Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Watkins Glen State Park

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

In de Finger Lakes Area in de staat New York liggen diverse staatsparken, de bekendste daarvan is Watkins Glen State Park. Het park ligt in een 60 meter diepe kloof die tijdens de ijstijd door een gletsjer in de rotsen is uitgeslepen. Op de bodem van de kloof stroomt Glen Creek, over een afstand van 3 kilometer gaat het water hier 120 meter naar beneden via een reeks van 19 watervallen en stroomversnellingen. Het park heeft drie ingangen: de Main Entrance, de Upper Entrance en de South Entrance.

Gorge Trail
Copyright © www.ontdek-amerika.nlDe zeer populaire Gorge Trail begint bij de Main Entrance, en eindigt bij de North Entrance. De enkele afstand is 1,5 mijl (2,4 km). Er zijn drie mogelijkheden om terug te gaan naar de Main Entrance:
- je kan via dezelfde weg teruglopen (de totale afstand bedraagt dan 3 mijl / 4,8 km)
- je kan teruglopen via de Indian Trail (de totale afstand is dan eveneens 3 mijl / 4,8 km)
- je kan gebruik maken van de Shuttle Bus die tussen de North Entrance en de Main Entrance pendelt, deze bus rijdt alleen tijdens het hoogseizoen.

Al vanaf de parkeerplaats bij de Main Entrance zie je de eerste waterval van het park, de Entrance Falls. Je klimt door een korte tunnel via enkele traptreden omhoog, daarna loop je via de Sentry Bridge de kloof in. Het wandelpad gaat nu verder langs Glen Creek, onderweg zie je voortdurend prachtige watervallen en stroomversnellingen, waaronder de 15 meter hoge Cavern Cascade en 18 meter hoge Central Cascade. Copyright © www.ontdek-amerika.nlTwee maal loop je achter een waterval door, bij de hier al genoemde Cavern Cascades en bij de Rainbow Falls. 

Vanwege de voortdurende hoogteverschillen zijn er veel traptreden in het wandelpad aangebracht, in totaal zijn het er ongeveer 800. Vanwege het stuifwater is het pad altijd nat, zeker in combinatie met herfstbladeren kan het daarom wat glad zijn.

Het laatste deel van de trail is vlakker, Glen Creek is hier breder en kalmer. Helemaal aan het einde bereik je Jacob’s Ladder, een trap met 180 treden waarmee je naar de bovenzijde van de kloof kunt klimmen. Je komt dan uit bij de faciliteiten van de Upper Entrance.

Indian Trail
De Indian Trail begint bij de Upper Entrance, achter de snackbar. Via deze 1,5 mijl lange trail loop je aan de noordelijke bovenzijde van de kloof terug naar de Main Entrance. Ongeveer halverwege de trail kom je bij Rainbow Overlook, je kan vanaf dat punt het bovenste gedeelte van Rainbow Falls zien. Een tweede uitkijkpunt is de Central Cascade Overlook, vanwaar je Folly Bridge en Central Cascade kan zien. Een andere bezienswaardigheid aan de Indian Trail wordt gevormd door de historische begraafplaats St. Mary’s and Glenwood Cemeteries. Via een trap ga je weer naar beneden, je komt dan uit nabij het begin van de Gorge Trail.

Klik hier voor een plattegrond van de Gorge Trail en de Indian Trail (pdf-bestand).

 
praktische informatie

Waar
Watkins Glen State Park ligt in de staat New York, in de plaats Watkins Glen. Deze plaats ligt aan de zuidzijde van Seneca Lake, op ongeveer 4 uur rijden ten noordoosten van de stad New York of 2½ uur rijden ten zuidwesten van de Niagara Falls.

Copyright © www.ontdek-amerika.nlDe hoofdingang van het park ligt in de plaats Watkins Glen, langs Route 14. De beide andere ingangen liggen op slechts enkele minuten rijden hiervandaan, de Upper Entrance aan Route 409 en de South Entrance aan Route 329 (Corning Street).  

Toegangsprijs
De toegangsprijs bedraagt 8 dollar voor een auto met inzittenden (info 2016).

Openingstijden
De wandelpaden in de kloof zijn dagelijks geopend van midden mei tot begin november. De datum waarop de paden worden geopend varieert elk jaar, dit is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid schade die tijdens de wintermaanden door weersomstandigheden is ontstaan.

De dagelijkse openingstijden variëren ook, de hoofdingang is tijdens het hoogseizoen open van 08.00 tot 20.00 uur en tijdens het voor- en naseizoen van 09.00 uur tot 17.30 uur. Voor de South Entrance en de Upper Entrance gelden andere openingstijden.

De beste periodes om Watkins Glen State Park te bezoeken zijn de lente en de herfst. Tijdens de lente omdat er dan meer water stroomt, en tijdens de herfst vanwege de mooie kleuren van de bomen. Tijdens de zomermaanden kan het bedrukkend warm zijn in de kloof.

Voorzieningen
Bij de South Entrance bevindt zich een camping met ruim 300 plaatsen en ruime voorzieningen. Bij de hoofdingang zijn er toiletten en een giftshop, en bij de Upper Entrance vind je een snackbar, een speeltuin, een picknickplaats en toiletten. In de plaats Watkins Glen zijn meerdere motels, hotels en restaurants gevestigd.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
onze ervaring

We zijn enorm enthousiast over dit park. De aanblik vanaf de parkeerplaats, waar we de Sentry Bridge en de eerste waterval zagen, was meteen al bijzonder mooi. En dat gevoel van ‘wat is het hier schitterend’ heeft ons tijdens de hele trail niet meer losgelaten. Na elke bocht werden we opnieuw getrakteerd op een prachtige waterval of stroomversnelling. De combinatie met de donkere rotswanden en de vele bomen en planten maakten het plaatje helemaal compleet.

Op de dag dat we Watkins Glen bezochten was het zwaar bewolkt, van de ene kant was dat goed omdat we nu geen last hadden van zonlicht dat voor sterke contrasten zorgde, van de andere kant was het wat minder prettig omdat het zo donker was dat fotograferen uit de hand niet meer goed mogelijk was. Gelukkig hadden we een statief meegenomen, dat was zeker geen overbodige luxe.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
links

New York State Office
Great Lakes Waterfalls

 

 
Links Contact Disclaimer