Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Dinosaur National Monument

© copyright www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving
Zo’n 150 miljoen jaar geleden zijn door een langdurige droogte veel dinosaurussen gestorven. Later zijn hun botten tijdens een overstroming bijeen gespoeld en terechtgekomen op de plek waar Green River en Yampa River samenvloeien. © copyright www.ontdek-amerika.nlIn het jaar 1909 werden de opeengestapelde botten gevonden door Earl Douglass, een paleontoloog die werkte in opdracht van het Carnegie Museum of National History. Douglass en zijn team hebben duizenden botten uitgegraven en voor onderzoek naar het museum gestuurd. Gelukkig besefte men op gegeven moment dat het goed zou zijn om een deel van de fossielen op de vindplaats te laten zitten. En zo werd in het jaar 1915 Dinosaur National Monument opgericht. Oorspronkelijk was het park vrij klein, het bevatte alleen het gebied rondom een 24 meter lange steengroeve waarin veel fossielen bewaard zijn gebleven. In 1938 is het grondgebied enorm uitgebreid, het park is nu 800 km² groot en bevat nu ook de canyons rondom de twee rivieren. In het park kunnen ook diverse rotstekeningen bezichtigd worden.

Het park ligt op de grens van de staten Colorado en Utah. Grote delen van het park zijn voor de gemiddelde toerist niet toegankelijk, de meeste mensen beperken zich tot een bezoek aan het zuidwestelijke deel. In het park lopen geen doorgaande wegen, je kan niet van het ene naar het andere deel rijden. Als je meerdere delen wilt bezoeken, zal je dus eerst het park uit moeten rijden, om vervolgens via een andere toegangsweg het park weer in te gaan. De onderlinge afstanden zijn groot. Ter illustratie: als je vanuit het Quarry Visitor Center (in het zuidwesten) naar het eindpunt van de Harpers Corner Road wilt gaan, dan is dat een rit van 60 mijl.
 
toegangsprijs

Voor toegang tot dit park wordt een entreeprijs gevraagd. Kijk voor een actueel overzicht op de pagina Parkprijzen.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze pas kost 80 dollar, en geeft gedurende 1 jaar toegang tot ruim tweeduizend parken (waaronder de door de NPS beheerde parken). Bij de meeste parken is de pas geldig voor alle inzittenden van een personenauto of camper.
 
© copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl
 
de quarry exhibit hall en the cub creek road

Dit is het zuidwestelijke deel van het park, het ligt geheel in de staat Utah.

Quarry Visitor Center
Het Quarry Visitor Center ligt op 19 mijl afstand van de plaats Vernal (Utah). De rijtijd vanuit Vernal bedraagt ongeveer 25 minuten. Het Visitor Center is van eind mei tot midden september dagelijks geopend van 8.00 tot 18.00 uur. Tijdens de overige periode is het dagelijks open van 9.00 tot 17.00 uur. Op feestdagen (Thanksgiving, Kerst en Nieuwjaarsdag) is het Visitor Center gesloten. Bij slechte weersomstandigheden (vooral in de winter) kunnen er soms afwijkende openingstijden gelden. In het Visitor Center bevinden zich een informatiedesk, een expositie en een grote giftshop. Er wordt een 12 minuten durende film vertoond. Er zijn ook toiletten aanwezig.

Quarry Exhibit Hall
© copyright www.ontdek-amerika.nlDe belangrijkste trekpleister van het park is The Wall of Bones, een 24 meter lange en twee verdiepingen hoge rotswand waarin zo’n 1500 fossielen bewaard zijn gebleven. Over die rotswand heen is een gebouw neergezet, the Quarry Exhibit Hall. Bezoekers kunnen dicht langs de rotswand aflopen, en zo de vele fossielen bekijken (en op sommige plekken ook aanraken). Langs de rotswand staan borden waarop staat aangeduid van welke dinosaurussoorten de verschillende botten afkomstig zijn. Behalve de rotswand kan je in de Quarry Exhibit Hall ook nog diverse andere bezienswaardigheden zien, zoals foto’s en films die zijn gemaakt tijdens de opgravingen, en ook een reconstructie van een Allosaurus. In de hal zijn rangers aanwezig die vragen van het publiek kunnen beantwoorden.

