Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Little Death Hollow

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

In het rotslandschap van zuidwest Amerika komen veel ravijnen voor, en een bijzondere vorm daarvan is de slot canyon. Het woord ‘slot’ betekent ‘smalle gleuf’; een slot canyon is een kloof met hoge verticale wanden, die erg dicht bij elkaar staan. De meeste slot canyons zijn gevormd in droge gebieden, waar incidenteel heftige overstromingen plaatsvinden. Tijdens dergelijk natuurgeweld schuurt het water met steen en ander puin door de zachtere rotslagen heen, waardoor de smalle kloven ontstaan.

Een van de langste canyons ligt in het Grand Staircase Escalante National Monument in Utah, in de zeer afgelegen Circle Cliffs Area. Deze canyon, die Little Death Hollow heet, is ongeveer 5 mijl lang. Veel van de canyons in het zuidwesten hebben wanden die bestaan uit Navajo Sandstone, de wanden van Little Death Hollow bestaan echter uit de hardere steensoort Wingate Sandstone. Juist omdat deze oranje-rood gekleurde steensoort minder snel erodeert, ontstaan daarin minder vaak slot canyons. Op veel plaatsen is de canyon erg bochtig, je kan dus maar een klein stukje vooruit kijken waardoor het elke keer weer verrassend is hoe de canyon er even verderop uit zal zien. In het eerste deel van de canyon wisselen echt slotcanyon-gedeeltes en wat bredere gedeeltes elkaar af, maar naarmate je verder loopt kom je steeds vaker in lange smalle stukken uit.

 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 

Aanrijroute
De plaats Boulder ligt aan de bekende Scenic Highway 12 in Utah.
Neem in Boulder de afslag naar de Burr Trail.
Volg die weg over een afstand van 18,4 mijl in oostelijke richting.
Ga dan rechtsaf via de onverharde Wolverine Loop Road.
Volg die weg over een afstand van 12,6 mijl.
De trailhead ligt dicht bij een drinkplaats voor koeien, en wordt met een bord aangeduid.

Toestand van de weg
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
De Burr Trail is tot aan de afslag naar de Wolverine Loop Road verhard. De Wolverine Loop Road is onverhard, hier wordt een auto met high clearance aangeraden. Onderweg kom je een brede en meestal droogstaande wash tegen waar je doorheen moet rijden. Als het geregend of gesneeuwd heeft, kan die wash ook voor auto’s met high clearance onbegaanbaar zijn.

Hike
Loop in zuidwestelijke richting, een grote vallei in. Je ziet de rotswanden langzaam, in de vorm van de letter V, naar elkaar toe gaan. Loop naar de punt van die V toe. Dit deel van de wandeling is vrij vlak, je loopt via zanderige paden door een gebied met lage begroeiïng.

Na 1,5 mijl zie je een groot rotsblok direct rechts naast het wandelpad. Op dit rotsblok tref je een aantal petroglyphs aan, er worden hier vooral bighorn sheep afgebeeld. Aan de linkerzijde zie je een andere canyon, blijf gewoon rechtdoor lopen. Als je de punt van de hierboven genoemde V bereikt, zie je dat je enigszins links aan kunt houden. Wat verderop bereik je een splitsing, houd hier rechts aan. Je loopt nu vanzelf Little Death Hollow in.

Na ongeveer 4 mijl (gerekend vanaf de trailhead) kom je het eerste smalle gedeelte tegen. Vrij snel daarna wordt de canyon tijdelijk weer wat breder. Hoe verder je loopt, hoe mooier de canyon wordt. Little Death Hollow is in totaal 5 mijl lang, je bereikt het einde van de canyon dus na 9 mijl lopen. Je komt daar uit op een open plek met diverse bomen. Je kan via dezelfde route teruglopen naar de auto. Het is ook mogelijk om rechtsom via de Wolverine Canyon terug te lopen, over deze alternatieve route hebben wij geen nadere informatie.

Moeilijkheidsgraad van de hike
Na een periode met droog weer is de bodem van de canyon zeker in het eerste gedeelte  eenvoudig begaanbaar, maar als het veel geregend of gesneeuwd heeft kunnen er modderige plekken of waterpoelen voorkomen. Na ongeveer 7 mijl (gerekend vanaf de trailhead) kom je diverse obstakels tegen in de vorm van chockstones waarover je omlaag zal moeten klimmen (en waartegen je op de terugweg dus weer omhoog moet). De kans dat er in dit lagere gedeelte waterpoelen voorkomen is aanmerkelijk groter. Houd er rekening mee dat er soms nieuwe obstakels kunnen ontstaan, bijvoorbeeld als gevolg van een flashflood.

Waypoints
Trailhead:   N37° 47' 02.6" W111° 10' 49.6"
Begin van de canyon:   N37° 45' 03.0" W111° 13' 19.0"

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina “Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden!

 
 
onze ervaring

We waren al jarenlang op de hoogte van het bestaan van Little Death Hollow. Maar nog nooit hadden we serieus overwogen om er naartoe te gaan, het was immers een véél te lange hike voor ons. Maar toen we een prachtige YouTube-film van de canyon zagen, werd de wens om het toch eens te gaan proberen wel heel erg sterk. Vandaar dus dat Little Death Hollow voor onze 2014-reis op de planning werd gezet.
Achteraf kijken we met gemengde gevoelens terug op onze Little Death Hollow-wandeling. Om met de positieve gevoelens te beginnen: we zijn prachtige slotcanyon-stukken tegengekomen waar we – als echte slotcanyon-fanaten – volop van hebben genoten. Maar er zijn ook twee punten waarover we wat minder enthousiast zijn, ten eerste duurde het wat langer dan we verwachtten voordat het echt mooie deel van de hike begon, en ten tweede is het vrijwel onmogelijk om de canyon tijdens het juiste tijdstip te bezoeken. De meeste slot canyons zijn immers op hun mooist in de vroege voormiddag of de late namiddag (als het zonlicht er niet recht invalt), en ja, dat lukt nu eenmaal niet met deze lange aanrij- en looproute.

Ons advies:  Er zijn genoeg mooie slot canyons in het zuidwesten die veel makkelijker bereikbaar zijn dan Little Death Hollow, voor de meeste USA-toeristen zal deze canyon dan ook geen eerste keus zijn. Maar als je net zoals wij helemaal gek bent van slot canyons, en je bent bereid om 26 kilometer (of meer) te lopen, dan moet je Little Death Hollow zeker in je route opnemen. Want ondanks de twee minpunten die we hierboven noemen, hadden we deze ervaring zeker niet willen missen.
 
links

Backcountrypost.com
The American SouthWest
Secrets of the West
US Hikes.com

 

Links Contact Disclaimer