Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Seven Kiva's

Copyright © www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

Copyright © www.ontdek-amerika.nl
De Native Americans die vroeger leefden in het Four Corners gebied in het zuidwesten van de USA worden vaak Ancestral Puebloans of de Anasazi genoemd. De bloeitijd van deze cultuur viel in de periode 100 tot 1600. De Anasazi bouwden hun woningen vaak in hoge, overhangende rotswanden; dit soort rotswoningen wordt aangeduid met de verzamelnaam Cliff Dwellings. In het zuidwesten van Amerika bestaan nog veel van deze cliff dwellings, soms zijn ze nog in goede staat, soms zijn ze ook zeer ver vervallen. De bekendste cliff dwellings zijn te vinden in Mesa Verde National Park in de staat Colorado.

Cedar Mesa is de naam van een plateau in het zuidoosten van de staat Utah, en ook daar vind je nog veel cliff dwellings. Aan het uiteinde van een lange smalle rotsrichel in Road Canyon bevindt zich een interessante cliff dwelling met de naam The Citadel. In diezelfde omgeving ligt ook de veel minder bekende Anasazi-site Seven Kiva’s. Een kiva is een (meestal ondergronds) bouwwerk dat door de Anasazi werd gebruikt als spiritueel centrum. Het feit dat hier in Road Canyon zeven kiva’s direct naast elkaar liggen, zou er op kunnen duiden dat dit voor de Anasazi een heilige plek was. Van de zeven kiva’s, die naar schatting 700 tot 800 jaar oud zijn, verkeren alleen de voorste twee nog in enigszins goede staat. De achterste kiva’s zijn zozeer vervallen, dat ze nauwelijks nog herkenbaar zijn. Het is niet toegestaan om de kiva’s in te gaan, de BLM heeft kettingen voor de ingang geplaatst. Maar bij de voorste kiva’s kan je wel naar binnen kijken, je kan bijvoorbeeld nog goed zien hoe de vroegere bewoners de dakconstructies hebben gemaakt.
 
permit
Voor rijden en hiken in het Cedar Mesa gebied is een permit nodig van het Bureau of Land Management (BLM). De toegangsprijs bedraagt $ 2,- per persoon per dag, of $ 5,- per persoon voor een periode van zeven dagen (info 2015). Je kan de toegangsprijs contant betalen bij een self-pay station langs de Cigarette Springs Road.
 
route naar de trailhead

Copyright © www.ontdek-amerika.nl
De twee dichtstbijzijnde plaatsen zijn Blanding (Utah) en Mexican Hat (Arizona).
Als je vanuit Blanding komt, ga dan via SR-191 naar het zuiden, en vervolgens via SR-95 naar het westen. Volg die weg over een afstand van 28 mijl, en ga dan linksaf (zuid) via SR-261. Na ongeveer 13 mijl bereik je – nabij milemarker 19 – het begin van de onverharde Cigarette Springs Road.
Als je vanuit Mexican Hat komt, ga dan via SR-163 naar het oosten. Na ongeveer 4 mijl ga je linksaf via SR-261. Rijd nu 19 mijl in noordelijke richting (je rijdt dan o.a. over de Moki Dugway). Nabij milemarker 19 ligt het begin van de Cigarette Springs Road.
Ga via de Cigarette Springs Road (waypoint N37 23.47 W109 56.38) naar het oosten, volg de weg over een afstand van 6,1 mijl. Ga dan linksaf (noord) via een smal pad (waypoint N37 22.55 W109 50.38). Dit pad eindigt na 0,8 mijl (waypoint N37 23.28 W109 50.09). De parkeerplaats is de trailhead voor zowel de Seven Kiva’s Trail als de Citadel Trail. 

Toestand van de weg
Het laatste stuk van de Cigarette Springs Road en ook de korte zijweg zijn niet geschikt voor gewone personenauto’s. Op sommige stukken komen ongelijke slickrockplaten voor, andere stukken kunnen zanderig zijn. High clearance is noodzakelijk, vierwielaandrijving wordt aanbevolen. Bij slechte weersomstandigheden kan de route voor alle voertuigen onbegaanbaar zijn.

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"

 
de hike

Lengte = 1,4 mijl heen, via dezelfde weg terug (totaal 2,8 mijl / 4,5 km)
Hoogteverschil  =  525 feet / 160 meter
De route wordt d.m.v. cairns aangegeven.

Loop vanaf de trailhead ongeveer 18 meter (20 yard) naar het noordoosten. Klim een klein stukje naar beneden, en loop dan om de zuidelijke rand van de kloof heen. Vandaar begint een tweede, vrij inspannende afdaling waarbij je via rotsen omlaag moet klimmen. Via een wandelpad ga je vervolgens aan de rechterzijde van de kloof nog verder omlaag, tot aan het punt waar je Road Canyon bereikt (waypoint N37 23.32 W109 49.54). Loop nu – over een afstand van ongeveer 1 mijl – via de bodem van Road Canyon naar de Seven Kiva’s Site (waypoint N37 23.41 W109 49.25). De kiva’s bevinden zich een kleine 10 meter boven de bodem, aan de noordzijde van Road Canyon. Je kan aan de rechterzijde omhoog klimmen.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
onze ervaring
We hebben de Seven Kiva’s Trail per ongeluk gelopen! Vanaf de trailhead beginnen twee routes, we wilden eigenlijk naar The Citadel maar we volgden per abuis de cairns die de weg naar The Seven Kiva’s aanduidden. De afdaling in het begin van de hike vonden we geweldig, het was een inspannende maar wel ontzettend leuke onderneming. Toen we eenmaal beneden in Road Canyon stonden beseften we dat we verkeerd zaten. Maar daar hebben we werkelijk geen seconde spijt van gehad, we denken dat deze hike veel mooier is dan die naar The Citadel. Waarschijnlijk is The Citadel als bouwwerk meer indrukwekkend dan The Seven Kiva’s, maar toch…. het was heel apart en sfeervol om daar bij dat kleine bouwwerk midden in die ruige canyon te zitten. We zijn nog een heel stuk tot voorbij The Seven Kiva’s gelopen, in de hoop ergens omhoog te kunnen klimmen en zo bij The Citadel uit te komen. Dat is niet gelukt. Maar het heeft ons wel een schitterende wandeling opgeleverd.
 
Copyright © www.ontdek-amerika.nl
 
links

Hiking and Walking
AnasaziHikes.com
HikeArizona.com

 

Links Contact Disclaimer