Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate
Lassen Volcanic National Park

© copyright melanie meulenbroeks

Pdf Google Maps Fotoserie Algemene Informatie
   
actuele informatie
De Bumpass Hell Trail is gesloten tot ongeveer december 2018. Klik hier voor meer informatie.
 
KORTE OMSCHRIJVING
 

Grootte : 430 vierkante kilometer
Nationaal park sinds : 9 augustus 1916
Aantal bezoekers in 2012 : 407.653

De Cascade Range is een bergketen van 1130 kilometer, die zich uitstrekt van het noorden van Californië tot in de Canadese staat British Columbia. Aan het zuidelijke einde van de bergketen ligt Lassen Peak, een van de grootste kegelvormige vulkanen ter wereld. De vulkaan bereikt een hoogte van 3.187 meter boven zeeniveau, en rijst 600 meter uit boven het omliggende landschap. Lassen Peak is een actieve vulkaan. Op 30 mei 1914 begon een periode van meer dan zeven jaar, waarin regelmatig uitbarstingen optraden. De heftigste eruptie heeft plaatsgehad in 1915, toen het een gigantische wolk van rook, stoom en as meer dan 10 kilometer de atmosfeer in blies. In de ruim negentig jaren na de laatste uitbarsting heeft het gebied rondom de vulkaan zich ver hersteld, maar toch zijn er nog veel bewijzen van de destructieve krachten van destijds zichtbaar.
In het park liggen nog meer vulkanen, en je treft hier ook warme bronnen aan, en vulkanische putten waaruit zwaveldamp opstijgt. Verder telt het park veel kristalheldere meren, beken, watervallen en bergweiden. Er zijn meer dan 700 plantensoorten, 58 soorten zoogdieren en bijna 200 verschillende vogelsoorten.
 
BEREIKBAARHEID

Lassen Volcanic ligt in het noordoosten van de staat Californië, op ongeveer 250 mijl afstand van San Francisco. De dichtstbijzijnde grote stad is Redding, op 48 mijl ten noordwesten van het park. Het park is het hele jaar geopend, maar de enige verharde weg die het park doorkruist is - vanwege de vele sneeuwval - slechts enkele maanden per jaar toegankelijk. De weg wordt in het najaar afgesloten en gaat meestal pas laat in het voorjaar weer open. Op de pagina Current Conditions wordt de actuele toestand van de wegen vermeld.

 
Toegangen

De twee voornaamste toegangen liggen allebei aan de Ca-89. Deze weg doorkruist het park over een afstand van 30 mijl van het zuidwesten naar het noordwesten.

Als je vanuit de richting San Francisco / Sacramento komt:
- neem de I-5 north
- neem ter hoogte van Red Bluff (ruim 30 mijl voor Redding) de Ca-36 east
- neem na ongeveer 45 mijl ter hoogte van Mineral de Ca-89 north
- je arriveert nu bij het Southwest Entrance Station

Als je vanuit het noorden komt:
- neem de I-5 south
- neem ter hoogte van Redding de Ca-44 east
- neem na ongeveer 46 mijl de Ca-89
- je arriveert nu bij het noordwestelijke Entrance Station

Behalve de twee genoemde toegangen zijn er ook nog drie onverharde wegen die toegang geven tot het park, twee in het zuidoosten en één in het noordoosten.

 
Toegangsprijs

Voor toegang tot dit park wordt een entreeprijs gevraagd. Kijk voor een actueel overzicht op de pagina Parkprijzen.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze pas kost 80 dollar, en geeft gedurende 1 jaar toegang tot ruim tweeduizend parken (waaronder de door de NPS beheerde parken). Bij de meeste parken is de pas geldig voor alle inzittenden van een personenauto of camper.
 
Afstanden naar het park
Naar de zuidwestelijke toegang
- San Francisco 237 mijl - 382 km - 4.15 uur
- Sacramento 183 mijl - 294 km - 3.15 uur
- Reno 153 mijl - 245 km - 3.00 uur
- Red Bluff 53 mijl - 86 km - 1.10 uur
 
Naar de noordwestelijke toegang
- Redding 47 mijl - 75 km - 1.20 uur
- Redwood National Park 243 mijl - 391 km - 5.10 uur
- Crater Lake National Park 236 mijl - 380 km - 5.30 uur
         
BEZIENSWAARDIGHEDEN
 
De Lassen Peak Road

De CA-89 doorkruist het park over een afstand van 30 mijl van het zuidwesten naar het noordwesten. Als je het park aan de zuidkant binnen rijdt, bereik je al snel het Kohm Yah-Mah-Nee Visitor Center, met educatieve programma's, een boekwinkel, eetgelegenheid enz enz. Bij het Visitor Center begint de :

