Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
John Day Fossil Beds National Monument

© copyright www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

Het park John Day Fossil Beds National Monument bestaat uit drie aparte units, die gelegen zijn in de John Day River Basin in de staat Oregon. Het park staat bekend om de vele fossiele vondsten die er zijn gedaan, van zowel planten als dieren, en om de kleurrijke badlands. De vondsten betreffen een ruime periode, van 44 miljoen tot 7 miljoen jaar geleden. Het landschap bestaat uit sterk geërodeerde heuvels en ravijnen.

 
praktische informatie

© copyright www.ontdek-amerika.nlWaar
John Day Fossil Beds National Monument ligt in het noord-centrale deel van de staat Oregon. De drie units liggen vrij ver van elkaar vandaan, en de aanrijroutes gaan deels via smalle, bochtige wegen, houd dus rekening met een lage gemiddelde snelheid.

De onderlinge afstanden en rijtijden zijn:

  • Painted Hills Unit naar Clarno Unit: 75 mijl - 1.30 uur
  • Painted Hills Unit naar Sheep Rock Unit: 45 mijl - 1.00 uur
  • Clarno Unit naar Sheep Rock Unit: 81 mijl - 2.00 uur

Toegangsprijs
Het park is gratis toegankelijk.

Voorzieningen
Het gebied waarin de drie units liggen is dunbevolkt. Er zijn in de nabijgelegen dorpen wel voorzieningen zoals motels, eetgelegenheden, tankstations en supermarkten, maar het aanbod is klein. Houd er rekening mee dat tanken niet altijd mogelijk is, diverse tankstations zijn alleen overdag geopend.

 
painted hills unit

Het bekendste deel van het park is de Painted Hills Unit. Het ligt direct ten noorden van Highway 26, ruim 60 mijl ten oosten van de stad Redmond. De dichtstbijzijnde plaats is het gehucht Mitchell. Verlaat Highway 26 ongeveer 4 mijl ten westen van Mitchell, via de Burnt Ranch Road. Volg die weg gedurende 6 mijl in noordelijke richting, je rijdt dan vanzelf de Painted Hills Unit in. De Painted Hills Unit heeft een oppervlakte van 13 km². Er loopt 1 weg door het park, met daaraan 3 zeer korte zijwegen. De eerste zijweg (naar links) eindigt bij een picknickplaats.

© copyright www.ontdek-amerika.nlCarrol Rim Trail
Parkeer de auto aan de linkerzijde van de weg, op de plek waar de tweede korte zijweg (naar links) begint. Het wandelpad ligt aan de rechterzijde. Je klimt naar een hoog gelegen punt vanwaar je het gehele gebied van bovenaf kunt zien. Het wandelpad is 0,75 mijl (1,2 km) lang, vanaf het eindpunt ga je via dezelfde weg weer terug.

Painted Hills Overlook Trail
Neem de tweede zijweg (naar links), de weg eindigt bij een parkeerplaats. Naast de parkeerplaats bevindt zich een bankje, onder een overkapping. Vanaf die plek heb je een prachtig zicht op de Painted Hills.
Je kan hier ook omhoog lopen, via een pad dat aanmerkelijk minder steil is dan de Carrol Rim Trail, en je bevindt je veel dichter bij de kleurrijke badlands. Na 0,25 mijl (400 meter) bereik je een viewpoint vanwaar je de badlands vanuit een heel andere hoek kunt zien. Vanaf het eindpunt ga je via dezelfde weg terug. De Painted Hills Overlook Trail is de meest populaire trail van dit gebied, vooral in de late namiddag en tegen zonsondergang.

Painted Cove Trail
Neem de derde zijweg (naar rechts), de weg eindigt bij een parkeerplaats. Ook de korte Painted Cove Trail is populair. In het begin loop je over een houten boardwalk, direct tussen de donkerrode heuvels door. Daarna loop je om de heuvels heen terug naar de parkeerplaats. De wandeling is in totaal 0,25 mijl (400 meter) lang.

