Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Apache Trail Historic Road

 copyright hanz meulenbroeks
       
Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
       
Actueel
Sinds september 2019 is de apache Trail voor een deel afgesloten, na bosbranden en hevige overstromingen. Het is nog onbekend wanneer de trail weer open gaat maar dat kan nog geruime tijd duren. (update : 2023 onbekend wanneer het afgesloten deel weer open gaat, motoren kunnen de afsluiting wel passeren).
OMSCHRIJVIng

 copyright hanz meulenbroeksDe Apache Trail is een ruim 40 mijl lange toeristische route, dwars door het ruige landschap van de Superstition Mountains in Arizona. Ongeveer de helft van de Apache Trail is geasfalteerd, de andere helft heeft een wegoppervlak van gravel. De trail heeft haar naam te danken aan het feit dat, lang voordat de huidige weg werd aangelegd, de Apache Indianen al gebruik maakten van deze route. Langs de weg liggen drie grote meren die zijn ontstaan nadat in de Salt River diverse dammen werden gebouwd.  copyright hanz meulenbroeksIn 1904 werd begonnen met de bouw van de Theodore Roosevelt Dam, en de huidige Apache Trail is aangelegd om de benodigde materialen te kunnen vervoeren. Op 25 augustus 1905 was het de eerste keer dat een auto van de weg gebruik maakte.

De Apache Trail begint aan de oostzijde van de stad Phoenix. Als je vanuit het centrum van de stad komt, neem dan Interstate 60 in oostelijke richting. Ga via State Route 88 naar het noorden, je bereikt dan al snel Apache Junction, het beginpunt van de route. De afstanden die hieronder worden genoemd zijn steeds gerekend vanaf dit punt.

Aan de rechterzijde van de weg liggen de Superstition Mountains. Na 4,5 mijl bereik je Goldfield Ghost Town, een dorpje dat werd opgericht nadat in het jaar 1892 goud in deze omgeving werd gevonden. Goldfield is slechts gedurende een jaar of vijf bewoond geweest, er leefden ongeveer 400 mensen. Toen er geen goud meer werd gevonden, trokken de meeste inwoners weer weg. Tegenwoordig is Goldfield een toeristische attractie, je kan hier enkele oude gebouwen en een mijn bekijken, er is een museum, je kan een ritje met een trein maken of een gunfight bijwonen.

 copyright hanz meulenbroeksNa 5,5 mijl kom je bij de afslag naar Lost Dutchman State Park. Het park is vernoemd naar de Duitser (geen Nederlander, dus!) Jacob Waltz, die bekend stond als The Dutchman. Volgens de overlevering zou Waltz een goudmijn hebben ontdekt, en zou hij de locatie daarvan geheim hebben gehouden. Na zijn dood, in 1891, hebben veel mensen geprobeerd de goudmijn te vinden, maar niemand is daar ooit in geslaagd. In het gebied waar Waltz leefde is nu een State Park te vinden, dat vooral populair is bij hikers.

 copyright hanz meulenbroeksCanyon Lake is een 10 mijl lang meer dat wordt omringd door mooie vulkanische rotsen. Het meer is ontstaan na de aanleg van Horse Shoe Dam in Salt River. Het begin van Canyon Lake ligt op ongeveer 15 mijl afstand van Apache Junction. Nog eens 2 mijl verder kom je bij het gehucht Tortilla Flat, dat is ontstaan ergens halverwege de 19e eeuw als goudzoekerskamp. Toen in 1904 werd begonnen met de bouw van de Theodore Roosevelt Dam, ontwikkelde Tortilla Flat zich tot stopplaats voor de stagecoaches die op weg waren naar de dam. Echt groot is het plaatsje nooit geworden, het bewonersaantal is nooit boven de 100 gekomen. Nadat het plaatsje in 1942 tijdens een overstroming grotendeels werd verwoest, trokken vrijwel alle inwoners weg. Tegenwoordig is Tortilla Flat alleen nog een toeristische attractie, voornamelijk bestaand uit een kleine winkel en een in oude westernstijl ingericht restaurant.

