Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Coyote Buttes South

© copyright www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

© copyright www.ontdek-amerika.nlDe Coyote Buttes Special Management Area ligt in het uiterste noorden van de staat Arizona, ineengeklemd tussen het Grand Staircase-Escalante National Monument en het Vermillion Cliffs Paria Wildernes National Monument. Het gebied kreeg z’n beschermde status in 1984, het wordt beheerd door het Bureau of Land Management (BLM). Het noordelijke deel, de Coyote Buttes North, is dankzij de aanwezigheid van The Wave al jarenlang een zeer bekende en uiterst populaire bestemming. De laatste jaren komt ook het zuidelijke deel, de Coyote Buttes South, steeds meer onder de aandacht.

Het zuidelijke deel van de Coyote Buttes Area bestaat uit twee delen: Paw Hole en Cottonwood Cove. In Paw Hole staan rotsformaties die qua vorm op indianententen lijken, ze worden vaak aangeduid met de naam Paw Hole Teepees. Vooral de draaiïngen in het gesteente (swirls) zijn heel opvallend. Vanaf de parkeerplaats loop je in enkele minuten naar deze teepees toe.

De Cottonwood Cove Area is een weids gebied dat bestaat uit zandsteen dat door water- en winderosie in de meest fantastische vormen is geboetseerd. De vele mineralen die in diverse concentraties door het zandsteen heen zijn gesijpeld hebben gezorgd voor de kleurrijke strepen. De afstand van de parkeerplaats tot aan de rotsformaties bedraagt ongeveer een halve mijl. In de Cottonwood Cove Area zelf komen wel hoogteverschillen voor, maar over het algemeen is het gebied vrij makkelijk begaanbaar.

Er zijn geen aangelegde trails, je kan de beide gebieden zelf verkennen. Het is daarom niet mogelijk om een hike-afstand aan te geven, hoeveel tijd je in de Coyote Buttes Area doorbrengt kan per persoon sterk verschillen. Als je in Paw Hole alleen de voorste teepees wilt bekijken, heb je aan een half uur tot een uur genoeg. Maar het is zeker mogelijk om veel meer tijd in dit gebied door te brengen. De Cottonwood Cove Area is het meest indrukwekkend, trek hiervoor minimaal enkele uren (of langer!) voor uit.

Net buiten de Cottonwood Cove Area staat een uitzonderlijk mooie hoodoo die Chess Queen wordt genoemd. Deze hoodoo is zichtbaar vanaf de parkeerplaats, het kost 15 tot 20 minuten om er naartoe te lopen.
 
Permit

The Coyote Buttes South bestaan uit zeer kwetsbaar Navajo Sandstone, en de BLM heeft daarom bepaald dat dit gebied per dag slechts door 20 mensen mag worden bezocht. Een toegangsbewijs (permit) kost $ 5,- per persoon. Er zijn twee manieren waarop je kan proberen een permit te bemachtigen, via internet of ter plekke. Op de site van de BLM staat uitgebreide informatie over het permit-systeem.

© copyright www.ontdek-amerika.nlGeen permit nodig voor de gids
Er zijn zes organisaties door de BLM geautoriseerd om tours naar de Coyote Buttes South te verzorgen. Als je bij een van die organisaties een tour hebt geboekt, dan hoef je voor de gids geen extra permit te kopen.

Via internet
De permits voor de Coyote Buttes South worden uitgegeven op basis van het First Come First Served systeem. Omdat het gebied de laatste jaren sterk in populariteit is gestegen, raken de permits steeds sneller uitverkocht. We raden dan ook aan om de aanvraag voor de permits zo snel mogelijk in te dienen.

Op de eerste dag van elke maand komen er nieuwe permits beschikbaar volgens dit schema:
Op 1 januari:  permits voor de maand april
Op 1 februari:  permits voor de maand mei
Op 1 maart:  permits voor de maand juni
enzovoort

Ga naar de Permit Page op de site van de BLM. Klik onder het kopje “Coyote Buttes South” op “Check Calender” om te zien voor welke dagen er nog permits beschikbaar zijn. Van daaruit kan je permits bestellen. Ongeveer zes weken nadat de BLM de betaling heeft ontvangen, worden de permits per post toegestuurd. Behalve de permits ontvang je ook een parkeerbewijs, dat je bij de trailhead zichtbaar in je auto (of in de auto van de gids) op het dashboard moet leggen.

Ter plekke, 1 dag van tevoren
De walk-in permits worden verloot in het Grand Staircase-Escalante National Monument Visitor Center in Kanab (adres: 745 E. Highway 89). De loterij voor de Coyote Buttes South vindt steeds plaats om 10.00 uur ’s ochtends, je kan je inschrijven tussen 9.30 uur en 10.00 uur. Een groep mag uit maximaal 6 personen bestaan, en per groep mag slechts één persoon aan de loterij deelnemen. Van half maart tot half november vindt de loterij elke dag plaats. Van half november tot half maart vindt de loterij 5x per week plaats, van maandag tot en met vrijdag. Op vrijdag worden dan steeds de permits voor de drie daaropvolgende dagen verloot. De permits kunnen alleen contant worden betaald.

