Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate
Grand Canyon National Park

© www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Foto's Algemene Informatie
     
KORTE OMSCHRIJVING

Grootte van het park : 4.927 vierkante kilometer
Lengte van de Canyon : 446 kilometer
Diepte van de Canyon : maximaal 1.829 meter
Breedte van de Canyon : gemiddeld 16 kilometer, maximaal 29 kilometer
Nationaal Park sinds : 26 februari 1919
Aantal bezoekers in 2015 : 5.520.736

Een van de bekendste Nationale Parken is de Grand Canyon in Arizona. Het wordt beschouwd als een van de zeven wereldwonderen der natuur. Miljoenen jaren geleden werd hier een deel van de aardkorst omhooggedrukt; daardoor ontstond het Colorado Plateau waar de Grand Canyon nu een onderdeel van is. De Colorado River heeft zich gedurende de laatste 6 miljoen jaar een weg gebaand door de  rotslagen van het Colorado Plateau, waarbij het gesteente steeds verder werd (en nog steeds wordt) weggeslepen. Omdat elke rotslaag weer uit een ander soort gesteente bestaat, zijn de effecten van de kracht van het water overal verschillend. Hierdoor is een gecompliceerd stelsel van diepe, grillig gevormde ravijnen ontstaan. Behalve het water van de Colorado River hebben ook andere eroderende krachten, zoals vorst en de wind, veel invloed gehad.

Het Nationale Park wordt door de kloof in twee helften verdeeld, die hemelsbreed maar 16 kilometer van elkaar zijn verwijderd. Maar als je met de auto van de zuidzijde (de South Rim) naar de noordzijde (de North Rim) wilt rijden, dan moet je een afstand van maar liefst 315 kilometer afleggen! Je kan de Grand Canyon bekijken vanaf de verschillende uitkijkpunten aan zowel de South Rim als de North Rim. Dit is vooral erg mooi als de zon opkomt of ondergaat, je ziet dan de prachtige kleuren in de ravijnwanden, die veroorzaakt worden door de aanwezigheid van mineralen. Het is ook mogelijk om via wandelpaden in het ravijn af te dalen; als je helemaal tot aan de bodem wilt gaan moet je daarvoor minimaal twee dagen uittrekken.

 
© hanz meulenbroeks
 

ESTA aanvragen
Als u als Nederlander of Belg naar Amerika wilt reizen voor toerisme, zaken, of als u slechts op doorreis bent door Amerika is een ESTA verplicht. Een ESTA is een verplichte reistoestemming om Amerika binnen te mogen reizen, zonder visum. Het is zelfs zo dat een luchtvaartmaatschappij u zonder geldig ESTA niet mag meenemen. Een ESTA kunt u 24 uur per dag aanvragen, voor uzelf en uw medereizigers. Een ESTA is vaak 2 jaar geldig en u mag per bezoek 90 dagen in Amerika verblijven.  Via visumBuitenland.nl kunt u uw ESTA aanvragen en betalen met iDEAL of Bancontact. Na goedkeuring ontvangt u uw ESTA digitaal in uw e-mail.

 
toegangsprijs

Voor toegang tot dit park wordt een entreeprijs gevraagd. Kijk voor een actueel overzicht op de pagina Parkprijzen.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze pas kost 80 dollar, en geeft gedurende 1 jaar toegang tot ruim tweeduizend parken (waaronder de door de NPS beheerde parken). Bij de meeste parken is de pas geldig voor alle inzittenden van een personenauto of camper.
 
BEREIKBAARHEID

Grand Canyon National Park ligt in het noordwesten van de staat Arizona. De South Rim is het gehele jaar open, en kan worden bereikt vanuit het zuiden en het oosten. De North Rim is ongeveer zes maanden per jaar toegankelijk, de voorzieningen zijn over het algemeen geopend van half mei tot half oktober.

South Entrance
© www.ontdek-amerika.nlDe weg die vanuit het zuiden het park ingaat heeft twee wegnummers: State Route 64 en State Route 180.
* Als je via de I-40 van west naar oost rijdt, neem dan ter hoogte van de stad Williams State Route 64 naar het noorden. Vanaf Williams is het 60 mijl naar Grand Canyon Village.
* Als je via de I-40 van oost naar west rijdt, neem dan ter hoogte van de stad Flagstaff State Route 180 naar het noorden. Na 50 mijl sluit de weg aan op de AZ-64, vanaf dat punt is het nog 29 mijl naar Grand Canyon Village.

East Entrance
Ook deze ingang ligt aan State Route 64.
State Route 89 is de noord/zuid-weg tussen de plaatsen Page en Flagstaff. Ga vanaf State Route 89 naar het westen via State Route 64, de afslag ligt net ten zuiden van het plaatsje Cameron. Na ongeveer 31 mijl bereik je de East Entrance. En nog eens 25 mijl verder ligt Grand Canyon Village.

