Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Red Hollow Canyon

© copyright  www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

In het rotslandschap van zuidwest Amerika komen veel ravijnen voor, en een bijzondere vorm daarvan is de slot canyon. Het woord ‘slot’ betekent ‘smalle gleuf’; een slot canyon is een kloof met hoge verticale wanden, die erg dicht bij elkaar staan. De meeste slot canyons zijn gevormd in droge gebieden, waar incidenteel heftige overstromingen plaatsvinden. Tijdens dergelijk natuurgeweld schuurt het water met steen en ander puin door de zachtere rotslagen heen, waardoor de smalle kloven ontstaan.

© copyright  www.ontdek-amerika.nlVlak bij het plaatsje Orderville, in het zuidwesten van de staat Utah, bevindt zich de kleine Red Hollow Canyon. De canyon ligt in een erg toeristisch gebied  (tussen Zion NP en Bryce NP) en is heel eenvoudig bereikbaar, maar is desondanks toch nog vrij onbekend bij het grote publiek. Het gebied waar Red Hollow Canyon ligt wordt beheerd door de BLM (Bureau of Land Management), het is gratis toegankelijk.

Red  Hollow Canyon bestaat uit twee takken. De rechtertak is geen slot canyon, de rotswanden komen daar niet echt dicht bij elkaar. De linkertak is wel een klassieke slot canyon, met hoge, dicht opeenstaande wanden. Op drie plaatsen zit een rotsblok – een chokestone – tussen de wanden ingeklemd. Het is vrij eenvoudig om daar overheen te klimmen, zeker als je met twee of meer personen bent en je elkaar kunt helpen. De canyon is heel kort, je bereikt al snel een punt waar je niet meer verder kan. Als het geregend heeft, of als er sprake is van smeltwater, kan er vrij veel water op de bodem van de canyon blijven staan. Red Hollow Canyon is dan ook alleen begaanbaar als het al geruime tijd droog is geweest.

Waarschuwing
:  Ga de slot canyon niet in als er kans is op regen!

Aanrijroute en hike
Rijd via Highway 89 naar het plaatsje Orderville. Ga daar via 100 East Street naar het zuiden. Na 500 meter ga je linksaf via Red Hollow Drive, dit wordt al snel een zandpad. Over het algemeen is dit pad goed begaanbaar, het wegoppervlak kan wel wat ongelijk of wat zanderig zijn. Het pad eindigt bij een hek, waar een watertank achter ligt. Parkeer daar de auto.
Waypoint parkeerplaats:  N37 16 15.5  W112 37 37.3

Loop vanaf de parkeerplaats via een helling naar beneden. Er is geen duidelijk pad, je loopt hier over een zanderige ondergrond met veel begroeiïng. Als je op het laagste punt bent aangekomen, blijf je links aanhouden, je loopt dan in zuidoostelijke richting. Links van je zie een prachtige, gelaagde rode rotswand. Na ongeveer 0,4 mijl (640 meter) lopen, bereik je het begin van de slot canyon.
Waypoint ingang canyon:  N37 16 03.2  W112 37 19.0

 
© copyright  www.ontdek-amerika.nl © copyright  www.ontdek-amerika.nl © copyright  www.ontdek-amerika.nl
 
onze ervaring

Er zijn heel veel slot canyons in Utah, Red Hollow is daarvan zeker niet de mooiste of de meest spectaculaire. Maar toch, als je – net zoals wij – een liefhebber van slot canyons bent, dan mag je Red Hollow zeker niet overslaan. Makkelijk bereikbaar, een korte maar wel leuke hike, een prachtige rotsomgeving, en daarbij dan ook nog even dat echte slot canyon gevoel. Heel kort maar, weliswaar, maar wel heerlijk! Het enige minpuntje dat we kunnen noemen is de rechtertak, die was minder mooi dan we hadden verwacht. Maar dat kon voor ons de pret zeker niet drukken, we hebben het hier prima naar onze zin gehad.

 
© copyright  www.ontdek-amerika.nl © copyright  www.ontdek-amerika.nl © copyright  www.ontdek-amerika.nl

 


Links Contact Disclaimer