 copyright hanz meulenbroeksVijf mijl voorbij Tortilla Flat eindigt het asfalt en rijd je verder over een gravelweg. Er bevindt zich hier een uitkijkpunt met toiletten. De gravelweg gaat over een afstand van drie mijl steil omlaag via de hellingen van Fish Creek Hill, in totaal daal je hier ongeveer 460 meter. De weg is smal en in de bochten ook onoverzichtelijk. Eenmaal beneden aangekomen rijd je over korte afstand tussen indrukwekkend hoge rotswanden door. Je steekt het bruggetje van Fish Creek over, er is hier voldoende ruimte om even te parkeren zodat je de omgeving rustig kan bekijken en fotograferen. Dit gedeelte is erg populair bij ervaren hikers en rotsklimmers.

De volgende bezienswaardigheid langs de route is het 18 mijl lange Apache Lake. Bij Apache Lake Marina and Resort zijn veel bezoekersfaciliteiten aanwezig: er is een restaurant, een motel, een winkel, en je kan hier boten huren.

De laatste bezienswaardigheid langs de route is de Theodore Roosevelt Dam. De bouw van deze dam heeft geduurd van 1904 tot 1911. Op anderhalve mijl ten oosten van de dam ligt een Visitor Center, waar je meer informatie over het bouwwerk kan krijgen. Door de bouw van de dam is Roosevelt Lake ontstaan, dat is het grootste meer in de staat Arizona. Net als bij Apache Lake zijn hier veel mogelijkheden voor watersporters.

Als je de Apache Trail als dagtocht vanuit Phoenix wilt ondernemen, dan kan je er voor kiezen om voorbij Roosevelt Lake via State Route 188 naar het zuiden te gaan, en vervolgens via State Route 60 terug te gaan naar Phoenix. De totale route is dan 120 mijl lang. Je mag de Apache Trail in beide richtingen berijden, je kan dus ook Roosevelt Lake als beginpunt en Apache Junction als eindpunt nemen.

 
TOESTAND VAN DE WEG

Zoals bij elke dirtroad is de toestand van het wegoppervlak van de Apache Trail veranderlijk. In principe is de weg vrij goed begaanbaar, ook voor gewone auto’s. Het gebruik van een camper wordt niet aangeraden, vooral omdat delen van de route washboarded kunnen zijn en vanwege de steile afdaling bij Fish Creek. Na regenval is de weg vaak slechter, het zal dan meestal nog wel mogelijk zijn om de route met een SUV te rijden.

Waarschuwing
Kijk voor meer informatie op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"

 
ONZE ERVARING

 copyright hanz meulenbroeksEerlijk gezegd vond ik slechts n moment tijdens onze rit over de Apache Trail echt indrukwekkend: dat was toen we de machtige rotsomgeving rondom Fish Creek binnenreden. De rest van de route was ook best mooi, maar ik voel toch niet het enthousiasme dat ik vaak ervaar als ik voor deze site andere bezienswaardigheden beschrijf.

Ik kan hier verschillende redenen voor bedenken. Ten eerste: we zijn verwend. Zo verwend met spannende dirtroads en uitzonderlijke plaatsen, dat de Apache Trail de vergelijking daarmee niet kan doorstaan. Ten tweede: het sombere weer. De grauwe, grijze bewolking heeft zeker bijgedragen aan het feit dat we niet zo onder de indruk waren van wat we te zien kregen. En ten derde: het was onze laatste vakantiedag. Misschien stonden we na vier drukke weken niet meer helemaal open voor deze ervaring, we waren in gedachten al te veel bezig met het afsluiten van onze reis.

Ik heb al heel wat reisverslagen gelezen, en vrijwel iedereen die de Apache Trail heeft gereden is wl erg positief over deze route. Dus vergeet wat ik hierboven heb geschreven, ga de route gewoon rijden en oordeel zelf. Zeker als je nog geen ervaring hebt met dirtroad rijden: de Apache Trail is een hele goede route om het eens uit te proberen!

LINKS

AZCentral.com
Goldfield Ghost Town
Tortilla Flat
Lost Dutchman State Park
Arizona Leisure.com

The American West Travelogue


Links Contact Disclaimer