Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Makoshika State Park

copyright © hanz meulenbroeks
     
Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
     
OMSCHRIJVING
copyright © hanz meulenbroeksDe naam Makoshika is afkomstig uit de taal van de Lakota Indianen, het betekent “Land of the Bad Spirits”. Makoshika is in 1953 opgenomen in het State Parks System; met een grootte van ongeveer 45 km²  is het het grootste State Park in de staat Montana. Het landschap bestaat uit badlands: een rotsachtig gebied met veel ravijnen, geulen en rotspilaren die zijn ontstaan door wind- en watererosie. Dankzij de aanwezigheid van veel mineralen in het gesteente zijn de badlands erg kleurrijk. Enkele van de meest opvallende geologische verschijnselen die je in het park kan zien zijn cap rocks, pinnacles en coulees. Cap rocks (ook wel hoodoos genoemd) zijn rotspilaren met een donker gekleurde kap; pinnacles zijn ook rotspilaren, maar die zijn meestal smaller, spits toelopend, en zonder kap. Een coulee is een smalle, lange vallei die door watererosie is gevormd. Makoshika State Park ligt direct naast Yellowstone River, diverse zijriviertjes hebben ertoe bijgedragen dat de badlands in het park sterk zijn weggesleten. Het erosieproces is veel verder gevorderd dan dat in twee nabijgelegen parken die ook uit badlands bestaan: Theodore Roosevelt (in North Dakota) en Badlands (in South Dakota). Door de sterke erosie zijn enkele zeer oude rotslagen blootgelegd. In de oudste rotslaag, de Hell Creek Formation, zijn veel dinosaurusbotten gevonden en ook fossielen van palmbomen en andere tropische planten. Dit zijn de overblijfselen van uit de tijd dat hier, miljoenen jaren geleden, een zeer warm en vochtig klimaat heerste. Ook in de rotslaag met de naam Fort Union Formation zijn bijzonder veel fossielen gevonden, van reptielen, vissen en zoogdieren.
 
waar

Makoshika State Park ligt in het uiterste oosten van de staat Montana; het ligt direct tegen de zuidoost grens van de plaats Glendive aan. Rijd vanaf Interstate 94 Glendive in, je moet vervolgens 2 tot 3 mijl door het stadje heenrijden. Het laatste deel van de route gaat door een woonwijk heen. De route wordt met borden aangegeven.

 
activiteiten

Scenic Drive
copyright © hanz meulenbroeksJe kan het park alleen aan de noordwest zijde binnenrijden, het Visitor Center ligt direct voorbij de ingang. Via een verharde weg kan je ongeveer 5 mijl het park inrijden. Vooral tijdens het laatste gedeelte van deze rit kom je enkele prachtige uitkijkpunten tegen, de namen van die punten zijn achtereenvolgens: Kinney Coulee, Pine-on-Rocks Vista, Eyeful Vista en Cains Coulee Overlook.
Door het zuidelijke deel van het park loopt een 4 mijl lange onverharde weg, die diverse korte zijwegen heeft. De onverharde weg is deels erg smal en steil, en zal – zeker bij slechte weersomstandigheden – niet altijd voor gewone personenauto’s begaanbaar zijn. De onverharde weg begint 3,5 mijl ten zuiden van het Visitor Center, bij Radio Hill Junction.
Na 0,6 mijl kom je de eerste zijweg tegen, de Valley Loop Drive. Deze zeer smalle zijweg draait om een radiotoren heen, en vooral vanaf het verste punt heb je een geweldig zicht over diverse rotsformaties. Twee mijl vanaf Radio Hill Junction bereik je een kruising. De beide zijwegen hier zijn niet voor toeristen bestemd, linksaf ga je naar het Lions Youth Camp en rechtsaf naar een terrein voor boogschutters. Drie mijl vanaf Radio Hill Junction splitst de onverharde weg zich. Linksaf ga je naar het uitkijkpunt Artist Vista (afstand 0,7 mijl) en rechtsaf ga je naar Sand Creek Overlook (afstand eveneens 1 mijl). Je kan daarna alleen via dezelfde route terugkeren naar de verharde weg.

Hiking
Er zijn drie wandelpaden in het park aangelegd. Maar het is niet verplicht om op de paden te blijven, je mag overal in het park lopen. De drie officiële trails zijn:
De Diane Gabriel Trail :  Deze trail begint ruim 1 mijl voorbij het Visitor Center, dicht bij de camping. De trail is 1,5 mijl lang (2,4 kilometer) en neemt ongeveer 1 uur in beslag. Je loopt gedeeltelijk tussen badlands door, en gedeeltelijk door een grasgebied. Het hoogtepunt van de trail is een fossiel van een Hadrosaur (duckbill dinosaurus) in het zandsteen.
De Cap Rock Nature Trail  :  Deze trail begint 3,5 mijl voorbij het Visitor Center, en is 1 mijl (1,6 kilometer) lang. Je loopt door een gebied met badlands, en je kan onderweg prachtige rotsformaties zien, waaronder een natuurlijke brug.
De Kinney Coulee Trail  :  Deze trail begint 4 mijl voorbij het Visitor Center. De lengte van de trail is 0,5 mijl (800 meter). Door een gebied met bomen en met veel geërodeerde rotsen ga je ongeveer 90 meter omlaag, naar de bodem van een geul.

copyright © hanz meulenbroeksVisitor Center / museum
Het Visitor Center is geopend in 1995, je kan hier een prachtige expositie bekijken met fossielen, en met veel informatie over de unieke geologie, het wildlife en de geschiedenis van het park. Pronkstuk is de replica van de meest spectaculaire archeologische vondst die in het park is gedaan: de schedel van een 6 meter lange triceratops. Het Visitor Center is helemaal gebouwd in de stijl van de omgeving; door een grote glazen wand heb je zicht op de omringende badlands.

Overige activiteiten
In het park zijn diverse picknickplaatsen aanwezig, waaronder een grote overdekte picknickplaats voor grote groepen. Het amfitheater dat dicht bij het einde van de verharde weg ligt, wordt gebruikt voor bruiloften, concerten, voorstellingen en religieuze diensten. Verder vind je hier een schietbaan, een kruisboogvereniging, een frisbee golf course en diverse campingplaatsen. Ook wild kamperen is toegestaan.

 
toegangsprijzen

De toegangsprijs voor een auto met inzittenden is $ 6,-  (info 2016). Als je een auto met een nummerplaat uit Montana hebt, mag je gratis het park in.

 
copyright © hanz meulenbroeks copyright © hanz meulenbroeks
 
ONZE ERVARING
Wat een ongelooflijk mooi park is dit! We hadden gepland om hier een uurtje te blijven, voor een korte trail en een picknick. Uiteindelijk hebben we vier uren in het park doorgebracht, en eigenlijk hadden we nog veel langer willen blijven. De Cap Rock Nature Trail was prachtig, het was een eenvoudige wandeling door een gebied vol met schitterende rotsformaties, via kleine bruggetjes en trapjes. En de uitkijkpunten waren ook allemaal geweldig mooi, en steeds weer net even anders. Vooral de uitzichten vanaf de Valley Loop Drive (waar we ook nog even naar beneden zijn gelopen) en van Eyeful Vista maakten veel indruk. Makoshika was voor ons een van de grootste verrassingen van onze reis van 2007, echt een juweeltje!
 
links

Makoshika State Park
Wikipedia
Makoshika Dinosaur Museum
Montana State Parks

 

Links Contact Disclaimer