Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Catwalk National Recreation Trail

© copyright hanz meulenbroeks
       
Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
       
OMSCHRIJVING

© copyright hanz meulenbroeksAan het einde van de 19e eeuw werd goud en zilver ontdekt in de Mogollon Mountains, net boven Whitewater Canyon. Het goud- en zilvererts werd verwerkt in diverse molens; een van die molens stond op de plek waar zich nu de parkeerplaats van de Catwalk Trail bevindt. De molen had water nodig om de elektrische generator te laten werken: dat water werd via een speciaal daarvoor aangelegde 3 mijl lange pijpleiding door Whitewater Creek naar de molen getransporteerd. Oorspronkelijk ging het om een pijpleiding met een doorsnede van 10 centimeter, maar toen er een nieuwe generator in de molen werd geïnstalleerd bleek de capaciteit daarvan niet meer voldoende te zijn. Naast de oude pijpleiding werd een nieuwe aangebracht, met een doorsnede van 45 centimeter. De pijpleiding had veel onderhoud nodig, en de arbeiders die daarvoor verantwoordelijk waren gaven het de bijnaam “The Catwalk”.

© copyright henriette meulenbroeksDe molen en de pijpleidingen zijn slechts 10 jaar in gebruik geweest; in 1908 werd de molen afgebroken en werden de pijpleidingen uit de canyon verwijderd. In 1935 is een metalen voetpad gebouwd op dezelfde plek waar zich eerst de pijpleidingen bevonden. Dit voetpad is nu onderdeel van de Catwalk National Recreation Trail. Deze trail is 1,1 mijl lang, omdat je via dezelfde weg terug moet is de totale lengte van de wandeling dus 2,2 mijl (3,5 kilometer). Eerst loop je midden tussen prachtige grote loofbomen met een witte stam, dit zijn Arizona Sycamore Trees. Je kan zowel links als rechts langs Whitewater Creek lopen, het pad links bevat een aantal trapjes, het pad rechts is geasfalteerd en loopt heel geleidelijk omhoog. Na ongeveer 600 meter bereik je het begin van het metalen voetpad; dat voetpad is 76 meter lang, en het is – net zoals de pijpleidingen destijds – bevestigd aan de rotswanden hoog boven Whitewater Creek. Je loopt hier dus boven het water door de canyon heen, de canyon is op sommige plekken slechts 6 meter breed.

Via een houten bruggetje steek je Whitewater Creek over, je loopt nu verder aan rechterzijde van het water. De trail is nergens moeilijk, maar er zijn wel voortdurend kleine hoogteverschillen, smalle trapjes ed. Op een plek kan je via een steile metalen trap afdalen naar het water, zodat je een watervalletje van dichtbij kan bekijken. Soms zie je nog restanten van de vroegere pijpleiding, of van de pijlers waar die op rustte. Na ongeveer 1500 meter bereik je de zogenoemde Helicopter Bridge, een ijzeren brug die in de jaren ’80 in drie aparte delen door een helicopter naar deze plek is getransporteerd. Even verder steek je opnieuw Whitewater Creek over, deze keer via een wiebelende hangbrug. De trail eindigt direct daarna onder een grote overhangende rots.

In de Gila Wilderness ligt een uitgebreid netwerk aan trails, de Catwalk Trail sluit daarop aan. Je kan net voordat je de hangbrug overgaat aan de linkerkant omhoog klimmen, je komt dan terecht op Gila Wilderness Trail nummer 207.

 
PRAKTISCHE INFORMATIE
Routebeschrijving
De Catwalk ligt in het uiterste westen van de staat New Mexico, dicht bij de plaats Glenwood. Rijd via State Route 180 naar Glenwood toe (de afstand van Silver City naar Glenwood is 65 mijl). In Glenwood neem je de smalle, bochtige State Route 174 (de Catwalk Road) in oostelijke richting. Let op: deze weg bevat een aantal dips (geulen) die na regenval vol water kunnen staan! Na vijf mijl bereik je de grote parkeerplaats vanwaar de trail begint. Hier bevindt zich ook de prachtig tussen de bomen gelegen Whitewater Picnic Area.

Toegangsprijs
Voor het gebruik van de parkeerplaats betaal je $ 3,- per auto. Als je in het bezit bent van een America the Beautiful Pass kost het parkeren slechts $ 1,50. Doe het geld in een envelop (verkrijgbaar op de parkeerplaats), vul de daarbij behorende strook in en doe de envelop vervolgens in de daarvoor bestemde brievenbus.

 

© copyright hanz meulenbroeks

© copyright hanz meulenbroeks
 
ONZE ERVARING
De Catwalk is eigenlijk niet echt het soort trail waar wij normaal gesproken voor gaan: het is allemaal net wat te toeristisch naar onze smaak. Maar toch hebben we best wel genoten van deze wandeling, het wandelpad is erg mooi aangelegd met al die trapjes en bruggetjes, en de natuur is er prachtig. Veel groen, de mooie Whitewater Creek, de canyon… Wij vonden overigens het metalen voetpad, toch het bekendste deel van de trail, niet het mooiste. Juist het deel dat daarna kwam vonden we veel leuker. Na het officiële einde van de trail zijn we nog wat verder gelopen, via Gila Wilderness Trail nr. 207. Heerlijk, even helemaal geen andere toeristen meer om ons heen. Onze conclusie: de Catwalk Trail was niet echt een indrukwekkende ervaring, maar wel een prettige en heel ontspannen wandeling door een erg mooie omgeving.
 
© copyright hanz meulenbroeks © copyright hanz meulenbroeks

Links Contact Disclaimer