De Quarry Exhibit Hall is van eind mei tot midden september dagelijks geopend van 8.00 tot 17.30 uur. Tijdens de overige periode is het dagelijks open van 9.00 tot 17.00 uur. Op feestdagen (Thanksgiving, Kerst en Nieuwjaarsdag) is de Quarry gesloten. Bij slechte weersomstandigheden (vooral in de winter) kunnen er soms afwijkende openingstijden gelden.

De Quarry Exhibit Hall ligt 0,25 mijl voorbij het Visitor Center, aan een zijweg. Als je in het hoogseizoen tussen 8.00 en 9.15 uur arriveert, mag je met de eigen auto naar de Quarry rijden. Er is daar een kleine parkeerplaats aanwezig. Daarna wordt de weg afgesloten, je kan dan gebruik maken van de shuttlebus die tussen het Visitor Center en de Quarry rijdt. De bus rijdt zeer regelmatig (elke 15 minuten). De eerste bus vertrekt om 9.30 uur bij het Visitor Center. De laatste rit terug vindt om 17.30 uur plaats. In het laagseizoen rijden er geen shuttlebussen, je kan dan alleen onder begeleiding van een ranger met de eigen auto naar de Quarry rijden. Dit gebeurt 7x per dag, met tussenpozen van ongeveer 1 uur. Incidenteel is het ook toegestaan om op eigen gelegenheid naar de Quarry te rijden.

Tussen het Visitor Center en de Quarry Exhibit Hall ligt een 1,2 mijl lange wandelpad met de naam Fossil Discovery Trail. Via dit pad kan je dus ook te voet naar de Quarry gaan. Het eindpunt van de trail ligt 46 meter hoger dan het beginpunt. Onderweg loop je door diverse rotslagen door, op sommige plekken kan je daarin fossielen zien. Er is weinig schaduw onderweg, houd zeker in de zomer rekening met zeer hoge temperaturen.

Cub Creek Road
De Cub Creek Road begint bij het Quarry Visitor Center, en loopt vandaaruit 10 mijl naar het oosten. Je kan alleen via dezelfde route weer terugrijden, in het totaal is deze rit dus 20 mijl lang. Het laatste stuk van de weg (1,7 mijl) is onverhard, dit deel is tijdens de wintermaanden gesloten. Aan de weg liggen diverse trailheads, ook k© copyright www.ontdek-amerika.nlan je hier direct langs de weg een aantal petroglyph-panels en een oude cabin bekijken. De rit over de Cub Creek Road staat bekend onder de naam Tour of the Tilted Rocks Scenic Drive.

Ruim een halve mijl ten oosten van het Visitor Center vind je de Swelter Shelter Petroglyphs and Pictographs. De rotstekeningen zijn gemaakt door de Fremont People, die ongeveer 1000 jaar geleden in dit gebied leefden. Het wandelpad is ongeveer 60 meter lang. Ongeveer 8 mijl verder kom je bij het indrukwekkende Cub Creek Petroglyphs. Er zijn twee delen, eerst zie je (bij een informatiebord) een rotswand met veel verschillende petroglyphs. Als je een klein stukje verder rijdt zie je – een stuk hoger in de rotswand – een aantal grote en vrij zeldzame lizards afgebeeld staan. Er loopt een wandelpad naar de rotstekeningen toe, het pad is 0,25 mijl lang en gaat vrij steil omhoog.

