Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Goosenecks State Park

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

Goosenecks State Park is een klein park in het zuidoosten van de staat Utah, dicht bij het plaatsje Mexican Hat. Er is alleen één uitkijkpunt, vanwaar je zicht hebt op de San Juan River die in een aantal grote bochten door het 300 meter lager gelegen landschap heen stroomt. Hemelsbreed legt de rivier hier een afstand van 1,6 kilometer af, maar de stroomafstand bedraagt maar liefst 8 kilometer. De bochten worden in de volksmond Goosenecks genoemd, ganzennekken dus. 

Diverse geologische verschijnselen hebben aan het ontstaan van dit landschap bijgedragen. Zo’n 300 miljoen jaar geleden werd het gesteente door bewegingen in de aardkorst omhoog gedrukt. Daarnaast zorgden plooiïngen in de aarde ervoor dat de rivier de enorme bochten heeft uitgeslepen. Water-, wind- en vorsterosie hebben het landschap daarna verder gevormd.

Praktische informatie
De toegangsprijs bedraagt $ 5,- per auto. Nabij het uitkijkpunt is een primitieve camping aanwezig, een overnachting kost $ 10,- (info 2016). Behalve enkele picknicktafels zijn er verder geen voorzieningen in het park aanwezig.
Goosenecks State Park ligt in het uiterste zuidoosten van de staat Utah. Ga vanuit het plaatsje Mexican Hat in noordoostelijke richting via State Route 163. Ga na 4 mijl linksaf via State Route 261. Na iets minder dan 1 mijl ga je linksaf via State Route 316. Deze weg eindigt na 3,6 mijl bij het uitkijkpunt. De gehele aanrijroute is verhard.

 
onze ervaring

In 2006 stonden we voor het eerst op het uitkijkpunt. We hadden toen net een aantal intensieve dagen achter de rug, waarin we veel overweldigend mooie natuur hadden gezien. Misschien was het daarom dat Goosenecks State Park net één indruk te veel was, het kwam gewoonweg even niet meer ‘binnen’. In 2014 hebben we het kleine park nogmaals bezocht, kort voor zonsondergang. Helaas was het licht op dat moment niet al te best, waardoor het erg moeilijk was om goede foto’s te maken. Maar het uitzicht deed me nu wel meer dan de eerste keer, het is een fijne plek om gewoon een tijdlang stil te staan en de omgeving in je op te nemen. Het is weliswaar geen topbestemming, maar als je toch in zuidoost Utah komt dan zou het jammer zijn om Goosenecks State Park over te slaan. Je hoeft er in je route maar een uurtje voor vrij te maken.

 
links

American SouthWest 
BluffUtah.org 

 

Links Contact Disclaimer