Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Broken Bow Arch

© copyright www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

In het rotslandschap van zuidwest Amerika kan je veel arches vinden; een arch is een natuurlijke opening in vrijstaande rots of rotswand. Broken Bow Arch, gelegen in het natuurgebied Grand Staircase Escalante National Monument, is daarvan een bijzonder mooi voorbeeld. In het jaar 1930 vond iemand een gebroken indianenboog onder de arch, daaraan heeft die dus de naam te danken. De totale hoogte van Broken Bow Arch is 52 meter, het gat is 29 meter breed en 31 meter hoog. Ter vergelijking:  de bekende Delicate Arch in Arches National Park is in totaal 16 meter hoog.

 

route naar de trailhead

Broken Bow Arch ligt in het zuiden van de staat Utah, in Grand Staircase Escalante National Monument. Rijd vanuit de plaats Escalante via State Route 12 ongeveer 5 mijl in oostelijke richting, en ga dan (dicht bij mijlpaal 65) rechtsaf via de Hole in the Rock Road. Volg deze onverharde weg over een afstand van 43 mijl naar het zuiden. Als oriëntatiepunt kan je het bordje “Sooner Wash” gebruiken, 1 mijl nadat je dat bordje bent gepasseerd ga je linksaf via een vrij slechte, rotsachtige weg. Dit is BLM-Road 276, deze weg wordt niet aangegeven. Volg BLM-Road 276 over een afstand van 1,4 mijl tot aan een kleine parkeerplaats.  

Waypoints
N37.19.19.6   W111.02.41.0  =  afslag BLM-Road 276
N37.19.28.7   W111.01.25.7  =  parkeerplaats
                                                                                      
Toestand van de weg
Het wegoppervlak van de Hole-in-the-Rock Road kan flink washboarded zijn. De weg is over het algemeen vrij goed begaanbaar, de kans op een lekke band is wel iets groter dan gemiddeld. Het oppervlak van BLM-Road 276 bestaat deels uit ongelijke rotsplaten, high clearance is hier noodzakelijk. Bij slecht weer kan de route onbegaanbaar zijn voor de meeste voertuigen. Informeer vooraf bij het BLM-kantoor in Escalante naar de actuele toestand van de weg.

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"
 
© copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl
 
de hike

Afstand:  7,4 kilometer  (3,7 km enkele afstand)
Voordat je aan de hike begint, moet je je gegevens (naam, aantal personen, doel van de hike) noteren in de Trail Register. Voor een dayhike heb je geen permit nodig. Onderweg kom je slechts sporadisch cairns tegen; met behulp van een GPS is het toch vrij eenvoudig om de juiste route te vinden.

© copyright www.ontdek-amerika.nlAchter de Trail Register zie je een pad naar opzij afbuigen, je weet dat je de goede richting volgt als je al snel een hoodoo met een hele platte kap ziet staan. Het zanderige pad gaat 60 meter omlaag, een naamloze canyon in. De rotswanden komen aan de onderzijde dicht bij elkaar, het zeer smalle pad kronkelt zich daar tussendoor. Al snel bereik je zelfs een kleine slotcanyon. Met een beetje moeite is het mogelijk om daar doorheen te lopen (en te klimmen), je kan ook kiezen voor de eenvoudige route rechts om dit smalle gedeelte heen.

Blijf rechtdoor lopen, Je komt al snel bij een punt dat op een kruising lijkt, met van links uit een zijcanyon en rechtdoor en naar rechts toe de Cottonwood Wash. Deze wash is vrijwel altijd kurkdroog. Blijf ook hier rechtdoor lopen. Ongeveer 0,4 mijl nadat je de Cottonwood Wash bent ingegaan, bereik je de canyon Willow Gulch, waar het beekje Willow Creek doorheen stroomt. Er zijn hier veel struiken, planten en kleine bomen. Ga linksaf, en blijf nu voortdurend Willow Creek volgen. Je bereikt Broken Bow Arch dan vanzelf.

Je moet het beekje diverse keren oversteken, en soms moet je er ook een stuk doorheen lopen. Meestal is het water zo ondiep, dat dat geen probleem is. Het kan echter ook gebeuren dat je diepere gedeeltes tegenkomt, je zult dan een alternatieve route moeten zoeken via de rotsen en het struikgewas links of rechts langs het beekje.

Ongeveer een half uur nadat je Willow Gulch bent ingegaan, zie je Broken Bow Arch voor je. De arch ligt een stuk hoger dan het beekje, mis vooral niet de lage, overhellende rotswand ruim voor de arch die aan de binnenzijde begroeid is met mooie groene mossen. Loop rechts om de arch heen, en zoek via welke route je naar boven toe kan klimmen. Dit is technisch gezien absoluut niet moeilijk, vanwege het losse zand moet je je wel even flink inspannen. Je kan doorlopen tot helemaal onder de arch.

Het is mogelijk om Willow Creek ook voorbij Broken Bow Arch te blijven volgen. De canyon wordt daar smaller, dieper en kouder, en bevat enkele bijzondere gedeeltes waarbij je door een gladgeschuurde pijp met een diameter van 6 meter loopt, of door een 6 meter lang slotcanyongedeelte dat slechts 1,2 meter breed is. Na 5 kilometer (gerekend vanaf Broken Bow Arch) bereik je de rand van Lake Powell.

De hike naar Broken Bow Arch is het mooist in de lente en in de herfst, tijdens de zomer kan het erg warm zijn.

Waypoints hike
N37.19.21.1   W111.00.57.1 
N37.19.19.6   W111.00.37.4  
N37.19.25.9   W111.00.21.5
N37.19.42.0   W111.00.00.0  =  Broken Bow Arch

 
onze ervaring

© copyright www.ontdek-amerika.nlGeweldig! Echt helemaal geweldig! Ons rijtje met aanraders begint behoorlijk lang te worden, maar Broken Bow Arch mag er toch zeker niet op ontbreken. Okay, je moet er wel wat voor over hebben om Broken Bow Arch te kunnen zien. De rit via de Hole in the Rock Road is lang, hobbelig en niet echt speciaal. Maar vanaf het moment dat je de trailhead hebt bereikt ga je echt een super ervaring tegemoet. Alleen de hike al vonden we prachtig, zo afwisselend en ook veel leuker dan een rechttoe rechtaan wandeling. Het water in Willis Creek stond op sommige plekken veel hoger dan we vooraf hadden verwacht, er kwam dan ook meer zoek- en klimwerk aan de hike te pas dan we hadden ingeschat. Maar het was nergens echt moeilijk. Het moment waarop we Broken Bow Arch net voorbij een bocht zagen verschijnen was een van de hoogtepunten van onze 2012-reis.

We zouden ontzettend graag nog een heel stuk tot voorbij de arch zijn gelopen, tot aan Lake Powell, maar helaas durfde ik dat met mijn slechte voeten niet aan. Jammer, want daar zouden we nog een smalle canyon zijn tegengekomen waarover ik lovende dingen heb gelezen. Maar ook zonder die extra’s was deze dagtocht er een om nooit meer te vergeten.

 
links

Zehrer’s Place
Hike Arizona
Utah Trails


Links Contact Disclaimer