Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Snow Canyon State Park

© www.ontdek-amerika.nl
     
Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
     
omschrijving

© hanz  meulenbroeksOngeveer 180 miljoen jaar geleden was een groot deel van het gebied dat nu de staat Utah is, bedolven onder een dikke laag zand. Door het enorme gewicht werden de onderste lagen samengedrukt; de rotslagen die hierdoor werden gevormd worden nu Navajo Sandstone genoemd. Navajo Sandstone is heel licht van kleur, je ziet vooral witte en oranje tinten. Water, vorst en wind hebben in de rotslagen talrijke canyons uitgeslepen; een van die canyons is nu bekend als Snow Canyon State Park. Tot twee keer toe is, nadat in de nabije omgeving een uitbarsting plaatsvond, lava door deze canyon gestroomd; de eerste keer is 2,5 miljoen jaar geleden, de tweede keer gebeurde dat – in geologisch opzicht nog zeer recent – ongeveer 10.000 jaar geleden. Je treft in het park dan ook op diverse plaatsen hele donkere basaltlagen aan. Dankzij de prachtige combinatie van de verschillend gekleurde rotslagen is Snow Canyon een heel fotogeniek park.

De naam van het park heeft niet, zoals soms wordt gedacht, met sneeuw te maken. Het park is vernoemd naar de 19e eeuwse pioniers Lorenzo en Erastus Snow. 

Het park is 30 km² groot en heeft twee toegangen, een in het noorden en een in het zuiden. De parkweg die beide toegangen met elkaar verbindt, is 7 mijl lang. De maximum snelheid op de parkweg is 15 mijl per uur.

Er zijn 12 wandelpaden aangelegd, in lengte variërend van een halve mijl (800 meter) tot 8 mijl (13 kilometer). De meeste trails zijn zeer eenvoudig, maar enkele van de middellange trails zijn vanwege steile hellingen en diep zand aanmerkelijk lastiger. Op het moment dat je het park binnenrijdt krijg je een folder uitgereikt waarin de diverse trails kort staan beschreven.
 
© hanz  meulenbroeks © hanz  meulenbroeks
 
praktische informatie (info 2016)

Waar
Snow Canyon State Park ligt in het zuidwesten van de staat Utah, direct naast de nieuwere woonwijken van de stad St. George en het plaatsje Ivins. Rijd via Interstate 15 naar St. George toe, neem exit 6 en ga via State Route 18 (North Bluff Street) in noordelijke richting. De afslag naar de noordelijke ingang ligt ongeveer 11,5 mijl verder.  

Openingstijden
Het park is het hele jaar door geopend van 06.00 uur tot 22.00 uur.

Toegangsprijs
De toegangsprijs voor een auto met inzittenden bedraagt $ 6,- per dag.

Voorzieningen
In het park bevindt zich een camping met drinkwater, toiletten, douches en electric hook-ups. Op de camping is plaats voor campers en voor tenten. Verder zijn er geen voorzieningen in het park aanwezig.

 
© www.ontdek-amerika.nl © www.ontdek-amerika.nl © hanz  meulenbroeks
 
ONZE ERVARING
Eigenlijk zijn we te kort in het park geweest om er echt een goed oordeel over te kunnen geven. We hebben de 7 mijl lange route door het park gereden, en we hebben de Hidden Pinyon Trail gelopen, inclusief de korte omweg naar de Hidden Pinyon Overlook. Wat we vooral mooi vonden, was de combinatie van de verschillende rotssoorten: het lichte Navajo Sandstone en de zwarte lava. De trail is ons prima bevallen, maar ons ‘favorieten-lijstje’ heeft ie niet gehaald. De leukste ervaring was de ontmoeting met een exemplaar van de beschermde – en zeer giftige! -  hagedissoort Gila Monster.
 
© www.ontdek-amerika.nl
 
links

Utah State Parks
Utah.com
American SouthWest

 

 
Links Contact Disclaimer