Home BezienswaardighedenReisverslagenUpdate
Canyonlands National Park
Pdf Google Maps Fotoserie Algemene Informatie
     
KORTE OMSCHRIJVING
 

 
Grootte : 1.365 vierkante kilometer
Hoogste punt : Cathedral Point (Needles District) 2.170 meter
Laagste punt : Big Drop Rapids (Colorado river) 1.128 meter
© copyright  nps.govNationaal Park sinds : 12 september 1964
Aantal bezoekers in 2012 : 452.952

Gedurende miljoenen jaren hebben de Green River, de Colorado River en hun zijrivieren zich een weg gebaand door het rotslandschap in Utah. Hierdoor is een van de meest ruige gebieden in de Verenigde Staten ontstaan, een bijna ondoordringbaar labyrinth van kloven met talloze natuurlijke bogen, bruggen en de meest grillige rotsformaties. Door de rivieren wordt het park in drie stukken verdeeld, die elk een eigen karakter hebben. Het drukst bezochte gedeelte is het hoog gelegen Island in the Sky District, vanwaar je spectaculaire uitzichten hebt over de omgeving. Het gedeelte dat The Needles wordt genoemd, wordt gedomineerd door kleurrijke rotsformaties. Het zeer afgelegen The Maze is het meest ruige deel van het park, en wordt alleen door zeer ervaren backpackers bezocht. Canyonlands is vooral een geweldig park voor de meer avontuurlijke toerist, die tochten wil maken met vierwielaangedreven auto’s of mountainbikes, of die kiest voor een rafttocht over een van de rivieren. Er zijn ook diverse lange wandeltochten mogelijk. De gemiddelde toerist kiest over het algemeen voor het Island in the Sky District, voor de mooie uitzichten.
© copyright hanz meulenbroeks
 
BEREIKBAARHEID

Canyonlands ligt in het zuidoosten van de staat Utah. Het park wordt door de Colorado River en de Green River verdeeld in drie districten. Verder behoort ook nog een klein apart liggend gebied tot Canyonlands National Park.

- het Island in the Sky district
- het Needles district
- het Maze district
- de Horseshoe Canyon Unit

De meeste toeristen beperken zich tot Island in the Sky en the Needles. De afstand tussen de beide toegangen naar deze twee districten bedraagt 110 mijl.

© copyright nps.govToegang tot het Island in the Sky district 
- neem de UT-191
- neem de afslag naar de UT-313 (10 mijl ten noorden van Moab)
- de ingang ligt 22 mijl verder

Toegang tot het Needles district
- neem de UT-191
- neem de afslag naar de UT-211 (40 mijl ten zuiden van Moab)
- de ingang ligt 35 mijl verder

Toegang tot het Maze district
Dit gedeelte van het park is alleen toegankelijk voor terreinauto's met vierwielaandrijving
- neem de I-70
- neem ten westen van Green River de afslag UT-24
- vlakbij de afslag naar Goblin Valley State Park ligt de afslag naar een 46 mijl lange onverharde weg, die naar het Hans Flat Ranger Station gaat
- vanaf Hans Flat is het - met een auto met vierwielaandrijving - nog 3 tot 6 uur rijden naar de canyons van The Maze

Toegang tot de Horseshoe Canyon Unit
In dit deel van Canyonlands lopen geen wegen.
- neem de I-70
- neem ten westen van Green River de afslag UT-24
- na 24 mijl volgt de afslag naar de Horseshoe Canyon Unit, dit is een onverharde weg met een lengte van 32 mijl
- vanaf de parkeerplaats is het te voet nog 5,6 kilometer naar The Great Gallery

 
Toegangsprijs

Voor toegang tot dit park wordt een entreeprijs gevraagd. Kijk voor een actueel overzicht op de pagina Parkprijzen.

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze pas kost 80 dollar, en geeft gedurende 1 jaar toegang tot ruim tweeduizend parken (waaronder de door de NPS beheerde parken). Bij de meeste parken is de pas geldig voor alle inzittenden van een personenauto of camper.
 