North Entrance
Tussen Page en Kanab lopen twee wegen met State Route nummer 89. Neem de meeste zuidelijke van die twee wegen (de Alt-89 van Marble Canyon naar Fredonia). Ga ter hoogte van het plaatsje Jacob Lake via State Route 67 naar het zuiden. Na ongeveer 44 mijl bereik je de Grand Canyon North Rim. Bij sneeuwval wordt State Route 67 gesloten, dit komt voor van midden oktober tot midden mei.

 
Afstanden naar de South Rim
Flagstaff
Phoenix
Las Vegas
Kayenta
Page
Kanab
Grand Canyon North Rim
79 mijl
226 mijl
278 mijl
155 mijl
138 mijl
212 mijl
196 mijl
127 km
364 km
447 km
249 km
222 km
341 km
315 km
1.40 uur
4.00 uur
5.10 uur
3.10 uur
2.50 uur
4.20 uur
4.50 uur
 
Afstanden naar de North Rim
Kanab
Page
Zion National Park
Bryce Canyon National Park
Las Vegas
Grand Canyon South Rim
64 mijl
106 mijl
106 mijl
142 mijl
248 mijl
196 mijl
103 km
170 km
170 km
229 km
399 km
315 km
2.00 uur
3.00 uur
3.00 uur
3.45 uur
5.40 uur
4.50 uur
 
SHUTTLEBUSSYSTEEM

Aan de South Rim kan je gratis gebruik maken van de shuttlebussen in het park. Er zijn vier verschillende routes, die met kleuren worden aangegeven. De bussen rijden, zeker tijdens de drukste tijden, zeer frequent. Daarnaast is ook een Hikers Shuttlebus, en een bus waarmee je van de South Rim naar de North Rim kunt gaan (of omgekeerd). Klik hier voor meer informatie over het shuttlebussysteem.

Hermits Rest Route (rood)
© www.ontdek-amerika.nlDeze route is 8 mijl lang (enkel), en gaat van Grand Canyon Village naar het westelijk gelegen Hermits Rest. De totale rit (heen en terug) duurt 80 minuten (als je nergens uitstapt). Op de heenweg stopt de bus op acht verschillende uitkijkpunten, op de terugweg stopt de bus alleen bij Pima Point, Mohave Point en Powell Point. De bus rijdt van 1 maart tot 30 november.

Village Route (blauw)
Deze bus rijdt tussen het Grand Canyon Visitor Center en de hotels, restaurants, campings, en andere faciliteiten in Grand Canyon Village. De totale rit duurt 50 minuten. De bus rijdt het hele jaar.

Kaibab Trail Route (oranje)
Deze bus rijdt tussen het Grand Canyon Visitor Center, het Yavapai Geology Museum en vijf verschillende viewpoints, waaronder Mather Point en Yaki Point. De totale rit duurt 50 minuten. De bus rijdt het hele jaar.

Tusayan Route (paars)
Deze bus rijdt van het Grand Canyon Visitor Center naar Tusayan, in die plaats stopt de bus op vier verschillende plekken. Als je gebruik maakt van deze bus kan je de auto in Tusayan laten staan, je voorkomt daarmee dat je veel tijd kwijt bent aan het zoeken naar een parkeerplaats in het park zelf. De totale rit duurt 40 minuten. De bus rijdt alleen in het hoogseizoen.

Hikers Express Shuttle Bus
Deze bus rijdt slechts 1x per dag, en is bestemd voor hikers die de South Kaibab Trail willen lopen. De bus vertrekt in de ochtend (8.00 of 9.00 uur) bij de Bright Angels Bus Stop. Onderweg zijn er nog twee haltes: bij het Backcountry Information Center en bij het Grand Canyon Visitor Center. De laatste stop is bij de South Kaibab Trailhead.

Trans Canyon Shuttle
Deze bus is niet gratis. Een busrit van de South Rim naar de North Rim (of omgekeerd) duurt 4½ uur. De bus rijdt van half mei tot half oktober. Klik hier voor meer informatie.

 
BEZIENSWAARDIGHEDEN SOUTH RIM

Aan de druk bezochte South Rim bevinden zich veel uitkijkpunten, vanwaar bezoekers steeds weer een ander zicht in de canyon hebben. De South Rim bestaat uit drie delen:

1) Grand Canyon Village (centraal)
2) Hermits Rest Route (in het westen)
3) Desert View Drive (in het oosten)

1) GRAND CANYON VILLAGE
De meeste bezoekers komen het park binnen vanuit het zuiden, via de AZ-64 (de South Entrance Road). Twee mijl voor de parkgrens ligt het dorp Tusayan, waar veel faciliteiten te vinden zijn. Ongeveer drie mijl voorbij de parkgrens bereik je Grand Canyon Village, dat uit drie delen bestaat: het Grand Canyon Visitor Center, Market Plaza en The Historic District.

