Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate
Gates of the Arctic National Park and Preserve

© copyright Ewa Szymczak (www.lumaka.com)

Pdf Google Maps Fotoserie Algemene Informatie
   
OMSCHRIJVING
 
 
Grootte: 30.448 km²
Nationaal park sinds: 2 december 1980

© copyright Arctic Wild LLC (www.arcticwild.com)In het noordelijke deel van Alaska ligt, net boven de poolcircel, de 1100 kilometer lange Brooks Range. Het middelste gedeelte van deze bergketen heeft in 1980 de status van Nationaal Park gekregen. De weinige bezoekers die de moeilijke tocht naar het park ondernemen, treffen hier een labyrint van door gletsjers uitgeslepen dalen, prachtige rivieren en kristalheldere bergmeren aan. In de dalen en op de zuidelijke hellingen staan veel witte en zwarte sparren, populieren, espen en wilgen; de noordelijke hellingen liggen voorbij de boomgrens en hier vind je vooral struiken en toendravegetatie. De gletsjers die het landschap, samen met wind, water en tectonische krachten, hebben gevormd, zijn inmiddels bijna helemaal verdwenen. Het park ligt in een van ’s werelds meest actieve Aurora Borealis zones, de kans is dan ook groot dat je hier het noorderlicht goed kan zien. Omdat het park grotendeels uit wilderness area bestaat, en er helemaal geen voorzieningen zijn, wordt het alleen bezocht door avontuurlijke backpackers die tijdens hun bezoek geheel op zichzelf zijn aangewezen. Behalve het maken van trektochten is het ook mogelijk om, bijvoorbeeld op een vlot of met een kayak, de rivieren te bevaren. Ook langlaufen en hondensleeën behoren tot de mogelijkheden.
 
© copyright Ewa Szymczak (www.lumaka.com) © copyright Ewa Szymczak (www.lumaka.com)
 
BEREIKBAARHEID
Er lopen geen wegen in of naar het park, de enige manier om het park te bereiken is per vliegtuig. Ga eerst naar een van de kleine gemeenschappen die in de buurt van het park liggen. Het plaatsje Coldfoot ligt aan de Dalton Highway, ruim 250 mijl ten noorden van Fairbanks. Met de auto duurt de rit naar Coldfoot ongeveer 10 uur. De andere plaatsen – met name Bettles, Anaktuvuk Pass en Kotzebue – kan je alleen bereiken door in Fairbanks het vliegtuig te nemen.
Vanuit Coldfoot, Bettles en Kotzebue kan je vervolgens een air taxi service boeken om je in het park af te laten zetten. Vanuit Anaktuvuk Pass kan je te voet naar het park. De toegang in het park is gratis, je hebt ook geen permit nodig.
 
WEERSOMSTANDIGHEDEN
© copyright Arctic Wild LLC (www.arcticwild.com)Het klimaat aan de noordzijde van het park is vaak heel anders dan dat aan de zuidzijde. In de zomer kan het op de zuidelijke hellingen van de Brooks Range heel aangenaam zijn, met temperaturen rond de 18˚ Celcius; aan de noordzijde is het aanmerkelijk koeler. Zelfs in de zomermaanden heb je daar veel kans op vorst. Ook de hoogteverschillen hebben veel invloed op de temperatuur, in de hoog gelegen gebieden is het veel kouder dan in de dalen. Tijdens de lange, strenge winters kan de temperatuur dalen tot wel bijna 40˚ onder nul. De neerslag valt over het algemeen mee, er valt gemiddeld zo’n 25 centimeter neerslag per jaar. In verband met de vaak wisselende weersomstandigheden kan het voorkomen dat vluchten naar het park worden geannuleerd. Backpackers die meerdaagse trektochten maken moeten daarom altijd meer voedsel meenemen dan voor de geplande reisduur nodig is.
 
ACCOMMODATIE
Er zijn lodges aanwezig in de plaatsen Bettles, Coldfoot en Shungnak.
Backcountry camping in het park is toegestaan.
 
VOORZIENINGEN
Er zijn totaal geen voorzieningen in het park. Er zijn geen wegen, geen trails, geen campings en er is zelfs meestal geen ranger aanwezig. The Park Headquarters is gevestigd in de plaats Fairbanks, en er zijn Visitor Centers / Ranger Stations in Bettles, Coldfoot en Anavtuk Pass. Informeer vooraf naar de openingstijden. Het wordt aangeraden om – voordat je naar het park gaat – een Backcountry Registration Form in te vullen, en om een Beer Resistant Proof Container op te halen voor het opbergen van je etenswaren en andere artikelen die beren aan kunnen trekken. In het park zijn diverse cabins aanwezig, maar dit zijn historische cabins die dateren uit de goudzoekerstijd. De cabins zijn vervallen, en niet geschikt om in te overnachten. Er zijn ook enkele cabins die nog in tact zijn, maar deze cabins zijn privé bezit.
 
© copyright Ewa Szymczak (www.lumaka.com) © copyright Ewa Szymczak (www.lumaka.com)
 
LINKS
National Park Service
Hikercentral.com
Foto’s van Quang-Tuan Luong
Arctic Wild LLC
 

Links Contact Disclaimer