 
 • Mill Creek Falls Trail
  Lengte: 7,4 kilometer (heen en terug)
  Duur: 2,5 uur
  Hoogteverschil: eerst 90 meter omlaag, daarna 90 meter omhoog
  De Mill Creek Falls is met z'n 30 meter de hoogste waterval in Lassen Volcanic. © copyright hanz meulenbroeksIn dit gebied heb je niet te maken met vulkanische activiteiten, je loopt hier tussen mooie weidegebieden met veel bloemen en andere vegetatie. Het pad kruist verschillende stroompjes die tussen lage heuvels liggen. Sommige stukken zijn wat steil, maar het totale hoogteverschil valt wel mee. Aan het begin van de wandeling kom je voorbij een zonnige heuvelzijde met veel zonnebloemen. Als je Mill Creek wilt oversteken, kan je dat het beste doen door eerst 20 meter stroomopwaarts te lopen. Het water is vrij zuur, dit is het gevolg van de zwavel die komt uit het gebied waar het beekje z'n oorsprong heeft.

De weg begint nu te stijgen, en bij een steil gedeelte twee mijl voorbij de parkgrens, ligt het beginpunt van twee trails:

 • Sulphur Works Trail
  Lengte: 800 meter (heen en terug)
  Sulphur Works is een van de voornaamste geothermische gebieden in het park, en de enige die dicht bij de weg ligt. Aan de ene zijde ontsnapt stoom luidruchtig uit een gat in de grond, en aan de andere zijde zie je verschillende heetwaterpoelen, bubbelende grijze modderputten, en kleine sissende fonteinen. De grond is geel, oranje en bruin gekleurd door verschillende zwavelhoudende chemicaliën. Door het gebied stroomt de West Sulphur Creek, het water daarvan wordt verwarmd door deze activiteiten. Het wordt aangenomen dat Sulphur Works ligt op de plek waar vroeger het voornaamste gat van de voormalige Mount Tehama vulkaan heeft gelegen.
 • Ridge Lakes Trail
  Lengte: ruim 3 kilometer (heen en terug)
  Het pad naar een bergmeer en bergweide is niet erg lang. Maar er komen wel gladde stukken voor, en de stijging bedraagt soms wel 20%. De wandeling vergt dan ook behoorlijk wat inspanning.

De weg kronkelt nog eens 400 yard verder omhoog. In de vallei beneden je ligt de Little Hot Springs Area, aan de linkerkant liggen twee meren: Emerald Lake en Lake Helen. Dit laatste meer heeft haar naam te danken aan de eerste blanke vrouw die ooit Lassen Peak heeft beklommen. Vanaf de parkeerplaats bij Lake Helen begint de trail naar een van de meest populaire punten van het park:

 • Bumpass Hell Trail
  Lengte: 4,8 kilometer (heen en terug)
  Duur: 2 uur
  Hoogteverschil: op de heenweg stijgt het pad eerst 150 meter (niet steil), daarna daal je 75 meter af tot in het geothermische basin
  De Bumpass Hell Trail loopt door de regio waar vroeger Mount Tehama heeft gestaan. Via een eenvoudig begaanbaar rotsachtig pad loop je, geleidelijk stijgend, 150 meter omhoog. Je hebt hier een weids uitzicht over de omgeving, beneden je zie je hoe een riviertje door de Little Hot Springs Area stroomt. Als je het hoogste punt van de trail bereikt, zie je op enige afstand – en zo’n 75 meter lager – het einddoel van de wandeling: Bumpass Hell. Terwijl je omlaag loopt, het pad is hier steiler dan tijdens het eerste deel van de wandeling, word je je langzaam aan steeds meer bewust van een sterke rotte eieren lucht!
  Bumpass Hell is een groot basin, waarin verschillende stomende poelen liggen. Ten gevolge van de zwavel en andere delfstoffen heeft de grond allerlei schakeringen van oranje, bruin, geel en groen. In het basin zijn houten wandelpaden aangelegd, waardoor je tot dicht bij de heetwaterpoelen kunt komen. De grootste heeft een doorsnede van 10 meter. Je ziet ook de modderpoelen; in sommige van deze poelen is de modder erg dun, waardoor die heftig bruist, in andere poelen is de modder veel steviger, je hoort en ziet hier alleen zo nu en dan een blob. Je loopt via hetzelfde pad terug naar de parkeerplaats. Eerst is er de korte maar pittige klim omhoog vanuit het basin, daarna de eenvoudige afdaling naar de parkeerplaats. Op de terugweg heb je een mooi uitzicht op Lassen Peak en Lake Helen.
© copyright hanz meulenbroeks © copyright hanz meulenbroeks © copyright hanz meulenbroeks

 

Het hoogste punt van de Lassen Peak Road ligt kort voorbij Lake Helen, op 2.594 meter. Vanaf een stopplaats aan de linkerkant van de weg heb je een goed uitzicht op Lassen Peak. De top van deze vulkaan ligt op een hoogte van 3.187 meter, en de zware tocht ernaar toe (20 kilometer heen en terug) is alleen geschikt voor ervaren hikers. Voorbij dit punt wordt de weg veel vlakker, er er zijn hier veel bossen. Het is een goed gebied voor mensen die graag wandelen in bosrijke gebieden met wilde bloemen en mooie meren. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een trail naar drie verschillende meren.

