Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Sedona

© copyright hanz meulenbroeks
     
Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
     
omschrijving

© copyright hanz meulenbroeksMidden in het spectaculair mooie rotslandschap dat bekend staat onder de naam Red Rock Country ligt de stad Sedona. Oorspronkelijk was Sedona niet meer dan een eenvoudig boerendorp, maar tegenwoordig is het – met ruim 4 miljoen bezoekers per jaar – een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van de staat Arizona. Die bezoekers komen niet alleen voor het natuurschoon, maar ook voor het ruime aanbod aan activiteiten (zoals jeeptours, ballonvluchten ed), de vele sfeervolle winkels en galerieën, en voor de spirituele krachten die aan sommige rotsen worden toegeschreven.

Sedona bevindt zich in een vallei die, qua hoogte, ongeveer halverwege het noordelijke gelegen Colorado Plateau en de zuidwestelijk gelegen Sonoran Desert ligt. De fameuze rode rotsen zijn gevormd in een rotslaag die bekend staat als de Schnebly Hill Formation. Deze rotssoort, die bestaat uit oranje- en roodgekleurd zandsteen, komt alleen maar in deze omgeving voor. © copyright hanz meulenbroeksDankzij de vruchtbare bodem en de aanwezigheid van voldoende water groeien hier veel bomen, cactussen en andere planten. Het vele groen vormt een erg mooi contrast met de rode rotsen en de vaak helder blauwe hemel.

Het klimaat is hier erg mild. Tijdens de winter is er kans op sneeuw en lichte nachtvorst, overdag wordt het gemiddeld ongeveer 10° tot 15° Celcius. Het is dan vaak helder en zonnig. Tijdens de zomer kan het behoorlijk warm worden, soms wel meer dan 35° Celcius. Je hebt dan ook kans op korte, maar heftige onweersbuien. 

Er zijn vijf belangrijke gebieden. In de eerste plaats is dat de stad zelf, verder onderscheiden we de Cathedral Rock Area (zuid), Munds Mountain (oost), Oak Creek Canyon (noord) en de Red Rock / Secret Mountain Area (noord-west). Klik hier voor een plattegrond van de omgeving.
 
DE stad
In Sedona heb je talrijke winkels, restaurants en kunstgalerieën. Een van de mooiste winkelcentra is het geheel in Spaanse koloniestijl gebouwde Tlaquepaque commercial center, dit gebied is alleen voor voetgangers toegankelijk. Een andere bijzondere plek in de stad zelf is The Chapel of the Holy Cross.   Deze moderne kapel, die qua bouwstijl in een van de rotsen is geïntegreerd, is open voor het publiek. Je kan hier door een grote glaswand achter het altaar naar de prachtige rotsomgeving kijken. Een veel bezocht uitkijkpunt in de stad zelf ligt aan de Airport Road; vanaf een zeer druk bezochte parkeerplaats (er is vaak geen plaats!) kan je naar een heuveltje lopen vanwaar je een panoramisch zicht hebt over het noordwestelijke deel van de stad. Deze plek is vooral mooi tijdens zonsondergang.
 
Cathedral Rock
Een van de meest bekende rotsen in Sedona heet Cathedral Rock. De rots is vooral erg mooi gezien vanaf een locatie die Red Rock Crossing heet, je ziet Cathedral Rock hier – tegen zonsondergang – prachtig in het water van Oak Creek weerspiegelen. Red Rock Crossing ligt in Crescent Moon Park, je moet voor dit park apart entreegeld betalen. Cathedral Rock is niet alleen een zeer fotogenieke plek, het is ook een zogenaamde vortex: de New Age beweging schrijft aan de rots spirituele krachten toe. Een paar mijl ten westen van Crescent Moon Park ligt Red Rock State Park. Dit kleine park, dat – dankzij het feit dat Oak Creek hier doorheen stroomt – bijzonder veel mooie vegetatie bevat, richt zich vooral op families met kinderen.
 