Bij het Grand Canyon Visitor Center bevinden zich enkele grote parkeerplaatsen, tijdens het hoogseizoen kan het moeilijk zijn om hier een vrije parkeerplek te vinden. Van het Visitor Center kan je te voet naar een van de drukst bezocht uitkijkpunten aan de rand van de canyon, Mather Point genaamd.

In Market Plaza bevinden zich een grote supermarkt, een cafetaria, een gift shop, een bank en ook het grootste hotel van het park, de Yavapai Lodge. Direct ten noorden van Market Plaza ligt, direct aan de rand van de canyon, het Yavapai Geology Museum, met daarin een tentoonstelling over het ontstaan van de Grand Canyon. Ook bevindt zich hier een giftshop. Vanuit dit gebouw heb je – via een aantal grote ramen – een panoramisch uitzicht over de canyon.  

In The Historic District bevinden zich twee gebouwen die zijn ontworpen door architect Mary Elizabeth Jane Colter. Zij stond bekend om haar rustic architecture, dat is een bouwstijl waarbij door het gebruik van natuurlijke bouwmaterialen een harmonie met het landschap wordt nagestreefd. De twee gebouwen zijn Hopi House (voltooid in 1905) en Lookout Studio (voltooid in 1914). In Hopi House bevindt zich een museum over de Hopi cultuur. In Lookout Studio stonden tot ongeveer het jaar 1930 grote telescopen waarmee bezoekers destijds de Grand Canyon konden bekijken. Tegenwoordig is het een gift shop, er staan ook nu nog telescopen opgesteld. In het jaar 1902 openden de gebroeders Emery en Ellsworth Kolb een fotostudio aan de rand van de Grand Canyon. In dit gebouw, The Kolb Studio, wordt nu een collectie van hun werk tentoongesteld. Verder bevinden zich in The Historic District het in 1910 gebouwde Grand Canyon Railway Depot, diverse hotels, en het Verkamp’s Visitor Center.

Rim Trail  -  ter hoogte van Grand Canyon Village
Het meest oostelijke punt van de Rim Trail ligt aan de Desert View Drive, en heet Pipe Creek Vista. Hier begint een 19 kilometer lang pad dat voortdurend langs de rand van de canyon loopt. Het pad is vrij vlak, de wandeling is dus niet zwaar. Tijdens de eerste 6,5 kilometer loop je ter hoogte van Grand Canyon Village, daarna gaat het pad verder langs de Hermits Rest Route. Op diverse plaatsen zijn shuttlebushaltes, je kan er dus voor kiezen slechts een (klein) gedeelte van de Rim Trail te voet af te leggen. De afstanden tussen de verschillende punten (van oost naar west) zijn:
 
1) beginpunt  : Pipe Creek Vista
2) 2300 meter: Mather Point
3) 1100 meter: Yavapai Point
4) 2300 meter: Verkamp’s
5)   800 meter: Bright Angel Trailhead

Vanaf Pipe Creek Vista zie je Pipe Creek beneden je liggen, dat is het gedeelte tussen de Kaibab Trail en de Bright Angel Trail. Nabij het Grand Canyon Visitor Center ligt het zeer druk bezochte Mather Point. Er zijn hier twee met railings afgezette rotspunten, die beide in een andere richting de canyon insteken. Ook Yavapai Point wordt zeer druk bezocht, het is het beste uitkijkpunt ter hoogte van Grand Canyon Village omdat het het dichtst bij de Colorado River ligt, en een vrije blik naar beneden toe biedt.

2) HERMITS REST ROUTE
De Hermits Rest Route is een 7,4 mijl lange weg, die begint aan het westelijke uiteinde van Grand Canyon Village. Onderweg kom je acht verschillende uitkijkpunten tegen. In december, januari en februari is de weg open voor personenauto's, en kan je de route dus zelf rijden. Gedurende de andere negen maanden kan je kiezen voor de rode shuttlebus, die hier zeer frequent rijdt. Je kan de uitkijkpunten ook te voet bereiken, via de Rim Trail. Veel mensen combineren beide mogelijkheden. Op de heenweg stopt de bus bij elk van de punten, op de terugweg alleen bij Pima Point, Mohave Point en Powell Point. Je kan zo vaak in- en uitstappen als je wilt.

Rim Trail  -  langs de Hermits Rest Route
Het pad is verhard tot aan Maricopa Point. Bij Hopi Point zijn toiletten aanwezig. De trail ligt gedeeltelijk in de schaduw, en het is hier over het algemeen veel minder druk dan bij de uitkijkpunten bij de Village. De afstanden tussen de stopplaatsen van de shuttlebus (van oost naar west) zijn:

1)   800 meter: Trailview Overlook
2) 1100 meter: Maricopa Point
3)   800 meter: Powell Point
4)   500 meter: Hopi Point
5) 1600 meter: Mohave Point
6) 1800 meter: The Abyss
7) 1600 meter: Monument Creek Vista
8) 2900 meter: Pima Point
9) 1600 meter: Hermits Rest

Vanaf de Trailview Overlook kan je een groot deel van de Bright Angel Trail zien. Je ziet wandelaars en ezels in de canyon afdalen, en omhoog klimmen. Vanaf Maricopa Point heb je een goed uitzicht op Bright Angel Canyon, het grootste zijravijn van de Grand Canyon. Dit ravijn is ruim 17 kilometer lang, en loopt van de North Rim tot aan de Colorado River.

