Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Salt Point State Park

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

Copyright © www.ontdek-amerika.nlSalt Point State Park ligt direct aan de kust, in het noorden van de staat Californië. De kustlijn die tot het park behoort is 6 mijl lang, en bestaat grotendeels uit ruige rotsen. Parellel aan de kustlijn loopt Highway 1 dwars door het park heen. Het gedeelte aan de oostzijde van de weg bestaat uit bossen en grasland.

Een van de meest opvallende kenmerken van het park is de aanwezigheid van grote hoeveelheden tafoni. Dat is de benaming voor heel veel kleine gaatjes in de rotswanden, die in grote groepen bij elkaar zitten. Wetenschappers vermoeden dat die gaten zijn ontstaan doordat water in de rotsen is gesijpeld, waarna door een chemische reactie het gesteente van binnenuit wordt uitgehold. Ondertussen vindt aan de buitenzijde ook nog de gewone erosie plaats, waardoor het gesteente rondom de gaten wegslijt en de gaten dus aan de buitenkant zichtbaar worden. De tafoni zijn heel verschillend in grootte, je hebt gaten van slechts een millimeter groot maar er zijn er ook die een doorsnede van wel een meter hebben.

In het park zijn 20 mijl aan wandel-, mountainbike- en paardrijtrails aangelegd. Ook snorkelen en Scuba Diving behoren tot de mogelijkheden. Tijdens laagtij kan je op sommige plekken getijdenpoelen bekijken. Het park bevat een van de eerste onderwaterparken van California, het heet Gerstle Cove Marine Reserve. Het belangrijkste doel hiervan is het beschermen van het zeeleven.
 
praktische informatie (info 2016)

Route
Copyright © www.ontdek-amerika.nlSalt Point State Park ligt direct aan Highway 1, op ongeveer 90 mijl ten noorden van San Francisco. De dichtstbijzijnde plaatsen zijn Jenner (18 mijl ten zuiden van het park) en Gualala (19 mijl ten noorden van het park).

Entreeprijs
De entreeprijs bedraagt € 8,- voor de inzittenden van 1 personenauto.

Indeling van het park
Het park bestaat uit drie delen. Van zuid naar noord zijn dat: Gerstle Cove, Stump Beach en Fisk Mill. In verband met bezuinigingen zijn de twee laatstgenoemde gebieden gesloten,  je kan hier niet meer parkeren en de wandelpaden naar de oceaan toe worden niet meer onderhouden.

Het Gerstle Cove gedeelte is nog wel geopend, je kan hier dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang terecht. Er is een Visitor Center, en er zijn twee campings met toiletvoorzieningen en met picknicktafels. Voor de periode van half maart tot eind oktober wordt reserveren sterk aanbevolen, zeker voor de weekenden.

 

onze ervaring

Copyright © www.ontdek-amerika.nlIn mei 2013 hebben wij onze auto geparkeerd in een pull out direct naast Highway 1, dicht bij de afgesloten Stump Beach Day Use Area. Vandaar zijn we via een wandelpad naar de oceaan gelopen, vlak voor het strand moesten we een klein stukje afdalen. Omdat het trapje stuk was, was het wat lastig om hier omlaag te gaan. Mogelijk is het trapje inmiddels nog verder in verval geraakt. Daarna zijn we aan de linkerzijde weer omhoog geklommen. In eerste instantie leek de rotskust niet echt indrukwekkend te zijn, maar toen we wat verder doorliepen werden de rotsformaties alsmaar mooier en mooier. Vooral de combinatie was helemaal perfect: aan de ene kant de velden met gele en paarse bloemetjes, aan de andere kant het blauwe oceaanwater met de witte schuimkoppen, en daar tussenin de prachtig gevormde rotsformaties in allerlei tinten grijs en bruin. Het was heerlijk om daar rond te dwalen.
We waren zo enthousiast, dat we de volgende ochtend nog eens naar het park zijn gegaan, naar de zuidzijde deze keer. Maar helaas, Gerstle Cove viel tegen. De rotskust was daar veel minder indrukwekkend.

Omdat het wandelpad naar Stump Beach niet meer wordt onderhouden, raden we aan om gebruik te maken van het wandelpad dat nabij het Visitor Center begint. Je kan de mooie rotsen bereiken via de 1,2 mijl lange Salt Point Trail (enkele afstand), die vanaf het Visitor Center langs de kustlijn naar het noorden loopt.
 
Links

California State Parks
Best California Beach.com
Brochure met plattegrond  (pdf-bestand)

 

Links Contact Disclaimer