Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Montezuma Castle National Monument

© copyright www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
geschiedenis

Cliff Dwellling is de archeologische term voor de woningen van de prehistorische Ancestral Puebloans, die zijn gebouwd in nissen en onder overhangende rotsen in hoge kliffen. Montezuma Castle is omstreeks het jaar 1200 gebouwd door de Southern Sinagua Indianen. Deze stam leefde voornamelijk van jacht en van landbouw, ook dreven zij handel met andere indianenstammen uit de regio. In de periode 1400 tot 1450 hebben veel mensen hun toenmalige woningen verlaten, de exacte reden daarvan is niet bekend. Mogelijk was er sprake van aanhoudende droogte, ziekte, uitputting van de landbouwgronden, conflicten met andere stammen of een combinatie van dergelijke factoren. Ook de bewoners van Montezuma Castle zijn in die periode weggetrokken.
Halverwege de 19e eeuw werd de cliff dwelling ontdekt door Europese kolonisten, zij vermoedden dat het was gebouwd door de uit Mexico afkomstige Azteken. Een van de leiders van Azteken was Motecuhzoma, een naam die in het Engels wordt vertaald als Montezuma. De kolonisten gaven de cliff dwelling – ten onrechte dus – de naam Montezuma’s Castle.

Door de jaren heen zijn er diverse onderhouds- en stabilisatiewerkzaamheden verricht, het grootste deel van de cliff dwelling (ruim 90%) verkeert echter nog in de originele staat.
 
montezuma castle en castle a

Montezuma Castle is een bouwwerk van 5 verdiepingen hoog, het bestaat uit 20 kamers die plaats boden aan ongeveer 50 bewoners. De woningen zijn gebouwd in een uit kalksteen bestaande rotswand, op ongeveer 30 meter hoogte. Dankzij de overhangende rotswand werden de woningen beschermd tegen de regen, en omdat de locatie naar het zuiden toe gericht is konden de bewoners ook optimaal profiteren van de warmte van de zon. © copyright www.ontdek-amerika.nlDe aanwezigheid van een riviertje aan de onderzijde van de rots, Beaver Creek, zorgde ervoor dat er het hele jaar door water beschikbaar was.  
Enkele tientallen meters ten westen van Montezuma Castle bevindt zich een tweede ruïne, die Castle A wordt genoemd. Dit bouwwerk bestond uit 40 à 45 kamers. Omdat het veel minder goed werd beschermd tegen de elementen, is Castle A in de loop der tijd grotendeels vervallen geraakt. Bovendien zijn er aanwijzingen gevonden dat dit bouwwerk enkele honderden jaren geleden ook deels als gevolg van een brand verloren is gegaan. Castle A is in 1933 uitgegraven, daarbij zijn veel objecten gevonden die inzicht hebben verschaft in het leven van de Southern Sinagua Indianen. Van Castle A zijn nu enkel nog wat restanten van de muren te zien.

Montezuma Castle werd in het jaar 1906 door President Theodore Roosevelt tot National Monument uitgeroepen. In 1966 werd het opgenomen in The National Register of Historic Places. Jaarlijks wordt het park door ongeveer 350.000 mensen bezocht. In de beginjaren van het park mochten bezoekers via speciaal daarvoor geplaatste ladders naar de cliff dwelling klimmen, zij konden die destijds ook van binnen bekijken. Maar vanwege de kwetsbaarheid van het kalksteen zijn de kamers al jarenlang (sinds 1951) niet meer voor het publiek toegankelijk. Je kan de cliff dwelling nu alleen vanaf de buitenzijde bekijken, er loopt een ruim 500 meter lang pad langs de rotswand af. Eerst zie je Montezuma Castle in de rotswand boven je, aan het einde van het pad kan je nog de restanten van Castle A bekijken. Je kan via hetzelfde pad teruglopen, of via het even lange pad dat langs Beaver Creek ligt. Er bevindt zich hier een picknickplaats midden tussen de mooie sycamore trees (platanen).
 
montezuma well
18 kilometer ten noordoosten van Montezuma Castle bevindt zich een waterreservoir dat ook deel uitmaakt van het National Monument. Dat reservoir bevindt zich in een 17 meter diepe sink hole die is ontstaan toen een grote ondergrondse grot is ingestort. Er stromen jaarlijks miljoenen liters water door het reservoir, het waterniveau is het hele jaar door vrijwel gelijk. De Southern Sinagua Indianen maakten gebruik van deze betrouwbare waterstroom middels een oud irrigatiesysteem. Via een 800 meter lang wandelpad kan je naar de rand van de grot lopen, en daarin tot aan het water afdalen. Vervolgens loop je verder naar het kanaal waardoor het water de grot uitstroomt. Je kan hier ook nog enkele cliff dwellings bekijken.
 
praktische informatie

Waar
Montezuma’s Castle National Monument ligt in het midden van de staat Arizona. Neem Interstate 17, en verlaat deze weg via Exit 289. Dit is ongeveer 50 mijl ten zuiden van de stad Flagstaff, en ongeveer 90 mijl ten noorden van de stad Phoenix. Rijd via de West Middle Verde Road (ook Montezuma Castle Highway genaamd) naar het oosten. Na ongeveer 1 mijl ga je linksaf via de Montezuma Castle Road. De parkeerplaats van het park ligt 2 mijl verder aan het einde van deze weg. De route wordt met borden aangegeven.
Montezuma Well ligt verder naar het noorden dan Montezuma Castle. Voor dit deel van het park neem je vanaf Interstate 17 Exit 293. Rijd via de plaatsen McGuireville en Rimrock naar het noordoosten (de route wordt met borden aangegeven). De afstand van de Interstate tot aan Montezuma Well bedraagt 4 mijl.

Openingstijden en toegangsprijzen
Beide delen van het park zijn dagelijks geopend van 08:00 tot 17:00 uur, behalve op 25 december.
Het entreebewijs geeft ook toegang tot Tuzigoot National Monument.

Voor toegang tot dit park wordt een entreeprijs gevraagd. Kijk voor een actueel overzicht op de pagina Parkprijzen.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze pas kost 80 dollar, en geeft gedurende 1 jaar toegang tot ruim tweeduizend parken (waaronder de door de NPS beheerde parken). Bij de meeste parken is de pas geldig voor alle inzittenden van een personenauto of camper.

 
ONZE ERVARING
Hoewel Montezuma Castle een van de best bewaarde cliff dwellings in het zuidwesten van de USA is, heeft het op ons niet veel indruk gemaakt. Het is erg jammer dat je alleen van afstand naar het bouwwerk kan kijken. Wij vinden het veel mooier als je er – zoals bij zoveel andere cliff dwellings – dichtbij kunt komen en ook naar binnen toe kunt kijken. Bovendien kan het er ook nog eens vreselijk druk zijn, dat was tenminste wel het geval toen wij het park op een zondag in maart 2015 bezochten. Het is wel een voordeel dat Montezuma Castle zo makkelijk bereikbaar is; als je ooit over Interstate 17 rijdt kost het je een goed half uur om even naar het park toe te gaan. Maar dan moet je er uiteraard wel in slagen om een parkeerplaats voor je auto te vinden!
 
links

National Park Service
Arizona Ruins
American SouthWest

 

Links Contact Disclaimer