Bij Powell Point staat een monument om John Wesley Powell te gedenken. Hij is waarschijnlijk de eerste man die - in 1869 - via de Colorado River de hele Grand Canyon heeft doorkruist. Vanaf Hopi Point kan je veel verschillende rotsformaties zien, zoals The Battleship en Zoroaster Temple. Het is een populaire zonsopgang- of zonsonderganglocatie.

Ook Mohave Point is een goede plek om de zonsopgang of zonsondergang te bekijken. Je kan vanaf hier de Colorado River zien, en de stroomversnelling Hermits Rapids. Bij The Abyss bevinden zich enkele zeer steile rotswanden.

© nps.gov
Bright Angel Trail
© nps.gov
Hermits Rest
© nps.gov
Hopi Point

Vanaf Monument Creek Vista kan je diverse rotsformaties in de canyon onderscheiden, zoals Shiva Temple, Isis Temple en Temple of Ra. Pima Point is een goede plek bij zonsopgang en zonsondergang. Vanaf dit uitkijkpunt kan je de Colorado River goed zien liggen, je ziet daar o.a. de stroomversnelling Hermits Rapids. Je ziet hier ook de wandelaars op de Hermit Trail.

Het eindpunt van de route heet Hermits Rest. Hier woonde aan het eind van de 19e eeuw de kluizenaar (hermit) Louis Boucher. In 1914 werd hier een gebouw geplaatst dat diende als rustplaats voor toeristen; ook dit bouwwerk werd ontworpen door architecte Mary Colter, bij de bouw werd gebruik gemaakt van natuursteen zodat het geheel in de omgeving past. Tegenwoordig zijn in Hermits Rest een giftshop en een snackbar gevestigd.

3) DESERT VIEW DRIVE
© www.ontdek-amerika.nlTer hoogte van Market Plaza buigt de AZ-64 rechtsaf, in oostelijke richting. Tot aan de East Entrance, 25 mijl verder, wordt de weg Desert View Drive genoemd. Deze weg is het hele jaar geopend. Langs de weg liggen zeven verschillende uitkijkpunten, zes daarvan zijn met de eigen auto bereikbaar.

Kort voorbij de splitsing ligt het uitkijkpunt Pipe Creek Vista, het begin (-of eind)punt van de hierboven beschreven Rim Trail. Even verder ligt een korte zijweg naar links, de weg is alleen toegankelijk voor de shuttlebus (oranje). De weg eindigt bij Yaki Point, vanaf dit uitkijkpunt heb je een weidse blik over het centrale gedeelte van Grand Canyon. In het noordoosten zie je een heel herkenbare rots, de hoge en platte Wotan’s Throne.

Na 12 mijl bereik je de volgende stopplaats, Grandview Point genaamd. Je kijkt daar uit over Horseshoe Mesa. Vanaf Grandview Point gaat een wandelpad omlaag de canyon in, de Grandview Trail. Het pad is erg steil, en er is vrijwel nergens schaduw. Vooral tijdens de zomermaanden is deze trail dan ook erg zwaar. Na een kleine 5 kilometer bereik je Horseshoe Mesa, daar is een pit toilet aanwezig. De trail sluit hier aan op de Tonto Trail. De totale lengte van de Grandview Trail (heen en terug) is iets minder dan 10 kilometer.

Het vierde uitkijkpunt aan de Desert View Drive heet Moran Point. Je ziet hier helder rode lagen van leisteen in de wanden van de canyon. 22 mijl ten oosten van de Village, en 3 mijl ten westen van Desert View, ligt Tusayan Museum and Ruin. In dit kleine dorp leefden gedurende een korte periode omstreeks het jaar 1185, een aantal families van de Anasazi Indianen. Je kan hier de ruïnes van het dorpje bezichtigen. In het kleine museum vind je meer informatie over de cultuur van de Native Americans.

Vanaf Lipan Point heb je een van de beste uitzichten op de Colorado River. Je kan zelfs enkele stroomversnellingen waarnemen. Je ziet ook de Grand Canyon Supergroup, rode, witte en zwarte rotslagen die in een bepaalde hoek zijn geduwd. Een klein stukje verder ligt Navajo Point, vanwaar je de Colorado River, Escalante Butte en Desert Tower kan zien.