Aan het einde van de Cub Creek Road staat een verlaten cabin. Deze cabin werd van 1913 tot 1964 bewoond door Josie Bassett Morris. Josie was ongeveer 40 jaar toen ze hier haar intrek nam, ze was op dat moment gescheiden van haar vijfde echtgenoot. Ook drie van haar vier andere huwelijken zijn in een echtscheiding geëindigd, iets wat voor die periode zeer ongebruikelijk was. Josie kweekte fruit en groente, en ze hield vee. Meestal deed ze dit alleen, gedurende enige tijd hebben ook een zoon en schoondochter bij haar gewoond. De Josie Morris Cabin kan van binnen en van buiten door het publiek worden bezichtigd, er staan enkele informatiepanels. Er bevinden zich geen meubels meer in de cabin. Bij de cabin bevindt zich een mooie, schaduwrijke picknickplaats.

 
© copyright www.ontdek-amerika.nl
Josie Morris Cabin
 

Langs de Cub Creek Road bevinden zich de trailheads van vijf verschillende wandelingen:

De Sound of Silence Trail
Deze trail is 3,2 mijl lang (loop trail), je loopt door een rotsgebied dat in geologisch opzicht interessant is. De trail is bovengemiddeld zwaar omdat er enkele steile gedeeltes in voorkomen, en omdat er vrijwel geen schaduw is.

De Desert Voices Trail 
Deze trail is 1,5 mijl lang (loop trail), en begint aan het einde van een korte zijweg. Onderweg heb je goed zicht op Split Mountain en op de nabijgelegen rotslagen.

River Trail 
Deze trail is 4 mijl lang (2 mijl heen, 2 mijl terug). Je loopt langs Green River, onderweg heb je goed zicht op Split Mountain. De kans op het zien van wildlife is hier groter dan op de andere trails.

Box Canyon Trail
Dit is een eenvoudige trail door een schaduwrijke canyon. Het wandelpad begint bij de Josie Morris Cabin en is 0,25 mijl lang (enkele afstand).

Hog Canyon Trail
Ook dit is een eenvoudige trail door een schaduwrijke canyon. De trail begint bij de Josie Morris Cabin, en is 0,75 mijl lang (enkele afstand).

Langs de Cub Creek Road bevinden zich de Split Mountain Campground en de Green River Campground.

 
harpers corner en echo canyon

Dit is het middelste deel van het park, het ligt op de grens van de staten Colorado en Utah. Het kan alleen vanuit het zuiden worden bereikt.

Canyon Visitor Center
Dit Visitor Center dicht bij de plaats Dinosaur (Colorado), direct bij Interstate 40. De afstand van Vernal (Utah) naar het Visitor Center is 35 mijl, de rijtijd bedraagt ongeveer 40 minuten. Het Visitor Center is van alleen open van eind mei tot midden oktober, de openingstijden variëren. Je vindt hier een informatiedesk, een expositie en een giftshop, ook wordt een film over het National Monument vertoond. Er zijn toiletten aanwezig.

Harpers Corner Road
© copyright www.ontdek-amerika.nlBij het Canyon Visitor Center begint de 31 mijl lange Harpers Corner Road. De weg is geheel verhard, en loopt geleidelijk omhoog, het eindpunt is ongeveer 760 meter hoger dan de omliggende valleien. Langs de weg bevinden zich diverse viewpoints, de uitzichten zijn vooral mooi vanaf de viewpoints die zich op de laatste 12 mijl van de route bevinden. Het bekendste viewpoint is de Echo Canyon Overlook, vandaar zie je de bekende rotsformatie Steamboat Rock liggen. Achter deze rots, en dus niet zichtbaar vanaf het viewpoint, komen Green River en Yampa River bij elkaar. Vanaf het eindpunt kan je alleen via dezelfde route terug, de totale ritafstand is dus 62 mijl. Tijdens de wintermaanden is de Harpers Corner Road gesloten.

Echo Park Road
De Echo Park Road is een zijweg van de Harpers Corner Road. Het begin van de weg ligt op 24 mijl ten noorden van het Canyon Visitor Center. De Echo Park Road is onverhard. Bij goede weersomstandigheden is de route voor de meeste voertuigen redelijk goed begaanbaar, high clearance wordt wel aangeraden. Omdat de ondergrond uit klei bestaat, is de weg na regen niet toegankelijk. De route is 14 mijl lang en je kan alleen via dezelfde weg terug; de totale ritafstand bedraagt dus 28 mijl.

