Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Red Mountain Volcano

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

In het noorden van de staat Arizona ligt The San Francisco Volcanic Field, een gebied met een grootte van 4.700 km². In dit gebied liggen ongeveer 600 vulkanen die in leeftijd variëren van 6 miljoen jaar tot minder dan 1000 jaar oud. Een veel voorkomend vulkaantype is de sintelkegel, dat is een kegelvormige berg die is opgebouwd uit uitgestoten vulkanisch materiaal en lavafragmenten. Red Mountain Volcano is een sintelkegel (een cinder cone) van naar schatting 740.000 jaar oud. De berg steekt ongeveer 300 meter boven het omliggende landschap uit, de top bevindt zich op 2.426 meter hoogte boven de zeespiegel.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlAan de noordoostzijde is ooit een deel van de wand weggevallen, waardoor zich een U-vormige opening heeft gevormd. In dit gedeelte is nu de interne structuur van de sintelkegel zichtbaar, met name voor geologen is dit zeer interessant. Het amphitheater wordt omgeven door hoge, kleurrijke rotswanden. Ook zie je, met name aan de westzijde, diverse rotspilaren die in hoogte variëren van 30 tot 60 meter. Tussen de rotsen door bevinden zich struiken en bomen, waaronder de Ponderosa Pine (een dennenboom). Het gebied wordt onder de naam Red Mountain Geological Area beheerd door de US Forest Service. Het is gratis toegankelijk.

Trailhead en Hike
Rijd vanuit de stad Flagstaff via State Route 180 naar het noordwesten. Na ongeveer 30 mijl ga je linksaf nabij milemarker 247 via een onverharde weg, de afslag wordt met een bord aangegeven. De eenvoudig begaanbare weg eindigt na 0,25 mijl bij een parkeerplaats.

De afstand van de parkeerplaats tot aan het amphitheater bedraagt ongeveer 1,5 mijl (2,4 kilometer). Loop via een duidelijk aangegeven pad naar het westen. Het pad stijgt bijna voortdurend, maar omdat dat vrij geleidelijk gaat is de wandeling wel zeer eenvoudig. Na ongeveer ¾ mijl buigt het pad naar het zuiden, via een wash loop je nu recht naar Red Mountain Volcano toe. Net voor je het amphitheater bereikt zie je rechts van je een zwarte heuvel en een aantal zwarte lava-formaties. Bij de ingang van het amphitheater is een klein muurtje gebouwd, je kan via een kleine ladder naar boven toe klimmen.

Waypoint afslag = N35° 32' 16.3" W111° 51' 09.3"
Waypoint parkeerplaats =  N35° 32' 08.0" W111° 51' 35.3"
Waypoint halverwege de trail = N35° 32' 10.6" W111° 51' 59.5"
Waypoint Red Mountain Volcano = N35° 31' 39.4" W111° 52' 23.4"

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
onze ervaring

Wij scharen ons bezoek aan Red Mountain Volcano onder de categorie ‘klein maar fijn’. Het is een prima bestemming als je op zoek bent naar een korte, eenvoudige maar wel mooie hike. Het amphitheater is erg klein, het kostte dan ook maar weinig tijd om het goed te kunnen bekijken. Ons advies is om deze bestemming alleen maar in je route op te nemen als je er toch in de buurt komt, het is niet zo bijzonder dat je er speciaal voor om moet gaan rijden.

 
links

USGS.gov
Hike Arizona.com

 

Links Contact Disclaimer