Als laatste kom je bij Desert View. Hier staat de 21 meter hoge Desert View Watchtower, die in 1932 werd ontworpen door Mary Elizabeth Jane Colter. Zij werd daarbij geïnspireerd door de overblijfselen van de torens die in de Four Corners Area zijn gevonden, en die vroeger zijn gebouwd door de Anasazi-Indianen. Bovenin de toren bevind je je op 2293 meter boven de zeespiegel, dit is het hoogste punt aan de South Rim.

© nps.gov
Yaki Point

Lipan Point

Je hebt een mooi uitzicht over de Colorado River, Painted Desert in het noordoosten, en San Francisco Peaks in het zuiden en Marble Canyon in het noorden. In de toren bevindt zich een Visitor Center en een gift shop met Indiaanse kunstvoorwerpen. Er is ook een winkel voor dagelijkse boodschappen, en een restaurant waar je eenvoudige maaltijden kunt kopen

 
BEZIENSWAARDIGHEDEN NORTH RIM

© nps.govHemelsbreed gezien is de North Rim (gemiddeld) slechts 10 mijl verwijderd van de South Rim. Maar via de weg is de afstand tussen deze twee punten ruim 200 mijl. De North Rim ligt ongeveer 2400 meter boven de zeespiegel, dat is zo'n 300 meter hoger dan de South Rim. Van het totaal aantal mensen dat elk jaar de Grand Canyon bezoekt, komt slechts 10% in dit gedeelte.

Je kan de North Rim bereiken via de AZ-67, die begint bij het plaatsje Jacob Lake. Na de eerste flinke sneeuwval, meestal rond eind oktober, wordt de weg gesloten. Aan het einde van de AZ-67 ligt de Grand Canyon Lodge, waarin ook het North Rim Visitor Center is gevestigd. De lodge heeft een eetzaal en een snackbar. Er is hier ook benzine verkrijgbaar. De faciliteiten zijn geopend van 15 mei tot 15 oktober. De voornaamste uitzichtpunten vanaf de North Rim zijn:

  • Bright Angel Point
    Rijd naar de Grand Canyon Lodge aan het einde van de AZ-67. Je komt bij het uitzichtpunt via een kort, verhard pad. De Colorado River is vanaf dit punt niet zichtbaar, wel kan je veel rotsformaties zien die soms wel bijna zo hoog zijn als de rims. De meest opvallende rots is Brahma Temple.
  • Point Imperial
    © nps.govOp de AZ-67 kan je, 3 mijl vóór de Grand Canyon Lodge, linksaf via de Cape Royal Road. Na 5 mijl kom je bij een splitsing. Als je daar linksaf gaat kom je na nog eens 3 mijl uit bij Point Imperial, het hoogste punt aan de canyon (2683 meter). Vanaf de parkeerplaats moet je nog een klein stukje omlaag lopen. Je bevindt je nu in het noordoosten van de Grand Canyon, en je kijkt uit over het 1000 meter lager gelegen plateau van het Navajo-reservaat. Dit uitgestrekte gebied is erg droog, en wordt doorkliefd door vele spleten en kloven.
  • Cape Royal
    Op de AZ-67 kan je, 3 mijl vóór de Grand Canyon Lodge, linksaf via de Cape Royal Road. Na 5 mijl kom je bij een splitsing. De weg die rechtsaf gaat, loopt door een bosrijk gebied over het Walhalla Plateau. Onderweg kan je nog stoppen bij drie andere uitkijkpunten, Vista Encantada, Roosevelt Point (ook wel Painted Desert Overlook genoemd) en Walhalla Overlook. Hier dichtbij kan je ook een ruïne van een Anasazi-nederzetting zien. 15 mijl na de splitsing kom je uit bij een kleine parkeerplaats. Via een verhard pad kan je naar Cape Royal lopen. Vanaf dit punt heb je een weids uitzicht in westelijke richting, veel mensen beschouwen dit als het mooiste uitkijkpunt van de North Rim. Je kan hier zeer diep de canyon inkijken. Het pad naar Cape Royal heeft een vertakking: via een zeer smal pad met relingen kan je in de buurt komen van een natuurlijke opening in een rots. Die opening heet Angels Window. Ook hier heb je een mooi uitzicht, o.a. over de Colorado River.

Verder naar het westen liggen ook nog enkele schitterende uitkijkpunten, namelijk Point Sublime en Toroweap Overlook (dit punt ligt in de zeer afgelegen Tuweep Area). Deze gebieden zijn alleen bereikbaar via lange, onverharde wegen. Er zijn hier geen voorzieningen voor bezoekers.

