Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Bighorn Canyon National Recreation Area

copyright © hanz meulenbroeks
Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
     
OMSCHRIJVING
De 742 kilometer lange Bighorn River, een zijrivier van Yellowstone River, stroomt door de staten Wyoming en Montana. Duizenden jaren geleden heeft de rivier de diepe Bighorn Canyon in het landschap uitgesleten. Na de aanleg van de Yellowtail Dam – in de jaren ’60 van de vorige eeuw – is die canyon volgelopen met water; hierdoor ontstond het langgerekte reservoir Bighorn Lake. In 1966 kreeg een gebied van ongeveer 500 km˛ de status National Recreation Area. Het noordelijke deel van het park ligt in Montana, en het zuidelijke deel ligt deels in Montana en deels in Wyoming. Je kan niet met de auto van noord naar zuid (of andersom) rijden, de enige manier om van de ene naar de andere kant te gaan is per boot.
 
Het Noordelijke deel

copyright © hanz meulenbroeksHet noordelijke deel van Bighorn Canyon National Recreation Area is erg populair bij sportvissers, de voorzieningen die je daar aantreft richten zich dan ook vooral op deze doelgroep. In het plaatsje Fort Smith, nabij de parkgrens, vind je een aantal cabins die aan sportvissers worden verhuurd. Je kan onder begeleiding van een gids op de Bighorn River gaan vissen, je kan ook zelf een boot huren. Bij de parkgrens splitst de weg zich.

Als je rechtsaf gaat passeer je het Park Headquarters, de Afterbay Campground en een picknickplaats; de weg eindigt bij het Yellowtail Dam Visitor Center. In het Visitor Center is een expositie gevestigd, je kan hier zien hoe de dam is gebouwd, er is informatie over de unieke geologie van het park, en je kan hier ook meer te weten komen over de naamgever van de dam, de Crow Indian Robert Yellowtail. Het Visitor Center is dagelijks geopend van juni tot en met september. De Afterbay Campground is het hele jaar geopend.

De weg die naar links gaat eindigt na ongeveer 9 mijl bij de 160 meter hoge Yellowtail Dam. Daar is een haventje aangelegd, de Ok-a-Beh Marina. De voorzieningen, die bestaan uit een restaurant,een snackbar en een kleine winkel, zijn geopend van half mei tot half september. Je kan hier ook boten huren.

 
Het Zuidelijke deel
Door het zuidelijke deel van het park loopt een ruim 20 mijl lange weg, waaraan twee korte zijwegen liggen. De eerste zijweg loopt door een mooi rotsachtig gebied en eindigt bij Horseshoe Bend, waar je diverse voorzieningen aantreft: een camping, een picknickplaats, een restaurant en een haventje. De camping is het hele jaar geopend, en beschikt over modern sanitair en over drinkwater.
Als je verder naar het noorden gaat, rijd je de staat Montana binnen. Via de tweede zijweg bereik je het prachtige uitkijkpunt Devil’s Canyon Overlook. De rivier maakt diep beneden je een aantal grote bochten, en de kalkstenen wanden steken ongeveer 300 meter boven de rivier uit. De weg eindigt bij Barry’s Landing, een plek waar je boten te water kan laten. Er zijn hier een picknickplaats en een primitieve camping aanwezig.

 
copyright © hanz meulenbroeks copyright © hanz meulenbroeks
 
PRAKTISCHE INFORMATIe (info 2016)
copyright © hanz meulenbroeksRoutebeschrijving
De noordelijke ingang van het park ligt bij Fort Smith in de staat Montana. Neem vanaf Interstate 90 de afslag bij de plaats Hardin, rijd vervolgens 40 mijl naar het zuiden via Highway 313.

De zuidelijke ingang ligt dicht bij het plaatsje Lovell in Wyoming. Rijd vanuit Lovell ongeveer 3 mijl naar het oosten via Highway 14a, en ga vervolgens 9 mijl in noordelijke richting via Highway 37.

Toegangsprijs
De toegangsprijs voor een auto met inzittenden bedraagt $ 5,- per persoon. De America the Beautiful Pass is geldig. Je kan op diverse plaatsen een toegangskaartje kopen:

Fort Smith : Park Headquarters
Fort Smith : Yellowtail Dam Visitor Center (alleen in de zomer)
Fort Smith : Afterbay Contact Station (alleen in het hoogseizoen)
North Entrance : bij een kaartjesautomaat
Lovell : Cal S. Taggart Bighorn Canyon Visitor Center
Lovell : Crooked Creek Contact Station (alleen in de zomer)
South Entrance : bij een kaartjesautomaat

Kamperen is gratis, maar het is niet mogelijk om plaatsen te reserveren.


ONZE ERVARING
Wij hebben het zuidelijke deel van Bighorn Canyon bezocht in juni 2007, we zijn helemaal doorgereden tot het eindpunt Barry’s Landing waar we in een mooie omgeving hebben gepicknickt. Het hoogtepunt was ongetwijfeld Devil’s Canyon Overlook, vanwaar we een schitterend zicht hadden op Bighorn River. Horseshoe Bend viel ons tegen, het was daar compleet uitgestorven en de omgeving was absoluut niet bijzonder. Achteraf gezien vond ik het aantal mooie plekken in het park niet echt opwegen tegen de vele extra mijlen die we hebben moeten rijden. Als je heel ruim de tijd hebt en graag rustig aan doet, dan is Bighorn Canyon een aardige tussenstop. Maar als je een druk reisschema hebt, dan is het waarschijnlijk beter om dit park over te slaan.
 
LINKS
National Park Service
Friends of Bighorn Lake

Links Contact Disclaimer