Munds Mountain

© copyright hanz meulenbroeksTen oosten van Sedona ligt de ruige wilderness area Munds Mountain. In dit gebied liggen veel wandelpaden, waarvan de meeste niet geschikt zijn voor de gemiddelde toerist. Dit ligt deels aan de zwaarte van de trails, en deels aan de moeilijke bereikbaarheid van de trailheads. De noordzijde van Munds Mountain Wilderness Area wordt begrensd door de Schnebly Hill Road. Dit is een 12 mijl lange onverharde weg die aan de westzijde dicht bij het centrum van Sedona begint, en die aan de oostzijde uitkomt bij Interstate 17 (exit 320). Het hoogste punt ligt ongeveer 600 meter hoger dan de stad, de uitzichten tijdens deze rit zijn bijzonder mooi.

Om te voorkomen dat de wilderness area door grote groepen toeristen wordt bezocht, wordt het wegoppervlak van de Schnebly Hill Road maar nauwelijks onderhouden. Als je deze route wilt rijden heb je dan ook absoluut een auto met high clearance nodig: houd er rekening mee dat je op veel plaatsen maar stapvoets kunt rijden. Let op: de verzekering van een huurauto is op onverharde wegen niet geldig, eventuele schade wordt niet vergoed.

Oak Creek Canyon
Ten noorden van Sedona liggen twee druk bezochte plekken. Ten eerste is dat het Slide Rock State Park, waar ondiepe poelen en gladde rotsen een natuurlijke waterglijbaan vormen. Dit park is bijzonder leuk voor kinderen. De tweede publiekstrekker is de wandeling West Fork of Oak Creek Canyon. Ruim 10 mijl ten noorden van Sedona kan je parkeren op de grote Call of the Canyon parkeerplaats (de Red Rock Pass is hier niet geldig, je moet apart betalen). Vanaf de parkeerplaats loop je in slechts enkele minuten naar Oak Creek, het wandelpad volgt dit kreekje vervolgens gedurende enkele mijlen. Onderweg steek je het kreekje diverse keren over via in het water liggende takken en rotsen. Je loopt hier door een vrij brede canyon met uitbundige vegetatie. Na 3 mijl wordt de canyon smaller, de wandeling wordt vanaf dit punt moeilijker. De meeste toeristen gaan dan ook – als ze ongeveer 3 mijl de canyon zijn ingelopen – weer terug.
 
© copyright hanz meulenbroeks © copyright hanz meulenbroeks
 
Red Rock - Secret Mountain
Net zoals Munds Mountain is dit een uitgestrekt wilderness gebied. Het is echter wel iets beter toegankelijk, er is hier dan ook een zeer ruime keuze aan wandelingen in allerlei lengtes en moeilijkheidsgraden. De belangrijkste toegangsweg is de onverharde Dry Creek Road, die enkele mijlen ten westen van het centrum van Sedona begint. Enkele van de meest populaire wandelingen in dit gebied zijn de Devils Bridge Trail (2 mijl), de Brins Mesa Trail (5 mijl), de Vultee Arch Trail (3,5 mijl), de Fay Canyon Trail (2,2 mijl) en de Boynton Canyon Trail (5 mijl).
 
© copyright hanz meulenbroeks © copyright hanz meulenbroeks © copyright hanz meulenbroeks
 
Parkeerkosten - Entreeprijzen (info 2016)

Op veel plaatsen mag je alleen maar parkeren als je in het bezit bent van een Red Rock Pass of een America the Beautiful Pass. Je kan deze passen kopen in een van de drie Visitor Centers, het Ranger Station of the Chamber of Commerce (voor de juiste locatie: zie de hierboven genoemde plattegrond). Verder zijn er ook verschillende winkels waar de Red Rock Pass verkrijgbaar is, en staan er ook op diverse plaatsen (bij trailheads) automaten waar je de Red Rock Pass aan kan schaffen. De geldigheidsduur van de Red Rock Pass is, naar keuze, 1 dag ($ 5,-), 1 week ($ 15,-) of 1 jaar ($ 20,-). Leg op het moment dat je parkeert je pas duidelijk zichtbaar op het dashboard.

