Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Wupatki National Monument

© copyright www.ontdek-amerika.nl

Pdf Google Maps Fotoserie
     
omschrijving

Wupatki National Monument is een park waar de overblijfselen van oude culturen te zien zijn. De oudste vondst betreft een speerpunt, die ongeveer 10.000 jaar geleden door een lid van een nomadenvolk moet zijn gemaakt. © copyright www.ontdek-amerika.nlDe nomaden hebben duizenden jaren lang gebruik gemaakt van dit gebied. Vanaf ongeveer het jaar 500 hebben de Sinagua People zich hier gevestigd. Zij woonden in pit houses, dat zijn langwerpige kuilen in de grond waarvan de wanden als muren dienden, met daarboven een dak bestaande uit houten balken, boomschors en modder. Tussen de jaren 1064 en 1066 barstte de vlakbij gelegen Sunset Crater enkele malen uit, de pit houses werden daardoor bedekt door een dikke laag lava en as. Door erosie zijn diverse pit houses in de loop der tijd weer aan de oppervlakte gekomen, waarschijnlijk liggen er ook nog veel onder de bodem verborgen.
De Sinagua People zijn – als gevolg van de vulkaanuitbarstingen – uit het gebied weggetrokken, maar direct nadat de vulkaan tot rust kwam zijn ze teruggekeerd. Ook andere stammen vestigden zich hier, met name de Kayenta Anasazi en de Cohonina People. De vulkaanas bleek een zeer vruchtbare bodem te vormen, bovendien was het klimaat door de vulkaanuitbarstingen veranderd waardoor er meer neerslag viel. De nieuwe bewoners bouwden veel bovengrondse woningen, de verschillende volken werkten samen en deelden veel sociale activiteiten. De voorspoed hield aan gedurende een periode van ongeveer 150 jaar, tot omstreeks 1225. Daarna werd het gebied weer verlaten. Omstreeks het jaar 1825 werd de Wupatki Basin bewoond door de Navajo, later namen de Hopi het gebied over.

Sinds het begin van de 20e eeuw wordt het gebied doorzocht door archeologen. Zij hebben inmiddels meer dan 2700 sites gevonden. In 1924 verkreeg het gebied de status van National Monument. Sinds 1966 wordt het ook vermeld in de National Register of Historic Places.

 

de pueblo's

Door Wupatki National Monument en het naastgelegen Sunset Crater Volcano National Monument loopt een 35 mijl lange weg (de Loop Road), waarvan beide uiteinden uitkomen op State Route 89. Aan deze weg, en aan twee korte zijwegen, liggen diverse voor het publiek toegankelijke pueblo’s. We beschrijven de route hier van noordwest naar zuidoost.

Lomaki Pueblo en Box Canyon Dwellings
© copyright www.ontdek-amerika.nlAls je het park aan de westzijde binnenrijdt, dan bereik je na een paar mijl een afslag naar links. Aan het einde van deze korte zijweg ligt een parkeerplaats, vanwaar je naar de ongeveer 800 jaar oude Lomaki Pueblo kunt lopen. Lomaki betekent: the Beautiful House. De afstand van de parkeerplaats tot aan de pueblo is ¼ mijl (400 meter), de wandeling is heel eenvoudig. Onderweg zie je ook nog enkele cliff dwellings, met de naam Box Canyon Dwellings

Nalakihu Pueblo en Citadel Pueblo
Ga terug naar de Loop Road, en rijd verder in zuidelijke richting. Al snel ligt aan de rechterzijde van de weg een parkeerplaats, vanwaar je naar de Nalakihu Pueblo en de Citadel Pueblo kunt lopen. Nalakihu is een naam van de Hopi-indianen, het betekent ‘house outside the village’. Dankzij de jaarringen in de houten balken die bij de aanleg van het dak zijn gebruikt hebben archeologen vast kunnen stellen dat Nalakihu omstreeks het jaar 1100 is gebouwd. Om de Citadel van dichtbij te kunnen bekijken, moet je via een steil maar wel eenvoudig begaanbaar pad omhoog klimmen. De buitenmuur van dit bouwwerk staat nog deels overeind, je kan hier heel goed zien dat er diverse steensoorten zijn gebruikt. Aan de binnenzijde ligt alleen nog maar puin. Vanaf de hoog gelegen Citadel heb je een weids uitzicht over de omgeving. Het pad naar de Citadel is 0,2 mijl lang.

