Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Little Finland

© copyright hanz meulenbroeks
     
Algemene Informatie Fotoserie
     
omschrijving

© copyright hanz meulenbroeksLittle Finland ligt in het zuidoosten van de staat Nevada; het is een klein rotsplateau dat vol staat met grillig gevormde rotssculpturen. Die rotssculpturen bestaan uit zandstenen platen die heel dun zijn en die daardoor enige gelijkenis vertonen met haaievinnen – ze worden dan ook ‘fins’ genoemd. De rotsformaties zijn uiterst fragiel, op de bodem liggen overal afgebroken stukken van de zandstenen platen en als je hier rondloopt heb je dan ook het gevoel dat je over porseleinen scherven loopt.

Het plateau is lang en smal, en er lopen nergens paden. Je kan overal rondlopen en op zoek gaan naar de meest aansprekende vormen. Die zijn in zeer ruime mate aanwezig, het plateau staat helemaal vol met de meest fantastisch gevormde rotsformaties. Aan de lange zijde wordt het plateau begrensd door een rotswand, in die rotswand kan je voorbeelden zien van de fragiele zandstenen platen waaruit de rotsformaties zijn gevormd.

Het kan in de lente, de zomer en de herfst bijzonder warm worden. Zorg dan ook dat je je goed beschermt tegen de zon, en neem ruim voldoende water mee. Overdag is het zonlicht erg fel, het is dan ook mooier om Little Finland in de vroege ochtend of tegen zonsondergang te bezoeken. Omdat de rit naar het gebied in het donker niet te doen is, is dit alleen mogelijk als je ter plekke overnacht. Er zijn totaal geen voorzieningen aanwezig.

Het grondgebied waar Little Finland deel van uitmaakt, valt onder het beheer van het Bureau of Land Management (BLM). Little Finland wordt soms ook Hobgoblin’s Playground genoemd.
 
route

© copyright hanz meulenbroeksDe route naar Little Finland begint net ten westen van de plaats Mesquite, dicht bij de grens tussen de staten Nevada en Utah. In het begin is de route eenvoudig begaanbaar, tijdens het tweede deel van de rit rijd je via smalle zandpaden en door droogstaande rivierbeddingen door een zeer afgelegen gebied. Een auto met vierwielaandrijving en high clearance is absoluut noodzakelijk.
De totale afstand van de Interstate tot aan Little Finland bedraagt ongeveer 35 mijl (56 kilometer). Reken – gezien de lage gemiddelde snelheid – op ongeveer 2 uur rijden (enkele afstand).

Routebeschrijving

 • Rijd via Interstate 15 tot ongeveer 9 mijl ten westen van Mesquite
 • Neem exit 112, ga verder in zuidelijke richting via NV-170
 • Na ongeveer 3,5 mijl steek je de Virgin River over, maak daarna meteen een scherpe bocht naar rechts  (GPS:36°43'55"N, 114°13'06"W).
 • De Gold Butt Back Country Byway is geasfalteerd, maar in het wegoppervlak komen veel gaten voor
 • Volg de weg gedurende ongeveer 20 mijl
 • Ter hoogte van de gekleurde rotsformatie Whitney Pocket buigt de geasfalteerde weg naar rechts en kort daarna naar links; in de tweede bocht verlaat je de verharde weg en ga je rechtsaf (dit lijkt meer op rechtdoor gaan)
 • © copyright hanz meulenbroeksDit is een brede, eenvoudig begaanbare gravelweg. Volg deze gravelweg over een afstand van ongeveer 7 mijl, tot het punt waarop – aan de rechterkant van de weg – het bordje “Devils Throat” staat (GPS : 36°25'58"N, 114°08'38"W)

Zet hier de mijlenteller van je auto op nul. De afstanden die we hieronder aangeven zijn steeds gemeten vanaf dit punt. Let op: de afstanden dienen alleen als indicatie, ze zijn niet helemaal nauwkeurig!

 • Ga rechtsaf via het zandpad, richting “Devils Throat
 • Ga na 0,25 mijl rechtsaf via een ander zandpad (GPS : 36°25'45"N, 114°08'50"W), je rijdt nu in noordwestelijke richting 
 • Je komt nog regelmatig zijpaden tegen, blijf steeds hetzelfde pad volgen
 • Gebruik de rode rotsen voor je als oriëntatiepunt, na ongeveer 2,7 mijl rijd je tussen deze rotsen door
 • Voorbij de rotsen buigt het pad in zuidwestelijke richting, en even later weer in noordwestelijke richting
 • Na iets minder dan 4 mijl splitst het pad zich; dit punt is niet erg duidelijk, dus let op dat je hier de goede richting neemt: houdt rechts aan
 • Een klein stukje voorbij de splitsing zie je een corral aan je rechterzijde
 • © copyright hanz meulenbroeksBlijf in noordwestelijke richting rijden, aan je rechterzijde ligt nu een grote mesa
 • Op het punt waar de mesa ophoudt (6,5 mijl), komen twee grote rivierbeddingen samen  (GPS : 36°27'49"N, 114°14'02"W)
 • Draai hier scherp naar rechts om de mesa heen
 • Ga verder in zuidoostelijke richting
 • Er lopen hier diverse paden, houdt steeds rechts aan

Tot ongeveer halverwege 2008 was het mogelijk om helemaal tot aan Little Finland door te rijden; de BLM heeft het laatste deel van de route nu echter voor auto’s afgesloten. Parkeer bij de afzetting, en ga te voet verder. Het is vanaf de parkeerplaats ongeveer 15 minuten lopen tot aan Little Finland.

 • Blijf steeds rechts aanhouden
 • Op gegeven moment zie je voor je een rode mesa (ongeveer 8 mijl); aan de voet van de mesa staan een paar eenzame palmbomen (GPS : 36°27'09"N, 114°12'53"W)
 • Als je de juiste plek niet kunt vinden, klim dan ergens omhoog en kijk of je de palmbomen kan vinden
 • Als je voor de palmbomen staat ga je naar links, en klim je omhoog de mesa op
 • Aan de bovenzijde staat een afrastering, je kan hier makkelijk tussen de draden doorkruipen
 • Little Finland ligt direct aan je rechterzijde

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"

 
ONZE ERVARING

Zonder enige twijfel was de rit naar Little Finland al een belangrijk onderdeel van deze ervaring, het was best spannend om door dit eenzame gebied te rijden. De tere, kwetsbare rotssculpturen waren schitterend om te zien, dit was echt heel inspirerend voor onze fantasie. Je loopt hier echt door een soort van sprookjeswereld!
Niet alleen de rotssculpturen zelf, maar ook de mooie, lage ronde rotsen helemaal achterin het plateau en de rotswand die ons de weg versperde, waren een verkenningstocht waard.

Het enige minpunt aan deze mooie dag was de zon. Het licht was veel te fel om goede foto’s te kunnen maken, en het was ook – ondanks dat het nog maar 26 april was – heel erg warm!
 
© copyright hanz meulenbroeks © copyright hanz meulenbroeks © copyright hanz meulenbroeks
 
links

Nature Photography (Isabel Synnatschke)
USA Southwest  (P. Schuler)
Evanescent Light


 
Links Contact Disclaimer