TRAILS IN DE CANYON
© nps.govJe kan via verschillende paden in de Grand Canyon afdalen, te voet of per muilezel. Alleen zeer ervaren hikers kunnen in één dag tot aan de bodem en weer terug te lopen, voor de gemiddelde toerist is dit zeker niet mogelijk. Vooral de tocht omhoog is - vanwege de hoogteverschillen en de vaak hoge temperaturen - erg zwaar. Je kan een dergelijke tocht dan ook alleen ondernemen als je (ruim van te voren) een of meer overnachtingen op de bodem van de canyon hebt gereserveerd. Voor overnachtingen op een van de campings heb je een background reservation nodig. Je kan er uiteraard ook voor kiezen een klein gedeelte omlaag te lopen, bijvoorbeeld tot aan een van de Resthouses van de Bright Angel Trail, en vandaar uit weer terug naar boven. Houd er ook dan rekening mee dat de tocht omhoog voor veel mensen erg inspannend blijkt te zijn. De twee belangrijkste paden vanaf de South Rim zijn: de Bright Angel Trail en de South Kaibab Trail. Vanaf de North Rim loopt één pad de canyon in. Dit is de North Kaibab Trail.

Bright Angel Trail
De trail begint aan de South Rim in Grand Canyon Village, net ten westen van de Bright Angel Lodge. Het pad is goed onderhouden, en onderweg is er (afhankelijk van het tijdstip van de dag) veel schaduw. Onderweg passeer je twee 'resthouses', vooral tijdens het hier tussen gelegen gedeelte zijn de uitzichten erg mooi. Na het Mile-and-a-half Resthouse wordt het pad smaller, en na het Three-Mile Resthouse ook steiler. In de buurt van de Indian Garden Campground wordt het pad weer vlakker. De totale afstand (enkel) tot aan de Colorado River bedraagt ruim 12 kilometer. Van daaruit is het nog enkele kilometers naar de Bright Angel Campground en de Phantom Ranch.
 
Km Hoogte Naam Bijzonderheden
0 2091 m Bright Angel Trailhead  
2,4   Mile-and-a-half Resthouse water, toiletten, nood-telefoon
4,8   Three-Mile Resthouse water, nood-telefoon
7,4 1158 m Indian Garden Campground water, toiletten, nood-telefoon, Ranger Station
9,8   Plateau Point  
12,4 732 m Colorado River  
12,5   River Trail Junction nood-telefoon
14,9   Bright Angel Campground water, toiletten, nood-telefoon, Ranger Station
15,7   Phantom Ranch diverse voorzieningen
 

South Kaibab Trail
De trail begint dicht bij Yaki Point, net ten oosten van Market Plaza.
De uitzichten onderweg zijn nog mooier dan vanaf de Bright Angel Trail, omdat deze trail door een meer open gedeelte van de canyon loopt. De trail is echter ook zwaarder, omdat er vrijwel geen schaduw is, en omdat onderweg geen water verkrijgbaar is. Je zou er dan ook voor kunnen kiezen om via de South Kaibab Trail naar beneden te gaan, en via de Bright Angel Trail naar boven.
De totale afstand (enkel) tot aan de Colorado River bedraagt 10 kilometer. Van daaruit is het nog enkele kilometers naar de Bright Angel Campground en de Phantom Ranch.

     
© nps.gov © nps.gov © nps.gov
     
Km Hoogte Naam Bijzonderheden
0 2195 m South Kaibab Trailhead  
2,4 1585 m Cedar Ridge  
7,1   The Tipoff beginpunt Tonto Trail
10,0 738 m Colorado River  
10,3   Bright Angel Campground water, toiletten, nood-telefoon, Ranger Station
11,1   Phantom Ranch diverse voorzieningen

Ter hoogte van The Tipoff splitst het pad zich. Je kan vanaf hier ook de 14 kilometer lange Tonto Trail lopen, die uitkomt bij de Indian Garden Campground aan de Bright Angel Trail.

 

North Kaibab Trail
De trail begint bij een parkeerplaats, ruim 3 kilometer ten noorden van de Grand Canyon Lodge.
Het pad is goed onderhouden en prima aangegeven. De eerste 7,5 kilometer onder de Rim zijn erg steil. Dit is dan ook veruit het zwaarste gedeelte van de route, vooral tijdens de tocht omhoog. De totale afstand (enkel) tot aan de Colorado River bedraagt ruim 23 kilometer.

     
© nps.gov © nps.gov © Neil Jacklin http://arnica.csustan/edu/jacklin/North_Kaibab_Part1_1/index.html
Km Hoogte Naam Bijzonderheden
0 2512 m North Kaibab Trailhead  
2,4   Coconino Overlook  
3,2   Supai Tunnel  
7,6 1463 m Roaring Springs  
11,1 1219 m Cottonwood Camp  
13,5   Ribbon Falls  
22,5   Phantom Ranch diverse voorzieningen
23,3 739 m Bright Angel Campground water, toiletten, nood-telefoon, Ranger-Station
ACTIVITEITEN

Muilezeltochten
© nps.govZowel aan de South Rim als aan de North Rim worden er muilezeltochten aangeboden. Er zijn korte tochten (variërend van 1 uur tot een halve dag) maar ook meerdaagse trips. Je gaat dan via de Bright Angel Trail naar beneden tot aan de bodem van de Grand Canyon, en logeert dan in de Phantom Ranch. Niet iedereen kan aan een muilezeltocht deelnemen, afhankelijk van de zwaarte van de trip worden er eisen gesteld zoals een minimum leeftijd, een minimum lengte en een maximum gewicht. Ook kan er worden geëist dat je goed Engels verstaat en spreekt, dat je in goede conditie bent, en dat je niet bang bent voor grote hoogten of voor grote dieren. Het is noodzakelijk om ruim van te voren te reserveren.