Afstanden naar het park
Afstanden naar het Island in the Sky district  
- Moab:
- Salt Lake City:
- Denver:
- Durango:
- Monticello:
- Kayenta:
- Page:
- Bryce Canyon:
- Torrey:

32 mijl 
244 mijl 
364 mijl 
192 mijl 
86 mijl 
200 mijl 
305 mijl 
247 mijl 
166 mijl 

-
-
-
-
-
-
-
-
-
51 km
390 km
583 km
307 km
138 km
320 km
488 km
395 km
266 km
- 0.45 uur
- 4.50 uur
- 6.25 uur
- 4.15 uur
- 1.50 uur
- 4.50 uur
- 6.50 uur
- 5.50 uur
- 3.30 uur
       
Afstanden naar het Needles district  
- Moab:
- Salt Lake City:
- Denver:
- Durango:
- Monticello:
- Kayenta:
- Page:
- Bryce Canyon:
- Torrey:

76 mijl 
310 mijl 
430 mijl 
156 mijl 
50 mijl 
164 mijl 
269 mijl 
313 mijl 
232 mijl 

-
-
-
-
-
-
-
-
-
121 km
496 km
688 km
250 km
80 km
262 km
430 km
501 km
371 km
- 1.40 uur
- 6.20 uur
- 8.00 uur
- 3.25 uur
- 1.00 uur
- 4.00 uur
- 6.00 uur
- 7.20 uur
- 5.00 uur
         
TIPS
  • Water is alleen maar verkrijgbaar bij de twee Visitor Centers. Zorg er dus voor dat je voldoende water meeneemt als je het park ingaat.
  • Vooral tijdens de lente en tijdens de herfst zijn er veel mensen die een permit aanvragen om bij een van de lange trails te mogen overnachten. Het aantal vergunningen dat wordt afgegeven is beperkt, tijdig reserveren is daarom noodzakelijk.
  • Een bezoek aan The Needles valt erg goed te combineren met een bezoek aan het Newspaper Rock State Historic Monument. Dit park ligt aan de toegangsweg UT-211, ongeveer 15 mijl ten westen van Canyonlands. Je kan hier honderden rotstekeningen vinden, die door verschillende Indianenstammen zijn gemaakt. De oudste tekeningen zijn naar schatting ongeveer 2000 jaar oud.
  • Een bezoek aan het Island in the Sky district kan worden gecombineerd met een bezoek aan het vlak voor de ingang gelegen Dead Horse Point State Park. Dit park ligt op een plateau hoog boven de Colorado River, vanwaar uit je een adembenemend mooi uitzicht hebt op de rivier en op het Colorado Plateau.
HET ISLAND IN THE SKY DISTRICT
Je rijdt het Island in the Sky district binnen via de UT-313. De weg loopt ongeveer 6 mijl het park in, en splitst zich daar. De weg gaat rechtsaf nog 5 mijl verder, naar Upheaval Dome. En linksaf gaat de weg nog 6 mijl verder, naar Grand View Point Overlook.

Kort voorbij de ingang ligt het Visitor Center. Voorbij het Visitor Center wordt de hoogvlakte steeds smaller, het meest smalle gedeelte wordt The Neck genoemd. Een halve mijl verder liggen aan de linkerkant van de weg de Shafer Canyon Overlook en de Shafer Trail Overlook, vanwaar je een goed uitzicht hebt op gelijknamige canyon en de zigzaggende Shafer Trail Road. Aan de andere kant van de weg ligt het beginpunt van:

Neck Spring Loop Trail
Totale lengte: 9,3 kilometer
Hoogteverschil: 91 meter
Duur: 4 uur
Tijdens deze trail kom je overblijfselen tegen van oude veekralen en -hekken. Verder kom je bij de waterbronnen Neck Spring en Cabin Spring, waar vaak vogels en andere dieren te zien zijn.

Ruim een mijl verder begint aan de linkerkant van de weg een zeer zware, lange trail, die alleen geschikt is voor mensen met een zeer goede conditie:

Lathrop Trail
Totale lengte: 34,7 kilometer
Hoogteverschil: 610 meter
De eerste vier kilometer zijn vrij eenvoudig, daarna begint het pad sterk te dalen, en passeer je een aantal verlaten uraniummijnen, die wegens instortingsgevaar gesloten zijn. De trail kruist de White Rim Road, en gaat daar over in de Lathrop Canyon Road,
die doorloopt tot een kleine kampeerplaats aan de Colorado River. De weg terug naar boven is erg zwaar.