Leaf Hill Trail
De trailhead ligt direct langs de hoofdweg, aan de rechterzijde. Je loopt om een heuvel heen waar duizenden fossielen van bladeren zijn gevonden. De wandeling is in totaal 0,25 mijl (400 meter) lang.

Red Hill Trail
Achteraan in het park ligt één mooie rode heuvel. Via een kort wandelpad kan je tot aan de achterzijde daarvan lopen, daarna ga je via hetzelfde pad weer terug. Ook deze trail is in totaal 0,25 mijl (400 meter) lang.

 
sheep rock unit

Van de drie parkdelen ligt de Sheep Rock Unit het meest oostelijk. Op 31 mijl ten oosten van Mitchell en 3 mijl ten westen van Dayville ligt de splitsing van Highway 26 met Highway 19. Het park ligt op deze splitsing, en verder naar het noorden langs Highway 19. Bij de splitsing loopt de weg tussen mooie rotsformaties door, de Picture Gorge. Een mijl ten zuidoosten van de splitsing begint een korte zijweg die eindigt bij een viewpoint, de Mascall Formation Overlook. De Sheep Rock Unit heeft een oppervlakte van 36 km².

© copyright www.ontdek-amerika.nlThomas Condon Visitor Center Area
Als je via Highway 19 naar het noorden rijdt, dan bereik je na ongeveer 2 mijl een zijweg naar links. Deze weg eindigt bij de Thomas Condon Visitor Center Area. In het Thomas Condon Paleontology Center worden fossielen tentoongesteld die afkomstig zijn uit elk van de drie parkdelen en ook uit omliggende gebieden. Over het algemeen is het geopend van 10.00 tot 17.00 uur, behalve op maandag. Maar het komt ook regelmatig voor dat het Visitor Center op meerdere dagen in de week gesloten blijft.
Bij het Visitor Center begint de Thomas Condon Overlook Trail (lengte: 0,25 mijl heen en 0,25 mijl terug). De trail eindigt bij een viewpoint vanwaar je een weids uitzicht hebt over de vallei.

James Cant Ranch Area
Een klein stukje verder naar het noorden ligt, aan de rechterzijde van Highway 19, de James Cant Ranch. Deze ranch is opgenomen op The National Register of Historic Places, het is momenteel een museum waar bezoekers kunnen zien hoe het leven op een ranch er tijdens het begin van de vorige eeuw uitzag. Het hoofdgebouw en diverse bijgebouwen zijn voor het publiek toegankelijk. Over het algemeen is de ranch geopend van maandag tot en met donderdag, en soms ook op vrijdag.

Vanaf de parkeerplaats bij de James Cant Ranch begint een eenvoudig begaanbaar wandelpad van een 0,25 mijl (400 meter). De River Trail eindig bij de John Day River, je gaat via dezelfde route terug. Bij de James Cant Ranch House begint de Sheep Rock Overlook Trail, de afstand naar het viewpoint vanwaar je de vallei kan zien is 0,25 mijl (400 meter). Ook bij deze trail ga je via dezelfde route terug naar het begin.
 
Blue Basin Area
Ten noorden van de James Cant Ranch Area ligt de Blue Basin Area. Dit gebied staat bekend vanwege de opvallende blauwgroen gekleurde rotsformaties. Je vindt hier twee trails.

De 0,5 mijl (800 meter) lange Island in Time Trail kent wel hoogteverschillen, maar die zijn heel geleidelijk. Je loopt door een amphitheater dat is uitgesleten in de typische blauwgroene John Day Formation. Je gaat via dezelfde weg terug naar de trailhead.

 De Blue Basin Overlook Trail is een loop-trail met een lengte van 3 mijl (4,8 km). Dit is een zware trail, met een hoogteverschil van ruim 180 meter. Het begin van de trail is gelijk aan de hierboven genoemde Island in Time Trail, je loopt nu echter in een grote lus om het amphitheater heen. Vanaf een viewpoint heb je zicht over een groot deel van de John Day River Valley.

