Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Fantasy Canyon

© copyright  www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving
De plaats Vernal in het noordoosten van de staat Utah ligt in uitgestrekt gebied dat enkele honderden meters lager ligt dan het omliggende landschap, de naam van dit gebied is Uinta Basin. In het gebied zijn veel gas- en oliemaatschappijen actief. Het grootste deel van de Uinta Basin bestaat uit droge vlaktes, met slechts hier en daar enkele badlands, lage heuvels en verspreid liggende rotsen. Over het algemeen is deze omgeving niet echt interessant voor toeristen, het kleine Fantasy Canyon is hierop een verrassende uitzondering.

Lang geleden stond Uinta Basin helemaal onder water. Vanuit hoger gelegen gebieden werden - door wind en water - zand, slib en klei naar het grote meer gebracht. Daardoor ontstond er een sedimentair gesteente, dat uit verschillende lagen bestond. Het meer droogde op, en de steenlagen werden blootgesteld aan erosie. De zachtere steenlagen sleten weg, de hardere steenlagen bleven over. Aan de oostelijke rand van het voormalige Lake Uinta is daardoor een kleine canyon ontstaan met daarin vreemd gevormde rotsformaties. In het begin van de 20e eeuw werd het gebied ontdekt door paleontoloog Earl Douglass. Hij gaf het de naam Devils Playground, tegenwoordig wordt het echter Fantasy Canyon genoemd.

Fantasy Canyon is ongeveer 4 hectare groot. Aan de rotsformaties zijn namen toegekend zoals Kings Throne, Flying Witch en Alien Head. De bekendste daarvan was The Teapot, een prachtige rotssculptuur die helaas in 2006 is ingestort. De fragiele rotsformaties zijn vrij egaal grijsbruin van kleur, alleen tijdens The Golden Hour (de korte periodes net na zonsopgang en net voor zonsondergang) komen er wat meer kleurnuances naar voren. Door het gebied loopt een eenvoudige trail met een lengte van 0,6 mijl.

Fantasy Canyon wordt beheerd door het Bureau of Land Management (BLM). Op de parkeerplaats bevindt zich een kiosk met informatie, ook staat er een picknicktafel. Er zijn geen verdere voorzieningen. Het is toegestaan om op de parkeerplaats de kamperen. Het gebied is gratis toegankelijk.
 
© copyright  www.ontdek-amerika.nl © copyright  www.ontdek-amerika.nl © copyright  www.ontdek-amerika.nl
 
aanrijroute

Rijd vanuit Vernal via State Route 40 naar het zuiden. Na ongeveer 4 mijl (gerekend vanaf het centrum van Vernal) buigt State Route 40 naar het zuidwesten. Ga daar rechtsaf via de New Bonanza Highway (State Route 45). Volg die weg over een afstand van 20 mijl, ga dan linksaf via de Glen Bench Road. Blijf de Glen Bench Road volgen gedurende 12,6 mijl. Ga op de kruising linksaf, Fantasy Canyon ligt 4,4 mijl verder. Tot aan de kruising is de weg verhard, het laatste stukje van de route is onverhard. Bij goede weersomstandigheden is de route voor alle auto’s goed begaanbaar.

 
© copyright  www.ontdek-amerika.nl © copyright  www.ontdek-amerika.nl © copyright  www.ontdek-amerika.nl
 
onze ervaring
Ons bezoek aan Fantasy Canyon valt in de categorie ‘klein maar fijn’, ’t Was leuk om even door dit kleine gebied rond te lopen en de mooiste vormen te zoeken. We zijn ook nog even naar de badlands aan de achterzijde gelopen, vandaaruit konden we de canyon ook van bovenaf zien. Maar toch, als we Fantasy Canyon vergelijken met de vele andere gebieden met mooie rotssculpturen die we tijdens onze eerdere vakanties hebben gezien, dan haalt het niet ons favorietenlijstje. Onze conclusie: als je in dit gedeelte van Utah komt en je bent een liefhebber van dit soort rotsformaties, sla Fantasy Canyon dan zeker niet over. Maar ga er niet speciaal voor omrijden.
 
Links

Wikipedia
American SouthWest

 

Links Contact Disclaimer