4 mijl voorbij de Lathrop Trail ligt, aan de linkerkant van de weg, een parkeerplaats waar een korte trail begint:

© copyright melanie meulenbroeksMesa Arch Loop Trail
Totale lengte: 800 meter
Hoogteverschil: 25 meter
Duur: 30 minuten
Het is erg mooi om deze trail te lopen tijdens de zonsopgang. De boog van de Mesa Arch biedt een zeer fotogenieke omlijsting voor de daarachter gelegen kloven van Canyonlands, en de La Sal Mountains op de achtergrond.

Een paar honderd meter verder splitst de weg zich. We beschrijven hier eerst welke punten je tegenkomt als je op deze splitsing rechts aanhoudt. Kort voorbij de splitsing ligt een afslag, je komt hier op een ruim een mijl lange weg die gaat naar de Green River Overlook. Vandaar uit heb je uitzicht op Stillwater Canyon, waar de Green River doorheen stroomt. Op de achtergrond is ook het Maze District te zien. Dit uitkijkpunt is vooral erg mooi tijdens zonsopkomst en tijdens zonsondergang.

Aan de parkweg, kort voorbij de afslag naar Green River Overlook, ligt een parkeerplaats waar de volgende trail begint:

Aztec Butte Trail
Totale lengte: 3 kilometer
Hoogteverschil: 36 meter
Duur: 1,5 uur
Een steile klim omhoog brengt je naar de overblijfselen van oude opslagplaatsen die 800 jaar geleden door Anasazi-Indianen zijn gebouwd, en naar een uitkijkpunt vanwaar je een erg mooi zicht hebt op Taylor Canyon.

Enkele mijlen verder ligt aan de linkerkant van de weg Holeman Spring Basin. Deze canyon is te zien vanaf de Holeman Spring Canyon Overlook. Je kan de canyon ingaan via de Holeman Spring Trail (ook bekend als de Wilhite Trail). Deze in totaal 19,6 kilometer lange tocht is echter uitzonderlijk zwaar, en het pad wordt maar nauwelijks gemarkeerd. Het hoogteverschil op deze trail bedraagt 488 meter.

Rechts van de weg ligt Taylor Canyon. De zware Taylor Canyon Trail is in totaal 32 kilometer lang en kent een hoogteverschil van 610 meter.

Kort voor het einde van de weg ligt het beginpunt van de volgende trail:

Whale Rock Trail
Totale lengte: 1,6 kilometer
Hoogteverschil: 30 meter
Duur: 1 uur
Na een vrij lastige klim bereik je een uitkijkpunt, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over het Upheaval Dome gebied.

Je komt nu bij het einde van deze parkweg. Vanaf de picknickplaats beginnen enkele trails:

Upheaval Dome Trail
Totale lengte: 1,5 kilometer (tot aan het eerste uitkijkpunt) of 3 kilometer (tot aan het tweede uitkijkpunt)
Hoogteverschil: 30 meter + 15 meter
Duur: 1 uur
Deze soms vrij steile trail brengt je naar de rand van een grote krater in de markante rotsformatie Upheaval Dome. Lange tijd werd aangenomen dat deze krater is ontstaan nadat in de onderliggende zoutlaag een breuk was gekomen. Tegenwoordig wordt er echter van uitgegaan dat de krater het resultaat is van een meteorietinslag. In het midden van de krater staan enkele vreemdsoortige 'beelden', die vermoedelijk zijn gevormd door de onderliggende zoutlaag.

Syncline Loop Trail
Totale lengte: 13,3 kilometer
Hoogteverschil: 396 meter
Dit pad loopt rondom de gehele kraterrand van de Upheavel Dome. Als je met de klok mee loopt, krijg je na ongeveer driekwart van de route te maken met een lastige rotswandbeklimming die niet voor iedereen haalbaar zal zijn.
Als je ongeveer halverwege bent, kan je kiezen voor twee extra routes:
- je kan in de krater afdalen, dit is in totaal ongeveer 5 kilometer extra
- je kan ook de andere kant opgaan, richting de Green River, dit is ongeveer 11 kilometer extra.

Vanaf Upheaval Dome rijd je weer 5 mijl terug naar de splitsing. We beschrijven nu de route van de splitsing tot aan Grand View Point Overlook.

