Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Ladder Canyon (Mecca Hills Wilderness)

Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
     
Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

In het rotslandschap van zuidwest Amerika komen veel ravijnen voor, en een bijzondere vorm daarvan is de slotcanyon. Het woord ‘slot’ betekent ‘smalle gleuf’; een slotcanyon is een kloof met hoge verticale wanden, die erg dicht bij elkaar staan. De meeste slotcanyons zijn gevormd in droge gebieden, waar incidenteel heftige overstromingen plaatsvinden. Tijdens dergelijk natuurgeweld schuurt het water met steen en ander puin door de zachtere rotslagen heen, waardoor de smalle kloven ontstaan.

De meeste slotcanyons zijn te vinden in de staat Utah. Maar ook in Californië komen slotcanyons voor, zoals Ladder Canyon in de Mecca Hills Wilderness Area. Dit natuurgebied ligt vlak bij de San Andreas breuklijn. Door geologische krachten zijn de rotslagen erg schuin gedrukt, hierdoor zijn veel bijzonder oude lagen aan de oppervlakte gekomen. Het gebied bestaat uit een labyrint van smalle kloven met hoge wanden, vooral wetenschappers die het effect van aardbevingen onder de aardkorst onderzoeken zijn erg geïnteresseerd in de Mecca Hills. Maar ook voor natuurliefhebbers is het een mooi gebied, de rit naar en de wandeling door Ladder Canyon geeft een goede impressie van wat de Mecca Hills te bieden hebben.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
route naar de trailhead

De Mecca Hills Wilderness Area ligt in het zuiden van de staat Californië, dicht bij Joshua Tree National Park. Het gebied ligt ten noorden van de Salton Sea, en ten zuiden van Interstate 10.

Route naar de Painted Canyon Road, vanaf Interstate 10
Neem exit 168 (ter hoogte van Joshua Tree National Park), ga verder in zuidelijke richting via de Box Canyon Road. Ga na ongeveer 15 mijl rechtsaf via de onverharde Painted Canyon Road.

Route naar de Painted Canyon Road, vanuit de plaats Mecca
Rijd via Highway 111 naar de plaats Mecca, net ten noorden van de Salton Sea. Neem in Mecca de Box Canyon Road (66th Avenue) in oostelijke richting. Na ongeveer 5 mijl ga je linksaf via de onverharde Painted Canyon Road.

Painted Canyon Road
Deze weg is 4,7 mijl lang, en eindigt bij een parkeerplaats. Tijdens de laatste 1,5 mijl rijd je midden in een brede canyon, waarvan de zijwanden bestaan uit bijzonder mooie schuingedrukte rotsen. De conditie van de Painted Canyon Road is niet altijd hetzelfde. Soms is het wegoppervlak prima begaanbaar, ook voor gewone personenauto’s. Maar het komt ook voor dat er erg veel los zand ligt, waardoor het gevaar bestaat dat de wielen zich ingraven. In dat geval kan de route zelfs voor een SUV lastig zijn.

 
de hike

Duur van de hike (tot aan het einde van Ladder Canyon, via dezelfde route terug) : 2 uur

Op de plek waar de weg eindigt, bij de parkeerplaats, splitst Painted Canyon zich in tweeën. Ga hier rechtsaf het smalle ravijn met hoge zandstenen wanden in; deze tak heet  Upper Painted Canyon. Volg de canyon over een afstand van 0,4 mijl, er is maar een richting mogelijk. De ondergrond is hier vrij zanderig.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlDe ingang van Ladder Canyon wordt door omlaag gevallen rotsblokken aan het oog onttrokken, om de juiste plek te vinden moet je dus goed in de gaten houden hoe ver je hebt gelopen. Als je ongeveer 0,4 mijl van de parkeerplaats vandaan bent zie je aan de linkerkant van Upper Painted Canyon een stapel rotsblokken tegen de wand liggen. Aan de rechterkant van het ravijn staat hier een klein bordje waarop nog heel vaag de naam Ladder Canyon te herkennen is. Mogelijk ligt op de grond een uit losse stenen bestaande pijl, die naar de ingang van Ladder Canyon wijst.

De ingang van Ladder Canyon ligt hoger dan de bodem van Upper Painted Canyon. Klim via de rechterzijde van de stapel afgevallen rotsblokken omhoog, de route wijst zichzelf. Je herkent de ingang van Ladder Canyon aan de houten ladder die daar staat. Via die ladder, die bestaat uit 8 treden, ga je omlaag de canyon in. Vrijwel meteen bereik je een plek waar zelfs twee ladders staan, een oude houten ladder en een nieuwe metalen ladder.
Via de metalen ladder (die iets langer is dan de houten ladder) kan je omhoog klimmen naar het volgende gedeelte van Ladder Canyon. Het laatste stukje van deze klim moet je zonder ladder doen, er zijn hier trapjes in de rotswand uitgehakt. Hierna volgt een grotendeels vlak gedeelte, de rotswanden zijn hier naar schatting 20 meter hoog en staan heel dicht op elkaar. Je kan wel overal gewoon rechtuit blijven lopen, er komen geen extreem smalle gedeeltes voor. De ondergrond is vrij zanderig, de rotswanden zijn erg ruig en hebben veel uitsteeksels. Na een mooi slotcanyon gedeelte komt de derde ladder in beeld, een stalen ladder die uit 9 treden bestaat. Via die ladder ga je omhoog, de ladder reikt niet helemaal tot bovenaan dus je zal het laatste stuk via de rotswand zelf moeten klimmen. Dit is niet al te moeilijk.

Na deze klim bevind je je niet meer in de slotcanyon. De kloof is hier veel breder, en veel minder diep. Je kan via dezelfde route teruggaan naar de parkeerplaats, het is ook mogelijk om via een andere, langere route naar Upper Painted Canyon te lopen. Van die langere route hebben wij geen goede beschrijving beschikbaar.

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
ONZE ERVARING
We hebben vooraf getwijfeld of Ladder Canyon voor ons wel mooi genoeg zou zijn, we zijn immers behoorlijk verwend met namen als Buckskin Gulch, Little Wild Horse Canyon en de beide Antelope Canyons op ons lijstje. Gelukkig maar dat we toch hebben besloten om er naar toe te gaan, want ook al is Ladder Canyon dan niet zo spectaculair als de meer bekende slotcanyons in Utah, we hebben het er prima naar onze zin gehad. De aanrijroute door Painted Canyon heen was al verrassend mooi. En de hike door de slotcanyon zelf was erg leuk om te doen, gewoon weer eens wat anders met die ladders en de klim over de rotsblokken bij de ingang. Ons advies: Ladder Canyon is geen bestemming waarvoor je ver om moet gaan rijden. Maar als je al in deze omgeving bent, dan is het absoluut de moeite waard om een paar uur voor deze mooie hike vrij te maken.

 

links

John & Kristie
Bureau of Land Management


Links Contact Disclaimer