Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Organ Pipe Cactus National Monument

© copyright www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

De Organ Pipe Cactus is een cactussoort die voornamelijk voorkomt in Mexico, en in het uiterste zuiden van de Verenigde Staten. De cactus bestaat uit een centrale stam die zich direct op grondhoogte uitsplitst in een groep smalle takken waarvan de diameter ongeveer 15 centimeter is. De takken, die gemiddeld zo’n 4,5 meter lang worden, steken meestal recht omhoog. De grootste takken kunnen een hoogte van 7 meter halen. De planten hebben minstens 5 van die takken, en vaak zijn het er nog veel meer. Een Organ Pipe Cactus kan 150 jaar oud worden, vanaf ongeveer het 35e jaar dragen ze witte planten die van ongeveer mei tot juli ’s nachts in bloei staan. Omdat de plant veel warmte nodig heeft, vind je ze vooral op berghellingen die naar het zuiden staan gericht. In de Verenigde Staten is er slechts één plek waar de Organ Pipe Cactus in het wild groeit, namelijk in de Sonoran Desert in de staat Arizona. In het jaar 1937 werd een representatief gedeelte hiervan tot beschermd gebied verklaard, door middel van de oprichting van Organ Pipe Cactus National Monument. Het park heeft een grootte van 1.338 km².

© copyright www.ontdek-amerika.nlScenic Drives
Er zijn diverse routes in het park, waarvan de Ajo Mountain Loop en de Puerto Blanco Drive het meest populair zijn. Er zijn nog enkele andere onverharde routes die moeilijk begaanbaar zijn, de meeste toeristen maken daarvan geen gebruik.  

De Ajo Mountain Loop  begint bij het Visitor Center en is 21 mijl (34 km) lang. Deze route is grotendeels onverhard, maar over het algemeen wel goed begaanbaar. Je rijdt via de Diablo Mountains naar de voet van de Ajo Mountains, en vervolgens via een vallei weer terug naar het beginpunt. Onderweg zie je veel Organ Pipe Cactussen en andere woestijnvegetatie. Op het grootste deel van de route geldt eenrichtingsverkeer.

Ook de Puerto Blanco Drive begint bij het Visitor Center. Deze route is 37,4 mijl (60 km) lang, en is alleen begaanbaar voor auto’s met high clearance. Tijdens de eerste 8 mijlen kan je in beide richtingen van de weg gebruikmaken, daar voorbij geldt eenrichtingsverkeer. Tijdens een belangrijk deel van de route rijdt je pal langs de grens met Mexico. Onderweg zie je een grote verscheidenheid aan planten, en kom je langs diverse mooie viewpoints.  

Trails
Vanwege de vaak zeer hoge temperaturen leent het park zich niet echt voor het maken van lange wandelingen.
Bij het Visitor Center en de vlak daarbij gelegen Twin Peaks Campground zijn drie eenvoudig begaanbare wandelpaden aangelegd, de Visitor Center Nature Trail (160 meter loop), de Campground Perimeter Trail (1,6 km loop) en de Desert View Trail (2 km loop).
Aan de Ajo Mountain Drive beginnen twee korte wandelpaden, de eenvoudige 1,9 km lange Arch Canyon Trail en 5 km lange Bull Pasture Trail, die vanwege een flink hoogteverschil behoorlijk zwaar is. Ook vind je hier de eenvoudige maar wel lange Country Road 131 Trail (12,8 km, enkele afstand).

Verder zijn er nog diverse wandelmogelijkheden in het gebied waar de Puerto Blanco Drive doorheen loopt. Gedetailleerde informatie is verkrijgbaar bij het Visitor Center.
 
praktische informatie (info 2016)

Openingstijden
Het park is het hele jaar geopend. Het Visitor Center is elke dag open van 08.00 uur tot 16.30 uur, behalve op Thanksgiving Day en op 25 december. De scenic drive wordt voorbij de camping soms afgesloten wegens weersomstandigheden of vanwege het gevaar voor vallende rotsblokken.