Het eerste uitkijkpunt, aan de rechterkant van de weg, heet Candlestick Tower Overlook. Een paar mijl verder is aan de rechterkant van de weg weer een trailhead te vinden:

© copyright nps.govMurphy Point Trail en Murphy Loop Trail
Totale lengte Murphy Point Trail: 5,8 kilometer
Totale lengte Murphy Loop Trail: 17,4 kilometer
De Murphy Point trail is eenvoudige wandeling naar een plek vanwaar je een goed uitzicht hebt over het uitgestrekte dal van het Island in the Sky district en de Henry Mountains. Nog voor het uitzichtpunt kan je linksaf slaan naar de veel langere Murphy Loop Trail.

Een klein stuk voorbij het begin van de Murphy Trail ligt, aan de rechterkant van de weg, de Murphy Canyon Overlook. Een paar mijl verder ligt aan de linkerkant een picknickplaats. Vanaf deze picknickplaats kan je de volgende wandelingen maken:

Gooseberry Canyon Trail
Totale lengte: 8,6 kilometer
Hoogteverschil: 427 meter
Je daalt af van de canyonrand naar de White Rim, tot aan de Gooseberry Campground.
De hoogteverschillen zijn op sommige punten zeer aanzienlijk, dit is dan ook een zware tocht.

© copyright melanie meulenbroeksWhite Rim Overlook Trail
Totale lengte: 2,9 kilometer
Hoogteverschil: 52 meter
Duur: 1 uur
Je loopt heel geleidelijk omlaag, eerst via een gravelpad en daarna over zandsteen, tot aan een uitkijkpunt vanwaar je een zeer goed overzicht hebt over de 600 meter lager gelegen Colorado River Canyon. In het zuidoosten zie je de buttes en hoodoos van Monument Basin.

Net voor het einde van de weg ligt nog een uitkijkpunt: Orange Cliffs Overlook. Tenslotte kom je bij Grand View Point, vanwaar je nog een korte wandeling kan maken.

Grand View Point Trail
Lengte: 3 kilometer (heen en terug)
Duur: 1 uur
Dit is een eenvoudige wandeling tot het uiterste einde van de Island in the Sky mesa. Op de voorgrond ligt Monument Basin, dat vol staat met hoge stenen pilaren. Daarachter daalt het landschap trapsgewijs af naar Green River en de Colorado River, die in de verte samenvloeien. Veel bezoekers ervaren het panoramische uitzicht op dit grillige landschap als het hoogtepunt van hun bezoek aan Canyonlands. Dit is dan ook een van de meest populaire trails.

 
THE NEEDLES
Dit gebied wordt gedomineerd door de kleurrijke rotspilaren van Cedar Mesa zandsteen, die The Needles worden genoemd. Je rijdt het district binnen via de UT-211. Net buiten het park ligt The Needles Outpost, waar je een kleine winkel en een verhuurbedrijf voor jeeps ed. vindt. Even verder kom je bij het Needles Visitor Center. De parkweg is vandaar uit nog ongeveer 6 mijl lang, en eindigt bij Big Spring Canyon Overlook. Er zijn ook enkele korte zijwegen. Een paar honderd meter voorbij het Visitor Center ligt een parkeerplaats vanwaar een korte trail begint:

© copyright hanz meulenbroeksRoadside Ruin Trail
Totale lengte: 500 meter
Duur: 20 minuten
Hier zijn de resten te zien van een kleine graanopslagplaats, die ongeveer 700 jaar geleden is gebouwd door Anasazi-Indianen.

Een paar honderd meter voorbij deze parkeerplaats splitst de weg zich. Na ongeveer 2 mijl komen de beide vertakkingen weer samen. Als je de Cave Spring Trail wilt lopen, moet je de linkse weg nemen. Na een paar honderd meter kan je via een onverharde weg linksaf. Aan het einde daarvan begint de trail.

Cave Spring Trail
Totale lengte: 1 kilometer
Hoogteverschil: er zijn twee ladders aanwezig
Duur: 45 minuten
Onder een overhangende rots ligt een spelonk, Cave Spring genaamd, die vroeger door cowboys als kampement werd gebruikt. Je kan hier nog de oude gebruiksvoorwerpen van de cowboys zien. Daarna klim je via twee ladders omhoog, en kom je uit op een rotsachtige open vlakte vanwaar je een weids uitzicht hebt over de omgeving. Tijdens het laatste gedeelte van de trail ga je weer omlaag, en loop je onder de beschutting van de overhangende rots terug naar de parkeerplaats.

