Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Devils Postpile National Monument

© copyright  hanz meulenbroeks
     
Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
     
OMSCHRIJVING

Devils Postpile National Monument omvat twee bezienswaardigheden. Allereerst de uit basalt bestaande formatie van kolommen die bekend staat als Devils Postpile. En als tweede de 30 meter hoge waterval Rainbow Falls.

Devils Postpile
© copyright  hanz meulenbroeksMinder dan 100.000 jaar geleden vond een lava-eruptie plaats op een afstand van 2 mijl van waar je nu Devils Postpile kan vinden. De lava stroomde naar de lager gelegen vallei, en vormde daar een 120 meter hoge laag. Die laag koelde geleidelijk af, en begon daardoor te krimpen. De specifieke omstandigheden tijdens dit proces, met name de compositie van de mineralen en het langzame afkoelingsproces, zorgden ervoor dat er barsten in de laag onstonden volgens een opvallend gelijkmatig patroon.

12.000 tot 20.000 jaar geleden werd de gebarsten laag lava overspoeld door een gletsjer. Het bewegende ijs sleepte een deel van de laag mee, en legde zo een steile, 18 meter hoge wand van verticale kolommen bloot. Een deel van die kolommen is later omgevallen, als gevolg van erosie en enkele aardbevingen. Die liggen nu gebroken onder het restant van de wand.

Je kan naar de bovenzijde van de wand klimmen, en daar zie je heel goed het achthoekige patroon van de kolommen. De gletsjer heeft de bovenzijde zo glad geschuurd, dat je het idee hebt op een tegelvloer te staan.

© copyright  hanz meulenbroeksJe bereikt Devils Postpile na een wandeling van 650 meter (enkele afstand) vanaf de zesde stopplaats van de shuttlebus.

Rainbow Falls
Het water van de Middle Fork van de San Joaquin River valt over een afstand van 30 meter omlaag vanaf een uit vulkanisch materiaal bestaande rots. Deze spectaculaire waterval wordt Rainbow Falls genoemd, omdat je een regenboog in het water kan zien op het moment dat de zon precies boven je staat.

Door de kracht van het water slijt de rots aan de bovenzijde van de waterval langzaam weg, terwijl zich aan de onderzijde een holte vormt. Dit proces, dat ‘undercutting’ wordt genoemd, zorgt ervoor dat de plaats van de waterval langzaam stroomopwaarts schuift. Gedurende een periode van enkele tienduizenden jaren, is Rainbow Falls zo al ongeveer 150 meter verschoven.

Je bereikt Rainbow Falls na een wandeling van 2 kilometer (enkele afstand) vanaf de negende stopplaats van de shuttlebus.

 

TOEGANG
Devils Postpile ligt in het oosten van de staat Californië, net onder Yosemite National Park. Je kan het National Monument bereiken door op Highway 395 de afslag naar Mammoth Lakes te nemen (State Route 203). In Mammoth Lakes wordt de route met borden aangegeven. Via de Minaret Summit Road rijd je naar de Mammoth Mountain Ski Area. Vanaf dit punt is het nog 7 mijl rijden via een zeer smalle, bochtige weg naar het begin van de trail naar Devils Postpile.

Openingstijden
Devils Postpile National Monument ligt hoog in het Sierra Nevada gebergte, en is daarom gedurende een groot deel van het jaar wegens sneeuwval niet bereikbaar.
Ongeveer midden juni wordt de weg voorbij de Ski Area opengesteld voor shuttlebussen; het exacte tijdstip is afhankelijk van de weersomstandigheden. Pas vanaf midden september is het toegestaan om met personenauto’s van de weg gebruik te maken. De weg sluit weer in de periode tussen 15 oktober en 1 november.

Shuttlebus
Gedurende het grootste deel van het seizoen ben je verplicht om gebruik te maken van een shuttlebus. Je kan kaartjes kopen bij de Shuttlebus Terminal in het Mammoth Mountain Ski Area. Daar vind je ook een overzicht van de tijden waarop de bus rijdt. De eerste bus rijdt om 07.00 uur, de laatste bus vertrekt vanuit Devils Postpile omstreeks 19.30 uur (informatie 2016).

De bus stopt op 10 verschillende plaatsen, het begin van de Devils Postpile Trail ligt bij de zesde halte, en het begin van de Rainbow Falls Trail bij de negende halte. Je kan zo vaak in- en uitstappen als je wilt. De overige stopplaatsen liggen bij mooie meren, wandelgebieden en campings. Bij de laatste stopplaats vind je een winkel en een café. De totale route (enkele afstand) neemt drie kwartier in beslag.

Toegangsprijs
De toegangsprijs (inclusief het gebruik van de shuttlebus) voor volwassenen bedraagt $ 7,-. Een kaartje voor kinderen van 3 tot en met 15 jaar kost $ 4,-. Voor kinderen tot en met 2 jaar is de toegang gratis. Er zijn ook kaarten te koop die meerdere dagen geldig zijn. (informatie 2016).
 
© copyright  hanz meulenbroeks © copyright  hanz meulenbroeks © copyright  hanz meulenbroeks
 
ONZE ERVARING
Om eerlijk te zijn, Devils Postpile was niet zo mooi als we van te voren gehoopt hadden. De kolommenformatie is best wel apart, maar eigenlijk heb je het na een paar minuten al wel gezien. De klim naar de bovenzijde was – vooral omdat de lucht op deze hoogte ijl is – best nog pittig. En ook hier waren we al snel uitgekeken.

Rainbow Falls hebben we niet bezocht, daarover kunnen we dan ook niet oordelen.

 
LINKS
National Park Service
Photo’s Terragalleria

Links Contact Disclaimer