Toegangsprijzen
© copyright www.ontdek-amerika.nlVoor toegang tot dit park wordt een entreeprijs gevraagd. Kijk voor een actueel overzicht op de pagina Parkprijzen.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze pas kost 80 dollar, en geeft gedurende 1 jaar toegang tot ruim tweeduizend parken (waaronder de door de NPS beheerde parken). Bij de meeste parken is de pas geldig voor alle inzittenden van een personenauto of camper.

Route
Als je vanuit Phoenix komt, ga dan via Highway 10 naar het westen, en neem daar exit 112. Via State Route 85 ga je vervolgens 94 mijl in zuidelijke richting, enkele mijlen voorbij het plaatsje Why passeer je de parkgrens. Het Visitor Center ligt nog eens 18 mijl verder naar het zuiden.
Als je vanuit Tucson komt, neem dan State Route 86 in zuidelijke richting. De afstand van Tucson tot aan het plaatsje Why bedraagt ruim 120 mijl.
Als je vanuit het westen komt, ga dan eerst via Highway 8 naar de plaats Gila Bend. Neem daar exit 115, en ga via State Route 85 verder in zuidelijke richting. De afstand van Gila Bend naar Why bedraagt 53 mijl.

Weersomstandigheden
Organ Pipe Cactus National Monument is een echt woestijnpark. De temperaturen kunnen in de zomermaanden oplopen tot richting de 40º Celcius, de record temperatuur die hier ooit is gemeten bedraagt 48º Celcius. Vooral in de tweede helft van de zomer komen er ’s avonds vaak heftige thunderstorms voor. Tijdens de winter ligt de temperatuur gemiddeld rond de 20º Celcius. De bezoekersaantallen liggen het hoogst in de maanden december tot en met maart.

Accommodatie
Er zijn twee campings in het park. De Twin Peaks Campground heeft plaatsen voor tenten en voor RV’s. Er zijn toiletten, douches en een dumpstation aanwezig, maar geen hookups voor electriciteit of water. Reserveren is niet mogelijk, maar over het algemeen zijn er genoeg plaatsen beschikbaar. De primitieve Alamo Campground biedt plaats aan 4 tenten. Er zijn geen voorzieningen beschikbaar. Ook voor deze camping is reserveren niet mogelijk, als je gebruik wilt maken van deze camping moet je je vooraf laten registreren in het Visitor Center. Er zijn ook enkele backcountry campings, daarvan mag je alleen gebruik maken als je een permit hebt (verkrijgbaar in het Visitor Center).

Voorzieningen
In het Visitor Center bevindt zich een boekwinkel waar snacks verkrijgbaar zijn, de keuze is zeer beperkt. Er zijn hier ook toiletten aanwezig. Restaurants, winkels en tankstations zijn alleen buiten het park te vinden, in de plaatsen Why, Ajo en Lukeville. In Ajo bevindt zich ook een beperkt aantal motels.

 
onze ervaring

Al jarenlang waren we van plan om ooit eens naar Organ Pipe Cactus te gaan. Maar het park ligt zo ver van andere bezienswaardigheden vandaan, het lukte steeds maar niet om het goed in een route in te passen. In 2015 zijn we vroeger in het jaar op vakantie gegaan dan gewoonlijk, al in de maand maart. En omdat dat natuurlijk een heerlijke maand is voor een woestijnpark, moest het er deze keer toch echt van komen. Wat was dat een goede beslissing! Want we hebben het zo ontzettend goed naar onze zin gehad, we vonden het park zelfs nog mooier dan dat andere, veel bekendere cactuspark in Arizona. En dan heb ik het uiteraard over Saguaro National Park. Vooral omdat de vegetatie veel afwisselender is, we zagen niet alleen veel Organ Pipe Cactussen maar ook allerlei andere woestijnplanten. Zoals de Prickly Pear Cactus, de Cholla Cactus, de mooie Ocotillo’s en natuurlijk ook veel Saguaro’s. We hebben maar liefst vier uur nodig gehad voor de 21 mijl lange Ajo Mountain Drive, dat geeft wel aan hoe vaak we zijn uitgestapt om van de omgeving te kunnen genieten.

 
links

National Park Service
The American Southwest

 

Links Contact Disclaimer