Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Devils Tower National Monument

copyright ©  hanz meulenbroeks

     
Pdf Algemene Informatie Fotoserie
     
OMSCHRIJVING

copyright ©  hanz meulenbroeksIn 1906 benoemde President Theodore Roosevelt de gigantische monoliet Devils Tower, gelegen in het noordoosten van de staat Wyoming, tot het eerste National Monument van de Verenigde Staten. Het woord monoliet is afkomstig van de Griekse woorden 'monos' (alleen) en 'lithos' (gesteente). De steile wanden zijn 264 meter hoog, de top heeft een oppervlakte van 0,6 hectare en de omtrek - gemeten aan de voet - bedraagt ongeveer 1.600 meter. De top bevindt zich op 1.558 meter boven de zeespiegel.

copyright ©  hanz meulenbroeksOver het ontstaan van de rots zijn verschillende theorieën in omloop. De meest waarschijnlijke theorie is dat zich 60 miljoen jaar geleden gesmolten magma onder het aardoppervlak bevond, dat uiteindelijk is gestold en ineengedrukt door het gewicht van de bovenliggende lagen. Daarbij zou de rotslaag in kolommen zijn gespleten. In de loop van miljoenen jaren is de rots, als gevolg van erosie, aan de oppervlakte gekomen en nadat ook de omliggende lagen zijn weggeërodeerd is de vrijstaande rots overgebleven. Puin en gebroken kolommen aan de voet van de monoliet laten zien dat Devils Tower ooit groter moet zijn geweest.

Er bestaat ook een legende die wordt verteld bij de Native Americans, met name bij de Kiowa People. Volgens deze legende zouden ooit zeven zusjes en een broer in deze omgeving hebben gespeeld. De broer zou tijdens het spelen zijn veranderd in een beer, waarop zijn heftig geschrokken zusjes voor hem wegvluchtten. Ze kwamen bij een grote boom, die tegen hen sprak en die hen zei dat ze omhoog moesten klimmen. Terwijl de meisjes dat deden, begon de boom tot hoog in de lucht te groeien. Zij waren net buiten het bereik van de beer, die met zijn klauwen diepe groeven in de boomstam trok. De zusjes werden vervolgens in de hemel opgenomen, en werden de zeven sterren van het sterrenbeeld Grote Beer. Van de boom bleef alleen het onderste deel over; de stam versteende en de groeven zijn nog steeds duidelijk zichtbaar. In 2005 is er een poging gedaan om de naam van het monument te veranderen naar Bear Lodge National Historic Landmark, omdat die naam erkenning zou geven aan de historische band van de Native Americans met de monoliet. Omdat men vreesde dat een naamswijziging het toerisme zou schaden, heeft dit voorstel het niet gehaald. Een leuk detail voor filmliefhebbers: Devils Tower speelde een belangrijke rol in de film Close Encounters of the Third Kind (1977) van regisseur Steven Spielberg.

 
PRAKTISCHE INFORMATIE

copyright ©  hanz meulenbroeksRoutebeschrijving
Devils Tower ligt in het noordoosten van de staat Wyoming, ten noorden van Interstate 90. Als je via de I-90 van west naar oost rijdt, neem dan de afslag bij de plaats Moorcroft. Ga vervolgens over een afstand van 25 mijl via de WY-24 naar het noorden. Neem de afslag WY-24, en ga nog eens 10 mijl verder in noordelijke richting. Als je via de I-90 van oost naar west rijdt, neem dan de afslag bij de plaats Sundance. Rijd ongeveer 19 mijl via de WY-14 in noordwestelijke richting, en ga vervolgens nog 10 mijl in noordelijke richting via de WY-24. Vanaf het Entrance Station, aan de oostgrens van het monument, is het nog iets minder dan 3 mijl rijden naar de parkeerplaats en het Visitor Center.