De twee wegen komen weer samen. Een klein stukje verder buigt de hoofdweg naar het noorden. Er is hier aan de linkerkant een zijweg, die zich even later weer vertakt. Linksaf ga je naar de Squaw Flat Campground. Ten zuiden van de campground ligt een netwerk aan wandelpaden, er zijn hier diverse lange tot zeer lange trails mogelijk die vanwege de hoogteverschillen allemaal als ‘zwaar’ worden gekwalificeerd.

Rechts begint de 3 mijl lange, onverharde Elephant Hill Road. Deze weg is eenvoudig begaanbaar, ook voor gewone personenauto's. Op sommige plaatsen komen blinde bochten in de weg voor, waardoor je eventuele tegenliggers niet kan zien aankomen. Je kan hier dan ook slechts stapvoets rijden. Aan het eind van de weg ligt een parkeerplaats, waar een zeer moeilijk begaanbaar pad voor auto's met vierwielaandrijving begint, en vanwaar je ook een aantal lange wandelingen kan beginnen:
  • Chesler Park Viewpoint Trail (10 kilometer), een populaire trail waarbij je uitkijkt over woestijngras en -struiken, en op zandstenen rotsformaties
  • Chesler Park Loop Joint Trail (18 kilometer), dit is dezelfde trail, maar nu met daarbij als extra een wandeling door de diepe, smalle Joint Trail
  • Druid Arch Trail (18 kilometer), tijdens deze trail heb je een spectaculaire uitzicht over the Needles. Door de hoogteverschillen is deze trail erg zwaar, vooral tijdens de laatste halve kilometer.
Voorbij de afslag naar Squaw Flat Campground loopt de hoofdweg nog ongeveer 4 mijl door naar het noorden. Na ongeveer 2 mijl begint aan de linkerkant de:

Pothole Point Trail
Totale lengte: 1 kilometer
Duur: 40 minuten
Je loopt langs een groot aantal gaten die hier door erosie zijn ontstaan. Ook heb je hier een goed uitzicht op the Needles.

De volgende trail begint ruim 1 mijl verder, aan de rechterkant van de weg:

Slickfoot Rock Trail
Totale lengte: 4 kilometer
Duur: 2 uur
Tijdens deze wandeling kom je diverse uitkijkpunten tegen. Vooral het uitzicht op het punt waar de Big Spring Canyon en de Little Spring Canyon samenkomen, is de moeite waard. Mogelijk zie je ook enkele bighorn schapen. Het rotsachtige pad kan glad zijn, zeker als het nat is.

De parkweg eindigt ongeveer vijfhonderd meter verder, bij het uitkijkpunt Big Spring Canyon Overlook. Je vindt hier ook het beginpunt van de:

Confluence Overlook Trail
Totale lengte: 16,5 kilometer
Duur: 6 uur
Deze trail loopt door een droog, open gebied. Aan het einde van deze lange trail word je beloond met een onvergetelijk mooi uitzicht: ruim 300 meter onder je zie je de Colorado River en de Green River samenkomen.

 
© copyright nps.gov © copyright  nps.gov © copyright melanie meulenbroeks
 
THE MAZE
Dit deel van Canyonlands is een van de meest ontoegankelijke gebieden van de Verenigde Staten. Je kan snel verdwalen in deze ruige, onoverzichtelijke canyons. Er zijn geen verharde wegen, het gebied is alleen toegankelijk met een terreinwagen met vierwielaandrijving.

 
HORSESHOE CANYON
Op deze plek hebben prehistorische Indianen tientallen levensgrote figuren op de rotswanden getekend. Het is niet bekend welke stam de tekeningen heeft gemaakt. Het gaat hier om tekeningen van enkele tienduizenden jaren oud, veel ouder dus dan die van de Anasazi- en Fremont Indianen. De verzameling tekeningen wordt The Great Gallery genoemd, en wordt als de meest imposante collectie van de Verenigde Staten gezien. The Great Gallery is alleen te voet bereikbaar. De wandeltocht is in totaal 11,2 kilometer lang. Het hoogteverschil tijdens deze tocht bedraagt 230 meter. Het eerste gedeelte, vanaf de parkeerplaats, gaat steil omlaag. Dit houdt in dat je op de terugtocht het laatste stuk dus flink moet klimmen.
WEERSOMSTANDIGHEDEN