Foree Area
Een kleine 10 mijl ten noorden van de splitsing Highway 26 / Highway 19 ligt het laatste deel van de Sheep Rock Unit. Er zijn hier twee eenvoudig begaanbare wandelpaden aangelegd. De Story in Stone Trail is een 0,25 mijl (400 meter) lange loop-trail, je loopt langs een basin met het blauwgroene kleisteen van de John Day Formation. De Flood of Fire Trail heeft een lengte van 0,25 mijl (400 meter) en eindigt bij een viewpoint vanwaar je de John Day River Valley en de omliggende basalten kliffen kunt zien. Je loopt via dezelfde route weer terug naar het beginpunt.

 
clarno unit

© copyright www.ontdek-amerika.nlVan de drie parkdelen ligt de Clarno Unit het meest noordwestelijk. Ga naar de plaats Fossil aan Highway 19, en ga vervolgens naar het westen via Highway 218. Volg die weg over een afstand van 20 mijl, je bereikt dan de ingang van de Clarno Unit. Het meest oostelijk ligt een picknickplaats, een paar honderd meter verder ligt de trailhead area.
De rotsformatie waarin dit gebied ligt, heet the Palisades. Er zijn drie korte, eenvoudig begaanbare wandelpaden aangelegd. De Clarno Unit heeft een oppervlakte van 8 km².

De Geologic Time Trail is een pad met een lengte van 0,25 mijl (400 meter), het verbindt de trailhead area en de picknickplaats met elkaar, je loopt hier langs de voet van de Palisades Cliffs. Langs de trail staan borden waarop geologische gebeurtenissen van de laatste 50 miljoen jaar staan beschreven, elke 30 centimeter representeert een tijdsperiode van 37.000 jaar.
 
De Trail of the Fossils is de enige trail van het park waarlangs je daadwerkelijk fossielen in de rotsen kunt zien. Het gaat om fossielen van planten die hier 44 miljoen jaar geleden deel uitmaakten van een jungle-achtige begroeiïng. Het is een loop-trail met een lengte van 0,25 mijl (400 meter).

Via de Clarno Arch Trail kan je omhoog klimmen naar de basis van een klif, direct daarboven bevindt zich een natuurlijke boog in de rotswand. Onderweg kan je versteend hout zien. De trail is 0,25 mijl (400 meter) lang.
 
onze ervaring

We hebben alleen de Painted Hills Unit bezocht, alle foto’s die op deze pagina staan zijn daar gemaakt. En dit verslag van onze persoonlijke ervaring betreft uiteraard ook alleen de Painted Hills Unit.

We hebben vrij veel tijd aan dit kleine park besteed. Gedurende de middag hebben we de vijf korte trails gelopen, om zo te kunnen bepalen waar we onze zonsondergangphotoshoot wilden houden. De Leaf Hill Trail en de Carroll Rim Trail vielen meteen al af, die waren saai. De Red Hill Trail en de Painted Cove Trail waren aanmerkelijk mooier. Maar de absolute nummer 1 was toch wel de Painted Hills Overlook Trail, vanwaar we een schitterend zicht hadden op een hele serie badlands. In de late namiddag werden de heuvels bijzonder mooi belicht, en dat heeft onze ervaring in belangrijke mate positief gekleurd.

Ons advies:  Als je in Oregon bent, en je houdt van dit soort landschappen, neem de Painted Hills Unit dan zeker op in je reisschema. Maar doe dat alleen als je er gedurende de late namiddag of vroege avond kunt zijn. Overdag, als de zon fel op de badlands schijnt, zijn de kleuren namelijk veel minder mooi. Ook bij grauw weer zal dit park niet goed tot z’n recht komen.
 
Links

National Park Service
Interactive Hiking Guides

 

Links Contact Disclaimer