Toegangsprijs
Voor toegang tot dit park wordt een entreeprijs gevraagd. Kijk voor een actueel overzicht op de pagina Parkprijzen.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze pas kost 80 dollar, en geeft gedurende 1 jaar toegang tot ruim tweeduizend parken (waaronder de door de NPS beheerde parken). Bij de meeste parken is de pas geldig voor alle inzittenden van een personenauto of camper.

copyright ©  hanz meulenbroeks
Openingstijden
Devils Tower National Monument is het hele jaar door 24 uur per dag toegankelijk (Behalve 25 december en 1 janauari) . Houd er bij je planning rekening mee dat elk jaar vanaf de eerste maandag in augustus gedurende één week in de plaats Sturgis, South Dakota, een motorcycle rally wordt georganiseerd. Deze rally wordt bezocht door tienduizenden motorrijders, en het is tijdens die week vaak uitzonderlijk druk in het park.

Voorzieningen
Het Visitor Center is geopend van half april tot eind november. In de maanden mei tot en met september is het Visitor Center dagelijks geopend, in de overige maanden is het gesloten op maandag en dinsdag.
De Belle Fourche Campground en de picknickplaats zijn open van eind april tot eind oktober. Er zijn geen hookups of douches, en de aanwezige toiletten zijn alleen voor mindervaliden. Er is wel drinkwater aanwezig.

copyright ©  hanz meulenbroeksTrails
Er zijn verschillende wandelingen in het park mogelijk, allemaal via verharde paden. De meest populaire wandeling is de ruim 2 kilometer lange Tower Trail, waarbij je helemaal rondom de rots heenloopt. Je komt ook langs het "Boulder Field”, een grote hoeveelheid puin dat van de toren afkomstig is. Het begin van de trail is een beetje steil, maar verder is het pad grotendeels vlak.

De Joyner Ridge Trail (2,4 km - loop) ligt ten noorden van Devils Tower, je kan hier een goed beeld krijgen van de flora en fauna in het park, en je hebt een goed zicht op de rots van een wat verder gelegen standpunt. Deze trail is vooral mooi rondom zonsondergang.

De langste trail is de 4,8 km lange Red Beds Trail (loop trail), die door een bos- en weidegebied loopt en die halverwege ook dicht bij de Belle Fourche River komt. Tijdens het tweede deel van deze wandeling kom je ijzerhoudende rotsen tegen die bekend staan als de Red Beds, vervolgens loop je door een open prairiegebied vanwaar je goed zicht hebt op de Devils Tower.

Dicht bij de Belle Fourche Campground heb je nog de South Side Trail (1 km enkele afstand) en de Valley View Trail (1 km enkele afstand), die allebei aansluiten op de Red Beds Trail.

Klimmen
Devils Tower is erg populair bij rotsklimmers. Je bent verplicht om je vooraf te laten registeren, en om je na afloop af te melden. Uit respect voor de Native Americans, voor wie Devils Tower heilig is, mag de rots in de maand juni (waarin veel Indiaanse ceremonies plaatsvinden) niet worden beklommen.

 
ONZE ERVARING
Het weer werkte niet al te best mee, toen wij Devils Tower in juni 2007 bezochten. Overal rondom ons hingen donkere onweerswolken, het zag er zo dreigend uit dat we zelfs nog even getwijfeld hebben of we er wel naar toe zouden gaan. Gelukkig maar dat we uiteindelijk toch zijn gegaan, ondanks het sombere weer vond ik het een erg mooie ervaring om deze bekende rots in het echt te zien. Vanaf de Tower Trail konden we de rots van alle kanten goed bekijken, en vanuit elke hoek leek de rots er weer anders uit te zien. Devils Tower is niet de meest indrukwekkende plek die we ooit hebben bezocht, maar wel absoluut de moeite van een kleine omweg waard.
 
copyright ©  hanz meulenbroeks copyright ©  hanz meulenbroeks
 
LINKS
National Park Service
Devils Tower Climbing

Links Contact Disclaimer