Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Lick Wash

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

In het rotslandschap van zuidwest Amerika komen veel ravijnen voor, en een bijzondere vorm daarvan is de slotcanyon. Het woord ‘slot’ betekent ‘smalle gleuf’; een slotcanyon is een kloof met hoge verticale wanden, die erg dicht bij elkaar staan. De meeste slotcanyons zijn gevormd in droge gebieden, waar incidenteel heftige overstromingen plaatsvinden. Tijdens dergelijk natuurgeweld schuurt het water met steen en ander puin door de zachtere rotslagen heen, waardoor de smalle kloven ontstaan.

Copyright © www.ontdek-amerika.nl
Lick Wash, een canyon in het Grand Staircase National Monument, heeft weliswaar een klein gedeelte dat erg smal is, maar een echte slotcanyon is het niet. Vanaf de trailhead, gelegen aan de Skutumpah Road, loop je eerst gedurende 5 tot 10 minuten door een droogstaande wash waarvan de bodem bezaaid is met kleine en grote keien. Daarna bereik je het smalste deel van de canyon, dat ongeveer 800 meter lang is. Daar voorbij wordt de canyon breder. De wanden bestaan uit dunne lagen van lichtbruin en grijs getint Navajo Sandstone. In het brede gedeelte van de canyon tref je diverse bomen aan, dit zijn Ponderosa Pine Trees. Backpackers kunnen de wandeling door Lick Wash combineren met andere trails, de meeste mensen zullen er voor kiezen om de kloof slechts over een korte afstand in te lopen en daarna via dezelfde route weer terug te gaan. De canyon eindigt na 4 mijl, ter hoogte van de White Cliffs. De wanden zijn hier zo’n 240 meter hoog. De wash is overal zeer eenvoudig begaanbaar.

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina “Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden!

De Route

Vanuit Cannonville
De plaats Cannonville ligt aan State Route 12 in Utah. Rijd vanuit Cannonville naar het zuiden via de Cottonwood Canyon Road. Na ongeveer 3 mijl ga je rechtsaf de onverharde Skutumpah Road op. Na 5,5 mijl (gerekend vanaf het begin van de Skutumpah Road) bereik je een splitsing, houd hier links aan. Van daaruit gezien is het dan nog 12 mijl rijden tot aan een korte, zanderige zijweg. Ga daar linksaf, en volg de zijweg over een afstand van enkele tientallen meters tot aan de trailhead.

Vanuit Kanab
Ga via State Route 89 naar het oosten, richting Page. Na ongeveer 9 mijl, tussen de milemarkers 54 en 55, ga je linksaf via de verharde Johnson Canyon Road. Volg die weg 16,5 mijl, en ga dan rechtsaf de onverharde Skutumpah Road op. Na 1,8 mijl kom je bij een splitsing, houd hier rechts aan. Van daaruit gezien is het dan nog 13 mijl rijden tot aan een korte, zanderige zijweg. Ga daar rechtsaf, en volg de zijweg over een afstand van enkele tientallen meters tot aan de trailhead.

De toestand van de weg
Onder normale omstandigheden zijn de Skutumpah Road en de Cottonwood Canyon Road goed berijdbaar. Omdat het wegoppervlak ongelijk kan zijn wordt een auto met high clearance aanbevolen, zeker voor de Cottonwood Canyon Road. In periodes met  regenval kan de conditie van de weg flink verslechteren, informeer daarom altijd vooraf naar de toestand van de weg en naar de weerverwachting bij een van de BLM-kantoren (in Cannonville, in Kanab of aan State Route 89).

 
de route

 

Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
onze ervaring

We zijn Lick Wash ingelopen tot een klein stukje voorbij het smalle gedeelte, tijdens onze korte wandeling hebben we het prima naar onze zin gehad. Het smalle gedeelte van de canyon was erg fotogeniek, en in het wat bredere deel vonden we de combinatie van de bomen en de canyonwanden zeer mooi. Toch is het niet zo dat we een bezoek aan Lick Wash nu direct aan iedereen aan willen raden, vooral omdat de aanrijroute via de Skutumpah Road erg veel tijd in beslag neemt. Maar als je er toch al voor hebt gekozen om deze route te gaan rijden, bijvoorbeeld omdat je Bull Valley Gorge en/of Willis Creek wilt gaan bekijken, maak dan wel even wat tijd vrij voor het eerste deel van Lick Wash. Want als er toch langs komt, dan zou het jammer zijn om het over te slaan.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
links

American SouthWest
Zion-NationalPark.com  (foto’s)

 

Links Contact Disclaimer