Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Monument Valley Navajo Tribal Park (Tse'Bii'Ndzisgaii)

© copyright  www.ontdek-amerika.nl
     
Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
     
KORTE OMSCHRIJVING

Monument Valley is misschien wel het meest aansprekende voorbeeld van de overweldigende schoonheid van het woestijnlandschap in het zuidwesten van Amerika. Het silhouet van de eenzame rode rotsen, omgeven door een lege, weidse vlakte, heeft als decor gediend bij tientallen films en vele commercials. Het grootste deel van het park ligt in Arizona, de meest noordelijke punt hoort bij de staat Utah.

Miljoenen jaren geleden bevonden zich in dit gebied veel meer rotsen, die bestonden uit diverse soorten gesteente. De zachtere lagen zijn door erosie weggesleten, waardoor zich de zogenaamde mesa’s hebben gevormd. Dit zijn brede rotsen die aan de bovenkant plat zijn. Het voortdurende erosieproces zorgt ervoor dat ook een mesa zeer langzaam wegslijt. De hardere bovenlaag slijt minder snel dan de zachtere zijkanten, een mesa wordt daardoor dus steeds smaller. Als de breedte van rots uiteindelijk kleiner is dan de hoogte, is het niet langer een mesa, maar een butte. Ook de butte slijt langzaam weg, totdat er een spire overblijft, een rotsnaald. Die uiteindelijk langzaam geheel zal verdwijnen.

Monument Valley is een Navajo Nation Tribal Park, dat betekent dat het behoort tot het grondgebied dat wordt beheerd door de Navajo Indianen. Sommige families wonen al generaties lang in dit gebied, en zij houden de tradities van hun voorouders in ere. Voor deze Indianen vormt het toerisme een belangrijke vorm van inkomsten.
 
© copyright  hanz meulenbroeks © copyright  melanie meulenbroeks © copyright  hanz meulenbroeks
 
WAAR
Monument Valley ligt op de grens van de staten Arizona en Utah, en kan worden bereikt via Highway 163. Het wereldberoemde beeld van de lange lege rechte weg met het silhouet van de honderden meters hoge rotsen aan de horizon, is te zien als je vanuit Utah naar het park toe rijdt. De afslag naar Monument Valley ligt ongeveer 17 mijl ten zuiden van het kleine dorp Mexican Hat. De afstand van de afslag tot aan de ingang van het park bedraagt 4 mijl.
 
VALLEY DRIVE
Aan het einde van de toegangsweg ligt een Visitor Center, waarin een grote gift shop en een cafetaria zijn gevestigd. Ook tref je hier een expositie aan over de geologie van Monument Valley en over de geschiedenis van de Navajo Indianen. Vanuit het Visitor Center heb je een prachtig uitzicht over enkele van de meest bekende rotsen.

Sommige toeristen beperken hun bezoek tot dit uitzicht. Maar je krijgt een nog veel beter beeld van de omgeving als je via de 17 mijl lange Valley Drive door het gebied heen rijdt. Dit is een slecht onderhouden onverharde weg, erg stoffig en erg hobbelig, die begint bij de parkeerplaats nabij het Visitor Center.

Ondanks de matige conditie van de weg is het zeker mogelijk om de Valley Drive met een gewone personenauto te berijden, en veel bezoekers doen dit dan ook. (Denk er wel aan dat een autoverhuurmaatschappij officieel niet toestaat dat je met de auto op een onverharde weg komt.)Je kan ook een (meestal pittig geprijsde) rondrit boeken bij een van de Navajo Indianen, je komt tijdens zo’n rondrit ook op plekken waar je met de eigen auto niet mag komen.

Aan het begin van de route kom je bij een stopplaats vanwaar je een spectaculair mooi zicht hebt op drie van de meest bekende buttes: West Mitten, East Mitten en Merrick Butte. Deze drie rotsen zijn ongeveer 300 meter hoog. Voorbij de 235 meter hoge Elephant Butte zie je drie dicht bij elkaar staande spires, die samen The Three Sisters worden genoemd. Je komt bij een splitsing waar je alleen rechtsaf mag, vanaf dit punt geldt eenrichtingsverkeer. De weg loopt nu tussen diverse andere schitterende rotsen door, zoals de Thunderbird Mesa, de immens grote Rain God Mesa en Totem Pole. Ook kom je bij uitkijkpunten vanwaar je de verder weg gelegen rotsen kunt zien. Een van de meest indrukwekkende uitkijkpunten is Artist Point, vanwaar je een weids uitzicht hebt over de vallei. De weg komt uit bij de eerder genoemde splitsing, vanwaar je weer terugrijdt naar het Visitor Center.
 
© copyright  hanz meulenbroeks © copyright  hanz meulenbroeks © copyright  hanz meulenbroeks
 
OPENINGSTIJDEN

Monument Valley is het hele jaar open, behalve op 1 januari en met Kerst.
Van 1 mei tot en met 30 september kan je terecht van 06.00 uur tot 20.00 uur, van 1 oktober tot en met 30 april is het park geopend van 08.00 uur tot 17.00 uur. De Scenic Drive tour is in de zomer (Mei tot en met september) open van 06:00 tot 20:00 en in de winter (oktober tot en met april) van 08:00 tot 16:30 uur.

 
TOEGANGSPRIJZEN

De toegangsprijs bedraagt $ 20,- voor een auto met maximaal 4 inzittenden. De individuele toegangsprijs is $ 10,- per persoon. Kinderen tot en met 9 jaar hebben gratis toegang (info 2015). Een toegangskaart is 3 dagen geldig. De National Park Pass is niet geldig.

 
ONZE ERVARING
Niet voor niets staat in ons reisverslag van 2001 dat het bezoek aan Monument Valley voor ons alle vier hét hoogtepunt van onze reis was. We hebben duidelijk een voorkeur voor desolate woestijnlandschappen en mooie rotspartijen, en nergens vind je daarvan een mooiere combinatie dan in Monument Valley. Ongelooflijk jammer dat sommige bezoekers alleen vanuit het Visitor Center naar de vallei kijken, en dan weer weggaan. Zij missen een wel heel indrukwekkende rit door een spectaculair mooi landschap. 
© copyright  hanz meulenbroeks © copyright  hanz meulenbroeks © copyright  hanz meulenbroeks
     
LINKS
Desert USA 
The American Southwest
Welcome to Monument Valley
 

Links Contact Disclaimer