De meeste plaatsen in Sedona en omgeving zijn verder vrij toegankelijk. Er zijn echter ook enkele plekken waarvoor je wel een entreeprijs moet betalen, zoals Red Rock State Park, Slide Rock State Park en diverse door privépersonen beheerde parkjes en campings.
 
Aanrijroutes

© copyright hanz meulenbroeksVanuit het noorden
Rijd vanuit Flagstaff via Interstate 17 naar het zuiden. Een kleine mijl ten zuiden van Interstate 40 verlaat je de weg bij Exit 337 (rechtsaf), je gaat nu verder in zuidelijke richting via de erg mooie State Route 89. Een paar mijl voordat je Sedona bereikt, rijd je door Oak Creek Canyon heen. De totale afstand, gerekend vanaf het begin van Interstate 17 tot aan Sedona, is ruim 28 mijl.

Vanuit het westen
Als je vanuit de omgeving Prescott komt, kan je kiezen voor de scenic route Alt 89A. Dit is niet de snelste, maar wel de mooiste route. Deze bochtige, hoog gelegen weg gaat deels door Prescott National Forest, en onderweg passeer je het toeristische artiestenstadje Jerome. Op het moment dat je Sedona nadert, zie je een aantal van de bekende monolieten van Red Rock Country, namelijk Chimney Rock, Sugar Loaf en Coffeepot Rock. De totale afstand van Prescott tot aan Sedona bedraagt, via deze route, 64 mijl.

Vanuit het zuiden
De rit van het centrum van Phoenix tot aan Sedona is 115 mijl lang. Het grootste deel (ongeveer 100 mijl) van die rit gaat via Interstate 17. Verlaat de Interstate bij Exit 298 (linksaf), en ga verder in noordelijke richting via State Route 179. Onderweg zie je de bekende rotsen Bell Rock, Courthouse Rock en Cathedral Rock.

 
Activiteiten
In en rondom Sedona zijn zeer veel organisaties die activiteiten voor toeristen aanbieden. Je kan hier een jeeptour of een hummertour maken, mountainbiken, kayakken of paardrijden. Als je de omgeving vanuit de lucht wilt bekijken kan je kiezen tussen een vlucht in een klein vliegtuig, een helicopter of een heteluchtballon. Uiteraard wordt er ook veel aandacht besteed aan de spiritualiteit, zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor speciale Vortex Tours, healings en dergelijke. Een van de meest populaire bezigheden is het maken van wandelingen, er is een enorme keuze variërend van korte, eenvoudige hikes tot lange zware dagtochten. Je kan zelf een wandeltocht ondernemen, of onder begeleiding van een gids gaan hiken.
 
ONZE ERVARING
In reisverslagen zie je vaak dat Sedona alleen maar een doorreisbestemming is: even de mooie rode rotsen bekijken en daarna meteen weer wegwezen. Jammer, want deze omgeving verdient echt wel een langer bezoek. In 2008 hebben in totaal twee dagen in Sedona doorgebracht, veel te kort om alle belangrijkste plekken te bezoeken, maar wel lang genoeg om een goede eerste indruk te krijgen. Wij hebben diverse trails gelopen, het hoogtepunt was ongetwijfeld de prachtige hike West Fork of Oak Creek Canyon. Natuurlijk hebben we ook de onverharde Schnebly Hill Road uitgeprobeerd: de weg was slecht begaanbaar maar de vergezichten waren schitterend! De stad zelf hebben we maar nauwelijks gezien, dat soort toeristische drukte vermijden we liever.
 
LINKS

Red Rock Country
Sedona Chamber of Commerce
Sedona Webcam.com
Gateway to Sedona

 

Links Contact Disclaimer