Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Water Canyon (Canaan Mountain)

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

Copyright © www.ontdek-amerika.nlIn het uiterste zuiden van de staat Utah ligt de Canaan Mountain Wilderness, een 180 km² groot gebied dat wordt beheerd door het Bureau of Land Management. Het gebied bestaat uit een plateau van Navajo Sandstone, dat wordt omringd door 600 meter hoge kliffen.Een van de meest bezochte gedeeltes van de Canaan Mountain Wilderness heet Water Canyon. De canyon begint breed, via een deels zanderig en deels rotsachtig pad kan je naar het hoger gelegen deel van de canyon klimmen, de wanden komen daar op gegeven moment heel dicht bij elkaar. De wanden zijn daar min of meer rond van vorm, er stroomt een kleine maar wel zeer fotogenieke waterval tussendoor. In het nabij gelegen Zion National Park ligt een gelijksoortige plek, die The Subway heet. Vanwege die gelijkenis staat deze plek in Water Canyon ook bekend onder de bijnaam The Subway.

Veel bezoekers lopen tot aan The Subway, en gaan vandaar weer terug naar de parkeerplaats. Het is echter ook mogelijk om nog verder te gaan, loop dan via het gladde slickrock tot voorbij de stroomversnelling, en ga daar links om de rotswand heen. Er volgt dan een zware maar wel bijzondere mooie klim die eindigt bij de  rotsformatie White Cliffs, gelegen op de top van Canaan Mountain. Vanaf dit hoog gelegen punt heb je een fenomenaal mooi uitzicht, zo zie je bijvoorbeeld (in het noorden) de bergen van Zion National Park liggen.

De route naar de trailhead
Water Canyon ligt in het uiterste zuiden van de staat Utah, bij de plaats Hildale.
Neem de weg tussen de plaatsen Hurricane (Utah) en Fredonia (Arizona). In Utah heet die weg State Route 59, in Arizona is het State Route 389. Rijd naar de plaats Hildale, en ga daar via Utah Avenue naar het oosten. Na 2 mijl buigt de weg af naar het noorden, de naam van de weg wordt daar Canyon Street. Volg Canyon Street over een afstand van iets minder dan 1 mijl, ga dan rechtsaf via de Water Canyon Road. Dat is een onverharde weg die bij normale weersomstandigheden voor alle auto’s begaanbaar is. Na ruim 2 mijl eindigt de weg bij een waterpoel, parkeer daar de auto.

De hike
De hike begint aan de noordzijde van de waterpoel. Water Canyon is hier nog breed, verderop zie je de wanden dichter naar elkaar gaan. Loop de canyon in via het brede zandpad dat de westelijke oever van het kreekje volgt. Het pad splitst zich, kies voor het hoger gelegen pad. Je klimt hier flink omhoog door een gebied met veel struikgewas, de route wijst zichzelf. De afstand van de parkeerplaats tot aan de narrows bedraagt ongeveer 1,5 mijl (2,4 kilometer).

 
onze ervaring

We hadden een hele dag uitgetrokken voor de klim naar de top van Canaan Mountain. Maar helaas, met al een aantal pittige wandelingen in de benen (tijdens de voorafgaande dagen) zat deze zware hike er voor mij niet meer in. We zijn dan ook niet verder gelopen dan The Subway. En ook dat was al een flinke aanslag op mijn beenspieren, moeilijk was het nergens maar vermoeiend was het wel. De hike beviel ons prima, de omgeving was mooi en een beetje klimwerk is natuurlijk veel leuker dan een rechttoe rechtaan wandeling. The Subway bleek een mooie plek te zijn om even lekker te gaan zitten en te genieten. Al met al kijken we dus met plezier terug op deze hike, met daarnaast een beetje spijt dat we het échte hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) hebben gemist.

In de plaats Hildale en het nabijgelegen Colorado City wonen veel leden van de sekte Fundamentalist Church of Jesus-Christ of the Latter Days Saint (FLDS). De sekte is veelvuldig in het nieuws geweest vanwege hun polygame levensstijl en alle misstanden die daaruit voortvloeien. Toen we door Hildale heenreden werden we nadrukkelijk door de bewoners bekeken. Ook bij The Subway zagen we een heel stel kinderen en enkele volwassenen die tot de sekte behoorden. Het was duidelijk dat ze geen contact met ons wilden of mochten hebben, ze zagen ons blijkbaar als vertegenwoordigers van ‘de grote boze buitenwereld’. Een vreemde ervaring!
 
links

American SouthWest
Joe´s Guide
Kalaman Travel

 

Links Contact Disclaimer