Tijdens de eerste 2 mijlen rijd je via een aantal switchbacks flink omlaag. Daarna wordt de weg vlakker. Je rijdt eerst door een open dal, vervolgens ga je Sand Canyon in. Langs de weg liggen mooie rotswanden van lichtgekleurd zandsteen, er groeien veel pinyon pine trees in deze omgeving. Na 8 mijl bereik je een splitsing, de Echo Park Road buigt hier naar links. Enkele mijlen verder kom je bij de Chew Ranch Historic District. De eerste bewoners waren Jack en Mary Chew en 6 van hun 12 kinderen. Dit gezin vestigde zich hier in 1910, zij waren gehuisvest in een uit één kamer bestaande cabin. Omstreeks 1940 bouwde hun zoon Rial een woning, hij woonde daar nog tot aan het jaar 1966.

© copyright www.ontdek-amerika.nlDrie à vier mijl voorbij de Chew Ranch kan je aan de linkerzijde van de weg de Pool Creek Petroglyphs zien. De rotstekeningen zijn niet direct vanaf de weg zichtbaar, er loopt een kort pad van de weg door het dicht begroeide gebied naar de oever van het kleine riviertje Pool Creek. Het lijkt alsof de Fremont Indianen op de rotswand naast het riviertje, zo’n 1000 jaar geleden, vleermuizen hebben afgebeeld. De vleermuizen bestaan deels uit een hele reeks kleine gaatjes die in de zandstenen rotswand zijn geboord, en deels uit patronen die zijn ontstaan doordat er stukjes rots zijn weggestoken. De rotstekeningen bevinden zich vrij hoog in de rotswand, op een onbereikbare plaats. Destijds hebben hier grote rotsblokken gelegen die inmiddels door het water zijn weggespoeld.

Direct voorbij de Pool Creek Petroglyphs zie je, rechts naast de weg, een spleet in de rotswand die Whispering Cave wordt genoemd. In deze ondiepe en heerlijk koele ruimte komen vaak vleermuizen voor. Een mijl verder bereik je het einde van de Echo Park Road. Op deze plek komen Green River en Yampa River bij elkaar, de belangrijkste blikvanger is Steamboat Rock. In Echo Park bevindt zich een Ranger Station, er is een camping en er zijn toiletten.

Trails
In dit deel van het park liggen de volgende wandelpaden:

Cold Desert Trail 
Dit is een korte, eenvoudige loop-trail die begint bij het Canyon Visitor Center. Onderweg zie je veel voor dit gebied kenmerkende woestijnstruiken. De trail is in totaal 800 meter lang.

Plug Head Trail 
De trailhead ligt langs de Harpers Canyon Road, 5 mijl ten noorden van het Canyon Visitor Center. Het 800 meter lange pad (loop trail) is verhard, en toegankelijk voor rolstoelen. Het pad ligt op een uitstekende rotspunt, daarom heb je een goed zich over het lager gelegen landschap.

Harpers Corner Trail 
Het wandelpad begint bij het einde van de Harpers Corner Road. Het pad is 1,5 mijl lang (enkele afstand), vooral in het begin ga je flink omlaag. Op het eindpunt heb je een mooie blik in de Green River Canyon. Je loopt via hetzelfde pad weer terug.

Echo Park
In Echo Park bevinden zich geen officiële trails. Het is wel mogelijk om langs de oever van de rivier te lopen, en de samenvloeiïng van Green River en Yampa River te gaan bekijken.
 