Vliegtuig/helicopter
Er worden veel rondvluchten boven de Grand Canyon georganiseerd, zowel met kleine vliegtuigen als met helicopters. Net ten zuiden van Tusayan ligt Grand Canyon Airport, van waar de volgende maatschappijen vluchten verzorgen: Grand Canyon Scenic Airlines, Maverick Helicopters, Grand Canyon Airlines, Papillon Grand Canyon Helicopters. Ook vanuit andere plaatsen in de staten Arizona, Utah, Nevada, New Mexico en CaliforniŽ, worden rondvluchten boven de Grand Canyon aangeboden.

Riviertochten
© nps.govAls je een tocht over de Colorado River wilt maken, dan zijn daarvoor diverse mogelijkheden. Je kan een tocht boeken bij een commerciële organisatie, er worden korte trips aangeboden (van een halve of een hele dag), en er zijn ook meerdaagse tochten (variërend van 3 dagen tot 2 à 3 weken). Tijdig reserveren is absoluut noodzakelijk, de tochten kunnen tot wel 2 jaar van te voren zijn volgeboekt! Het is ook mogelijk om op eigen gelegenheid een boottocht te ondernemen. Daarvoor is een permit nodig. voor korte trips (2 tot 5 dagen) worden de permits vanaf 1 jaar van te voren uitgereikt op First come First served basis. Voor langere trips worden de permits via een loterij toegewezen.

Imax-theater
Een mijl voor de zuidelijke ingang staat het Imax-theater, waar op een gigantisch scherm (ter hoogte van zes verdiepingen) een 34 minuten durende film wordt vertoond.

Historische stoomtrein
Vanuit het stadje Williams (aan de I-40) rijdt dagelijks een historische stoomtrein tot aan de South Rim van de Grand Canyon. De trein vertrekt 's ochtend uit Williams, en arriveert ruim 2 uur later in Grand Canyon Village. In de loop van de middag ga je weer terug naar Williams. Het is ook mogelijk om de terugreis voor een latere dag te boeken. De eerste trip via de Grand Canyon Railway werd gemaakt op 17 september 1901. Klik hier voor meer informatie en voor reserveringsmogelijkheden.

 
WEERSOMSTANDIGHEDEN

© www.ontdek-amerika.nlOmdat er sprake is van flink wat hoogteverschil (760 tot 2.440 meter), is er veel variatie in de weersomstandigheden.

In de zomer is het aan de South Rim gemiddeld 30° Celcius en aan de North Rim gemiddeld 24° Celcius, maar op de bodem van de canyon kan de temperatuur tot ongeveer 40° Celcius oplopen. In juli, augustus en de eerste helft van september is de kans op thunderstorms en zware regenval vrij groot.

In het begin van de herfst wordt het overdag aan de South Rim ongeveer 20° Celcius, aan het eind van de herfst worden nog temperaturen van 10° tot 15° bereikt. Beneden in de canyon loopt de temperatuur gedurende de herfst terug van 35° naar 10° tot 20°. Het is droger dan tijdens de zomer, al kunnen er ook nu nog thunderstorms voorkomen en – aan het einde van de herfst – ook al vroege sneeuwval.

In de winter kunnen de omstandigheden door sneeuw en ijs vrij slecht zijn, het komt regelmatig voor dat wegen of wandelpaden worden afgesloten. De weg naar de North Rim is tijdens de winter altijd afgesloten. Aan de South Rim komt de temperatuur meestal niet meer boven de 10° Celcius, soms vriest het licht. Beneden in de canyon is het iets minder koud.

Vanaf half april wordt de kans op sneeuw veel kleiner, al komt het soms voor dat het zelfs in mei nog sneeuwt. De temperatuur loopt van ongeveer 15° in april op naar 20° tot 30° in juni. Ook nu is het beneden in de canyon veel warmer, gemiddeld 30° in april en gemiddeld 40° in juni. In de lente waait het vaak behoorlijk hard, maar de kans op regen is klein.

 
Grand Canyon, weerbericht Actuele tijd en temperatuur in graden Celsius en Fahrenheit
   
ACCOMMODATIE

CAMPINGS
In Grand Canyon National Park bevinden zich vier campings die per auto bereikbaar zijn. In de canyon zelf bevinden zich drie backcountry campings. Ook buiten het park zijn diverse campings aanwezig.

