Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Sunset Crater Volcano National Monument

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

Copyright © www.ontdek-amerika.nl
In het San Francisco Volcanic Field, in het noorden van de staat Arizona, liggen ongeveer 600 vulkanen die in leeftijd variëren van 6 miljoen jaar tot minder dan 1000 jaar oud. De jongste vulkaan is de 340 meter hoge Sunset Crater Volcano die is ontstaan als gevolg van een eruptie die plaatsvond in de tweede helft van de 11e eeuw. Rondom de krater zijn nog twee lavastromen te zien, de Bonito Lava Flow en de Kana-a Lava Flow. In het jaar 1928 wilde een Hollywood filmmaatschappij een deel van Sunset Crater opblazen, om zo een aardverschuiving te kunnen filmen ten behoeve van de film Avalanche. Protesten tegen dit plan leidden ertoe dat Sunset Crater in 1930 een beschermde status kreeg, en werd uitgeroepen tot National Monument.

Op korte afstand ten noorden van Sunset Crater Volcano National Monument ligt Wupatki National Monument. Door beide parken loopt een 35 mijl lange weg , waarvan beide uiteinden uitkomen op State Route 89. Via het zuidelijk gelegen uiteinde rijd je Sunset Crater Volcano NM in, als eerste bereik je het Visitor Center. Daar voorbij liggen – direct naast de weg – de beginpunten van vier korte wandelpaden:

  • De Lenox Crater Trail is een 800 meter lang pad. Je loopt hier steil omhoog naar de top van Lenox Crater, vanwaar je een weids uitzicht hebt over de San Francisco Mountains.
  • De A’a Trail is een loop-trail met een lengte van 0,2 mijl (0,3 km). Je loopt tussen de lavablokken door die zijn ontstaan tijdens de Bonito Lava Flow.
  • De Bonita Vista Trail is een 0,7 mijl (1,1 km) lange loop-trail. Eerst loop je door een gebied met lavablokken, verderop heb je een weids uitzicht over de Bonito Lava Flow.
  • De Lava Flow Trail is 1 mijl (1,6 km) lang, ook dit is een loop-trail. Je loopt over een aangelegd pad door de Bonito Lava Flow. Op het verste punt heb je een mooi zicht over de glooiende rode en zwarte heuvels.

Het is niet meer toegestaan om naar de top van Sunset Crater zelf te klimmen. De vele wandelaars die hier tot aan het jaar van het verbod (1974) naar boven klommen, veroorzaakten te veel erosie.

Als je de parkweg voorbij de Lava Flow Trailhead blijft volgen, dan bereik je eerst het begin van een korte zijweg die naar het uitkijkpunt Cinder Hills Overlook gaat, en vervolgens de oostelijke grens van het park. Enkele mijlen verder rijd je dan Wupatki National Monument binnen.
 
praktische informatie

Copyright © www.ontdek-amerika.nl
Aanrijroute
Ga vanuit Flagstaff via US-89 in noordelijke richting. Na 12 mijl ga je (nabij milemarker 430) rechtsaf via de Sunset Crater – Wupatki Loop Road. Het Visitor Center ligt 2 mijl verder.

Openingstijden
De scenic drive is altijd open. De wandelpaden zijn elke dag toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Het Visitor Center is elke dag open, behalve op 25 december.

Toegangsprijs
Voor toegang tot dit park wordt een entreeprijs gevraagd. Het entreebewijs is ook geldig in Wupatki National Monument. Kijk voor een actueel overzicht op de pagina Parkprijzen.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze pas kost 80 dollar, en geeft gedurende 1 jaar toegang tot ruim tweeduizend parken (waaronder de door de NPS beheerde parken). Bij de meeste parken is de pas geldig voor alle inzittenden van een personenauto of camper.

Voorzieningen
In het Visitor Center zijn toiletten aanwezig. Op diverse plaatsen in het park kan je picknicktafels vinden. Verder zijn er geen voorzieningen. Dicht bij het park ligt een door de US Forest Service beheerde camping, die geopend is van eind mei tot half oktober.

 
onze ervaring
Wij hebben twee trails gelopen in het park. De Lenox Crater Trail viel ons tegen; het weidse uitzicht aan het eind van die trail rechtvaardigt naar onze mening niet de inspanning die je ervoor moet leveren. De Lava Flow Trail beviel ons beter. We hadden het geluk dat we dit park heel vroeg in de ochtend bezochten, de glooiende rode en zwarte hellingen werden door die nog laag staande zon precies goed belicht. Het was leuk om het park eens gezien te hebben, maar een diepe indruk heeft het op ons niet achtergelaten.
 
links

National Park Service
The American SouthWest

 

Links Contact Disclaimer