Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
McConkie Ranch Petroglyphs

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving
In het zuidwesten van de USA tref je veel door Native Americans gemaakte rotstekeningen aan. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen petroglyphs en pictographs. Petroglyphs zijn afbeeldingen die in een rotswand zijn gekrast, gekerfd of gehakt. Pictographs zijn afbeeldingen die op de rotswand zijn getekend of geschilderd. Een rotswand met daarop een groep pictographs of petroglyphs, wordt een paneel genoemd.

De Fremont Culture is een verzamelnaam voor de Native Americans die van ongeveer het jaar 700 tot het jaar 1300 in delen van het huidige Utah leefden. Deels waren zij nog jagers/verzamelaars, zoals hun voorouders. Maar soms vestigden ze zich ook tijdelijk op een vaste plek, waar ze dan vaak mais verbouwden. Ze bouwden eenvoudige woningen en schuren, en ze maakten aardewerk en manden. De Fremont staan bekend om hun rotskunst, en daarvan zijn in Dry Fork Canyon (in het noordoosten van Utah) een aantal bijzonder mooie panelen bewaard gebleven. Deze panelen staan bekend onder de naam McConkie Ranch Petroglyphs. De meest recente rotstekeningen die je daar kan zien zijn zo’n 800 jaar geleden gemaakt, er komen ook tekeningen voor die nog veel ouder zijn.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
Route naar de parkeerplaats
Rijd vanuit het centrum van de plaats Vernal via US Highway 191 naar het noorden. Na 0,5 mijl ga je linksaf via 500 N. Street. Volg die weg gedurende 3,5 mijl in westelijke richting, ga dan rechtsaf via 3500 W. Street. Na 4,3 mijl wijzigt de naam van de weg naar Dry Fork Settlement Road. Blijf die weg nog 2,1 mijl volgen. Ga vervolgens rechtsaf via de onverharde (eenvoudig begaanbare) McConkie Road. De afslag staat duidelijk met een bord aangegeven. De parkeerplaats ligt 0,7 mijl verder.

Voorzieningen
De McConkie Ranch Petroglyphs bevinden zich op privéterrein. Het is wel toegestaan om ze te gaan bekijken. De eigenaar heeft daarvoor diverse voorzieningen getroffen: er is een onverharde parkeerplaats aangelegd met daarbij een overdekte picknickplaats, toiletten en een klein gebouwtje waarin je een informatieboekje en een eenvoudige tekening van de looproutes kunt vinden. Je kan er je persoonlijke boodschap achterlaten op een post-it briefje, het gebouwtje hangt helemaal vol met deze kleurrijke papiertjes.  Er staat ook een koelkast, bezoekers mogen daar zelf (tegen betaling) flesjes water of frisdrank uit pakken. De toegang is gratis, maar er wordt wel verzocht om een donatie.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 

De zuidelijke route
Loop vanaf de parkeerplaats naar het zuiden, je gaat via een hek door een afrastering heen en loopt verder door een weide. Daarna kom je dicht bij de rotswand, je kan daar een klein stukje omhoog klimmen. Op de rotswand staan diverse (meestal vrij kleine) rotstekeningen die je van dichtbij kunt bekijken. Na ongeveer 1 kilometer bereik je een bijzonder mooi paneel dat bekend staat onder de naam The Three Kings. Daarop staan diverse mensachtige figuren; de grootste figuur – die soms The Sun Carrier wordt genoemd, heeft een rond schild in zijn hand. Het Three Kings paneel bevindt zich hoog in de rotswand, neem daarom een telelens of een verrekijker mee. De trail eindigt hier, je gaat via dezelfde route terug naar de parkeerplaats.

De noordelijke route
Ook deze route begint vanaf de parkeerplaats. Klim via het duidelijk aangegeven pad naar boven, en ga vervolgens langs de rotswand naar links. Onderweg kom je veel schitterende petroglyphs en ook diverse pictographs tegen. Enkele van die rotstekeningen hebben namen gekregen, zoals Bigfoot, The Twins en Mountain Lion. Er zijn diverse grote mensachtige figuren, sommige daarvan hebben prachtige details in de kleding en de hoofdtooien. Bij enkele figuren zijn die details deels met rode verf ingekleurd. Een van de meest opvallende afbeeldingen is die van een krijger die in gevecht is met een beer. Er zijn ook talrijke kleine rotstekeningen, dit zijn vooral dieren en geometrische figuren. De trail eindigt na ongeveer 800 meter, je gaat via dezelfde route terug naar de parkeerplaats. Het pad zal voor de meeste mensen goed begaanbaar zijn. Sommige stukken zijn echter wel wat steil, als je slecht ter been bent is de trail waarschijnlijk te lastig.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
onze ervaring

We hebben de laatste jaren veel rock art panels gezien, de meesten daarvan hebben we beschreven op de verzamelpagina Petroglyphs and Pictographs. Maar voor de McConkie Ranch Petroglyphs maken we graag een uitzondering, we vonden die zo ontzettend mooi dat ze een eigen pagina verdienen. Werkelijk alles was hier perfect. Allereerst natuurlijk de rotstekeningen zelf, die waren heel bijzonder en vooral ook heel afwisselend. Ze liggen in een mooie omgeving, dat is uiteraard ook een pluspunt. De twee korte hikes waren fijn om te doen, even wat klimmen en zoeken zonder dat het ergens echt moeilijk werd. En wat was het leuk om even rond te neuzen in het kleine keetje dat bij de parkeerplaats staat, met al die post-it-briefjes. Sympathiek van de eigenaren dat ze er een koelkast hebben neergezet waar je lekker koud drinken uit kan pakken. Okay, we denken dat ze er goed mee verdienen, maar dat gunnen we ze van harte. Want we zijn maar wat blij dat ze dit privéterrein voor het publiek hebben opengesteld.

 
links
Slims Gold
Utah Outdoor Activities
 

 
Links Contact Disclaimer