 • Terrace, Shadow & Cliff Lakes Trail
  Lengte: 4,8 kilometer (heen en terug)
  Duur: 3 uur
  Hoogteverschil: 400 meter
  Het pad begint aan de Lassen Peak Road bij Road Marker 27. Tijdens de heenweg ga je heuvelafwaarts. Na 800 meter bereik je Terrace Lake, nog eens 500 meter verder ligt Shadow Lake en na nog ruim een kilometer kom je via een zijweg bij het laatste van de drie meren, Cliff Lake.
3 mijl verder, bij Road Marker 32, begint de:
 • Kings Creek Trail
  © copyright hanz meulenbroeks Lengte: 4,8 kilometer (heen en terug)
  Duur: 2,5 uur
  Hoogteverschil: ruim 200 meter
  Deze wandeling wordt speciaal aanbevolen aan fotografen. Je loopt eerst heuvelafwaarts door groene weiden, en schaduwrijke bossen. Al snel hoor je het geluid van kleine watervalletjes, die daarna zichtbaar zijn vanaf de oever van Kings Creek.

Ongeveer halverwege de Lassen Peak Road bereik je Summit Lake, op een hoogte van 2.066 meter. Hier liggen twee campings en een Ranger Station. Je kan hier een wandeling rondom het meer maken. Vanaf dat pad beginnen veel lange trails naar het oostelijke gedeelte van het park, een groot vulkanisch plateau waar veel meren en weiden voorkomen. De afstanden naar een aantal van die meren zijn (enkel): Echo Lake 6,5 kilometer, Upper Twin Lake 11 kilometer en Lower Twin Lake 13 kilometer. De Lassen Peak Road buigt nu af naar het noordwesten, en gaat het gebied in dat Devastated Area wordt genoemd. De uitbarsting van 1915 en de daarop volgende landverschuivingen hebben hier een ravage aangericht. De gevolgen van de verwoesting zijn - na bijna een eeuw - niet meer overal zichtbaar. Je kan hier een korte trail lopen:

 • Devastated Area Interpretive Trail
  Lengte: 600 meter (heen en terug)
  Op borden wordt uitleg gegeven over hoe de omgeving zich hersteld heeft van de enorme schade die hier in 1915 werd aangericht. Je ziet ook Hot Rock, een 30 ton zware rots die door een modderstroom, direct na de uitbarsting, van Lassen Peak naar Devastated Area werd gesleurd. De rots bleef nog dagenlang gloeiend heet, en heeft al die tijd sissend in het water van een beekje gelegen.

© copyright melanie meulenbroeksDe Lassen Peak Road gaat nog enige tijd in noordwestelijke richting. Voorbij Crags Campground buigt de weg zich naar het zuidwesten, en loopt dan door het gebied Chaos Jumbles, waar veel grote, puntige rotsen liggen. Het resultaat van een heftige uitbarsting van de nabijgelegen Castle Crags vulkaan, 300 jaar geleden. Je nadert nu de noord westelijke ingang/uitgang van het park. Rechts van de weg ligt Reflection Lake, en links van de weg ligt Manzanita Lake.

 • Manzanita - Reflection Lakes Trail
  Lengte: 4 kilometer (loop)
  Duur: 1 uur
  Hoogteverschil: vrijwel niet
  Het pad gaat in de vorm van het cijfer 8 rondom de twee meren heen. Onderweg kan je op de achtergrond de Chaos Jumbles en de Chaos Crags zien, en de met sneeuw bedekte bergtoppen die weerspiegelen in het rustige water. Het pad is zeer eenvoudig begaanbaar, waardoor dit een heel rustgevende natuurwandeling is.

Ter hoogte van Reflection Lake liggen een Ranger Station en het Loomis Museum. Een zijweg gaat naar Manzanita Lake Campground. Aan deze zijweg ligt het begin van de:

 • Chaos Crags and Crags Lake Trail
  Lengte: 6,5 kilometer (heen en terug)
  Duur: 2 uur
  Hoogteverschil: ruim 200 meter
  Deze erg mooie wandeling gaat naar een voormalige krater, waarin zich nu een meer heeft gevormd. Crags zijn kleine lava-pijpjes. De bomen in dit gebied zijn klein, maar wel erg oud. Sommigen staan er al meer dan 300 jaar.

