Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Crystal Mill

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

Copyright © www.ontdek-amerika.nlDe Crystal Mill ligt dicht bij het bergdorpje Marble, het is een van de meest gefotografeerde historische bouwwerken in de staat Colorado. Het plaatsje Marble wordt ook wel de marmerhoofdstad van de wereld genoemd, in het omliggende berglandschap wordt het kwalitatief hoogwaardige Yule Marble ontgonnen. Het marmer uit deze streek werd o.a. gebruikt voor The Tomb of the Unknowns in Arlington National Cemetery, voor het Lincoln Monument in Washington DC en bij de bouw van het Empire State Building in New York City.

De Crystal Mill werd omstreeks 1892 gebouwd door George C. Eaton en B.S. Philips van de Sheep Mountain Tunnel and Mining Company. De mill, die niet echt een molen was maar een compressor station, ligt direct langs de Crystal River. Oorspronkelijk bestond het uit twee bouwwerken, The Power House en de Stamp Mill. Er was ook een dam over de rivier aangelegd waardoor het water de verticale schacht van The Power House werd ingesluisd. Met het water werd via een horizontaal waterrad een enorme luchtcompressor aangedreven, die diende om de naastgelegen Stamp Mill en machines in nabijgelegen mijnen van energie te voorzien. In de Stamp Mill werd het ijzererts dat in de mijnen werd gewonnen fijngestampt. De Sheep Mountain Mine werd in 1917 gesloten, en dat betekende ook dat The Crystal Mill niet langer werd gebruikt. De Stamp Mill is sindsdien geheel vervallen, maar The Power House bestaat nog wel: dat is het gebouw dat op de foto’s te zien is.

Direct voorbij de Crystal Mill ligt het plaatsje Crystal City, waar gedurende een periode van ongeveer 40 jaar (van 1880 tot 1920) de mijnwerkers en hun families woonden. Nadat de mijnwerkers wegtrokken is het plaatsje jarenlang verlaten geweest, maar enige tijd geleden is het door vijf families weer in gebruik genomen als zomerverblijfplaats. Hoewel er nog diverse verlaten, dichtgetimmerde huizen te zien zijn, is Crystal City dus geen echte Ghost Town meer.
praktische informatie

Copyright © www.ontdek-amerika.nlDe zes mijl lange weg tussen Marble en de Crystal Mill is smal en ruig, en gaat op sommige plekken dicht langs kleine afgronden af. Tijdens een groot deel van het jaar is de weg onbegaanbaar voor alle voertuigen, meestal is de weg alleen open gedurende de maanden juni tot en met oktober.

De route is absoluut niet geschikt voor een huurauto, ook niet voor een SUV. Om de Crystal Mill te kunnen bereiken, zal je dus gebruik moeten maken van een guided tour. Je wordt dan door een ervaren chauffeur in een voor het ruige terrein geschikte Jeep naar de Crystal Mill en naar Crystal City gebracht.

Guided Tour
De tour wordt aangeboden door Crystal River Jeep Tours, de kosten zijn; 1 persoon 125 dollar, 2 of 3 personen 180 dollar. De tour duurt 3 uur, het grootste deel van die tijd wordt door de rit in beslag genomen. Je blijft ongeveer 20 minuten bij de Crystal Mill, en ook ongeveer 20 minuten in Crystal City. Je kan kiezen uit twee vertrektijden: 10.00 uur ’s ochtends of 2.00 uur ’s middags. Voor fotografie is de middagtour de beste keuze.

Route
Marble ligt ongeveer 40 mijl ten zuiden van de plaats Glenwood Springs (rijtijd pm. 50 minuten). Verlaat Interstate 70 ter hoogte van Glenwood Springs, en rijd naar Marble via achtereenvolgens State Route 82 (11 mijl), State Route 133 (23 mijl) en County Road 3 (6 mijl). Het kantoor van Crystal Mill Jeep Tours is gevestigd in de giftshop The Marble Gallery, midden in het dorp.

 
onze ervaring

In The Marble Gallery werden we heel hartelijk ontvangen door Patsy en Glenn Smith, de eigenaren van Crystal River Jeep Tours. Glenn (zeg maar Smitty) was onze chauffeur, hij heeft ons in een door hemzelf gerestaureerde Jeep van bouwjaar 1954 naar de Crystal Mill gebracht. De rit is ons prima bevallen, Smitty bleek een onderhoudende gids te zijn die graag bereid was om veel over de omgeving te vertellen. De Jeep was wel echt een oudje, en dat hield in dat de vering niet zo best was. En dat op een weg die één en al uit keien bestond, we zijn dan ook enorm door elkaar geschud!

Maar het was ontzettend de moeite waard, de Crystal Mill voldeed volkomen aan onze hoge verwachtingen. Het is een ongelooflijk fotogeniek gebouw, de combinatie met de rivier en de bomen is werkelijk perfect. Smitty gunde ons gelukkig veel meer tijd dan de 20 minuten waar we eigenlijk recht op hadden, we hadden dan ook volop de gelegenheid om foto’s te maken. Crystal City kon ons niet bekoren, de leegstaande gebouwen zijn allemaal dichtgetimmerd en dat ziet er gewoon niet zo mooi uit.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 

Links Contact Disclaimer