Tijdens de zomermaanden is het vaak erg warm in Canyonlands NP, de temperatuur loopt vaak op tot (ruim) boven 35° Celcius. ’s Avonds is er veel kans op thunderstorms. Tijdens de winter is het juist erg koud, meestal vriest het matig tot streng (tot -15° Celcius). Zware sneeuwval is erg ongebruikelijk, maar het kan wel lichtjes sneeuwen. Zelfs een klein beetje sneeuw maakt de wegen en de wandelpaden al onbegaanbaar.

De meest aangename temperaturen komen voor in de lente en in de herfst. April, mei, september en oktober zijn dan ook de maanden waarin het park het drukst bezocht wordt. De temperatuurverschillen kunnen wel groot zijn, soms kan het licht vriezen maar de temperatuur kan ook zo’n 25° Celcius bereiken.
 
Canyonlands, weerbericht Actuele tijd en temperatuur in graden Celsius en Fahrenheit
ACCOMmODATIE

Campings
Willow Flat Campground is een primitieve camping met 12 plaatsen in het Island in the Sky district. De onverharde weg naar de camping ligt net voorbij de splitsing van de parkweg (richting Upheaval Dome, direct daarna richting Green River Overlook). Er zijn picknicktafels, vault toiletten en grills aanwezig. Reserveren is niet mogelijk.

Squaw Flat Campground is een camping met 26 plaatsen in het Needles district. Tijdens de lente, de zomer en de herfst is drinkwater verkrijgbaar. Er zijn picknicktafels, vault toiletten en grills aanwezig. Reserveren is niet mogelijk.

Voor grote groepen (minimaal 11 personen) zijn er drie extra campings in het Needles district. Voor deze plaatsen kan wel worden gereserveerd. Verder zijn er veel kleine, primitieve kampeerplaatsen (met 1 tot 4 plaatsen) die bestemd zijn voor hikers die in het park willen overnachten. Hiervoor is toestemming nodig. Buiten het park zijn veel kampeermogelijkheden, bijvoorbeeld in en rondom Moab.

Hotels
In Canyonlands National Park zijn geen hotels aanwezig. In Moab is het aantal overnachtingsmogelijkheden zeer uitgebreid, ook in Blanding en Monticello bevinden zich hotels.
 
ACTIVITEITEN
In de omgeving van Canyonlands zijn veel bedrijven waar je jeeps, riviertochten of rondvluchten kan boeken.

© copyright melanie meulenbroeksOnverharde wegen
Door Canyonlands lopen veel onverharde wegen die alleen geschikt zijn voor auto’s met hoge bodemvrijheid (high clearance) en/of vierwielaandrijving. Eén van de bekendste wegen is de 100 mijl lange White Rim Road, die rondom het hele Island in the Sky District gaat. Het neemt twee dagen in beslag om deze route helemaal te rijden, en je hebt vooraf toestemming nodig om in het achterland te mogen overnachten. Andere voorbeelden zijn de Colorado River Overlook Drive, een 7 mijl lange weg in het Needles District en de Elephant Hill Jeep Road (10 mijl) die begint bij de Squaw Flat Campground in het Needles District. Vanwege z’n steile hellingen, losse rotsen en los zand is dit een van de moeilijkste dirtroads. De meeste wegen voor terreinauto’s zijn te vinden in het onherbergzame Maze District, dit gebied is alleen geschikt voor zeer ervaren bestuurders.

