad was nergens echt speciaal, dus voor de wandeling op zich raden we deze hike zeker niet aan. Gelukkig maakten de watervallen wel wat goed. Cabin Creek Falls lag een beetje verborgen achter wat grote rotsblokken, gelukkig viel er geen zonlicht op. Deze waterval hoort wat ons betreft thuis in de categorie ‘klein maar fijn’, het was echt leuk om hier over de rotsen en boomstammen heen te klimmen, en zo de beste plek te vinden vanwaar we Cabin Creek Falls netjes op de foto konden zetten. Ook Hole in the Wall Falls was mooi, het water valt hier naar beneden via een door mensen gemaakt gat in de rotswand. Het laatste stukje van de trail was hard werken, het ging hier een pittig eind omhoog. Helaas viel de beloning tegen, Lancaster Falls was niet echt bijzonder en bovendien stond hij ook nog eens in het felle zonlicht. Alles bij elkaar geteld is dit dus wel de minst succesvolle trail die we in de Columbia River Gorge hebben gelopen.

 
© copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl
 
Links

Portland Hikers
Friends of Columbia Gorge
NorthWest Waterfalls Survey
NWHiker

 

Links Contact Disclaimer