© copyright www.ontdek-amerika.nlWupatki Pueblo
Rijd nu via de Loop Road een heel stuk verder in zuidoostelijke richting, tot aan het Visitor Center. Daar vind je de meest indrukwekkende pueblo van het park, Wupatki Pueblo. In het Visitor Center kan je een Trail Guide kopen met daarin veel informatie. Wupatki Pueblo is ontstaan omstreeks het jaar 1100, op het hoogtepunt waren er meer dan 100 kamers met daarbij een toren, een gemeenschapsruimte en een ceremoniële ruimte. Wupatki Pueblo bestond uit drie verdiepingen. Rond het jaar 1190 woonden hier ongeveer 2000 mensen, Wupatki Pueblo was daarmee het grootste bouwwerk in een omtrek van minstens 50 mijl. Wupatki is een woord uit de Hopi-taal, het betekent “The Tall House”. De wandeling rondom Wupatki Pueblo is een halve mijl lang.

Opvallend is de aanwezigheid van de zogenaamde Ballcourt, een open plek van 24 bij 31 meter, met 2 meter hoge wanden. In de staat Arizona zijn (vooral in het zuiden) in totaal ongeveer 200 van deze Ballcourts gevonden, deze noordelijk gelegen Ballcourt kan duiden op een vermenging met de cultuur van de zuidelijke Hohokam-indianen. Het vermoeden bestaat dat ballcourts werden gebruikt voor balspelen.

Wukoki Pueblo
De laatste voor het publiek toegankelijke pueblo ligt aan het einde van een zijweg die direct voorbij het Visitor Center begint. Deze hoog gelegen Wukoki Pueblo is al vanaf grote afstand te zien. Wukoki betekent ‘The Big House’, waarschijnlijk hebben hier 3 families gewoond. Het wandelpad rondom deze pueblo is 0,2 mijl lang.

 
praktische informatie

Waar
© copyright www.ontdek-amerika.nlWupatki National Monument ligt in de staat Arizona, dicht bij de stad Flagstaff. Vanuit Flagstaff ga je via State Route 89 naar het noorden. Aan deze weg liggen op 12 en op 26 mijl afstand van Flagstaff twee afslagen naar rechts. Dit zijn het begin en het einde van de 35 mijl lange Loop Road, die door zowel Wupatki National Monument als Sunset Crater Volcano National Monument heen loopt. De afslagen worden met borden aangeduid.

Als je de eerste afslag neemt (12 mijl ten noorden van Flagstaff), dan rijd je eerst door Sunset Crater Volcano National Monument. Je bereikt de zuidelijke grens van Wupatki ongeveer 19 mijl na de afslag. Via de tweede afslag (26 mijl ten noorden van Flagstaff) rijd je direct via de westzijde het park in.

Entreeprijs
Voor toegang tot dit park wordt een entreeprijs gevraagd. Het entreebewijs is ook geldig in Sunset Crater Volcano National Monument. Kijk voor een actueel overzicht op de pagina Parkprijzen.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze pas kost 80 dollar, en geeft gedurende 1 jaar toegang tot ruim tweeduizend parken (waaronder de door de NPS beheerde parken). Bij de meeste parken is de pas geldig voor alle inzittenden van een personenauto of camper.

Openingstijden
De scenic drive is het gehele jaar openen, dag en nacht. The Wukoki, Lomaki and Citadel Trails zijn open van zonsopkomst tot zonsondergang.

Voorzieningen
Het Visitor Center ligt op 14 mijl afstand van de westelijke Park Entrance. Het is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur, behalve op 25 december. Er is een expositie over het leven van de vroegere bewoners. Verder vind je hier een boekwinkel, een picknickplaats en toiletten. Tijdens de zomermaanden (en incidenteel ook tijdens de overige seizoenen) kan je deelnemen aan een wandeling onder begeleiding van een Ranger.
Behalve het Visitor Center zijn er geen voorzieningen in het park aanwezig.

 
© copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl © copyright www.ontdek-amerika.nl

 

onze ervaring

De zon heeft ons vreselijk dwars gezeten, in Wupatki National Monument. Vooral Wupatki Pueblo en Wukoki Pueblo stonden deels in een diepe, zwarte schaduw, terwijl tegelijkertijd nog wel veel gedeeltes van de bouwwerken fel werden belicht. Een absolute ramp voor fotografie, dus. Ons zeer welgemeend advies aan fotografieliefhebbers die dit park willen bezoeken is dan ook: ga op de vroege ochtend! Ondanks deze frustratie hebben we het wel prima naar onze zin gehad in dit park, de Wupatki Pueblo was heel indrukwekkend en ook de Citadel en de Wukoki Pueblo vonden we erg mooi. Een aanrader dus, dit park.

 
links

National Park Service
Desert USA
Wikipedia

 

Links Contact Disclaimer