 
de route

© copyright www.ontdek-amerika.nlNeem highway 89, de weg die de plaatsen Page (in Arizona) en Kanab (in Utah) met elkaar verbindt. Ongeveer halverwege, tussen de milemarkers 25 en 26, begint de onverharde House Rock Valley Road. Neem de afslag, en rijd verder in zuidelijke richting. Normaal gesproken is deze weg goed berijdbaar, na regenval kan het wegoppervlak flink verslechteren. Volg de House Rock Valley Road over een afstand van ongeveer 17 mijl, en ga dan linksaf (oost) via de smalle, onverharde route 1079 (Lone Tree Access Point). Deze weg is alleen geschikt voor auto’s met vierwielaandrijving. Na 2,5 mijl bereik je de parkeerplaats voor de Paw Hole Area. Nadat je dit gebied hebt bezocht, kan je via route 1079 verder rijden, je komt hier al snel een steile helling tegen die vanwege het diepe, losse zand zeer lastig begaanbaar is. Volg de 1079 (gerekend vanaf de Paw Hole parkeerplaats) 3,25 mijl in oostelijke richting. Ga dan linksaf (noord) via route 1082. Na 2,5 mijl bereik je de plek waar je je auto parkeert, van daaruit loop je naar links toe, waar je op enige afstand de Cottonwood Cove Area al ziet liggen.

Alternatieve route
© copyright www.ontdek-amerika.nlAls je de vaak moeilijk begaanbare 1079 wilt vermijden, dan kan je ook kiezen voor een wat langere route. Ga dan niet linksaf via route 1079, maar rijd eerst via de House Rock Valley Road nog eens 3,7 mijl verder naar het zuiden. Ga daar linksaf via de onverharde route 1017. Volg die weg over een afstand van 3,1 mijl in oostelijke richting. Ga dan linksaf via route 1066. Volg route 1066 over een afstand van 3,3 mijl in noordelijke richting, je bereikt dan een splitsing. Houd daar rechts aan, en ga nog eens 2,4 mijl verder naar het noorden via route 1081. Bij een splitsing houd je links aan, ga van daaruit 3,0 mijl verder naar het noorden via route 1082. Ook deze route is alleen geschikt voor auto’s met vierwielaandrijving.

Opmerking
Het is ook mogelijk om vanaf de zuidzijde de House Rock Valley Road in te rijden. Het zuidelijke uiteinde van deze weg vind je aan State Route 89a. Gerekend vanaf de afslag is het 9,3 mijl rijden naar de afslag voor route 1017, of 13 mijl rijden naar de afslag 1079.

Waarschuwing
Het is niet eenvoudig om Coyote Buttes South te bereiken, de wegen die naar dit gebied gaan bestaan deels uit diep, los zand en het gevaar dat de wielen van de auto vast blijven zitten is erg groot. Je bevindt je hier in een zeer afgelegen en weinig bezocht gebied, je bent dus geheel op jezelf aangewezen. Het wordt dan ook aangeraden om de rit naar de Coyote Buttes South met minstens twee auto’s te doen, of om gebruik te maken van de diensten van een ervaren gids. Als je zelf gaat rijden, laat dan wat lucht uit de banden van de auto. Met zachte banden wordt het risico dat je vast komt te zitten iets kleiner.

Kijk ook op onze pagina “Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden”.  

Tourorganisaties
De zijn diverse organisaties die tours naar de Coyote Buttes South aanbieden, de twee bekendsten zijn Paria Outpost & Outfitters en Dreamland Safari Tours. De tours duren de hele dag, en zijn zeer duur. Ter indicatie: de prijzen in 2015 bedroegen respectievelijk € 175,- of € 185,- per persoon. Het is mogelijk om een tour naar de Coyote Buttes South te combineren met een bezoek aan de nabij gelegen White Pocket.

 
onze ervaring

In de afsluiting van ons reisverslag van 2015 omschrijf ik de Cottonwood Cove Area als “Dit prachtige, fantastische, bizar mooie gebied in de Coyote Buttes South, dat direct de eerste plaats in ons hoogtepuntenoverzicht van deze vakantie voor zich heeft opgeëist. En misschien zelfs wel van ál onze vakanties!” Duidelijk genoeg, lijkt me zo!

Toch kijk ik met gemengde gevoelens terug op de dag dat we – met een gids van Dreamland Safari Tours – naar de Coyote Buttes South zijn geweest. Want, zoals je ook in het reisverslag kunt lezen, het had in de dagen voor onze tour flink gesneeuwd in zuid-Utah, en als gevolg daarvan heeft onze aanrijroute via de onverharde wegen enorm veel tijd in beslag genomen. We hebben onderweg zelfs 2 uur in de sneeuw vastgezeten! Vanwege het tijdgebrek werd de wandeling in de Cottonwood Cove Area naar mijn gevoel echt afgeraffeld, het tempo lag erg hoog en ik kon niet – zoals ik het eigenlijk zo graag doe – op de mooiste plekken rustig gaan zitten, kijken en genieten.

De positieve gevoelens overheersen. Paw Hole was erg mooi (vooral het voorste gedeelte), de Cottonwood Cove Area was magnifiek, de Chess Queen was een fantastische ‘kers op de slagroom’. En die avontuurlijke rit, die ons zoveel tijd heeft gekost, had ik eerlijk gezegd écht niet willen missen. Ook al heb ik daardoor wel de rust gemist die ik juist in dit gebied zo graag had willen ervaren. Ach, een prima reden dus om deze tour ooit nog eens over te gaan doen.
 
links

Bureau of Land Management
Zionnational-park.com

 

Links Contact Disclaimer