Home Nationale ParkenReisverslagenUpdate
Willis Creek Narrows (Slotcanyon)

Willis Creek Narrow © copyright  hanz meulenbroeks
     
Pdf Google Maps Algemene Informatie Fotoserie
     
INLEIDING
Willis Creek is een smal kreekje waar het hele jaar door water in staat, meestal is het niet dieper dan 3 tot 5 centimeter. Het ligt in het Grand Staircase Escalante National Monument. Over een afstand van ongeveer 2,5 mijl stroomt Willis Creek door een kloof waarin enkele erg mooie narrows (smalle gedeeltes) voorkomen. Deze kloof begint aan de Skutumpah Road, en is – bij goede weersomstandigheden – makkelijk met de auto bereikbaar. En omdat ook de wandeling door de kloof zeer eenvoudig is, is Willis Creek een van de meest toegankelijke slotcanyons in het zuidwesten van de USA. De bodem van de kloof is vlak, en bestaat uit zand en kiezelstenen. Soms kan het een beetje modderig zijn. Er is slechts één plek waar je even langs een obstakel af moet klimmen, maar dat zal voor de meeste mensen geen probleem zijn. Aan de Skutumpah Road ligt, op nog geen twee mijl afstand van Willis Creek, de slotcanyon Bull Valley Gorge. Omdat ze zo dicht bij elkaar liggen is het op zich aantrekkelijk op beide canyons direct na elkaar te bezoeken, houd er echter wel rekening mee dat ze qua moeilijkheidsgraad totaal verschillend zijn.
 
DE ROUTE

Willis Creek Narrow © copyright  hanz meulenbroeksVanuit Cannonville
De plaats Cannonville ligt aan State Route 12 in Utah. Rijd vanuit Cannonville naar het zuiden via de Cottonwood Canyon Road. Na ongeveer 3 mijl ga je rechtsaf de onverharde Skutumpah Road op. Na 5,5 mijl (gerekend vanaf het begin van de Skutumpah Road) bereik je een splitsing, houd hier links aan. Je bereikt Willis Creek 0,8 mijl voorbij die splitsing, nog eens 1,8 mijl verder ligt Bull Valley Gorge.

Willis Creek Narrow © copyright  hanz meulenbroeksVanuit Kanab
Ga via State Route 89 naar het oosten, richting Page. Na ongeveer 9 mijl, tussen de milemarkers 54 en 55, ga je linksaf via de verharde Johnson Canyon Road. Volg die weg 16,5 mijl, en ga dan rechtsaf de onverharde Skutumpah Road op. Na 1,8 mijl kom je bij een splitsing, houd hier rechts aan. Na 25,1 mijl (gerekend vanaf het begin van de Skutumpah Road) bereik je Bull Valley Gorge, nog eens 1,8 mijl verder ligt Willis Creek.

Vanuit Page
Ga via Route 89 naar het westen, richting Kanab. Je kan kiezen uit twee mogelijkheden.

1. Je kan na 31 mijl, tussen de milemarkers 17 en 18, rechtsaf gaan via de Cottonwood Canyon Road. Die weg volg je dan over een afstand van 43 mijl. Vervolgens ga je linksaf de Skutumpah Road op (zie verder de routebeschrijving vanuit Cannonville).
2. Of ga 68 mijl ten westen van Page, tussen de milemarkers 54 en 55, rechtsaf via de Johnson Canyon Road (zie verder de routebeschrijving vanuit Kanab).

De toestand van de weg
Tot en met het jaar 2008 was de Cottonwood Canyon Road bij goede weersomstandigheden berijdbaar voor auto’s met high clearance en ook – zij het met enig risico – voor gewone personenauto’s. Vanwege achterstallig onderhoud is de conditie van de weg sinds 2009 sterk verslechterd, high clearance is nu absoluut noodzakelijk. Na regen kan de weg onbegaanbaar worden, houd dus altijd de weersvoorspelling in de gaten voordat je aan deze rit begint. Je kan bij het Paria Ranger Station (aan Highway 89) of in het Cannonville Visitor Center informeren naar de actuele toestand van de weg. De Skutumpah Road is onder normale omstandigheden goed berijdbaar.

Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"

 
DE HIKE

De parkeerplaats ligt bij een aantal bomen aan de westzijde van de weg, als je vanaf de Cottonwood Canyon Road komt is dat aan de rechterzijde. Het punt is makkelijk te herkennen omdat Willis Creek hier dwars over de weg heen stroomt. Steek vanaf de parkeerplaats de weg over, en loop via een smal pad ongeveer 100 meter van de weg vandaan, je hebt Willis Creek dan aan je rechterzijde. Willis Creek Narrow © copyright  hanz meulenbroeks Je ziet vanzelf waar je omlaag kan lopen, naar het kreekje toe. De kloof is hier nog laag en breed. Loop verder in oostelijke richting (van de Skutumpah Road vandaan) langs Willis Creek af. De kloof wordt nu smaller en hoger, en het kreekje slingert in talloze bochten van de ene naar de andere canyonwand. Je moet dan ook voortdurend over het water heenstappen. Na het eerste slotcanyongedeelte loop je even door een open gebied met bomen, vervolgens ga je vanzelf het volgende smalle gedeelte in.

Na 0,5 mijl (800 meter) lopen bereik je de enige plek waar het water niet over de vlakke bodem stroomt, het valt hier via een smalle rotsspleet ongeveer 2 meter omlaag. Je kan aan de linkerzijde om dit kleine watervalletje heen klimmen, daarna loop je weer over de bodem van de canyon direct langs het water. Even verder kom je bij het mooiste smalle gedeelte, de golvende rotswanden zijn hier erg fotogeniek.

Op een breed gedeelte, 1,3 mijl vanaf de trailhead, splitst de kloof zich. De linkse vertakking heet Averett Canyon, Willis Creek gaat rechts nog 1,1 mijl verder tot aan Sheep Creek. Dit laatste stuk is minder mooi dan het eerste gedeelte, er komen in die laatste mijl geen echte narrows meer voor. Als je tot aan Averett Canyon loopt en daarna via dezelfde weg terugloopt, dan is de totale wandeling 2,6 mijl (iets meer dan 4 kilometer) lang. Als je doorloopt tot aan Sheep Creek, en daar omdraait, dan is de totale wandeling 4,8 mijl (7,7 kilometer) lang.
 
ONZE ERVARING
Wij zijn echte slotcanyonliefhebbers. Willis Creek is niet de meest spectaculaire slotcanyon die we hebben gezien, maar wel een van de leukste. Het kreekje slingert zich steeds van links naar rechts door de canyon heen, en we moesten er dan ook voortdurend overheen stappen of springen. Toch weer eens wat anders dan gewoon rechttoe rechtaan lopen. We zijn tot aan Averett Canyon gelopen, en daar weer omgedraaid. En we zijn slechts twee of drie keer andere mensen tegengekomen, het is er dus nog heerlijk rustig. We denken dat kinderen deze hike erg leuk zullen vinden, wat ons betreft is dit dus een aanrader voor mensen die met kinderen reizen. Maar ook zonder kinderen is het zeker de moeite waard, vooral de narrows kort voor Averett Canyon zijn bijzonder mooi.
 
Willis Creek Narrow © copyright  hanz meulenbroeks Willis Creek Narrow © copyright  hanz meulenbroeks
 
LINKS
American SouthWest
SummitPost.org
 

Links Contact Disclaimer