Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Mono Lake

(c) melanie meulenbroeks
     
Pdf Algemene Informatie Fotoserie
     
KORTE OMSCHRIJVING
Mono Lake is meer dan 1 miljoen jaar geleden ontstaan, het is een van oudste meren van heel Noord-Amerika. Het heeft een oppervlakte van ruim 150 km². Een van de meest opvallende kenmerken is de aanwezigheid van vreemd gevormde kalksteentorens in het water en op de oever. Deze torens worden tufa’s genoemd.

Het ontstaan van de tufa’s
(c) melanie meulenbroeksGedurende het lange bestaan van het meer, zijn er grote hoeveelheden mineralen en zout vanuit de omringende bergen het water ingestroomd. De enige natuurlijke manier waarop het water weer verdwijnt, is verdamping. De mineralen en het zout blijven daarbij achter, en daardoor is het water nu 2,5 maal zo alkalisch en maar liefst 8 keer zo zout als zeewater.
Onder de bodem van het meer bevinden zich zoetwaterbronnen. Het zoete water bevat veel calcium, en dit vermengt zich met het zoute water in het meer. Het calcium verbindt zich met het zout, en deze combinatie slaat op de bodem neer in de vorm van kalksteen. Het duurt vele jaren voordat op deze manier een tufa is gegroeid. De torens in het zuidelijke deel van het meer zijn naar schatting 200 tot 900 jaar oud.

Het waterpeil
Vanaf 1941 vond een drastische afname van de watertoevoer naar Mono Lake plaats. De oorzaak was dat de stad Los Angeles vier van de vijf voornaamste stromen die eerst in het meer uitmondden, voor de watervoorziening van de stad ging gebruiken. De gevolgen voor het ecosysteem van het meer waren dramatisch; het waterpeil zakte meer dan 12 meter, en de tufa’s kwamen steeds meer boven de oppervlakte van het water uit. Een deel van de torens ligt zelfs helemaal niet meer in het water, en de groei van die tufa’s is daardoor gestopt. Pas in 1994 werd aan dit proces een halt toegeroepen; Mono Lake wordt nu beschermd, en men heeft maatregelen getroffen waardoor het waterpeil langzaam weer stijgt.

 
BEZIENSWAARDIGHEDEN

South Tufa Area
(c) melanie meulenbroeksHet drukst bezochte gedeelte van Mono Lake is de South Tufa Area. Je bereikt deze plek door enkele mijlen ten zuiden van Lee Vining de afslag Highway 120 East te nemen (richting Benton). Enkele mijlen verder begint een korte, eenvoudig begaanbare onverharde weg. Aan het eind daarvan ligt een parkeerplaats op een paar honderd meter afstand van de oever van het meer. Een bezoek aan de South Tufa Area kost $ 3,- voor volwassenen, kinderen tot 18 jaar mogen het gebied gratis bezoeken. The America the Beautiful Pass is geldig (info 2016). In de South Tufa Area zie je een van de grootste verzamelingen tufa’s, en een groot deel daarvan ligt op de oever. Je kan hier dan ook tussen de prachtige kalksteenformaties lopen. Opvallend is de aanwezigheid van ongelooflijk veel kleine, zwarte vliegen. Deze alkali flies horen tot de zeer weinige diersoorten die zich kunnen aanpassen aan het uitzonderlijk alkalische, zoute water van Mono Lake. In het water komen miljoenen 1 centimeter lange garnaaltjes (brine shrimp) voor. De alkali flies en brine shrimp dienen als voedsel voor de meer dan 80 vogelsoorten, die tijdens de migratietijd in de lente en de zomer het meer bezoeken.

Tijdens de zomermaanden worden begeleide tours in de South Tufa Area georganiseerd. Een tour duurt anderhalf uur, en kost $ 3,- (info 2016).

Navy Beach
Vlak bij de South Tufa Area ligt Navy Beach. Vanaf deze plek worden veel kayak- en kanotochten georganiseerd.

Information Center
In Lee Vining ligt het Mono Lake Committee Information Center and Bookstore. Hier werken de vrijwilligers die zich inzetten voor de bescherming van het ecosysteem van Mono Lake. Er zijn veel boeken, kaarten, t-shirts ed te koop, en je kan hier (tegen betaling) internetten, faxen en kopiëren.

Visitor Center
(c) melanie meulenbroeksEen paar honderd meter ten noorden van Lee Vining ligt het in 1992 geopende Mono Basin National Forest Scenic Area Visitor Center. Ook hier is veel informatie beschikbaar; je kan er bijvoorbeeld een erg mooie 20 minuten durende film zien, en de foto-expositie At Mono Lake.

Old Marina
Nog een klein stukje verder naar het noorden ligt, direct aan Highway 395, de Old Marina Site. Vanaf deze plek kan je een aantal grote tufa’s zien, en je hebt hier ook een goed zicht op de eilanden die in het meer liggen. Het grootste eiland heet Paoha Island, net ten noorden daarvan ligt Negit Island.

County Park
Vijf mijl ten noorden van Lee Vining kan je via een korte zijweg vanaf Highway 395 naar het aan de noordzijde van het meer gelegen County Park. Na een korte wandeling over een houten pad bereik je de oever, waar je gras, kleurrijke bloemen en diverse tufa’s kan zien. Er zijn hier toiletten aanwezig, en er is drinkwater verkrijgbaar. In de schaduw van enkele bomen staan een aantal picknicktafels. Een aantal malen per week worden hier natuurtochten georganiseerd, speciaal voor vogelliefhebbers.

 
WAAR
Mono Lake ligt in het oosten van de staat Californië, aan Highway 395, ter hoogte van het plaatsje Lee Vining.
 
ONZE ERVARING

(c) melanie meulenbroeksOp de meeste foto’s van Mono Lake zie je vooral de tufa’s die in het water staan. Toen we dit gebied in 2004 voor de eerste keer bezochten, waren we dan ook best wel verrast dat er ook veel tufa’s op de oever bleken te staan. Leuk om ze zo van dichtbij te kunnen bekijken en er tussendoor te kunnen lopen. Er zaten honderdduizenden kleine zwarte vliegjes op de oever, daarvan hadden we overigens totaal geen last. Ondanks dat de South Tufa Area maar klein is zijn we er best lang gebleven, we vermaakten ons er prima met onze fototoestellen.

In 2010 zijn we teruggegaan. Deze keer maakte Mono Lake toch wat minder indruk op ons dan zes jaar eerder, het kan voor ons de vergelijking met de vele prachtige gebieden die we inmiddels hebben gezien niet helemaal doorstaan. Maar toch, als je hier in de buurt bent, sla Mono Lake dan zeker niet over. Want ook al is het geen topper, het is zeker wel mooi genoeg om er even een kijkje te gaan nemen.
 
LINKS

Mono Lake Web Site
Photo’s Terragalleria
Brochure

 

Links Contact Disclaimer