© copyright www.ontdek-amerika.nl
View on Echo Park Road from Iron Springs Bench Overlook (Harpers Corner Road)
 
rainbow park en island park

© copyright www.ontdek-amerika.nlDit is een klein gebied aan de westzijde van het park. Je kan dit deel bereiken via de Island Park Road. Deze weg begint ongeveer 10 mijl ten noordoosten van de plaats Vernal (Utah). De Island Park Road is onverhard, bij slechte weersomstandigheden is de weg onbegaanbaar. De weg loopt parallel aan een lage heuvelrug waarop mooie rotspieken staan.

Na ongeveer 10 mijl bereik je de parkgrens, kort daar voorbij ligt het McKee Springs Petroglyph Panel, waarop diverse mensachtige gedaantes zijn afgebeeld. De groep die als eerste zichtbaar is, direct vanaf de weg, is niet heel bijzonder. Maar als je wat verder zoekt vind je diverse andere rotstekeningen die wel erg mooi zijn. Sommige afbeeldingen liggen iets hoger dan de weg, je zal een klein beetje moeten klimmen om ze van dichtbij te kunnen zien.

Kort voorbij de McKee Springs Petroglyphs splitst de weg zich. De weg die naar rechts gaat eindigt niet veel verder bij de primitieve camping Rainbow Park. Vanaf deze plek worden eendaagse river raft trips georganiseerd. Links kan je nog 5 mijl doorrijden, tot aan de plek waar de familie Ruple van 1882 tot 1945 een ranch had. De originele woning is in 1960 afgebrand, alleen een corrall en een schuur zijn bewaard gebleven.

 
overige gebieden

Er zijn nog drie andere gebieden in het park die met de auto bereikbaar zijn, maar die door de gemiddelde toerist niet worden bezocht. Dit zijn:

Deerlodge Park 
Dit deel ligt helemaal in het oosten, er bevindt zich hier een alleen een kleine camping.

Jones Hole 
Dit gebied ligt in het noorden, in de staat Utah. Het is vooral populair bij vissers.

Gates of Lodore
Ook dit gebied ligt in het noorden, in de staat Colorado. Hier bevindt zich de Canyon of Lodore, een canyon waar Green River doorheen stroomt. Hier worden river raft trips georganiseerd. Er bevindt zich hier een camping.

 
© copyright www.ontdek-amerika.nl
Chew Ranch on the Echo Park Road
 
onze ervaring

Ons bezoek aan The Quarry heeft onze verwachtingen ruimschoots overtroffen, we vonden het erg indrukwekkend om The Wall of Bones te bekijken. Wat fijn dat de fossielen in hun originele vindplaats bewaard zijn gebleven, het zou veel minder mooi zijn geweest als ze allemaal netjes in vitrines hadden gelegen. Ook de rest van de tentoonstelling (oude foto’s en films, gereconstrueerde skeletten e.d.) was zeer boeiend. De korte Fossil Discovery Trail, net buiten het gebouw, viel ons tegen. Kies dan liever voor een rit over de Cub Creek Road, wij vonden de grote lizard petroglyphs supermooi, en we waren ook dik tevreden met de heerlijke picknickplek naast de sfeervolle Josie Morris Cabin.

Als je een echte liefhebber bent van petroglyphs, dan zal je ook zeker de McKee Springs Petroglyphs kunnen waarderen. Ga daar dan wel in de late namiddag of vroege avond naartoe, dan is het licht het beste. En trek er flink wat tijd voor uit, vanuit Vernal gezien is het een lange rit. Wij hadden dit onbekende stukje van het park zeker niet willen missen.

We hebben ook het middelste deel van het park bezocht. De uitzichten aan de Harpers Corner Road waren best aardig, maar alleen daarvoor zou ik zo’n lange rit zeker niet gaan maken. Gelukkig hadden wij een SUV met high clearance, en konden we dus ook de onverharde Echo Park Road op. Tijdens die rit hebben we genoten van de mooie rotsomgeving, en van de leuke extraatjes langs de weg zoals de Chew Ranch, en de heel aparte Pool Creek Petroglyphs.
 
links

National Park Service
American SouthWest
Rock Art Pages
Informatie over river rafting
Informatie over campings

 
 

Links Contact Disclaimer
jjj