Home Nationale ParkenBezienswaardighedenReisverslagenUpdate

ESTA of visum voor Amerika

 

 

Reisvoorbereiding : Het Esta Amerika is meestal maar niet altijd voldoende!

Of het nu gaat om een actieve vakantie, het maken van een roadtrip door de Verenigde Staten, rondreizen met een camper door dit enorme land, of zelfs een stedentrip of overstap; een ESTA is verplicht. Tenminste als u niet de Amerikaanse nationaliteit of een geldig Canadees paspoort heeft, of in alle gevallen een visum voor Amerika nodig heeft. De meeste Nederlandse en Belgische reizigers kunnen echter 2 jaar lang handig gebruik maken van de online reistoestemming voor een Amerikaans verblijf tot 90 aaneengesloten dagen.

 

 

Wie kan een ESTA aanvragen?

Reizigers uit de meeste landen in Europa, en dus ook reizigers uit de Benelux-landen, komen in aanmerking voor een online ESTA aanvraag op basis van hun nationaliteit. Reizigers kunnen alleen als zij voldoen aan alle voorwaarden die gelden voor het gebruik ervan een aanvraag voor deze online reistoestemming indienen. Zo is de reistoestemming bedoeld voor het maken van reizen tot 90 dagen. Wie langer wil blijven, of wie wil emigreren naar de VS heeft één van de visa voor Amerika nodig. Ook gelden er voorwaarden voor het paspoort. Om het ESTA te kunnen aanvragen en (opnieuw) te mogen gebruiken heeft men hetzelfde paspoort met biometrische chip nodig. Verloopt het paspoort, dan verloopt ook het de reistoestemming. Dit mag niet tijdens de reis gebeuren. Het paspoort moet de hele reis geldig blijven, maar hoeft niet (veel) langer geldig te zijn dan de datum van aankomst na vertrek uit Amerika, hoewel een iets langere geldigheid van het paspoort natuurlijk wel aan te raden is.

 

Wie kan het ESTA niet aanvragen en heeft een visum nodig?

Er gelden veiligheidsmaatregelen voor een reis naar Amerika, waarvoor in het ESTA aanvraagformulier vragen worden gesteld, die eerlijk beantwoord moeten worden. Wie niet al deze vragen naar eer en geweten met ‘Nee’ kan beantwoorden, kan nog wel proberen een visum aan te vragen, aangezien hiervoor een uitgebreidere screening geldt en een interview bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam of de ambassade in Brussel nodig is. 
Voor de meeste Nederlandse en Belgische reizigers die het ESTA niet meer kunnen aanvragen of gebruiken zal echter gelden dat zij op enig moment in Cuba geweest. Dit is een Amerikaanse maatregel die met terugwerkende kracht is ingevoerd vanaf 12 januari 2021. Tot voor kort bestond hier voor reizen naar Amerika in 2023 of 2024 enige nog onduidelijkheid over. Toch is het inmiddels duidelijk dat het zelfs onwaarschijnlijk is dat een ESTA aanvraag na een bezoek aan Cuba sinds 2011, waar deze nog wel zal kunnen worden ingediend, zal worden goedgekeurd. Ook oude ESTA’s zijn niet meer geldig als men niet meer aan een van de voorwaarden, waaronder de bovenstaande, zal kunnen voldoen.
Ook reizigers met een voldoende lang geldig Nederlands of Belgisch paspoort en met een dubbele nationaliteit van een van de volgende landen, wie ooit eerder een van deze nationaliteiten heeft gehad, of wie na 2011 nog in een van deze landen is geweest kan alleen een Amerikaans visum aanvragen: Irak, Iran, Somalië, Syrië, Jemen, Soedan, Libië of Noord-Korea.

 

Hoe online aanvragen?

De gemakkelijkste manier om naar Amerika te mogen reizen is via een ESTA aanvraag via een betrouwbare tussenpartij. Aanvragen worden natuurlijk goedgekeurd of afgekeurd door de Amerikaanse immigratiedienst, maar zij bieden geen actief aanspreekpunt. In het geval dat een visumbureau het aanspreekpunt is voor de ingediende aanvraag, is er nog gelegenheid om gegevens te corrigeren of te wijzigen voordat de aanvraag wordt doorgezet, mocht dit nodig zijn. Een veelvoorkomende fout die reizigers maken bij het aanvragen, is namelijk dat de digitale paspoortscan voor de aanvraag niet overeenkomt met de in het formulier ingevulde gegevens, of verkeerd met een afbeelding van slechte kwaliteit wordt aangeleverd. Door gebruik te maken van een visumbureau wordt de kans op onnodige afkeuring van een aanvraag dus kleiner voor reizigers die aan alle voorwaarden voldoen, wanneer het aanleveren van de paspoortkopie op een later moment kan gebeuren. Zo geldt dus ook voor u dat u het ESTA in verreweg de meeste gevallen ook minstens binnen enkele dagen en vaak al binnen enkele uren zult kunnen ontvangen.

 
Links Contact Disclaimer