Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Grand Gulf Military Park

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
geschiedenis

Het plaatsje Grand Gulf werd in de 18e eeuw gesticht door Franse immigranten, dicht bij een grote bocht van de Mississippi River. Tijdens de hoogtijdagen van de katoenteelt werd een spoorlijn aangelegd, het katoen werd via het spoor naar Grand Gulf vervoerd en van daaruit overgeladen op rivierboten en geëxporteerd naar de noordelijke staten. Het plaatsje groeide flink, op gegeven moment woonden er ongeveer duizend mensen. Grand Gulf maakte toen zelfs kans de hoofdstad van de staat Mississippi te worden. Helaas maakten een aantal flinke tegenslagen een einde aan dit perspectief: in 1843 werd de bevolking getroffen door een gele koorts-epidemie, tien jaar later raasde er een tornado over het plaatsje, en bovendien werden veel gebouwen weggespoeld doordat de koers van de Mississippi wijzigde. Toen de Amerikaanse Burgeroorlog begon, in 1861, telde Grand Gulf nog maar 158 inwoners.

Tijdens de oorlog plaatste het leger van de Geconfedereerden zware artillerie-wapens in de omgeving van Grand Gulf. De twee voornaamste batterijen stonden bekend onder de namen Fort Coburn en Fort Wade. De soldaten van de Unie hadden zwaar bewapende oorlogsschepen tot hun beschikking, op 29 april 1863 vielen zij Grand Gulf aan vanaf de Mississippi River. Dit leidde tot een heftige strijd waarbij de zuidelijke batterijen zwaar beschadigd raakten, maar ondanks dat werd deze slag door de Geconfedereerden gewonnen. Een tweede aanval, vanaf land, dwong hen uiteindelijk toch tot evacuatie. Daarmee had het zuidelijke leger een belangrijke positie veroverd vanwaar ze verder konden doorstoten naar de plaats Vicksburg. Toen de oorlog tot een einde kwam was er vrijwel niets meer over van Grand Gulf, de weinige gebouwen die de beide veldslagen hadden overleefd werden door de soldaten van de Unie in brand gestoken.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
het park
In mei 1962 werd het Grand Gulf Military Monument Park geopend. Direct bij de ingang van het park bevindt zich een museum, in de ene helft daarvan worden oude gebruiksvoorwerpen tentoongesteld, de andere helft is gewijd aan de Civil War. Direct achter het museum staan ook diverse bezienswaardigheden opgesteld, zoals een oude brandweerwagen, een kanon en een T-Ford uit 1923. In het koetshuis staan twee bijzonder mooie lijkwagens die aan het eind van de 19e eeuw in gebruik waren, ook kan je daar een vervallen kar zien waarmee het Geconfedereerde leger munitie vervoerde, en een in goede staat verkerende huifkar die omstreeks het jaar 1862 als ambulance dienst heeft gedaan.

Voorbij het museum begint een korte eenrichtingsweg. Aan het begin daarvan staan enkele oude gebouwen. The Spanish House is een van de slechts twee gebouwen die nog uit de hoogtijdagen van Grand Gulf zijn overgebleven. Het werd gebouwd aan het einde van de 18e eeuw. Verder vind je hier een fotogenieke watermolen, en de Sacred Heart Roman Catholic Church (bouwjaar 1868). Wat verderop langs de route kan je een kerkhof bezichtigen. Er zijn daar mensen begraven die in Grand Gulf woonden, maar ook soldaten die tijdens de Civil War zijn gesneuveld. Voorbij het kerkhof staat een 75 meter hoge Observation Tower, het is toegestaan om daarin omhoog te klimmen. Langs de route bevinden zich verder nog enkele overblijfselen uit de oorlog, zoals geweerkuilen en geschutsopstellingen. In het laatste deel van de route ligt een camping. Er is plaats voor campers en voor tenten, er zijn douches en wasmachines aanwezig. In het park zijn ook picknickplaatsen aanwezig, en een overdekt paviljoen.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
Praktische informatie
Aanrijroute
Grand Gulf Military Monument Park ligt in het uiterste westen van de staat Mississippi. Je kan het park bereiken via Highway 61. Als je vanuit de plaats Vicksburg komt, ga dan ongeveer 5 mijl ten noorden van de plaats Port Gibson rechtsaf via de Grand Gulf Road. Het park ligt 7,4 mijl verder. Als je vanuit de plaats Natchez komt, ga dan in Port Gibson linksaf via Orange Street. Houd links aan, de naam van de weg wordt Oil Mill Street. Ga ongeveer 3,3 mijl verder linksaf via de Grand Gulf Road, en volg die weg over een afstand van 3,9 mijl tot aan de ingang van het park.

Openingstijden
Het park is dagelijks geopend van 8.00 tot 17.00 uur. Op feestdagen is het park gesloten.

Entreeprijs (info 2017)
De toegang tot het park kost $ 4,- per persoon. De toegangsprijs voor senioren (62+) bedraagt $ 3,- per persoon, en voor kinderen (onder de 12 jaar) $ 1,-. Het gebruik van de camping is niet in deze prijs inbegrepen.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
onze ervaring
Wij hebben ons bezoek aan het park als een aangename verrassing ervaren, het was mooier dan we vooraf hadden verwacht. Vooral het museum beviel ons erg goed, het was boeiend om de oude lijkwagens, de munitiekar en huifkar te bekijken. Het kerkje en de de watermolen leverden ook nog twee mooie plaatjes op. We bezochten ook de begraafplaats. De grafzerken stonden her en der verspreid in het gras, ’t oogde daardoor wel wat rommelig. Maar tegelijkertijd ook ontzettend sfeervol, we vonden het echt leuk om daar even rond te lopen. Dat was overigens wel de enige interessante stop langs de eenrichtingsweg, de rest van deze route was wat saai.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
LINKS
Grand Gulf Military Park
Explore Southern History
 

 
Links Contact Disclaimer