 
Overige gebieden

Via een aantal onverharde wegen kan ook het backcountry gebied in het oosten van het park worden bereikt. In het zuidoosten liggen de campings Warner Valley en Juniper Valley, allebei op ongeveer een half uur rijden vanaf het plaatsje Chester aan de Ca-36. In Warner Valley ligt ook de Drakesbad Guest Ranch, waar pittig geprijsde accomodatie wordt aangeboden. In het noordoosten ligt de camping Butte Lake, op een kwartier rijden vanaf de Ca-44. De gebieden zijn heel geschikt voor backcountry hiking. Enkele van de kortere wandelingen zijn:

Boiling Springs Lake Trail
Beginpunt: op de parkeerplaats ten westen van de Warner Valley Campground
Lengte: 4,8 kilometer
Duur: 2 uur
Hoogteverschil: 60 meter
Onderweg zie je hete modderpoelen, bloemen en bossen. Het water van Boiling Springs Lake is meer dan 37° C en heeft als gevolg van zwavelzuurinvloeden een vreemde geelbruine kleur.

Mount Harkness Trail
Beginpunt: ten zuidoosten van Juniper Lake Campground
Lengte: 6,4 kilometer
Duur: 4 uur
Hoogteverschil: 400 meter (niet al te steil)
Juniper Lake Campground ligt op een hoogte van 2.070 meter, en Mount Harkness is 2.452 meter hoog. Onderweg heb je regelmatig mooie uitzichten.

Cinder Cone Trail
Beginpunt: ten westen van Butte Lake Campground
Lengte: 6,4 of 8,0 kilometer (afhankelijk van de gekozen route)
Duur: 3 à 4 uur
Hoogteverschil: 250 meter (soms vrij steil)
Deze trail door een bosrijk gebied is vooral interessant voor mensen die geïnteresseerd zijn in fotografie en in geologie. De Cinder Cone is een 230 meter hoge berg van vulkanisch afval. Een lavastroom heeft hier ook The Fantastic Lava Beds gevormd.
Klik hier voor een uitgebreide beschrijving van het onderzoek dat is gedaan naar de leeftijd van Cinder Cone.

 
WEERSOMSTANDIGHEDEN

Gedurende een groot deel van het jaar, van midden oktober tot begin juni, wordt het park bedekt door een dikke laag sneeuw. De meeste bezienswaardigheden zijn dan niet te voet of per auto bereikbaar. In juli, augustus en september is het over het algemeen erg zonnig. Overdag kan het dan vrij warm worden, maar de nachten zijn erg koud.

 
ACCOMODATIE

Campings
De campings in Lassen Volcanic National Park zijn geopend van mei/juni tot september/oktober. Reserveren is alleen mogelijk voor groepen. Klik hier voor meer informatie over de campings.

Hotel
In het backcountry gebied Warner Valley, in het zuidoosten van het park, ligt Drakesbad Guest Ranch. Het hotel is geopend van juni tot oktober (als de weersomstandigheden het toelaten).

 
VOORZIENINGEN

Loomis Museum
© copyright hanz meulenbroeksDit museum ligt vlak bij de noordwestelijke ingang van het park. Van half mei tot eind juni is het museum geopend op vrijdag, zaterdag en zondag, en van eind juni tot begin september kan je dagelijks terecht. De openingstijden zijn van 09.00 uur tot 17.00 uur.
In het museum kan je veel materialen kopen zoals landkaarten, trail guides, video's, posters enz. Er is een expositie met uiteraard veel aandacht voor de uitbarstingen van Lassen Peak, en ook voor geschiedenis van de vroegere Indiaanse bewoners van dit gebied. Het museum is vernoemd naar Benjamin F. Loomis, die hier veel foto's heeft gemaakt in de periode 1914-1917.

Dichtbij het museum vind je:
- toiletten, telefoon en een eerstehulppost

Manzanita Lake Camper Store
In deze winkel kan je levensmiddelen kopen. Er is ook een giftshop.

Kohm Yah-mah-nee Visitor Center
Dit visitor center is het hele jaar geopend van 09:00 uur tot 17:00 uur, behalve op 25 december. Er is een restaurant, een giftshop en een eerste hulppost aanwezig.

Park Headquarters
Het Park Headquarters is gevestigd buiten het park, in het zuidelijk gelegen plaatsje Mineral. Het is het hele jaar geopend (behalve op feestdagen) van 08.00 tot 16.30 uur.

LINKS
Nieuwsberichten
Current Conditions
California Guide

Informatie over de uitbarstingen van Lassen Peak
National Park Service
Photo's Terragalleria
 

Links Contact Disclaimer