1. Mather Campground
Deze grote camping (met plaatsen voor zowel tenten als RV’s) ligt 1 mijl ten zuiden van het Visitor Center in de Village en is het hele jaar geopend. Als je in de periode maart tot en met november gebruik wilt maken van deze camping, wordt reserveren sterk aangeraden.

© www.ontdek-amerika.nl2. Trailer Village
Hier is plaats voor 84 trailers. De camping ligt naast Mather Campground, en is het hele jaar open.

3. Desert View Campground
Deze camping heeft 50 plaatsen (voor tenten en voor kleine RV’s) en ligt 26 mijl ten oosten van de Village. De camping is open van midden april tot midden oktober. Reserveren is niet mogelijk.

4. North Rim Campground
Deze camping (voor tenten en RV's) ligt op 1 mijl afstand van de North Rim, het is verplicht om te reserveren. Dit kan vanaf 6 maanden van te voren. De camping is meestal open van half mei tot eind oktober, de exacte openingsdata zijn afhankelijk van de weersomstandigheden. Sommige faciliteiten zijn tot half oktober beschikbaar.  

Backcountry campings
De drie campings in de canyon zelf heten: Indian Garden, Bright Angel Camp en Cottonwood Camp. Om hier te mogen kamperen heb je een backcountry permit nodig. Indian Garden Campground ligt aan de Bright Angel Trail op 4,8 mijl afstand van de South Rim, er is een ranger station, er is drinkwater beschikbaar, en er zijn toiletten. Bright Angel Campground ligt op de bodem van de canyon, op 9,9 mijl afstand van de South Rim en 14 mijl afstand van de North Rim. Ook hier bevindt zich een ranger station, er is drinkwater beschikbaar en er zijn toiletten. Het kleine Cottonwood Camp ligt aan de North Kaibab Trail, op 6,8 mijl afstand van de North Rim. Er zijn toiletten aanwezig, drinkwater is alleen beschikbaar van half mei tot half oktober.

Klik hier voor meer informatie over de faciliteiten en de reserveringsmogelijkheden.

HOTELS
Binnen het park zijn zeven hotels aanwezig. De Grand Canyon Lodge ligt aan de North Rim, de Phantom Ranch ligt op de bodem van de canyon, en de overige vijf hotels liggen aan de South Rim. Ook buiten het park zijn erg veel accomodaties aanwezig, bijvoorbeeld in het plaatsje Tusayan net ten zuiden van de South Entrance, of in de Kaibab Lodge of Jacob Lake Inn, op respectievelijk 18 en 45 mijl ten noorden van de North Rim. Om tijdens het hoogseizoen in en nabij het park te kunnen slapen, is het noodzakelijk zeer tijdig te reserveren.

1. El Tovar Hotel
Dit wordt - architectonisch - beschouwd als het kroonjuweel van de Grand Canyon hotels. Het is opgebouwd uit natuurlijke, oude materialen. Het hotel staat aan de rand van de canyon, en vanuit sommige kamers hebben de gasten dan ook een geweldig uitzicht. In het hotel is een restaurant waar je kan ontbijten, lunchen en dineren.

2. Bright Angel Lodge
Dit hotel is gopend in 1935, en de bouwstijl is helemaal aangepast aan de omgeving. Bij het hotel horen ook enkele historische hutten aan de rand van de canyon. In de Bright Angel Lodge bevinden zich twee restaurants, een bar en een coffee house. Tijdens het hoogseizoen kan je kan je hier ook terecht voor snacks.

3. Kachina and Thunderbird Lodges
Net ten westen van het El Tovar Hotel staan deze twee identieke gebouwen.

4. Maswik Lodge
Dit hotel staat aan de zuidwestelijke rand van de Grand Canyon Village Area. Er zijn hotelkamers (het hele jaar), en hutten (gesloten in de winter). Er is een food court en een pizza pub.

5. Yavapai Lodge
Dit is de grootste accomodatie binnen het park. De gebouwen liggen naast Market Plaza in de Village.

6. Phantom Ranch
Deze ranch ligt op de bodem van de canyon, en is alleen bereikbaar per ezel, te voet, of over de rivier. De houten hutten werden ontworpen door Mary Elizabeth Jane Colter, en zijn gebouwd in 1922. In de Phantom Ranch Canteen worden maaltijden geserveerd, je moet hiervoor ruim van te voren reserveren. Er is een kleine winkel aanwezig, waar je snacks, bier, wijn, postzegels, t-shirts en souvenirs kan kopen.

7. Grand Canyon Lodge
Dit aan de rand van de North Rim gelegen hotel is een "National Historic Landmark". Het heeft hotelkamers en hutten.

Klik hier voor meer informatie over de hotels in Grand Canyon National Park.

 
© www.ontdek-amerika.nl
 
LINKS
Nieuwsberichten
National Park Service

Grand Canyon Explorer

Grand Canyon National Park Page
Foto's van Quang-Tuan Luong
Informatie over Grand Canyon Helikoptervluchten
Wandelingen-Usa.nl
 

Links Contact Disclaimer