Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Secret Spire

© copyright www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

In het rotslandschap van zuidwest Amerika kan je veel hoodoos vinden, een hoodoo is een smalle rotspilaar van zandsteen, vaak met bovenop een kap van een hardere en dus minder weggesleten steenlaag. Hoodoos staan vaak in groepen bij elkaar, zoals bijvoorbeeld in Bryce Canyon National Park. Maar soms tref je ergens in het landschap een alleenstaande hoodoo aan, een prachtig voorbeeld daarvan is de ongeveer 7 meter hoge Secret Spire, ten noorden van de plaats Moab.  Secret Spire bestaat uit Navajo Sandstone, om de hoodoo te kunnen zien is een lange rit over onverharde wegen noodzakelijk. Het gebied is gratis toegankelijk, er is geen permit nodig.

 

route naar de trailhead

© copyright www.ontdek-amerika.nlRijd vanuit Moab via State Route 191 naar het noorden. Na ongeveer 11 mijl ga je linksaf, via State Route 313. Dit is de weg die ook naar Canyonlands National Park (Island in the Sky) gaat. Als je geïnteresseerd bent in oude rotstekeningen, kijk dan even op de pagina Petroglyphs en Pictographs; je kan als je naar Secret Spire rijdt de pictographs Intestine Man, TV-Sheep en Snake in Mouth bekijken. Volg State Route 313 gedurende 8,5 mijl.

  • N38 37 44.6 W109 48 05.8   Ga dicht bij milemaker 14 rechtsaf via een brede gravelweg (noordwest).

  • N38 38 33.8 W109 49 14.9   Na 1,4 mijl bereik je een splitsing, ga rechtsaf via de brede, goed begaanbare Dubinky Well Road.

  • N38 41 27.0 W109 52 55.0   Blijf de Dubinky Well Road ongeveer 5 mijl volgen, en ga dan linksaf. Deze weg is smaller en wat zanderig, er kunnen ook wat stenen liggen. Voor je zie je een hoge, donkerbruine rots verschijnen.

  • N38 41 10.6 W109 55 10.1   Je bereikt de rots na ongeveer 2,2 mijl, rijdt de rots voorbij en ga daarna meteen rechtsaf. Volg de richting “Spring Canyon Point”, die hier met een bord staat aangegeven. Vanaf dit punt kom je soms ook kleine bordjes tegen waarop “SS” staat, hiermee wordt Secret Spire bedoeld.

  • N38 41 29.3 W109 56 34.9  Na 1,4 mijl bereik je een splitsing, houd hier links aan.

  • N38 41 20.4 W109 57 35.3 Na 1 mijl ga je linksaf, je rijdt daar een slickrockplateau op.

  • N38 41 17.2 W109 57 43.1  Parkeerplaats

Als je een 4WD auto met voldoende high clearance hebt, zou je eventueel nog wat verder richting Secret Spire kunnen rijden. Wij hebben er voor gekozen om het laatste stuk lopend te doen.

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"
 
hike

De wandeling van de parkeerplaats naar Secret Spire is kort en heel eenvoudig. Vanaf de parkeerplaats zie je de hoodoo nog niet. Loop in zuidelijke richting, na enkele minuten zie je Secret Spire, die op een kleine zandsteenheuvel staat, vanzelf voor je verschijnen.

Het waypoint van Secret Spire is N38 41 00.0 W109 57 46.4

 

onze ervaring

Toen wij foto’s van Secret Spire op internet vonden, op de Duitstalige site Western Lady’s World, wisten we direct dat wij hier naar toe wilden. Want we kunnen nu eenmaal geen genoeg krijgen van al die hoodoos en spires, en Secret Spire is natuurlijk wel een héél mooi exemplaar. En ja hoor, onze verwachting werd helemaal waargemaakt, we zijn blij dat we de moeite hebben genomen om deze lange rit te maken. Maar die lange rit is tegelijkertijd ook wel een argument om deze bestemming niet aan te prijzen bij minder ervaren Amerika-reizigers: je moet immers keuzes maken als je een reis plant, en rondom Moab zijn veel prachtige plekken die veel makkelijker bereikbaar zijn. Dus, als je lekker lang in deze omgeving kunt blijven en van dit soort eenzame bestemmingen houdt, dan is Secret Spire een prima keuze. Maar als je wat minder tijd hebt, sla het dan maar liever over.

 
© copyright www.ontdek-amerika.nl
 
links

Western Lady’s World

 

Links Contact Disclaimer