De meest populaire onverharde weg is de Shafer Trail. Het oppervlak van deze weg is erg rotsachtig, het is daarom absoluut noodzakelijk gebruik te maken van een auto met een hoge bodemvrijheid. De route begint direct voorbij de ingang van het Island in the Sky District, nog voordat je het Visitor Center bereikt. Je bereikt dan meteen het meest spectaculaire deel van de route, een 5,3 mijl lang gedeelte waarin je via een aantal smalle, steile bochten afdaalt tot in Shafer Canyon. Daar kom je bij een splitsing, rechtdoor kan je de White Rim Road oprijden, de Shafer Trail gaat linksaf verder. Je kan er voor kiezen een klein deel van de White Rim Road te rijden en dan weer terug te gaan naar de Shafer Trail. Aan de linkerzijde van de White Rim Road beginnen twee korte trails, de Gooseneck Overlook Trail en de Colorado River Overlook Trail. Je loopt – bij beide trails – naar een uitkijkpunt vanwaar je beneden je de Colorado River kan zien liggen. Drie mijl vanaf de splitsing ligt een mooie natuurlijke brug, Musselman Arch. Deze platte brug ligt op dezelfde hoogte als waar je zelf staat, en verbindt twee rotswanden met elkaar. De brug is breed genoeg om er overheen te lopen, doe dit echter niet als je hoogtevrees hebt of als het hard waait. Voorbij Musselman Arch wordt de White Rim Road aanmerkelijk slechter. Je kan dan ook het beste vanaf dit punt terugrijden naar de splitsing, en verder gaan via de Shafer Trail. Het tweede deel van de Shafer Trail is 12 mijl lang, je rijdt hier door een afwisselende omgeving met veel imposante rotsen. Diverse korte zijwegen gaan naar plekken vanwaar je de Colorado River kan zien liggen. Onderweg kom je ook bij “Thelma and Louise Point”, de plek waar de bekende laatste scène uit de film is opgenomen. Het laatste stuk van de Shafer Trail valt niet meer binnen de parkgrenzen van Canyonlands. De weg eindigt bij de Potash Site, waar in een aantal grote waterbasins zout wordt gewonnen. De heldere blauwe kleur van het water geeft een opvallend contrast met de roodbruine kleuren van de omgeving. Via de verharde Potash Road (15,2 mijl) kan je terugrijden naar Moab. Je kan de Shafer Trail ook in omgekeerde richting rijden.

Waarschuwing
Kijk ook op onze pagina "Ga niet onvoorbereid naar eenzame gebieden !"

Mountain bikes
Diverse van de hiervoor genoemde wegen worden ook veel gebruikt door mountainbikers. Vooral de White Rim Road is populair, een tocht via deze weg duurt drie tot vier dagen.

De rivieren
Het is ook mogelijk Canyonlands vanaf de Colorado River of de Green River te bekijken. Op diverse plaatsen in de omgeving kan je een kayak huren, of boeken voor een jetboat of raft-trip, variërend van een halve dag tot meerdere dagen.

Informatie
Klik hier voor informatie over bedrijven die deze activiteiten organiseren.
Klik hier voor een fotoreportage van de Shafer Trail.

VOORZIENINGEN
Visitor Centers

Island in the Sky Visitor Center
Dit Visitor Center ligt bij de zuidelijke ingang. Van eind december tot begin maart is het gesloten, gedurende de overige maanden is het dagelijks geopend, m.u.v. Thanksgiving Day en Kerstdag.

Needles Visitor Center
Dit eenvoudige Visitor Center ligt bij de ingang aan de UT-211. Van eind november tot begin maart is het gesloten, gedurende de overige maanden is het dagelijks geopend, m.u.v. Thanksgiving Day. De toiletten zijn wel het hele jaar geopend.

Hans Flat Ranger Station (the Maze District)
Dit Ranger Station is het hele jaar open van 08.00 uur tot 16.30 uur. Er zijn enkele dingen te koop, zoals boeken en kaarten. Je kan hier geen voeding of kampeerbenodigdheden kopen.

Winkels
Net buiten het Needles District, aan de UT-211, ligt de Needles Outpost. Je kan hier campingbenodigdheden en dagelijkse boodschappen verkrijgen. Ook worden hier rondritten per jeep en rondvluchten boven het park aangeboden.
In de overige districten staan geen winkels.

Restaurant
Er zijn geen restaurants in Canyonlands.

Toiletten en drinkwater
- bij het Island in the Sky Visitor Center
- bij de picknicktafels in het Island in the Sky district (geen water verkrijgbaar)
- bij het Needles Visitor Center
- bij de camping Squaw Flat in het Needles district

Picknicktafels
- bij Upheavel Dome
- bij Grand View Point Overlook
- bij Elephant Hill
- kort voor Pothole Point

 
Links

Nieuwsberichten
National Park Service

Terragalleria
Een uitgebreide site over Moab
Wandelingen-Usa.nl


Links Contact Disclaimer